PDA

Zobacz pełną wersję : Odległość obiektu a korekcja ekspozycji w 430ex

cinu
07-09-2007, 22:03
Hej,

kupiłem parę dni temu lampę 430 EX do 350D i mam pewien problem. W ciemnym pomieszczeniu, przy wykonywaniu zdjęć obiektów troszkę bardziej odległych, (np. 3 m) muszę wprowadzić korekcję na lampię o np. 2 EV. Zdjęcie wykonane bez tej korekcji jest dużo za ciemne. Dzieje się tak nawet bez odchylania głowicy i bez dyfuzora. Testowałem przed chwilą na M, 1/100, 5.6.
Dlaczego muszę wprowadzać tę korektę? Czy to normalne?

JarQ
09-09-2007, 10:36
Witam.
Chyba jestem początkującym użytkownikiem lamp błyskowych i nie wiem o co chodzi. Zauważyłem podobną zależność jak u kolegi. Jednak u mnie zdjęcie z palnikiem w górę jest prawidłowo naświetlone a z palnikiem na wprost muszę robić korektę +2EV. Przecież to dziwne. Mam 580EXII i wiem że ta lampa ma MOC. Czy ktoś nam podpowie co mamy źle ustawione.

cinu
09-09-2007, 17:56
OK, już wiem co dokładnie mi nie pasuje :) Nie chodzi wcale o odległość obiektu. Problem jest następujący:
Fotografując "zwyczajnie", często dostaję zdecydowanie za ciemne zdjęcie. Jeśli jednak wcześniej zrobię pomiar za pomocą *, to zdjęcie jest naświetlone prawidłowo. * uruchamiam oczywiście na tym samym kadrze. Coś jest wobec tego nie tak, prawda? Tylko co i dlaczego...

kami74
13-09-2007, 08:32
A masz lampe w tybie E-TTL ustawioną czy na M ?

cinu
13-09-2007, 10:43
Mam E-TTL. Zauważyłem, że to coś z aparatem chyba jest. Z wbudowaną lampą też się dzieje to samo. Żeby było poprawnie naświetlone, to *zazwyczaj* muszę najpierw FEL uruchomić.

Kabu
13-09-2007, 10:47
Ja też miewam podobne sytuacje ale nie jest to na pewno wina aparatu.

kami74
13-09-2007, 11:13
Moze obiekt fotografowany jest bardzo jasny albo błyszczący i to fałszuje pomiar ?

bakulik
13-09-2007, 11:29
A nie jest tak, że jak masz E-TTL II i pomiar błysku matrycowy, to największa waga jest przykładana do punktu ustawienia ostrości, a jak robisz FEL, to masz pomiar błysku skorelowany z centralnym czujnikiem? Jak ustawiasz ostrość - jednym wybranym punktem, czy z automatu?

APP
13-09-2007, 12:27
Za "Flash Photography with Canon EOS cameras":

(...)
FEL works by issuing a preflash when the AE lock button or, if the camera has one, when the FEL button is pressed. (on most EOS cameras the AE lock and flash exposure features are tied together, but some EOS cameras have separate FEL buttons) The camera then stores flash exposure data, biased towards either the current focus point or the central focus point, for a 16 second period or for as long as you keep the shutter release pressed halfway.
(...)
If you lock focus on a scene and recompose you will likely have poor flash metering, since E-TTL biases flash metering to the current focus point. Use FEL instead to avoid this.
Some cameras have a custom function (CF 8 on the Elan II(E)/EOS 50/55 and Elan 7(E)/EOS 30/33/7) which lets you specify whether you want partial metering and FEL tied to the central focus point - the default - or to the active focus point instead.
(...)

Otwieramy więc instrukcję aparatu (ew. lampy)... i... np. w 350D i 430EX nie udało mi się "na szybko" znaleźć nic na temat tego czy przy FEL "rozdzielany" jest pomiar światła, ale chyba byłoby to dość lekkomyślne rozwiązanie, bo skoro ostrość jest np. na bocznym czujniku, to aparat nie ma użytecznej informacji o odległości związanej z czujnikiem środkowym) :roll:
Z drugiej strony KuchateK pisze TUTAJ (http://canon-board.info/showthread.php?t=2421) jako by w E-TTL II z pomiarem faktycznie było nieco inaczej, nadal jednak nie ma tam mowy o wpływie FEL na działnie E-TTL II (w E-TTL ponoć jednak wiąże się z aktywnym punktem).

cinu
13-09-2007, 17:00
Rzeczywiście, to być może jest związane z tym, że mam punktowy AF ustawiony. Jeszcze wieczorem sprawdzę.

fotorw
18-09-2007, 23:58
Witam.
Jestem nowy na forum więc jeśli popełnię jakieś błędy to proszę wybaczyć. Mam podobny problem z naświetlaniem przy urzyciu lampy błyskowej Sigma DG 500ST + 350D. Po wielu testach dochodzę do wniosku, że niedoświetlenie następuje gdy fotografowany motyw jest bardzo jasny lub gdy znajduje się wz boku głównego motywu w mniejszej odległości. Teoretycznie z ETTL II nie powinno tak być bo pomiar robiłem środkowym czujnikiem na szarych motywach. Prawie wszystkie fotki na ślubie wychodzą za ciemne. W moim przypadku nawet zmiana expozycji o + 1 czy nawet 2EV nic nie dawała. Jestem załamany i nie wiem co z tym fantem zrobić.

arturs
19-09-2007, 22:05
Wariuje pomiar światła, w takich różnicach jedynie korekcja (bo e-ttl 2 nie jest idealny) albo lepiej FELować - to powinno zawsze działać..

Pozdrawiam