Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Co to jest??? - CANON 5D - problem

aslovik
    Guest

Exclamation Co to jest??? - CANON 5D - problem

Witam!
    Jestem nowy na forum (dlatego WITAM Wszystkich), ale bynajmniej nie nowy w fotografii - szczególnie z użyciem Canon'ów
    Jestem właśnie w trakcie kupowania używanego Canona 5D (od kolegi, aparat kupiony przez niego w listopadzie zeszłego roku). Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie pewien dziwny efekt siatki z pikseli (pattern?) który zauważyłem podczas obróbki zdjęć. Występuje on przede wszystkim na RAWach wrzuconych do Photoshopa albo LightRoom'a. W ZoomBrowser tego nie ma. W Canon DPP jest chociaż słabiej widoczny. Wygląda to prawie jak kompresja JPG - tworzą się kwadraty z grup pikseli.

Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu. Widać to przy dużych powiększeniach i na gładkich powierzchniach (prawda 400-600% zoom, ale potrzebuję na prawdę wysoką jakość zdjęć - zajmuję się fotografią mody)

Kolega wcześniej wspominał coś o tym, że aparat był w serwisie na "kalibracji matrycy" tylko nie mówił dokładnie o co chodzi.
    Czy ktoś z Was się z tym wcześniej spotkał?
    Załączam zdjęcie - powiększenia z oryginału - RAW+L_JPG
    Na górze RAW - wrzucony do Camera Raw - bez obrabiani.
    Na dole załączony JPG - tak samo bez obróbki.
    ZoomBrowser daje wyniki takie jak ten jpg. Podobnie DPP, ale tam jednak widac + trzeba włączyć Luminance noise reduction.
    W tym samym oprogramowaniu zdjęcia z 5D innego znajomego wyglądają bardzo dobrze bez żadnej obróbki.
    Czy to możliwe że egzemplarz który chcę kupić jest felerny ?

p.s. oczywiście chodzi mi o zdjęcia robione na ISO 100 przy dobrym oświetleniu - zdaję sobie sprawę, że na wyższych czułościach szum to coś normalnego (chociaż bardziej chaotyczny a nie w siateczkę).

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aslovik Zobacz posta
    Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu. Widać to przy dużych powiększeniach i na gładkich powierzchniach (prawda 400-600% zoom, ale potrzebuję na prawdę wysoką jakość zdjęć - zajmuję się fotografią mody)

a to mozna leczyc?
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a to mozna leczyc?
    to TRZEBA leczyć

aslovik
    Guest

Domyślnie

a to mozna leczyc?

Wiesz, na serio nie jestem maniakiem jakości amatorsko focącym i dyskutującym czy coś ma 1000 czy 900 linii na milimetr.
    Robię zdjęcia mody które są powiększane później do rozmiarów np plakatu potrzebuję na prawdę dobrą jakość.
    A tu trochę dziwne że Canony moich kolegów (i mój wcześniejszy) dają o wiele lepszą jakość niż ten który chcę kupić (szczególnie że kosztuje mnie więcej niż zapowiadana cena 40D!)

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

stary jak chcesz powiekszac cos do tego rozmiaru to sobie hasselblada kup bo tu z takim tekstem to sie tylko na drwiny narazasz
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

aslovik
    Guest

Domyślnie

stary jak chcesz powiekszac cos do tego rozmiaru to sobie hasselblada kup bo tu z takim tekstem to sie tylko na drwiny narazasz
    Zdziwiłbyś się ale w jednej kampanii reklamowej miałem powiększenia z 20D do formatu 100x70 i nie było to problemem. Tak samo jak druk w magazynach na dobrym papierze. Chociaż rzeczywiście, jeśli trzeba to używam wypożyczanego H2D, ale wierz mi - to wolna i niewygodna kobyła a jakość obrazu na wyższych czułościach, hmm.. nawet nie ma co mówić o jakości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym ten efekt widać już na 200% powiększeniu, więc jest to trochę problem.
    Poza tym zadaję konkretne pytanie - co to jest i czy ktoś się z tym spotkał ?
    Jeśli nie, to po co komentują?
    To już w kaczylandzie pytać nie można?
    Ostatnio edytowane przez aslovik ; 30-08-2007 o 20:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Jest na to rada. Otwierasz obrazek w PS. Dajesz na obrazku gaussian blur. Promień 4px.

Potem 10 razy przyciskasz CTRL+F.

Powinno pomóc w kwestii pixeli.

A na poważnie. Odpal ACR i wywołaj sobie raw zamiast na 8mpix to na 25mpix.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystko jest w porządku. Zacznij używać do obróbki rawów C1 albo ACR i problem ustąpi jakby ręką odjął. No i uważaj na to, co robisz w obróbce, szczególnie przy wyostrzaniu, bo praktycznie zawsze winny jest użyszkodnik.
    Jarek

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

mam cos takiego na moich fotkach z 30d i też mnie to wścieka nie wiem co z tym zrobić, może za mało powiększone ale widać te kwadraciki i jest ich dużo
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

aslovik
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wszystko jest w porządku. Zacznij używać do obróbki rawów C1 albo ACR i problem ustąpi jakby ręką odjął. No i uważaj na to, co robisz w obróbce, szczególnie przy wyostrzaniu, bo praktycznie zawsze winny jest użyszkodnik.
    ACR = Adobe Camera Raw ? Jesli tak, to niestety przede wszystkim tam jest to widoczne. A co do wyostrzania - to jak pisałem - efekt pojawia się bez żadnej obróbki - czyli nie ruszam jeszcze wyostrzaniem. Dopiero jak sie wyostrza to rośnie
    Ostatnio edytowane przez aslovik ; 30-08-2007 o 20:29 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów