Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Paproch na szkle 24-105 L ??

spajk
09-09-2007, 20:59
Witam, jestem tu nowy, ale Wasze rozmowy śledze od dawna. Mam pewien problem ze swoim szkłem i chciałem spytać, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem. Otóż w piątek dostałem w końcu nowe szkło 24-105 L, które kupiłem od firmy FotoIT i pierwsze co mnie zdziwiło to brak oryginalnego (kolorowego) pudełka Canon'a. Zamiast tego było dopasowane, jednokolorowe białe pudło. Czy to możliwe,że Canon daje takie pudła?? Gdyby chodziło tylko o to,to nie zawracałbym Wam głowy. Znalazłem coś jeszcze, na soczewce przytwierdzonej do pierścienia nastawu ostrości. Na dolnej jego części znajduje się prawdopodobnie mały paproch, nie wierze, że soczewka jest zarysowana,bo bylo by to wręcz nieprawdopodobne, ale czy to możliwe, że od nowości coś mogło tam się dostać (to znaczy podczas produkcji) ?? Sklep sprzedawał obiektyw jako nowy, ale przez brak oryginalnego pudełka i tego paproszka podejrzewam, że było ono przez kogoś używane... W pudle były wszystkie styropiany,folijki i gwarancja, ale nie było instrukcji. Mam też drugie szkło 28-135 IS i pudło było oczywiście oryginalne, była instrukcja itp, itd.Co Wy na to??

Rafał32
09-09-2007, 21:10
W ogóle bym się nie zastanawiał tylko im to odesłał i zażądał wymiany na nowy sprzet,oryginalnie zapakowany i z instrukcją po polsku.Sprzedający MA OBOWIĄZEK dołaczyć instr po polsku a na pudełku danego sprzetu musi się znaleźć info o produkcie w danym języku i nazwa dystrybutora lub importera!
Karton zastępczy?pierwsze słyszę.
Ps ktoś z forumowiczów coś u nich juz kupował-5D chyba-i dostał fakture na jakieś inne rzeczy a nie na aparat.....dobrze kojarzę?

Zemun
09-09-2007, 21:18
Zapewne obiektyw pochodzi z zestawu 5D + 24-105 dlatego nie ma oryginalnego pudełka. Dziwne, że o tym cię nie poinformowali... A jeżeli faktycznie coś jest z tym szkłem nie tak, to niezwłocznie odesłałbym go z powrotem.

Rafał32
09-09-2007, 21:23
No chyba że cena była kosmicznie niska...

spajk
09-09-2007, 21:31
No chyba że cena była kosmicznie niska...

Cena była niższ od od pozostałych średnich na naszym rynku o jakieś 140 zł, więc nie powinno to decydować o tym, że szkło jest jakieś używane, czy gorsze. Nie wiem tylko, czy teraz jak im je odeśle nie będą robić jakiś problemów. Na obietyw przysłali właściwą fakturę, ale z tym pudłem i brakiem instrukcji byłem zdziwiony i teraz jeszcze ten paproch. Wygląda to jak malutka żęsa, która przykleiła się do wewnętrznej soczewki. Napisałem do nich już maila i czekam na odpowiedź. Gydbym mieszkał bliżej Warszawy, to pewnie pofatygowałbym się do nich sam. Może ktoś z Was mieszka tam i zna ten sklep??

towersivy
09-09-2007, 21:34
Witaj!

Co do paproszków to niestety nawet w nowym szkle się zdarzają, w piątek klient odbierał u mnie 300/2.8 IS i nawet tam dostrzegliśmy jednego małego brzydala.

Co do kwestii pudełka to dostałeś tzw. rozczłonkowane body + kit z Canona 5D w tym zestawie obiektyw znajduję się właśnie w białym pudełku.

spajk
09-09-2007, 21:37
Witaj!

Co do paproszków to niestety nawet w nowym szkle się zdarzają, w piątek klient odbierał u mnie 300/2.8 IS i nawet tam dostrzegliśmy jednego małego brzydala.

Co do kwestii pudełka to dostałeś tzw. rozczłonkowane body + kit z Canona 5D w tym zestawie obiektyw znajduję się właśnie w białym pudełku.

Więc czy jest sens zajmować się tym i wysyłać je na wymiane i czy sprzedawca to uzna? Jak było u Ciebie? Klient wziął, czy dostał inny egzemplarz?

towersivy
09-09-2007, 21:50
spajk - oczywiście że wziął bo to szczegół był, facet który wydaję 14499 na szkło wie że w niczym to przeszkadzać nie będzie, w twoim pewnie również w niczym nie będzie przeszkadzać a z czasem nałapiesz inne własne paproszki ;)

Pzdr.

spajk
09-09-2007, 21:57
spajk - oczywiście że wziął bo to szczegół był, facet który wydaję 14499 na szkło wie że w niczym to przeszkadzać nie będzie, w twoim pewnie również w niczym nie będzie przeszkadzać a z czasem nałapiesz inne własne paproszki ;)

Pzdr.

W takim razie dzięki za pomoc :)

Bugsy
09-09-2007, 22:20
Witaj!

W moim zestawie obiektyw był w "kolorowym" pudełku.

wojkij
09-09-2007, 22:35
Masz 7(10?) dni na zwrot bez podania przyczyny po zakupie przez internet wiec jesli Ci to przeszkadza/wplywa na zdjecia to pakuj i wysylaj. Sprzedawca nie moze robic problemow, jesli bedzie to napisz na kilku wazniejszych forach i odrazu nastawienie sie zmieni...

spajk
09-09-2007, 23:06
Masz 7(10?) dni na zwrot bez podania przyczyny po zakupie przez internet wiec jesli Ci to przeszkadza/wplywa na zdjecia to pakuj i wysylaj. Sprzedawca nie moze robic problemow, jesli bedzie to napisz na kilku wazniejszych forach i odrazu nastawienie sie zmieni...

Oczywiście, że na zdjęciach tego nie widać, ale zakup nowego egzemparza za taką kasę i do tego z paprochem drażni. Myślę, że dam sobie spokój z tym, bo znając życie stracę czas i nerwy, a nic tak naprawdę nie zyskam.

heniek
10-09-2007, 12:32
W moim zestawie obiektyw był w "kolorowym" pudełku.
z mojego zestawu sprzedawca też wyjął "kolorowy" karton z tym szkłem..

m_o_b_y
13-09-2007, 13:00
Oczywiście, że na zdjęciach tego nie widać, ale zakup nowego egzemparza za taką kasę i do tego z paprochem drażni. Myślę, że dam sobie spokój z tym, bo znając życie stracę czas i nerwy, a nic tak naprawdę nie zyskam.

Ja też u nich kupiłem 24-105 i było w białym pudełku, jako wyjęte z zestawu z aparatem, w co można uwierzyć i co chyba nie ma większego znaczenia.
Na wszelki wypadek zaniosłem szkło razem z puszka na Żytnią, gdzie kazałem sprawdzić i skalibrować i zrobili mi to w ramach gwarancji, co zostało w obu gwarancjach odnotowane i mam teraz spokój ducha.

A co do paproszka, to oglądałem ostatnio aparat znanego fotografika i mnie zatkało: szkło było na brzegu lekko nadtłuczone, lekko przybrudzone.
Na moje przerażenie właściciel uśmiechnął się i powiedział, że i tak wszystkie zdjęcia obrabia PS, więc takie detale nie mają znaczenia. :-D
My - amatorzy - mamy chyba skłonność do traktowania sprzętu z nadmiernym nabożeństwem, a przecież w niczym nie należy przesadzać.:-D
Pozdrówka

P.S.
Może te szkła pochodzą z "prywatnego importu" z USA i dlatego są w białym pudełku?:D
m.

Tomek Szmit
13-09-2007, 13:29
Z mojego doświadczenia wynika ze w FotoIt nie robią problemów z wymiana-sam oddawałem im kiedyś Olympusa po 2 dniach .
Ale sprawdzić sprzęt to już trzeba-maja duży przerób klientów...

m_o_b_y
13-09-2007, 15:27
Z mojego doświadczenia wynika ze w FotoIt nie robią problemów z wymiana-sam oddawałem im kiedyś Olympusa po 2 dniach .
Ale sprawdzić sprzęt to już trzeba-maja duży przerób klientów...

A mnie dali 5 dni na sprawdzenie i dopiero po 5 dniach wypisali gwarancję, gdy już potwierdziłem, że szkło jest OK.
Moje doświadczenia z tym sklepem są pozytywne.
Pozdrówka

Kreon
13-09-2007, 16:17
Jakbyscie widzieli jakie paprochy (i jak duzo) ma moje szklo (35mm L) po powrocie z naprawy (Canon UK), to byscie zdebieli...
I co, ma to wplyw na robione fotki? Nie sądze (moze w niewielkim procencie 0,001%?).

IMO nie warto sie takimi *******ami przejmowac.

Cichy
13-09-2007, 16:22
Sprawa prosta, biały karton z kita od 5d (nie dają kolorowego) a paprochy rzecz normalna, szkoda, że w nowych eLkach.

mssk
14-09-2007, 23:12
...
My - amatorzy - mamy chyba skłonność do traktowania sprzętu z nadmiernym nabożeństwem, a przecież w niczym nie należy przesadzać.:-D
...

Przypomina mi się sytuacja z Inwazji Mocy RMF FM (koncert Scorpions na Pabiedniku), gdy Panowie Fotografowie położyli swoje EOS-y z L-kami na trawie, na ziemi.
Mnie serce krwawiło jak to widziałem, bo swojego (wtedy) EOS'a 50E skrzętnie pakowałem do torby, oczywiście zawsze z deklem na nim, a oni położyli bez obciachu na trawsku sprzęt za kilkanaście tysięcy.
Pewnie te zabawki są bardzo wytrzymałe i nie należy się ich bać...

m_o_b_y
25-10-2007, 23:02
Sprawa prosta, biały karton z kita od 5d (nie dają kolorowego) a paprochy rzecz normalna, szkoda, że w nowych eLkach.

Niestety, chyba firma Canon lekceważy 40-milionowy rynek europejski, o czym już czytałem wielokrotnie i przy różnych okazjach.
Chyba robią wielki błąd, ale może kiedyś to zrozumieją i naprawią.
Pozdrówka

zby
26-10-2007, 00:56
bo daja ekologiczne biale pudelka ?:)

m_o_b_y
28-10-2007, 14:48
bo daja ekologiczne biale pudelka ?:)

Nie. Pudełka są nieważne. Chodziło o te paprochy w nowych elkach i nierówną jakość optyczną.
Niektórzy sądzą, że Canon przysyła do nas (rynek drugiej kategorii) gorsze egzemplarze. :-D
Pozdrówka

mor_feusz
28-10-2007, 15:06
Nie. Pudełka są nieważne. Chodziło o te paprochy w nowych elkach i nierówną jakość optyczną.
Niektórzy sądzą, że Canon przysyła do nas (rynek drugiej kategorii) gorsze egzemplarze. :-D
Pozdrówka

E raczej nie sadze - zobacz ile osob na rodum na szklarnie zakupiona w PL i jakos wszystko jest dobrze.

Paprochem nie ma sie co martwic jesli przy jaiwiekszej przyslonie nic na zdjeciu nie widac.

Wiem ze to troche denerwujace - kupujesz szklo a tutaj na dziendobry jakis syf (!!!). Jednak po jakims czasie to przechodzi (chociaz ten model jest "szczelny").

m_o_b_y
28-10-2007, 18:47
E raczej nie sadze - zobacz ile osob na rodum na szklarnie zakupiona w PL i jakos wszystko jest dobrze.

Paprochem nie ma sie co martwic jesli przy jaiwiekszej przyslonie nic na zdjeciu nie widac.

Wiem ze to troche denerwujace - kupujesz szklo a tutaj na dziendobry jakis syf (!!!). Jednak po jakims czasie to przechodzi (chociaz ten model jest "szczelny").

"...zobacz ile osob na rodum..." - czy możesz mniej więcej wyjaśnić, co to po polsku może znaczyć ???

Nb. żaden "syf" sam nie przechodzi, o ile wiem. :D :D
Pozdrówka

mor_feusz
29-10-2007, 12:43
"forum" -przepraszam za pomylke

m_o_b_y
30-10-2007, 21:49
"forum" -przepraszam za pomylke

Myślę, że gdy się kupuje nowe szkło, za parę tysięcy, to powinno ono być
bez zarzutu, a nie z jakimiś paprochami.
Inna sprawa, że to rzeczywiście w praktyce nie ma zbyt dużego znaczenia.:D
Pozdrówka

Mariusz_C
31-10-2007, 00:56
Myślę, że gdy się kupuje nowe szkło, za parę tysięcy, to powinno ono być
bez zarzutu, a nie z jakimiś paprochami.
Inna sprawa, że to rzeczywiście w praktyce nie ma zbyt dużego znaczenia.:D
Pozdrówka

Znaczenia w praktyce nie ma ale za to jak może zepsuć humor posiadaczowi owego szkła. Ja swoje obejrzałem z każdej możliwej strony zanim kupiłem.

m_o_b_y
05-11-2007, 00:24
Znaczenia w praktyce nie ma ale za to jak może zepsuć humor posiadaczowi owego szkła. Ja swoje obejrzałem z każdej możliwej strony zanim kupiłem.

I tak należy postępować.
Już się nauczyłem, że szkło może nawet nie mieć paprochów i zarysowań, ale np. bagnet może być porysowany przy nieumiejętnym zakładaniu, co potem skutkuje obniżeniem wartości w razie odsprzedaży.
Pozdrówka

MariuszM
05-11-2007, 12:07
Witam, jestem tu nowy, ale Wasze rozmowy śledze od dawna. Mam pewien problem ze swoim szkłem i chciałem spytać, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem. Otóż w piątek dostałem w końcu nowe szkło 24-105 L, które kupiłem od firmy FotoIT i pierwsze co mnie zdziwiło to brak oryginalnego (kolorowego) pudełka Canon'a.

Brak pudełka świadczy o rozkompletowaniu zestawu. Kupiłem u nich 30D, które było w zestawie z 17-85 IS. Chciałem inne szkło, więc to z zestawu też pewnie poszło do kogoś w innym pudełku.
A paproch reklamuj, masz 10 dni na zwrot.

m_o_b_y
06-11-2007, 00:29
Brak pudełka świadczy o rozkompletowaniu zestawu. Kupiłem u nich 30D, które było w zestawie z 17-85 IS. Chciałem inne szkło, więc to z zestawu też pewnie poszło do kogoś w innym pudełku.
A paproch reklamuj, masz 10 dni na zwrot.

A ja widziałem na Allegro dla odmiany licytację szkła 17-85 IS oddzielonego od zestawu, w ogóle bez pudełka, co było zastrzeżone w warunkach zakupu. :mrgreen:
Pozdrówka