Zobacz pełną wersję : UVka na 17-40 - dylemat
Właśnie mam w łapskach mojego nowego 17-40 i teraz myślę jaki UV na niego nakręcić. Byłem w sumie zdecydowany na Hoye Super HMC, ale znalazłem coś takiego jeszcze :
http://www.allegro.pl/item242066163_hoya_hmc_super_pro1_77mm_77_mm_uv.ht ml
Czy ktoś z Was może używa takiego filtru ? Czy faktycznie to pro1 jest jeszcze lepsze (mniej refleksów, może aberracja mniejsza) ? Z góry wielkie dzięki za info :smile:
1. Filtry Hoya ciężko się czyści nawet przy zastosowaniu dobrej chemii (to zasługa powłok wielowarstwowych).
2. Nie wiem jak na 30D, ale na pełnej klatce zwykły filtr SHMC może dawać winietę (wysoka oprawka) na 17mm. PRO1 będzie pewnie lepszy pod tym względem.
3. Optycznie to nie zobaczysz na zdjęciach nigdy żadnej różnicy (w sensie jakości obrazu).
piszczal
11-09-2007, 21:23
poszukaj Marumi 4mm w wersji slim i powłokami
olej UV i tak ktoregos dnia go zdejmiesz jak ci minie "syndrom nowego auta"(jak to ktos tu ladnie ujal) juz lepiej doloz to co bys wydal na UV do lepszego polara bo z tego bedziesz mial wiekszy pozytek :)
O jak ladnie... standardowe porady (do znalezienia w wyszukiwarce w dowolnym z kilkuset watkow na temat wyboru filtra UV):
- Hoya sie ciezko czysci
- Marumi to dobry stosunek jakosc/cena
- olej UV bo psuje jakosc (argument na poziomie olej Canona bo nie ma duszy i tej... no... swietlistosci ;) )
To ja tylko przeniose.
olej UV ...
Generalnie tak, ale 17-40 to IMHO wyjątek od tej reguły :-) a to dlatego, ze obiektyw ten z filtrem uzyskuje szczelność.
Wprawdzie pozostaje jeszcze kwestia uszczelnienia od tyłu (musi być body series 1), ale przecież chyba dużo większe prawdopodobieństwo jest, że zaciągnie jakieś pyły z otoczenia niż z korpusu (no a jakby nawet to w najgorszym przypadku odkurzy matrycę ;-))
A ja mam B+W MRC.
Winiety nie mam, czysci sie dobrze, ewentualną (bo nie widzę) utratę jakości obrazu olewam, a mam złożone UV nie dlatego żeby było szczelnie (choć to tez ważne) tylko, że wydałem na to 17-40 kupę kasy i w razie "W" to wolę wymienić UV niż załamać sie psychicznie, bo cos tam rysneło mi soczewke.
PS.
Tak jak pisał Vitez - pewnie z "miliard" postów o tym było, zwolenników i przeciwników UV, i można sie było podpiąć pod istniejący wątek.
np:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25411&highlight=filtr
http://canon-board.info/showthread.php?t=22341&highlight=filtr
http://canon-board.info/showthread.php?t=25747&highlight=filtr
- olej UV bo psuje jakosc (argument na poziomie olej Canona bo nie ma duszy i tej... no... swietlistosci ;) )
widzisz gdzies slowo o jakosci?:roll: zreszta to rowniez zostalo udowodnione ponad wszelka watpliwosc.
widzisz gdzies slowo o jakosci?:roll:
Widze... w domysle. Nie wkladam ci tego slowa na sile w wypowiedz tylko tak interpretuje subiektywnie.
Widze... w domysle. Nie wkladam ci tego slowa na sile w wypowiedz tylko tak interpretuje subiektywnie.
niezwykle subiektywnie :p w domysle ciagnac watek z eLka w tle :p
Jakość tej Hoyi w stosunku do ceny jest ok. Problem zaczyna sie przy czyszczeniu. Sam zaczynałem od niej np. na tamronie, w tej chwili na 17-40 mam Heliopana i polecam:).
Nawet te najlepsze i najdroższe filtry powodują straty światła. Stosujesz tylko do uszczelnienia i ochrony. Matryca nie reaguje na przeznaczenie ->UV.
Jeżeli będziesz się zastanawiał nad polarem to bierz Marumi (stosunek cena jakość).
Zakupy większości filtrów robiłem u Cichego - polecam. Dzień-dwa od wpłaty masz u siebie :D.
Pozdrawiam
Odświeżam pytaniem: Jaki filtr polecicie by dekielek się trzymał jak bez filtra?
Odświeżam pytaniem: Jaki filtr polecicie by dekielek się trzymał jak bez filtra?
Mnie tam na Hoyi Super HMC się dobrze trzyma ;)
a jak się ta hoya spisuje?
a jak się ta hoya spisuje?
No ten, działa. Różnicy w jakości obrazu nie zauważyłem, ale dokładniej pod kątem łapania odblasków się nie przyglądałem. I o, z 70-200 nie winietuje :mrgreen:
Mam tą Hoyę na 70-40 i z dekielkiem wszystko w porządku ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do czyszczenia to izopropanol załatwia sprawę.
Ja miałem canona UV HAZE, świetny, teraz nie mam
MariuszM
29-05-2008, 19:55
Ja mam B+W MRC, dekiel trzyma się jak należy, ogólnie filtr jest OK
Witam,
Do 24-105 zakupiłem Hoya Super HMC - dekieletbardoz dobrze trzyma, filtr rzeczyiwście porządnie wyglada, praca pod swiatło jest moim zdaniem taka samo moze... może minimalnie lepiej... aczkolwiek nie był bym tego aż w 100 pewien moze to tylko subiektywne oczucie.
Wade ma jedna - pobrudzeniu paluchami czyścisie dobrze mikrofibrą :-) jak weźmie sie delikatne tkaniny to za cholere nie chce zejsć :-)... dobrze dziala mikrofibra i kropla wody. Mi to nie przeszkadza - ten proces czyszcenia.
Hoya,Marumi,B+W ,mam te filtry i z dekielkami zero problemów.Do czyszczenia mikrofibra i chuch lub para z czajnika lub destylat [woda zdemineralizowana].
Zwykła woda potrafi "brudzic" zostawia osady.Pozdrawiam.
Do czyszczenia mikrofibra i chuch lub para z czajnika lub destylat [woda zdemineralizowana].
najlepszy jest chuch z serii "The Day After" - może zastąpić nawet izopropanol :grin::mrgreen:
A ja sie zastanawiałem czemu raz działa lepiej raz gorzej :idea: :shock: Wielkie dzięki. :-D
hekselman
30-05-2008, 12:09
CANON PROTECT
Osobiście na połowie szkieł mam B+W z serii Clear Glass Protection, MRC.
Są super.Nie zmieniają barwy, nie zabierają światła.
Chcę sobie dokupić do wszystkich pozostałych.