Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak ustawić ostrość przy autoportrecie

a21031979
04-09-2007, 11:26
jak złapać ostrość przy wykonywaniu autoportretu?

Witam, wykonuję sporo autoportretów (nie tylko twarz, dłonie, przedmiot w dłoniach itp.) (do wyzwalania migawki używam pilota) i ostrzyć próbuję :

a/ automatyczne ostrzenie - ustawiam AF na centralny punkt lub inny i staram się stanąć w odpowiednim miejscu kadru

b/ ostrzę manualnie na tzw. kij od szczotki - ustawiam na statywie misia i ostrzę na niego a potem zamieniam się misiem miejscami ;-)

generalnie wychodzi mi 25% poprawnych zdjęć, czesto muszę ujęcia powtarzać. nie wiem czy da się podłączając aparat do komputera mieć podgląd i obserować kadr. czy istnieje lepszy sposób bo nie potrafię nic lepszego wymyślić?

używam eos 350d, 50 mm/1.8 II i KIT-a
przy czym lubię rozmyte zdjęcia i akcent tylko na motywie głównym zdjęcia dlatego wybieram niskie wartości przesłony.

będę wdzięczna za porady, na ten temat mało piszą

pazurek
04-09-2007, 11:45
Przydal by sie jakis podglad... jako ze dozbieranie do 40D pewno nie wchodzi w gre, moze wystarczy wlaczyc podglad po zrobieniu zdjecia i podstawic za aparatem jakies lustro, tak zebys widziala odbicie lcd?

Nie wiem jak jest z podgladem na TV, czy obraz tez pojawia sie po zrobieniu zdjecia czy tylko w trybie przegladania galerii?

Ciekaw jestem co by bylo widac na lcd kompakta gdyby go przyczepic obiektywem do wizjera lustrzanki? :roll:

a21031979
04-09-2007, 12:03
A co za ułatwienie posiada 40d jeśli chodzi o temat powyżej ?

jedrucha
04-09-2007, 12:10
A co za ułatwienie posiada 40d jeśli chodzi o temat powyżej ?

http://www.northlight-images.co.uk/Canon_40D.html

Rozdział "Enhanced Live View"

a21031979
04-09-2007, 12:22
fajna rzecz

z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)

CamelXP
04-09-2007, 12:58
Najlepszym sposobem będzie postawienie kogoś z drugiej strony aparatu :) mógłby ten ktoś powiedzieć Ci, czy będzie ostro czy nie. Od biedy mógłby nawet spust migawki naciskać ;)

a21031979
04-09-2007, 13:01
Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ;) ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.

w dalszym ciągu czekam:roll:

tpop
04-09-2007, 13:18
Od biedy mógłby nawet spust migawki naciskać ;)no ale to juz nie bedzie autoportret ;)

pazurek
04-09-2007, 14:36
z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)

bez podgladu na zywo musisz sie sama tak ustawic, zeby trafic na aktywny punkt ostrosci. nie ma innego sposobu.

mozesz sobie przygotowac wielka biala kartke, wyciac w niej otwor na oko i schowac sie za nia podczas ostrzenia. autofocus nie zlapie ostrosci na gladkiej powierzchni, wiec w momencie kiedy uslyszysz 'beep' bedzie znaczylo ze trafilas punktem AF na otwor. :lol:

a21031979
04-09-2007, 15:26
ciekawy sposób, poćwiczę po powrocie z biura :wink:

Vitez
04-09-2007, 16:04
Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ;) ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.

w dalszym ciągu czekam:roll:

A musi byc autoportret? Nie moze ktos tobie portretow zrobic?

APP
04-09-2007, 19:06
Nie wiem jakiej precyzji ustawienia ostrości wymagasz a21031979. Nadzwyczajną skutecznością to żadna z metod popisać się nie może... 25% powiadasz... Nie wiedziałem, że klisza do 350D taka droga.. i że wywołanie żeby sprawdzić efekty tyle czasu zajmuje. ;-)
Aparat na statyw, ustawienia na manual, obiekt "wstępny", regulacje, pilot w dłoń, podmiana, "cyk", pochylić nieco to i owo.. czy co tam... "cyk", podsunąć się troszeczkę, "cyk"... jeszcze troszeczkę, "cyk", ... ot i filozofia.

A tak zupełnie już nawiasem, to bardzo mi się podoba pomysł z live view i lusterkiem, zwłaszcza jak się ustawia aparat nieco dalej... zaraz ktoś napisze, że zawsze można do tego dorzucić jakiś powiększalnik, kamerkę+rzutnik itp i sobie na ścianę wyświetlać :mrgreen:
No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).
A tu jeszcze podobnej maści wątek dla pracowitych: można sobie "skalibrować" miejsce pracy - przynajmniej do pewnych zastosowań da to powtarzalne efekty ;-)

jedrucha
04-09-2007, 19:20
A może zainwestuj w jakiegoś plastycznego manekina? ;)
Mógłby rozwiązać też problem kompozycji.

pazurek
04-09-2007, 22:20
No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).

Ale chyba nikt nie mowi o recznym ustawieniu ostrosci, tylko mozliwosci zobaczenia w ktora czesc ciala trafia aktywny punkt AF.

rolaj
04-09-2007, 22:32
Spytaj misia, czy dokładnie tam stał. A serio: skoro nastawiłaś ostrość na cokolwiek i jesteś w tym samym miejscu to zdjęcie musi być ostre. Podkreślam: dokładnie. Parę centymetrów róznicy może dawać własnie nieostrość. Wszystko zależy. Od ogniskowej, przysłony i dokładnie takiej samej odległości od płaszczyzny (matrycy?) na której w aparacie powstaje obraz. Ciekawe, ale ludzie, którzy w zamierzchłej przeszłości robili doskonałe autopotrety dysponując nieporównywalnie bardziej prymitywnymi aparatami nie mieli takich problemów. Albo nie ogłaszali tego w necie, bo nie było. I eksperymentowali do skutku. Fotografia, w swej istocie, jest wciąż tym samym.

a21031979
05-09-2007, 07:24
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Wniosek jeden - wymaga to więcej wysiłku ale warto.

P.S. Jasne że ktoś może mi robić portret ale to mają być moje prace.

P.S. 2. Nie chodzi o nadzwyczajną ostrość tylko o trafienie w punkt AF co wbrew pozorom nie jest takie proste (centymetry sprawiają że na pierwszy plan wychodzi nos a nie oczy, nadgarstek a nie palce itp.) a duże wartości przesłony i rozmycie w photoshopie nie rozwiązuja sprawy. Nie po to mam aparat ;)

Dziękuję i zabieram się do pracy, pozdrawiam

APP
05-09-2007, 10:41
Ale chyba nikt nie mowi o recznym ustawieniu ostrosci, tylko mozliwosci zobaczenia w ktora czesc ciala trafia aktywny punkt AF.

Ja tam myślę, że nikt nie mówi o tym "jak sprawdzić w którą część ciała trafia", tylko "gdzie jest ostrość" ;-) (bo skoro już to rozdzielamy, to nie jest to to samo). Wybacz pazurek, ale pomysł z kartką i AF (pomijając już live view ;-)), choć ciekawy, jest chyba najbardziej karkołomny z wszystkich możliwych patentów - trudny i wymagający w wykonaniu, nieporęczny w zastosowaniu i tak na dobrą sprawę niewiele da kiedy mowa o cm, czy mm.

Podsumowując - poleganie na AF w autoportrecie (zwłaszcza jakimś takim bardziej wymyślnym) to chyba największy błąd jaki można zrobić. W takich sytuacjach tylko statyw+M+MF+pilot (+opcjonalnie obiekt zastępczy), cała reszta to bardziej zabawa (oczywiście nie mam nic przeciwko, jeśli tylko komuś sprawia to frajdę, ale odniosłem wrażenie, że szukamy prostego i wydajnego sposobu).

pazurek
05-09-2007, 10:56
Wybacz pazurek, ale pomysł z kartką i AF (pomijając już live view ;-)), choć ciekawy, jest chyba najbardziej karkołomny z wszystkich możliwych patentów

Tylko ze to byl ŻART (patrz ikonka - :lol:)

APP
05-09-2007, 11:09
No fakt, ikonka jest. Jakoś mi umknęła.

CamelXP
05-09-2007, 12:41
P.S. Jasne że ktoś może mi robić portret ale to mają być moje prace.

Więc fotografuj kogoś, dlaczego akurat siebie, szczególnie jeżeli to nie twarz a dłonie (czy inne części, nie wnikajmy) :). BTW myślę, że po tak burzliwej dyskusji powinnaś pochwalić się tymi auto-moto-portretami ;)

P.S. no chyba, że masz jakieś niesamowitej urody dłonie (tym bardziej nalegam na próbki w postaci zdjęć oczywiście ;))

a21031979
05-09-2007, 12:48
2 godziny stania z ziemią w dłoniach (za każdym razem pilot wyrzucany po kliknięciu :razz: ) i tylko tyle wyszło aż mi zielenina zwiędła w międzyczasie

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://thumb6.shutterstock.com/photos/display_pic_with_logo/63078/63078,1188159298,2.jpg)

http://www.shutterstock.com/pic-4946596-hands-holding-a-small-plant-new-life-protection-concept-suitable-for-environment-protection.html

wyjaśnienie: nie mam chętnych do pozowania, nic na to nie poradzę, dorabiam wieczorami na stockach :rolleyes:

CamelXP
05-09-2007, 13:55
ładne :) bazylia??

a21031979
05-09-2007, 14:00
bazylia jak najbardziej :)

aktualnie hoduję owies na potrzeby tapety rodem z XP bez wychodzenia z domu :mrgreen:

CamelXP
05-09-2007, 14:16
a wracając do tematu: http://www.zigview.co.uk/

a21031979
05-09-2007, 14:30
zarąbiste ale a drogie, poczekamy aż pojawi się substytut.

pmagdalena
05-09-2007, 15:13
Ale jak dla mnie to zdjęcie jest w miare oki
A naprawde nie mozesz poprosić kogoś do pozowania .
Podejdź na jakąs uczelnie i poproś o pozowanie w zamian za fotki

Vitez
05-09-2007, 17:46
wyjaśnienie: nie mam chętnych do pozowania, nic na to nie poradzę, dorabiam wieczorami na stockach :rolleyes:

Chetnych do pozowania w zamian za ladne i estetyczne fotki znajdziesz bez problemu w swojej okolicy. Wystarczy wrzucic "katalog modelek" w google (tylko przesiej dobrze bo sa roznej jakosci) albo "forum modelek" (np promodels.pl ).

oszin
05-09-2007, 18:35
ekhm... pozwoliłem sobie przeglądnąć galerię na shutter i jeśli fotki nr: 4114357 1722285 4186255 4108510 to są autoportrety to ja na ochotnika i za darmo chcę zstać "przyżądem" do patrzenia w wizjer i informowania cię gdzie trafił punkt af ( resztę będziesz robić ty i nadal to będą autoportrety ) ;-)

a21031979
05-09-2007, 18:47
wyglądam jak na swoich zdjęciach minus 100 kliknięć w PS :)

oszin
05-09-2007, 18:49
tylko 100 ?!?!?!?!?
- walizki spakowane
- mail o natychmastowe zwolnienie wysłany
- dlaczego ta pkp.pl sie tak długo otwiera........ :evil: :mrgreen:

a21031979
05-09-2007, 18:54
wiedziałam że to się tak skończy :)

fret
05-09-2007, 19:06
Mój pomysł (czysto teoretyczny) wygląda nastepująco: potrzebne będą dwa breloczki laserowe, pęczek drutu i wyłącznik podłogowy (chyba sprzedają coś takiego w sklepach z oświetleniem). Z breloczków nalezy wyjąć bateryjki i połączyć je z breloczkami przez wyłącznik. Ustawiś breloczki tak, żeby wiązki światła przecinały się w punkcie ostrości. W punkcie przecięcia ustawić fotografowaną część ciała, nogą wyłączyć breloczki i... pstryk :)

a21031979
05-09-2007, 19:09
masakra:rolleyes:

pmagdalena
05-09-2007, 19:13
Mój pomysł (czysto teoretyczny) wygląda nastepująco: potrzebne będą dwa breloczki laserowe, pęczek drutu i wyłącznik podłogowy (chyba sprzedają coś takiego w sklepach z oświetleniem). Z breloczków nalezy wyjąć bateryjki i połączyć je z breloczkami przez wyłącznik. Ustawiś breloczki tak, żeby wiązki światła przecinały się w punkcie ostrości. W punkcie przecięcia ustawić fotografowaną część ciała, nogą wyłączyć breloczki i... pstryk :)

no to ciekwa technika ale niezle skomplikowana
kartka z otworem na oko mi bardzie przypadła do gustu

fret
05-09-2007, 19:17
Do zdjęć oka, to może, ale do całej reszty, to już chyba nie tak łatwo :)

pazurek
06-09-2007, 11:34
Pomysl z breloczkami jest bardzo dobry. Nawet wystarczy jeden breloczek zamocowany np. na sankach lampy blyskowej, wlaczony na stale i promieniem wycelowany tak zeby oswietlal miejsce gdzie bedzie aktywny punkt AF. Po zrobieniu zdjecia bedzie tylko trzeba usunac w PS czerwona kropke ze zdjecia. ;)

Innymi slowy, aparat z celownikiem laserowym :)

źródło (http://www.lasermax.com/training/images/bannerPersonal.jpg)

@fret: kartka z dziurka byla potrzebna do ustawienia ostrosci, zdjecie mozna zrobic juz bez niej. ale tak czy inaczej to tylko zart byl, nie wiem czy komus by sie chcialo w ten sposob sie maskowac ;>

a21031979
06-09-2007, 11:46
kupuję brelok za 2 zł a niezależnie od tego szukam czegoś w rodzaju zigview tylko tańszego (250 funtów to za dużo :roll: )

APP
06-09-2007, 13:09
Ja już zbaraniałem. Czy w tm wątku to mowa jest na poważnie czy a21031979 tylko się nabijasz? Bo te 2 pln to lepiej już dorzucić na piwo, waciki... czy co tam komu. Biorąc pod uwagę jak piszesz o dotychczasowych problemach, to regulacja takiego zestawu do każdego ujęcia to gotowa nerwica :shock:

Jeśli sądzisz, że zabawka typu zigicośtam faktycznie może Ci pomóc, to kup sobie kamerkę internetową za XX pln i przyłóż do wizjera. Efekt? Np. TUTAJ (http://www.imagewoof.com/view_image/723da601/kamerka.jpg).

To crop 100% ze stosunkowo prostej Logitech QuickCam communicate STX. Całosć kadru miała 640x480 ("tunnel vision", yeah...), pozwoliłem sobie skleić 2 identyczne zrzuty tak żeby było widać i wskaźniki AF i drabinkę.

Jeśli chcesz się bawić, możesz kupić coś jeszcze tańszego, rozebrać (to coś) i wykombinować odpowiednie mocowanie z czujnikiem głębiej w wizjerze - pewnie uda się wypełnić więcej kadru.
Czy efekt tych starań wniesie nową jakość do Twojej pracy? I czy będzie wart wysiłku jaki trzeba w to włożyć żeby uzyskać rzeczywiście funkcjonalne urządzenie? Nazwijcie mnie skończonym pesymistą, ale wątpię :lol:

a21031979
06-09-2007, 13:19
nie nabijam się - zadałam pytanie na forum wychodząc z założenia że moje sposoby niekoniecznie są dobre a z uwagi na szerokie tu grono liczyłam na to, że dowiem się czegoś więcej.

wszystkie odpowiedzi są cenne a że entuzjastycznie reaguję na breloczek
to chyba nie jest problem. jeżeli tak to proszę zamknąć mój wątek lub go zlikwidować. Jestem amatorem i zaczynam od najtańszych rozwiązań (na przekór zasadzie że płacę drugi raz drożej)

APP
06-09-2007, 13:28
...wszystkie odpowiedzi są cenne a że entuzjastycznie reaguję na breloczek to chyba nie jest problem. Jeżeli tak to proszę zamknąć mój wątek lub go zlikwidować.

Ty się mi tu nie obrażaj ;-) Entuzjazm wystarczy zastąpić chwilą zastanowienia czego trzeba dopilnować żeby którakolwiek z tych wszystkich zabawek w ogóle jakoś działała, o spełnianiu oczekiwań nie mówiąc 8) I tak chyba połowa (?) ludzi w tym wątku najwyraźniej się nabija, więc nie wiem jak to będzie z tym "czegoś więcej" ;-)

EDIT:
Jedyna w miarę sensowna komplikacja, to chyba próba przerobienia zwykłego pilota do aparatu na wersję wyzwalaną stopą -unikniesz "kompleksu trzeciej ręki", a da się to całkiem łatwo i pancernie (ważne jeśli zamierzasz z czegokolwiek częściej korzystać) sklecić.

a21031979
06-09-2007, 13:55
cóż :roll: widać mam śmieszny problem

Art Mag
14-09-2007, 21:52
Problem jest jak najbardziej poważny, choć z tych, co to się nad nim nikt nie zastanawia. Ja bym to zrobił tak. Komputer, do niego podłączony aparat na statywie. Ustawiam się tak by być w kadrze, widzieć monitor i mieć myszkę w zasięgu. Program DSLR Remote Pro http://www.breezesys.com/products.htm . W aparacie wybieram jeden punkt AF, w zależności od sytuacji. Staję przed obiektywem i wyzwalam migawkę kliając myszką (trochę to utrudnione z tym ogródkiem w dłoniach :) ale pewnie nie wszystkie sceny są takie ) stoję spokojnie i sprawdzam na monitorze gdzie trafił wybrany przeze mnie punkt AF. Przesuwam się tak by ustawić właściwą część ciała w polu tego punktu. I już.

a21031979
15-09-2007, 07:41
:wink: JUPI

oszin
15-09-2007, 16:52
:wink: JUPI

rozumiem że przetestowałaś to rozwiązanie i "dało rade" ?

Vitez
15-09-2007, 23:37
Ustawiam się tak by być w kadrze, widzieć monitor i mieć myszkę w zasięgu. Program DSLR Remote Pro http://www.breezesys.com/products.htm . W aparacie wybieram jeden punkt AF, w zależności od sytuacji. Staję przed obiektywem i wyzwalam migawkę kliając myszką (trochę to utrudnione z tym ogródkiem w dłoniach :) ale pewnie nie wszystkie sceny są takie ) stoję spokojnie i sprawdzam na monitorze gdzie trafił wybrany przeze mnie punkt AF. Przesuwam się tak by ustawić właściwą część ciała w polu tego punktu. I już.

A wiesz ze mozna to uproscic? Kup dowolna myszke bezprzewodowa :roll: .

Art Mag
16-09-2007, 10:16
Nie pisałem jaka ma być myszka. Dowolna byle w zasięgu ręki.

APP
16-09-2007, 11:07
Sklecenie wężyka do wyzwalania nogą zajmuje kilkanaście minut (nie wliczając kompletowania części oczywiście ;-)). Niezawodny i poręczny banał, a daje m.in. możliwość wykonywania zdjęć seryjnych. Może być problem, z długim przewodem (ja takiej próby akurat nie robiłem, ale świta mi, że gdzieś coś o tym było) i nawet jeśli faktycznie wystąpi, to da się go obejść przy odrobinie determinacji.
Rozwiązanie kwestii ustawienia ostrości jako takiej było już podane - proste jak konstrukcja cepa. Ilości klatek może i nie zaoszczędzi, ale czasu, nerwów i gimnastyki z pewnością (nadal nie rozumiem po co tyle zachodu żeby tylko użyć AF, czy ktoś może to logicznie uzasadnić?).

Opiszcie koniecznie swoje wrażenia po tych próbach z komputerem 8-)
Chętnie poczytam jakie to ułatwienie ;-) chyba, że "nie o to chodzi żeby króliczka złapać, ale żeby gonić go", to wtedy przepraszam i już się nie wtrącam.

a21031979
16-09-2007, 11:17
napiszę natychmiast tylko nie teraz bo mam modelkę i muszę ją wykorzystać.

jak mi lepiej idzie z króliczkiem próbka tu:

źródło (http://a6.vox.com/6a00d4141b7cc46a4700e398a919860004-pi)

APP
16-09-2007, 11:27
Zdjęcie bardzo ładne. Czy pokazujesz je żeby przekonać takich wrednych i upierdliwych jak ja, czy tylko tak się to zbiegło w czasie? ;-) Bo efekt jest... tylko czy w trakcie realizacji było "lepiej"?

a21031979
16-09-2007, 11:32
Nie, to w zasadzie nawiązanie do wypowiedzi Viteza aby ktoś mi robił portrety Pisałam że nie mam chętnych do pozowania.
Teraz z uwagi na to że chętny się pojawił przekładam autoportret na jutro :)

i napiszę czy się sprawdza live view dzięki DSLR Remote Pro.
Mysz mam bezprzewodową i USB tracer czyli kable mnie nie ograniczają więc powinno być OK.

w trakcie realizacji jest 1000 % lepiej - idzie jak po maśle - modelka wygina się i pręży a ja naciskam tylko jeden guziczek.

to oczywiście KIT-owe zdjęcie :)

Elajasz
16-09-2007, 16:39
kup sobie kamerkę internetową za XX pln i przyłóż do wizjera. Efekt? Np. TUTAJ (http://www.imagewoof.com/view_image/723da601/kamerka.jpg).

nie testowałem, ale chyba się zgodzę ze to najlepszy sposób...

APP
16-09-2007, 17:52
(...) w trakcie realizacji jest 1000 % lepiej - idzie jak po maśle - modelka wygina się i pręży a ja naciskam tylko jeden guziczek. (...)

Eeeee..., my przecież nie o tym przypadku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

@ Elajasz

Najtańszy. Najlepszy "zamiennik" LV tudzież tego ZV ;-), to szkielet z powyginanego zestawu "małego technika" + mały kompakt z filmami (nawet na 640x480 wygląda to lepiej niż w tym przykładzie) i z kablem do telewizora/rzutnika... :mrgreen: O ile komuś coś takiego potrzebne oczywiście.

firley
18-09-2007, 11:02
Nie wiem jak jest z podgladem na TV, czy obraz tez pojawia sie po zrobieniu zdjecia czy tylko w trybie przegladania galerii?

Działa tak jak LCD, czyli po zdjęciu wyświetla je na ekranie TV.

APP
18-09-2007, 11:18
A ja muszę się poprawić:

(...) + mały kompakt z filmami (...)

Oczywiście te filmy to nie są konieczne ;-) Żeby zobrazować próbę, musiałem nakręcić filmik i tak z rozpędu wyszło. A skoro już to wyciągnąłem, to efekt, jest TU (http://www.imagewoof.com/view_image/e8ea1451/kompakcik.jpg).

P.S.
Szum powstał przy zamrożeniu klatki, w podglądzie "na żywo" jest oczywiście o wiele mniej widoczny. Obraz trochę ciemnawy (brak odpowiedniej ręcznej regulacji w małpce, a światła akurat było maławo... dziwne, że małpka sama nie "podbiła", ale to już detal). Generalnie cała klatka wypełniona więc można już myśleć o wyświetlaniu na czymś tam ;-) (jeśli komuś zależy :p)