Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 430EX - problem - zawiesza wszystko

towersivy
20-08-2007, 20:30
Witam

Dzisiaj ja mam problem, kupiłem nowiutką lampę głównie do pracy w slave, dzisiaj zabrałem ją w plener i zaliczyłem ostrą nerwice.....Objawy są następujące. Lampa na wyświetlaczu pokazuje tryb TTL po czym blokuje spust w aparacie jak i w gripie....powoduje że AF kręci się w kółko (sprawdzone z 85L i 50/1.4) jeśli już uda mi się ja zmusić do błysku to albo fota jest totalnie prześwietlona albo totalnie niedoświetlona....i teraz pytanko co jest grane??
Sprawa tym bardziej mnie W#@#%#$ iż jutro miała być wykorzystana podczas sesji plenerowej.... co staje się nie możliwe ponieważ nawet podczas wyzwolenia 580ex II lampa albo kompletnie nie doświetla albo wali pełną gała....

Vitez
21-08-2007, 15:37
i teraz pytanko co jest grane??

Ja bym zawiozl/wyslal do serwisu... ale tylko dlatego ze akurat szklana kula mi sie zepsula (koty sie bawily i zrzucily ze stolu) ;) .

A skad taka a nie inna 'dofciapna' odpowiedz? Bo nawet jak ktos jakims cudem, nie widzac lampy na oczy i po tak skrotowym opisie powie ci co moze byc grane to dalbys rade sam naprawic czy tez masz az tak wielka i zludna nadzieje ze to moze byc kwestia jednego pstryczka czy przeczyszczenia styku?

towersivy
21-08-2007, 19:53
Ja bym zawiozl/wyslal do serwisu... ale tylko dlatego ze akurat szklana kula mi sie zepsula (koty sie bawily i zrzucily ze stolu) ;) .

A skad taka a nie inna 'dofciapna' odpowiedz? Bo nawet jak ktos jakims cudem, nie widzac lampy na oczy i po tak skrotowym opisie powie ci co moze byc grane to dalbys rade sam naprawic czy tez masz az tak wielka i zludna nadzieje ze to moze byc kwestia jednego pstryczka czy przeczyszczenia styku?

Skrótowa nie skrótowa....nie da się więcej opisać, styki przeczyściłem, oddałem dzisiaj do hurtowni z adnotacją "nie działa" po prostu chciałem dokładniej wytłumaczyć co się @#@# i liczyłem na to iż może ktoś spotkał się z podobnym problemem, za kilka dni odbiorę nową lampę więc sprawa nie aktualna, można zamknąć.

Pzdr.

Vitez
22-08-2007, 12:57
liczyłem na to iż może ktoś spotkał się z podobnym problemem

Moze ja to dziwnie odbieram ale nic wiecej poza tym ze "lampa zle dziala" nie da sie wydedukowac. Jak komputer zle dziala to tez jest podobnie... a rozwiazan jest mnostwo i te prawidlowe zna tylko serwis a proba naprawy lampy na gwarancji, nie w serwisie, wiadomo czym moze sie skonczyc.