Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Lampa Speedlite 188A

globus911
    Guest

Smile Lampa Speedlite 188A

Piszę powtórnie, bo chyba się gdzieś zawieruszyło a jestem na forum od 45 minut. Mam starą ale mało używaną lampę od AE-1P.Jest to Speedlite 188A. Czy tylko do wyrzucenia, czy można coś z nią zrobić, czyli zastosować do 400D (?). Globus911.Ewentualnie proszę o dopowiedź na: marczak9@poczta.onet.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

globus911, postujesz drugi raz ten sam temat i drugi raz w niewłaściwym miejscu. Sugeruję następne 15 minut poświęcić na zapoznanie się z regulaminem i zasadami obowiązującymi na naszym forum (również zasady obowiązujące w Bazie Wiedzy, gdzie dałeś pierwszego posta).

przenoszę

P.S>lektura regulaminu uczuli cię również na właściwe nazywanie wątków. Zmieniam nazwę.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez globus911 Zobacz posta
    Mam starą ale mało używaną lampę od AE-1P.Jest to Speedlite 188A. Czy tylko do wyrzucenia, czy można coś z nią zrobić, czyli zastosować do 400D (?).
    spokojnie można zastosować z 400D.
    suwakami z tyłu na lampie ustawić ISO oraz przysłonę zgodnie z tym co w aparacie i automatyka lampy już sobie poradzi.
    Gdy zmienisz ISO lub przysłonę w aparacie, to musisz też zmienić na lampie, bo nie wymienia ona żadnych informacji z aparatem. Musisz tylko pilnować tych dwóch parametrów (ISO, f/stop), a na pewno naswietlać będzie dobrze.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-08-2007 o 07:24
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

globus911
    Guest

Domyślnie Speedlite188A

Dzięki, oby to byla prawda. globus911
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Witam.
    Chyba nie znasz tej lampy.Można na niej ustawić przysłony: 5.6 i 11 i nic więcej. W trybie Manu nastawa aparatu uastawia lampę. Pozdrowienia.
    Ostatnio edytowane przez globus911 ; 23-08-2007 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Chyba nie znasz tej lampy.
    Szczerze powiedziawszy - tej konkretnie nie.
    ale znam zasady działania i pracy z lampami wyposażonymi we własną automatykę błysku, a 188A niewątpliwie do takich się zalicza.

Można na niej ustawić przysłony: 5.6 i 11
    wg dostępnej mi informacji specyfikacji jest to f2.8 (red) and f5.6 (green) dla ASA 100
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ites/index.htm

wiec podane przez Ciebie wartości dotyczą ISO 400

można też wyliczyć, że dla ISO (ASA) 200 będzie to f/4 i f/8

i nic więcej.
    ISO (ASA) kolego!

Załącznik 3357

Na pewno mozna (i trzeba!) tam ustawić czułość, bo w tamtych czasach lampy nie wymieniały tej informacji z body i trzeba było dbać o to aby lampie ustawić tą samą czyłość co w body (chyba że chcieliśmy korygować ekspozycję dla błysku, to wtedy "okłamywało się" lampę :-))
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 24-08-2007 o 08:20
    Pozdrowienia, Tomek

globus911
    Guest

Domyślnie

Dzięki serdeczne. Nie jestem jednak przekonany czy uda mi się zrobić dobrze naświetlone zdjęcia w trybie manualnym bez porządnych ćwiczeń. Gdy przypłynie jakś kasa to sprawię sobie lampę do 400D. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Domyślnie

Dzięki serdeczne. Nie jestem jednak przekonany czy uda mi się zrobić dobrze naświetlone zdjęcia w trybie manualnym bez porządnych ćwiczeń.
    Więcej wiary w siebie!
    Lampa na aparat i naprzód. Spróbować możesz, na pewno nic nie uszkodzisz.

Jesli będziesz robić zdjęcia w pomieszczeniach to na początek na aparacie tryb M, ISO 400, migawka 1/60, przysłona f/5,6
    te same wartości na lampie (iso 400 i program czerwony)

i mam jakieś takie dziwne przeświadczenie, że w ten sposób masz wieksze prawdopodobieństwo uzyskać poprawnie naświetlone zdjęcia niż w przypadku używania lampy wbudowanej czy nawet zewnętrznej z E-TTL...
    Pozdrowienia, Tomek

Uprawnienia umieszczania postów