Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Jak ustawić ostrość przy autoportrecie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie Jak ustawić ostrość przy autoportrecie ???

jak złapać ostrość przy wykonywaniu autoportretu?

Witam, wykonuję sporo autoportretów (nie tylko twarz, dłonie, przedmiot w dłoniach itp.) (do wyzwalania migawki używam pilota) i ostrzyć próbuję :

a/ automatyczne ostrzenie - ustawiam AF na centralny punkt lub inny i staram się stanąć w odpowiednim miejscu kadru

b/ ostrzę manualnie na tzw. kij od szczotki - ustawiam na statywie misia i ostrzę na niego a potem zamieniam się misiem miejscami ;-)

generalnie wychodzi mi 25% poprawnych zdjęć, czesto muszę ujęcia powtarzać. nie wiem czy da się podłączając aparat do komputera mieć podgląd i obserować kadr. czy istnieje lepszy sposób bo nie potrafię nic lepszego wymyślić?

używam eos 350d, 50 mm/1.8 II i KIT-a
    przy czym lubię rozmyte zdjęcia i akcent tylko na motywie głównym zdjęcia dlatego wybieram niskie wartości przesłony.

będę wdzięczna za porady, na ten temat mało piszą
    Ostatnio edytowane przez a21031979 ; 04-09-2007 o 12:29

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przydal by sie jakis podglad... jako ze dozbieranie do 40D pewno nie wchodzi w gre, moze wystarczy wlaczyc podglad po zrobieniu zdjecia i podstawic za aparatem jakies lustro, tak zebys widziala odbicie lcd?

Nie wiem jak jest z podgladem na TV, czy obraz tez pojawia sie po zrobieniu zdjecia czy tylko w trybie przegladania galerii?

Ciekaw jestem co by bylo widac na lcd kompakta gdyby go przyczepic obiektywem do wizjera lustrzanki?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

A co za ułatwienie posiada 40d jeśli chodzi o temat powyżej ?

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a21031979 Zobacz posta
    A co za ułatwienie posiada 40d jeśli chodzi o temat powyżej ?
    http://www.northlight-images.co.uk/Canon_40D.html

Rozdział "Enhanced Live View"

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

fajna rzecz

z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

z uwagi na to że nie zmienię modelu aparatu ponawiam pytanie - chyba istnieje jakiś sposób na złapanie ostrości , chyba nie tylko ja wykonuję autoportrety?;-)
    bez podgladu na zywo musisz sie sama tak ustawic, zeby trafic na aktywny punkt ostrosci. nie ma innego sposobu.

mozesz sobie przygotowac wielka biala kartke, wyciac w niej otwor na oko i schowac sie za nia podczas ostrzenia. autofocus nie zlapie ostrosci na gladkiej powierzchni, wiec w momencie kiedy uslyszysz 'beep' bedzie znaczylo ze trafilas punktem AF na otwor.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

ciekawy sposób, poćwiczę po powrocie z biura :wink:

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Najlepszym sposobem będzie postawienie kogoś z drugiej strony aparatu mógłby ten ktoś powiedzieć Ci, czy będzie ostro czy nie. Od biedy mógłby nawet spust migawki naciskać
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.

w dalszym ciągu czekam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.

w dalszym ciągu czekam
    A musi byc autoportret? Nie moze ktos tobie portretow zrobic?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów