PDA

Zobacz pełną wersję : Co to jest??? - CANON 5D - problem

aslovik
30-08-2007, 19:48
Witam!
Jestem nowy na forum (dlatego WITAM Wszystkich), ale bynajmniej nie nowy w fotografii - szczególnie z użyciem Canon'ów :)
Jestem właśnie w trakcie kupowania używanego Canona 5D (od kolegi, aparat kupiony przez niego w listopadzie zeszłego roku). Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie pewien dziwny efekt siatki z pikseli (pattern?) który zauważyłem podczas obróbki zdjęć. Występuje on przede wszystkim na RAWach wrzuconych do Photoshopa albo LightRoom'a. W ZoomBrowser tego nie ma. W Canon DPP jest chociaż słabiej widoczny. Wygląda to prawie jak kompresja JPG - tworzą się kwadraty z grup pikseli.

Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu. Widać to przy dużych powiększeniach i na gładkich powierzchniach (prawda 400-600% zoom, ale potrzebuję na prawdę wysoką jakość zdjęć - zajmuję się fotografią mody)

Kolega wcześniej wspominał coś o tym, że aparat był w serwisie na "kalibracji matrycy" tylko nie mówił dokładnie o co chodzi.
Czy ktoś z Was się z tym wcześniej spotkał?
Załączam zdjęcie - powiększenia z oryginału - RAW+L_JPG
Na górze RAW - wrzucony do Camera Raw - bez obrabiani.
Na dole załączony JPG - tak samo bez obróbki.
ZoomBrowser daje wyniki takie jak ten jpg. Podobnie DPP, ale tam jednak widac + trzeba włączyć Luminance noise reduction.
W tym samym oprogramowaniu zdjęcia z 5D innego znajomego wyglądają bardzo dobrze bez żadnej obróbki.
Czy to możliwe że egzemplarz który chcę kupić jest felerny ?

p.s. oczywiście chodzi mi o zdjęcia robione na ISO 100 przy dobrym oświetleniu - zdaję sobie sprawę, że na wyższych czułościach szum to coś normalnego (chociaż bardziej chaotyczny a nie w siateczkę).

Skipper
30-08-2007, 19:52
Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu. Widać to przy dużych powiększeniach i na gładkich powierzchniach (prawda 400-600% zoom, ale potrzebuję na prawdę wysoką jakość zdjęć - zajmuję się fotografią mody)

a to mozna leczyc?:lol:

raster
30-08-2007, 19:58

to TRZEBA leczyć:shock: :lol:

aslovik
30-08-2007, 19:59

:)
Wiesz, na serio nie jestem maniakiem jakości amatorsko focącym i dyskutującym czy coś ma 1000 czy 900 linii na milimetr.
Robię zdjęcia mody które są powiększane później do rozmiarów np plakatu potrzebuję na prawdę dobrą jakość.
A tu trochę dziwne że Canony moich kolegów (i mój wcześniejszy) dają o wiele lepszą jakość niż ten który chcę kupić (szczególnie że kosztuje mnie więcej niż zapowiadana cena 40D!)

Skipper
30-08-2007, 20:01
stary jak chcesz powiekszac cos do tego rozmiaru to sobie hasselblada kup bo tu z takim tekstem to sie tylko na drwiny narazasz :)

aslovik
30-08-2007, 20:06
stary jak chcesz powiekszac cos do tego rozmiaru to sobie hasselblada kup bo tu z takim tekstem to sie tylko na drwiny narazasz :)

Zdziwiłbyś się ale w jednej kampanii reklamowej miałem powiększenia z 20D do formatu 100x70 i nie było to problemem. Tak samo jak druk w magazynach na dobrym papierze. Chociaż rzeczywiście, jeśli trzeba to używam wypożyczanego H2D, ale wierz mi - to wolna i niewygodna kobyła a jakość obrazu na wyższych czułościach, hmm.. nawet nie ma co mówić o jakości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym ten efekt widać już na 200% powiększeniu, więc jest to trochę problem.
Poza tym zadaję konkretne pytanie - co to jest i czy ktoś się z tym spotkał ?
Jeśli nie, to po co komentują?
To już w kaczylandzie pytać nie można?

ripek
30-08-2007, 20:10
Jest na to rada. Otwierasz obrazek w PS. Dajesz na obrazku gaussian blur. Promień 4px.

Potem 10 razy przyciskasz CTRL+F.

Powinno pomóc w kwestii pixeli.

;)

A na poważnie. Odpal ACR i wywołaj sobie raw zamiast na 8mpix to na 25mpix.

oskarkowy
30-08-2007, 20:11
Wszystko jest w porządku. Zacznij używać do obróbki rawów C1 albo ACR i problem ustąpi jakby ręką odjął. No i uważaj na to, co robisz w obróbce, szczególnie przy wyostrzaniu, bo praktycznie zawsze winny jest użyszkodnik.

fotokor1
30-08-2007, 20:15
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img409.imageshack.us/img409/9696/p1pb4.jpg)
mam cos takiego na moich fotkach z 30d i też mnie to wścieka nie wiem co z tym zrobić, może za mało powiększone ale widać te kwadraciki i jest ich dużo

aslovik
30-08-2007, 20:16
Wszystko jest w porządku. Zacznij używać do obróbki rawów C1 albo ACR i problem ustąpi jakby ręką odjął. No i uważaj na to, co robisz w obróbce, szczególnie przy wyostrzaniu, bo praktycznie zawsze winny jest użyszkodnik.

ACR = Adobe Camera Raw ? Jesli tak, to niestety przede wszystkim tam jest to widoczne. A co do wyostrzania - to jak pisałem - efekt pojawia się bez żadnej obróbki - czyli nie ruszam jeszcze wyostrzaniem. Dopiero jak sie wyostrza to rośnie :(

wojkij
30-08-2007, 22:06
Tak na logike: Jesli w innych egzemplarzach 5d tego efektu nie ma to znaczy ze ten ma jakas wade i nie ma co pchac sie w jego zakup, zwlaszcza zakladajac ze jedno widoczne uszkodzenie przewaznie ciagnie za soba kilka ukrytych;)

A tak powaznie to przy powiekszaniu ponad rozmiar to nie jest normalne?

sv
30-08-2007, 22:13
niesmialo zapytam: po co ogladasz obrazek powiekszony do 600%?

ripek
30-08-2007, 22:20
niesmialo zapytam: po co ogladasz obrazek powiekszony do 600%?

Dokładnie. 100% jak sama warość wskazuje to obrazek 1:1 - większe powiększenie to tylko powiększanie obszaru ekranu zawierającego jeden "pixel" z matrycy.

Ja też przy 400%/600% powiekszeniu widzę pixele i to na 30d a nie 5d.

Kolekcjoner
30-08-2007, 22:25

Jak widać powyżej może być to bardzo trudne :lol: :mrgreen:.

aslovik
31-08-2007, 00:12
Dokładnie. 100% jak sama warość wskazuje to obrazek 1:1 - większe powiększenie to tylko powiększanie obszaru ekranu zawierającego jeden "pixel" z matrycy.

Ja też przy 400%/600% powiekszeniu widzę pixele i to na 30d a nie 5d.

Echhh.. nie o to chodzi. Przypatrzcie się proszę dobrze zdjęciom które zamieściłem - na pierwszym jest faktura z pikseli - tak jakby obrazek był na płótnie. a na drugim tego nie ma. Piksele są BO PRZY TAKIM POWIĘKSZENIU BĘDĄ - tylko kwestia tego, że na pierwszym te piksele tworzą dziwny pattern a na drugim są 'rozmyte'. Po prostu - zamiast błękitu nieba jest powtarzający się wzorek z różnych odcieni a nie - tak jak na drugim - w miarę jednolite odcienie błękitu...

snow
31-08-2007, 00:47

Głupota ludzkich postów z dnia na dzień rośnie w tempie prawie wykładniczym.... :roll:

Bahrd
31-08-2007, 00:55
Po prostu - zamiast błękitu nieba jest powtarzający się wzorek z różnych odcieni a nie - tak jak na drugim - w miarę jednolite odcienie błękitu...

Jeśli rzeczywiście każdy z konwerterów z RAW produkuje Ci taki "deszczyk", to coś z aparatem może być nie teges. A na L_JPG (L jak low?) nie widać, bo - mocna kompresja "znika" deszcz. Spróbuj to sprawdzić konwertując RAW-a do JPG-a, by nagrać go z takim stopniem kompresji, żeby rozmiar pliku JPG był taki jak L_JPEG. Choć i tu też może wyjść trochę inaczej - w zależności od tablic kwantyzacji w implementacji JPG w aparacie i w komputerze.

HuleLam
31-08-2007, 08:19
Hmm... czy tylko mi się wydaje, czy artefakty na pierwszym zdjęciu to po prostu nieumiejętnie zrobiona Bayerowska demozaika?

Bahrd
31-08-2007, 09:26
Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu.

Hmm... czy tylko mi się wydaje, czy artefakty na pierwszym zdjęciu to po prostu nieumiejętnie zrobiona Bayerowska demozaika?

W świetle tego co powyżej, to właśnie nie...

HuleLam
31-08-2007, 10:05
W świetle tego co powyżej, to właśnie nie...

W świetle tego linku (http://www.aim-dtp.net/aim/digicam/dcraw/vng-ahd-comparison.htm) jednak wygląda, że tak. Spójrz proszę na porównanie artefaktów z metody AHD i VNG. To co pokazal aslovik wygląda na klasyczne artefakty metody AHD.
Oczywiście nie wiem dlaczego wystąpiły na Jego zdjęciach :-)

McKane
31-08-2007, 10:08
Ło jezu kolejny zlot czarownic. Dajcie sobie spokoj nie umiecie pomoc to sio do nastepnego watku.

W ACR taki efekt moze byc wynikiem ustawionego standardowo wyostrzania 25 punktow. Zobacz tez jak rawy wychodza z C1 bo tam tego typu efekty chyba wystepuja najslabiej.

Wrzuc moze jakiegos przykladowego rawa moze komus uda sie go wywolac bez takich mozajek i pochwali sie rozwiazaniem.

Pozdrawiam

aslovik
31-08-2007, 10:10
Jeśli rzeczywiście każdy z konwerterów z RAW produkuje Ci taki "deszczyk", to coś z aparatem może być nie teges. A na L_JPG (L jak low?) nie widać, bo - mocna kompresja "znika" deszcz. Spróbuj to sprawdzić konwertując RAW-a do JPG-a, by nagrać go z takim stopniem kompresji, żeby rozmiar pliku JPG był taki jak L_JPEG. Choć i tu też może wyjść trochę inaczej - w zależności od tablic kwantyzacji w implementacji JPG w aparacie i w komputerze.

L_JPG - Large JPG - w aparacie ustawiony. Konwertowałem RAWa do TIFF za pomocą ZoomBrowsera (już o tym pisałem) i nie ma tego efektu. Ale jak konwertuję za pomocą Camera Raw to jest (chociaż z innych 5D tego nie ma) - stąd moje pytanie - co to może być ? :razz:

szwayko
31-08-2007, 10:44
(chociaż z innych 5D tego nie ma) - stąd moje pytanie - co to może być ? :razz:

A sprawdziles czy te inne 5D maja ta sama wersje softu w aparacie. Ewentualnie ustawienia.

Bahrd
31-08-2007, 10:50
Wrzuc moze jakiegos przykladowego rawa moze komus uda sie go wywolac bez takich mozajek i pochwali sie rozwiazaniem.

Konwertowałem RAWa do TIFF za pomocą ZoomBrowsera (już o tym pisałem) i nie ma tego efektu. Ale jak konwertuję za pomocą Camera Raw to jest (chociaż z innych 5D tego nie ma)

A sprawdziles czy te inne 5D maja ta sama wersje softu w aparacie. Ewentualnie ustawienia.

Za McKanem - to dawaj Waść RAW-a!

aslovik
31-08-2007, 11:22
Ło jezu kolejny zlot czarownic. Dajcie sobie spokoj nie umiecie pomoc to sio do nastepnego watku.

W ACR taki efekt moze byc wynikiem ustawionego standardowo wyostrzania 25 punktow. Zobacz tez jak rawy wychodza z C1 bo tam tego typu efekty chyba wystepuja najslabiej.

Pozdrawiam

W końcu pomocna dłoń :)
Ustawienia ACR - detail - standardowe - czyli:
sharpness: 25
luminance smoothing: 0
color noise reduction: 25

Na takich samych ustawieniach (tylko nie jestem pewien co do firmware) z Canona 5D kolegi nie ma tego efektu (nie jestem teraz w stanie sprawdzic jaki mial kumpel firmware bo go w kraju nie ma).
Capture One - rzeczywiscie bardzo ladnie wywoluje i tego efektu nie widze dopoki nie zmniejsze noise supression. I znowu - w rawach z innych 5d tego nie ma :(

Wyglada to jakby matryca miala standardowo zbyt mocne wyostrzanie (niezalezne od ustawien). Kolega od ktorego kupuje aparat cos krecil mocno ze sprzet byl na KALIBRACJI matrycy - nie spotkalem sie z czyms takim - no moze poza mapowaniem martwych pikseli. Dlatego moje obawy i zwracanie uwagi na szczegoly (aparat niby okazyjnie ale kosztowac mnie bedzie prawie tyle co nowy - biore na raty). Ech..

Wysylam adres do RAWa: http://www.adamslowikowski.com/raw/_MG_3755.CR2

i dzieki za pomoc!

Bahrd
31-08-2007, 11:31
W świetle tego linku (http://www.aim-dtp.net/aim/digicam/dcraw/vng-ahd-comparison.htm) jednak wygląda, że tak. Spójrz proszę na porównanie artefaktów z metody AHD i VNG. To co pokazal aslovik wygląda na klasyczne artefakty metody AHD.

Ano faktycznie - nie najechałem myszką na obrazki :-D

acekd
31-08-2007, 11:45
Witam
Otworzyłem Rawa z podanego przez Kolegę linka, porównałem z moimi rawami z 5d, przy tych samych ustawieniach ACR, i zdjęcia o podobnej tonacji. Takiego "efektu" nie mam. Wniosek: jest to wina aparatu, może matrycy lub oprogramowania puszki.

DoMiNiQuE
31-08-2007, 11:54
Odnosze wrazenie, ze autor nie rozroznia powiekszenia pliku oraz powiekszenia podgladu i mysli, ze to bedzie ta sama jakosc - stad stres zwiazany z widocznymi pikselami. Wytlumacze to w takim razie obrazowo.

źródło (http://www.dominik-kocinski.com/stuff/cb/kwadraciki.jpg)

Widac roznice?

Shutterway.pl
31-08-2007, 11:57
600% z z jpg wywolanego w C1 4 beta

źródło (http://www.shutter.webd.pl/trash/cos_1.jpg)

600% z jpg wywolanego w Rawshooterze

źródło (http://www.shutter.webd.pl/trash/cos_2.jpg)

oba pliki otworzone w PS na 600%

Dominique
photozoomem powiekszales?

zOOn
31-08-2007, 12:05
Tez otworzylem tego RAW-a z linku (PS2 ACR) - i czegos takiego jeszcze nie widzialem... :shock: Na moim monitorze ten efekcik to juz przy 1:1 widac - w podgladzie rawa w ACR, pozniej w jpg/tiff tez.

Sprawdzilem jeszcze DPP - to samo.

Ja bym sobie odpuscil ta piatke. Jest ewidentnie walnieta.

pzdrw

arra
31-08-2007, 12:06
Niestety cos jest z matryca i nie sa to raczej artefatky po demozaice. To dostalem jak przepuscilem cr2 przez Bibble (z wlaczonym Demosaicing Artefact Reduction - z i bez ten sam efekt). Troche inaczej to wyglada niz z ACR, ale ewidentnie widac pasy (banding?):

https://canon-board.info/imgimported/2007/08/9f44f4064d94e27e-1.jpg
źródło (http://images13.fotosik.pl/61/9f44f4064d94e27e.jpg)

HMmm, w Silkypix nie ma tego efektu :/

Pozdrawiam

DoMiNiQuE
31-08-2007, 12:07
Dominique
photozoomem powiekszales?
Raw wolany w ACR. Plik powiekszany w PS :)

Shutterway.pl
31-08-2007, 12:09
ale tak patrze sobie na inne moje rawy to nei widze nic podobnego mimo iz wywolywane w rawshooterze...moze koledzy piszacy przedemna maja faktycznie racje...

zOOn
31-08-2007, 12:10
Odnosze wrazenie, ze autor nie rozroznia powiekszenia pliku oraz powiekszenia podgladu i mysli, ze to bedzie ta sama jakosc - stad stres zwiazany z widocznymi pikselami. Wytlumacze to w takim razie obrazowo.

Widac roznice?

Mysle, ze nie w tym problem.

ISO 100, 1/400, RAW - a na niebie i kontrastowych krawedziach sieczka jak z LUMIXA przy JPG 50%.

Bahrd
31-08-2007, 12:34
Wyglada to jakby matryca miala standardowo zbyt mocne wyostrzanie (niezalezne od ustawien). Kolega od ktorego kupuje aparat cos krecil mocno ze sprzet byl na KALIBRACJI matrycy - nie spotkalem sie z czyms takim - no moze poza mapowaniem martwych pikseli. Dlatego moje obawy i zwracanie uwagi na szczegoly (aparat niby okazyjnie ale kosztowac mnie bedzie prawie tyle co nowy - biore na raty). Ech..

Wyszło podobnie jak kolegom - deszcz ze wzrostem "Amount of sharpening" - toteż nie brałbym - skoro na raty, to może w sklepie z jakimiś "0%" dużo drożej nie będzie, a gwarancja...

aslovik
31-08-2007, 12:40
Dzięki za pomoc! Spróbuję jeszcze może pokombinować. Właśnie wgrywam firmware jeszcze raz (chociaż jak wziąłem puszkę, to 1.1.0 już było). Może to coś da. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za pomoc!
p.s. - tak jak sie mozna bylo domyslac - ponowny update firmware nic nie dal. czyli to musi byc cos powaznego :(

McKane
31-08-2007, 12:48
U mnie nie ma az takiego drastycznego efektu ale widac jakies pasy nawet bez ostrzenia.