Zobacz pełną wersję : Zdjęcia owoców cytrusowych
Witam.
W pracy zostałem poproszony o zrobienie fotek owoców cytrusowych. Chodzi o pokazanie wad tych owoców dla odbiorców po to by wiedzieli jak my je kwalifikujemy. Owoce wysyłane są do 12 centrów dystrybucji, a oni różnie kwalifikują ich wady i tak naprawde dobrze się nie znają i czasami odrzucają nam dobre owoce. Chcemy stworzyć im taki mini przewodnik.
Do dyspozycji mam D400 z kitem plus Sigma APO DG 70-300 oraz dużo chęci. Na nieszczęście nie dysponuje namiotem bezcieniowym lub podobnymi rzeczami.
Prosił bym o jakieś wskazówki jak to możliwie najlepiej wykonać.
Z góry dziękuje
najlepiej na dworze połóż sobie owoc na arkuszu bałego papieru lekko zawiniętego by tworzył tło i rób zdjęcie kitem.
tylko pamietaj aby nie było mocnego słońca tylko lekko pochmurny dzień wtedy tez balans lekko przestaw i mozesz kontrast podnieść..
i takie zdjecie powinno byc ok do miniprzewodnika dla potrzeb firmy
Albo przy oknie i blenda/białą kartka z drugiej strony.
Jeśli nie masz namiotu to rady kolegów są tutaj najlepsze. Z tym sprzętem nic lepszego nie wymyślisz.
Dzięki za pomysły
Prawde mówiąc to sam sobie narobiłem tego problemu po tym jak obejżałem zdjęcia zrobione przez menagera i stwierdziłem, że ja na nich nic nie widze. Taka była prawda a wykonane były one starym kompaktem w pomieszczeniu ze sztucznym oświetleniem.
Ale coż może ktoś ma jeszcze jakieś dodatkowe pomysły to proszę o podsuniecie mi ich. Czyli generalnie bez namiotu bezcieniowego ciężko będzie?
Postaram zrobić to jak najlepiej. Konieczne musze zadbać o głebie ostrości aby były widoczne całe owoce
Pozdrawiam
to statyw.
zresztą bez statywu i tak bym nie podchodził do tego zadania. :)
..... Czyli generalnie bez namiotu bezcieniowego ciężko będzie?
........
Pozdrawiam
Sam namiot nie wiele ci da, potrzebne wtedy jest dobre sztuczne siwiatło i to wielopunktowo. Podane pomysły są całkiem ok.
to statyw.
zresztą bez statywu i tak bym nie podchodził do tego zadania. :)
No nie przesadzaj. Od razu statyw, do paru poobijanych cytrynek.:rolleyes:
albo staramy sie jak najlepiej, albo nie.
ja tam wole sie starac
to statyw.
Klepałem kilka lat zdjęcia do hipermarketowych gazetek. "Tematyka" identyczna. Grunt to oświetlenie bezcieniowe. Statyw jest zupełnie zbędny. No, chyba że trzeba będzie walczyć w świetle zastanym, przy długich czasach.
Prowizorycznie dobrze się sprawdza biały parasol lub pawilon na podwórku. W większości dużych sklepów taki mają. W słoneczny dzień, pod takim parasolem, jest piękne bezcieniowe światło.
chciałem zauważyć, że bez statywu kadr masz generalnei rzecz biorą losowy - zwłaszcza jeśli w grę wchodzić będzie zbliżenie
chciałem zauważyć, że bez statywu kadr masz generalnei rzecz biorą losowy - zwłaszcza jeśli w grę wchodzić będzie zbliżenie
Masz rację, jeśli to ma być seria podobnych produktów.
mi bardziej chopdzi o to, że jak mam mieć w kadrze np przyciętą do któregoś miejsca pomarańczę (to cytrus, nie? ;) ) to nei chciałoby mi się robić x zdjęć by tak właśnie mieć - a bez statywu to ja nie potrafię idealnie dobrze skadrować. :)
mi bardziej chopdzi o to, że jak mam mieć w kadrze np przyciętą do któregoś miejsca pomarańczę (to cytrus, nie? ;) ) to nei chciałoby mi się robić x zdjęć by tak właśnie mieć - a bez statywu to ja nie potrafię idealnie dobrze skadrować. :)
Nobody perfect. :rolleyes:
Zdjęcia z tymi owocami będe robił chyba jutro. Aby ułatwić sobie życie kupiłem sobie mały statyw stołowy. Mam nadzieje, że ułatwi zadanie a koszt jego niewielki. Nie chciałem brać pierwszego lepszego dużego statywu, bo chcę kupić dobry w przyszłości.
Jaki obiektyw by był najlepszy do tego rodzaju zdjęć (to tak na przyszłość)??
Pozdrawiam
Kup sobie z 2 - 3 żarówki energooszczędne najmocniejsze jakie znajdziesz do tego kawałek ortalionu białego dość cienkiego i zaimprowizuj namiot bezcieniowy zawsze możesz lekko dopalić kukułką z przodu. Do twoich potrzeb będzie to zupełnie wystarczające no i tanie :) Zapraszam też tu improwizacje namiotowe (http://canon-board.info/showthread.php?t=18579)