Zobacz pełną wersję : Lampa Speedlite 188A
globus911
22-08-2007, 16:57
Piszę powtórnie, bo chyba się gdzieś zawieruszyło a jestem na forum od 45 minut. Mam starą ale mało używaną lampę od AE-1P.Jest to Speedlite 188A.:cry: Czy tylko do wyrzucenia, czy można coś z nią zrobić, czyli zastosować do 400D (?). Globus911.Ewentualnie proszę o dopowiedź na: marczak9@poczta.onet.pl
globus911, postujesz drugi raz ten sam temat i drugi raz w niewłaściwym miejscu. Sugeruję następne 15 minut poświęcić na zapoznanie się z regulaminem i zasadami obowiązującymi na naszym forum (również zasady obowiązujące w Bazie Wiedzy, gdzie dałeś pierwszego posta).
przenoszę
P.S>lektura regulaminu uczuli cię również na właściwe nazywanie wątków. Zmieniam nazwę.
Mam starą ale mało używaną lampę od AE-1P.Jest to Speedlite 188A.:cry: Czy tylko do wyrzucenia, czy można coś z nią zrobić, czyli zastosować do 400D (?).
spokojnie można zastosować z 400D.
suwakami z tyłu na lampie ustawić ISO oraz przysłonę zgodnie z tym co w aparacie i automatyka lampy już sobie poradzi.
Gdy zmienisz ISO lub przysłonę w aparacie, to musisz też zmienić na lampie, bo nie wymienia ona żadnych informacji z aparatem. Musisz tylko pilnować tych dwóch parametrów (ISO, f/stop), a na pewno naswietlać będzie dobrze.
globus911
23-08-2007, 13:47
Dzięki, oby to byla prawda. globus911
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witam.
Chyba nie znasz tej lampy.Można na niej ustawić przysłony: 5.6 i 11 i nic więcej. W trybie Manu nastawa aparatu uastawia lampę. Pozdrowienia.
Chyba nie znasz tej lampy.
Szczerze powiedziawszy - tej konkretnie nie.
ale znam zasady działania i pracy z lampami wyposażonymi we własną automatykę błysku, a 188A niewątpliwie do takich się zalicza.
Można na niej ustawić przysłony: 5.6 i 11
wg dostępnej mi informacji specyfikacji jest to f2.8 (red) and f5.6 (green) dla ASA 100
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/shared/speedlites/index.htm
wiec podane przez Ciebie wartości dotyczą ISO 400
można też wyliczyć, że dla ISO (ASA) 200 będzie to f/4 i f/8
i nic więcej.
ISO (ASA) kolego!
3357
Na pewno mozna (i trzeba!) tam ustawić czułość, bo w tamtych czasach lampy nie wymieniały tej informacji z body i trzeba było dbać o to aby lampie ustawić tą samą czyłość co w body (chyba że chcieliśmy korygować ekspozycję dla błysku, to wtedy "okłamywało się" lampę :-))
globus911
24-08-2007, 12:49
Dzięki serdeczne. Nie jestem jednak przekonany czy uda mi się zrobić dobrze naświetlone zdjęcia w trybie manualnym bez porządnych ćwiczeń. Gdy przypłynie jakś kasa to sprawię sobie lampę do 400D. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Dzięki serdeczne. Nie jestem jednak przekonany czy uda mi się zrobić dobrze naświetlone zdjęcia w trybie manualnym bez porządnych ćwiczeń.
Więcej wiary w siebie!
Lampa na aparat i naprzód. Spróbować możesz, na pewno nic nie uszkodzisz.
Jesli będziesz robić zdjęcia w pomieszczeniach to na początek na aparacie tryb M, ISO 400, migawka 1/60, przysłona f/5,6
te same wartości na lampie (iso 400 i program czerwony)
i mam jakieś takie dziwne przeświadczenie, że w ten sposób masz wieksze prawdopodobieństwo uzyskać poprawnie naświetlone zdjęcia niż w przypadku używania lampy wbudowanej czy nawet zewnętrznej z E-TTL...