Zobacz pełną wersję : Metalowy statyw...
Piotr Rymer
15-08-2007, 19:56
Czy ktoś miał doświadczenie z takim typem statywu? Potrzebuje raczej coś cieższego i stabilniejszego niż te plastiki ważące po 1,5-2 kg
http://www.allegro.pl/item225874665_metalowy_profesjonalny_statyw_160cm_ 3_6kg_f_vat.html
Kompletnie nie wiem jak to ma się z opisu do rzeczywistości. Dziękuję za odpowiedzi.
Pytanie, czy potrzebujesz czegoś stabilniejszego, czy cięższego. Zakładam, że to pierwsze. Nie kupił bym tego statywu, za 150 złotych więcej można mieć statyw manfotto o nośności 7 kg i o kilogram lżejszy (ale trzeba jeszcze kupić głowicę). Doradzić ci jednak nie mogę, bo nie napisałeś co chcesz do niego przypiąć.
3.61 kg to jakieś nieporozumienie, poza tym wygląda dość tandetnie...
malkontent
15-08-2007, 20:43
Czy ktoś miał doświadczenie z takim typem statywu? Potrzebuje raczej coś cieższego i stabilniejszego niż te plastiki ważące po 1,5-2 kg
http://www.allegro.pl/item225874665_metalowy_profesjonalny_statyw_160cm_ 3_6kg_f_vat.html
Kompletnie nie wiem jak to ma się z opisu do rzeczywistości. Dziękuję za odpowiedzi.
Ja wczoraj zakupiłem coś takiego: http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?grupa=statywy&producent=Slik%20Pro&name=Slik-ABLE-300DX-z-g%B3owic%B1&idt=14265&
Właśnie w tym sklepie (bez kryptoreklamy).
Podoba mi się coraz bardziej.
Waga wprawdzie słuszna (2,6 kg) ale stabilność rewelacyjna.
Poprzednio miałem Hama Alpha 60 (pozostałość po kompakcie) i z Długą L i z gripem przy kadrze pionowym statyw robił bam na bok :).
Slik to azjatycka produkcja, jeśli masz kupować statyw to kup Manfrotto a nigdy nie będziesz żałował wydanych pieniędzy. Poza tym głowice możesz dobierać do tego co będziesz chciał robić. Propozycje Foto-netu i ta z Allegro są nie przekonowujące.
Piotr Rymer
15-08-2007, 21:41
no i tutaj zaczyna się problem biednego studenta, mam tylko 300 zł na wydanie, co podpinam do statywu? Cyfre canona i analog maly obrazek, srednie formaty itd. Praktycznie wszystko. Moj poprzedni statyw Velbon cx-300 choć był tani to wysłużył mi od początku mej drogi z aparatem, jakieś 3-4 lata. Był jednak chwiejny niesamowicie...
no tak, jak też podpinam cyfrę, ostatnio z obiektywem 500/4 IS, który sam waży prawie 4 kg. Może określ co podpinasz, bo to robi różnicę.
Odnośnie budżetu studenta. Wydasz 300 i nie będziesz miał sprzętu, bo to pójdzie do piwnicy. Dozpbieraj i za 550 będziesz miał świetny zestaw manfrotto 055DB z głowicą na przykład GoldPhoto.
Piotr Rymer
15-08-2007, 22:06
Co podpinam do cyfry? Heh, wiadomo, KIT'a ;) raczej nie potrzebowałem czegoś lepszego. Jakby to wytłumaczyć, hmm, sytuacje podbramkowe każdy z nas miał... teraz mam tyle pieniędzy ;( i nie zapowiada się na więcej, a decyzja musi być szybka. Wiem, że tyle to jak "nic" ale myślałem, że istnieje złoty środek na teraz (ten velbon za 99 zl mi służył 3-4 lata)... ten manfrotto 055DB ma tylko 137cm wysokosci, nisko, dopiero po wyciągnięciu kolumny 181... pracowalem na manfrotto i wiem jakie życie jest z nim piękne ... ehh, chyba nie ma rozwiązania, najlepiej strzelić sobie w łeb
z głowicą daje ci to 147 cm + do wizjera jest jeszcze kilka
Piotr Rymer
15-08-2007, 22:38
Wiadomo, ale kolejne 250 zl nie wykombinuje, ehh... niewykluczone, że za rok będę zmuszony szybko kupic znów "coś" ale wtedy mi gotówka może dopisze. Wiec na prawde wszyscy uwazacie ze ponizej 300 zl nie ma nic godnego uwagi na "teraz"?
Zamiast statywu Manfrotto, można do tej głowicy GoldPhoto podpiąć statyw tej samej firmy. Wiem, że JaBlam ma taki tandem i sobie chwali. Najlepiej żeby on sam się wypowiedział. Na taki komplet powinno na biedę wystarczyć te 300zł.
Dokładnie jak poprzednicy... jak już musisz to kup Goldphoto nogi model YH324 i głowice YH410 i będziesz miał wystarczająco. Jak dołożysz ciut więcej to warto dopłacić do głowicy Manfrotto jakiejkolwiek bo nogi Goldphoto są ok. Na forum N jest dokładna recenzja z fotkami:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=22676
Najtaniej z tego co sam się orientowałem dostaniesz ten statyw z głowica i przesyłką w foto-technika.pl za 327zł (taniej nie znajdziesz...)
Piotr Rymer
15-08-2007, 23:11
Dziękuję za odpowiedzi, pewnie na teraz takie cudo mi starczy, raczej musi. Pozdrawiam.
Masz ból, nie lubię takich sytuacji ale zdaje się, że nie masz wyjścia. Zatem zdaj się Binganta i Czajny.
fotokor1
15-08-2007, 23:50
a może ten:
Bilora 1122 Professional Combi II
cena od 239.00 zł do 299.00 zł
Rodzaj: Statyw profesjonalny Maksymalna wysokość: 152 cm Obciążenie: 5 kg Głowica: ruchoma 3D Min wysokość: bd Waga: 3 kg
michaelx
16-08-2007, 07:11
Wiadomo, ale kolejne 250 zl nie wykombinuje, ehh... niewykluczone, że za rok będę zmuszony szybko kupic znów "coś" ale wtedy mi gotówka może dopisze. Wiec na prawde wszyscy uwazacie ze ponizej 300 zl nie ma nic godnego uwagi na "teraz"?
Ja bym się nie przejmował opiniami, wiadomo że kupujemy to na co nas stać, osobiscie kupiłbym to nad czym się zastanawiasz nie patrząc na opinię. Piszesz że pracowałes na Velbonie za 99zł więc nie sądze żeby ten był gorszy. Sprzęt kupujesz dla siebie i do określonego celu więc jeśli zainteresował cię to po prostu kup i tyle..
Pozdrawiam..
malkontent
16-08-2007, 08:05
no tak, jak też podpinam cyfrę, ostatnio z obiektywem 500/4 IS, który sam waży prawie 4 kg. Może określ co podpinasz, bo to robi różnicę.
Odnośnie budżetu studenta. Wydasz 300 i nie będziesz miał sprzętu, bo to pójdzie do piwnicy. Dozpbieraj i za 550 będziesz miał świetny zestaw manfrotto 055DB z głowicą na przykład GoldPhoto.
Raczej odwrotnie.
Nogi goldphoto, ale głowica Manfrotto.
nigdy w życiu, próbowałem nogi goldphoto i jest to bardzo niestabilne rozwiązanie w porównaniu do Manfrotto. Głowica chińska da sobie radę jeśli są to lekkie zestawy, natomiast nogi muszą być tak skonstruowane, aby zapewnić solidne oparcie. Nogi GoldPhoto (najwyższy model!) rozjeżdżają się, jeśli nie masz możliwości ich wbić w podłoże. Całość mocno się ugina na dodatek.
Piotr, proponuję sprawdź co kupisz osobiście., Ja sam napaliłem się na nogi GoldPhoto i dobrze, że je sobie pomacałem.
nigdy w życiu, próbowałem nogi goldphoto i jest to bardzo niestabilne rozwiązanie w porównaniu do Manfrotto. Głowica chińska da sobie radę jeśli są to lekkie zestawy
Na forum N gdzie podawałem linka wyżej piszą, że na odwrót... Luz w nogach do przejścia ale w głowicy nie za bardzo (do przeczytania w ostatnich postach)...
W sumie każdy ma swoje odczucia i mógł trafić na lepszy czy gorszy wyrób...
MacGyver
16-08-2007, 11:13
a może ten:
Bilora 1122 Professional Combi II
cena od 239.00 zł do 299.00 zł
Rodzaj: Statyw profesjonalny Maksymalna wysokość: 152 cm Obciążenie: 5 kg Głowica: ruchoma 3D Min wysokość: bd Waga: 3 kg
Mam i polecam. Kawał solidnego statywu. Fotojoker tym handluje.
Piotr Rymer
17-08-2007, 15:28
hmm, słuchajnie około 10 sklepów sprawdzonych, polecany mi przez Was sklep (foto-technika.pl ) nawet wysłał do mnie paczkę, haha, po jednym dniu dostałem informacje, że nie mają tego w magazynie, wodę z mózgu mi robili.... każdy przyjmował zamówienie a potem, że tego nie ma... innym sprawdzenie w magazynie zajmowało około 1-5 godzin, foto-technika.pl aż ponad 24 godziny ;) Ten Goldphoto yh324c został wykupiony w całej polsce i dostałem informacje że "kontenery już płyną" haha, masakra. Jednak ostała się sztuka w http://www.foto-net.pl/sklep/index.php? (przesyłka kurierska 19 zl, inne sklepy około 50 zl) mam nadzieję że nie trefna. Jak dostanę napiszę swoje uwagi. Współczuje tym co chcą go teraz.
Ja kupiłem dzisiaj w fotozakupy.pl i wiem że mają w magazynie...
Mam od dziś Goldphoto YH324C i Manfrotto 488RC2 i nie powiem jest bardzo fajnie i w ogóle nie narzekam na jakość Goldphoto. Jak dla mnie jest dużo lepiej niż dobrze... Jak się rozleci to kupie Frotke ale na teraz brakowało mi tych 350 zł żrby do niej dołożyć... Jak ktoś chce to moge zrobić recenzje tego co mam z fotkami coś ala forum nikona na przyszły tydzień...
Piotr Rymer
17-08-2007, 16:02
Ja kupiłem dzisiaj w fotozakupy.pl i wiem że mają w magazynie...
No ja byłem owszem na stronie tego sklepu, ale gdzie są tam nogi yh324c? Chyba że ja coś źle patrze, ale nie widziałem.
No ja byłem owszem na stronie tego sklepu, ale gdzie są tam nogi yh324c? Chyba że ja coś źle patrze, ale nie widziałem.
Na stronie nie mają dużo rzeczy, ja zadzwoniłem i mieli nogi i głowice frotki najtaniej w necie jako komplet...
Piotr Rymer
17-08-2007, 18:43
Na stronie nie mają dużo rzeczy, ja zadzwoniłem i mieli nogi i głowice frotki najtaniej w necie jako komplet...
Ooo, to pochwal się ile zapłacileś!!! Koniecznie ;) będę wiedział oczywiście, że przepłaciłem,heh, ale ciekaw jestem ile.
Ja dałem 219zł za nogi i 339zł za 488RC2...
Piotr Rymer
17-08-2007, 20:41
Ja dałem 219zł za nogi i 339zł za 488RC2...
220 za nogi i glowice 120, czyli to samo... myslalem ze przeplacilem w desperacji ;)
Piotr Rymer
20-08-2007, 22:16
No więc otrzymałem ten zestaw... hmm, naklejki prosto przyklejone - ktos kiedyś o tym pisał, że krzywo kleją, lekkie luzy na głowicy jak się jedną gałkę poluzuje do obrotu w osi pionowej np, nogi z lekka się rozjezdzają na śliskiej podłodze (wina gumek).
To spostrzeżenia na szybko, na szczęście mój egzeplarz ma też prosty gwint - kiedyś ktoś o tym pisał że krzywy jest, heh. Wydaję mi się że ktoś źle wkręcił.
Jakie wrażenie? Pozytywne. Zawsze staram się robić rzeczy półśrodkami, jak narazie powiem, że szkoda byłoby wydać kolejne 300 zł na manfrotto, bynajmniej mi.
Jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania bo sam chciałby taki zestaw kupić służę pomocą.
(kluczyk przy nogach, to na prawdę fajna sprawa)
Ja mój już też mam i dzisiaj byłem już z nim focić... :)
Ze statywu jestem zadowolony a z głowicy 488RC2 jeszcze bardziej, normalnie cud, miód i orzeszki :)
Tylko nei zgub tego kluczyka!
Większość moich znajomych go już zgubiła.
;)
Tylko nei zgub tego kluczyka!
Większość moich znajomych go już zgubiła.
;)
A ja mam już ze dwa lata i kawałek (-:
I używam go również do chińskich statywów od lamp!