Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia owoców cytrusowych

JuMar
17-08-2007, 15:56
Witam.
W pracy zostałem poproszony o zrobienie fotek owoców cytrusowych. Chodzi o pokazanie wad tych owoców dla odbiorców po to by wiedzieli jak my je kwalifikujemy. Owoce wysyłane są do 12 centrów dystrybucji, a oni różnie kwalifikują ich wady i tak naprawde dobrze się nie znają i czasami odrzucają nam dobre owoce. Chcemy stworzyć im taki mini przewodnik.
Do dyspozycji mam D400 z kitem plus Sigma APO DG 70-300 oraz dużo chęci. Na nieszczęście nie dysponuje namiotem bezcieniowym lub podobnymi rzeczami.
Prosił bym o jakieś wskazówki jak to możliwie najlepiej wykonać.

Z góry dziękuje

nagor
17-08-2007, 16:04
najlepiej na dworze połóż sobie owoc na arkuszu bałego papieru lekko zawiniętego by tworzył tło i rób zdjęcie kitem.
tylko pamietaj aby nie było mocnego słońca tylko lekko pochmurny dzień wtedy tez balans lekko przestaw i mozesz kontrast podnieść..
i takie zdjecie powinno byc ok do miniprzewodnika dla potrzeb firmy

adamek
17-08-2007, 22:26
Albo przy oknie i blenda/białą kartka z drugiej strony.

Mac
17-08-2007, 23:39
Jeśli nie masz namiotu to rady kolegów są tutaj najlepsze. Z tym sprzętem nic lepszego nie wymyślisz.

JuMar
18-08-2007, 00:23
Dzięki za pomysły

Prawde mówiąc to sam sobie narobiłem tego problemu po tym jak obejżałem zdjęcia zrobione przez menagera i stwierdziłem, że ja na nich nic nie widze. Taka była prawda a wykonane były one starym kompaktem w pomieszczeniu ze sztucznym oświetleniem.
Ale coż może ktoś ma jeszcze jakieś dodatkowe pomysły to proszę o podsuniecie mi ich. Czyli generalnie bez namiotu bezcieniowego ciężko będzie?
Postaram zrobić to jak najlepiej. Konieczne musze zadbać o głebie ostrości aby były widoczne całe owoce

Pozdrawiam

adamek
18-08-2007, 00:25
to statyw.
zresztą bez statywu i tak bym nie podchodził do tego zadania. :)

hyzop
18-08-2007, 16:54
..... Czyli generalnie bez namiotu bezcieniowego ciężko będzie?
........
Pozdrawiam

Sam namiot nie wiele ci da, potrzebne wtedy jest dobre sztuczne siwiatło i to wielopunktowo. Podane pomysły są całkiem ok.

SAM
18-08-2007, 21:19
to statyw.
zresztą bez statywu i tak bym nie podchodził do tego zadania. :)

No nie przesadzaj. Od razu statyw, do paru poobijanych cytrynek.:rolleyes:

adamek
18-08-2007, 21:48
albo staramy sie jak najlepiej, albo nie.
ja tam wole sie starac

Tom01
20-08-2007, 13:58
to statyw.

Klepałem kilka lat zdjęcia do hipermarketowych gazetek. "Tematyka" identyczna. Grunt to oświetlenie bezcieniowe. Statyw jest zupełnie zbędny. No, chyba że trzeba będzie walczyć w świetle zastanym, przy długich czasach.

Prowizorycznie dobrze się sprawdza biały parasol lub pawilon na podwórku. W większości dużych sklepów taki mają. W słoneczny dzień, pod takim parasolem, jest piękne bezcieniowe światło.

adamek
20-08-2007, 19:36
chciałem zauważyć, że bez statywu kadr masz generalnei rzecz biorą losowy - zwłaszcza jeśli w grę wchodzić będzie zbliżenie

Tom01
20-08-2007, 19:40
chciałem zauważyć, że bez statywu kadr masz generalnei rzecz biorą losowy - zwłaszcza jeśli w grę wchodzić będzie zbliżenie

Masz rację, jeśli to ma być seria podobnych produktów.

adamek
20-08-2007, 20:46
mi bardziej chopdzi o to, że jak mam mieć w kadrze np przyciętą do któregoś miejsca pomarańczę (to cytrus, nie? ;) ) to nei chciałoby mi się robić x zdjęć by tak właśnie mieć - a bez statywu to ja nie potrafię idealnie dobrze skadrować. :)

SAM
20-08-2007, 23:01
mi bardziej chopdzi o to, że jak mam mieć w kadrze np przyciętą do któregoś miejsca pomarańczę (to cytrus, nie? ;) ) to nei chciałoby mi się robić x zdjęć by tak właśnie mieć - a bez statywu to ja nie potrafię idealnie dobrze skadrować. :)

Nobody perfect. :rolleyes:

JuMar
22-08-2007, 15:59
Zdjęcia z tymi owocami będe robił chyba jutro. Aby ułatwić sobie życie kupiłem sobie mały statyw stołowy. Mam nadzieje, że ułatwi zadanie a koszt jego niewielki. Nie chciałem brać pierwszego lepszego dużego statywu, bo chcę kupić dobry w przyszłości.
Jaki obiektyw by był najlepszy do tego rodzaju zdjęć (to tak na przyszłość)??

Pozdrawiam

Qbexus
22-08-2007, 17:40
Kup sobie z 2 - 3 żarówki energooszczędne najmocniejsze jakie znajdziesz do tego kawałek ortalionu białego dość cienkiego i zaimprowizuj namiot bezcieniowy zawsze możesz lekko dopalić kukułką z przodu. Do twoich potrzeb będzie to zupełnie wystarczające no i tanie :) Zapraszam też tu improwizacje namiotowe (http://canon-board.info/showthread.php?t=18579)