Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 300D + 17-85 IS + 430EX = ciemne zdjęcia

MaG
12-08-2007, 17:37
Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

canon-sniper
12-08-2007, 19:43
W 300D przy roznych trybach sa inne pomiary swiatla, sredni/wazony/punktowy, dla M jest to centralny ważony, możliwe że to jest przyczyną. Spróbuj robić na Av.

tombas
12-08-2007, 20:12
Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

nic nie napisałeś o ISO na jakim robiłeś, może tu jest przyczyna niepowodzeń

MaG
12-08-2007, 21:03
canon-sniper
wiem wiem, że w 300D są różne sposoby pomiaru światła, robiłem ma M i na Av i na P i nawet robiłem pomiar światła na obiekt, blokadę ekspozycji i przekadrowanie ale nawet to nie zawsze dawało zadowalające efekty,

Tomasz
robiłem wszystko w RAWach, ISO 100, 200, 400 większego nie stosowałem żeby nie szumiał za bardzo i mimo to większość zdjęć jest niedoświetlonych.
Histogram pokazuje duuużo cieni, rzadko kiedy ma rozkład zbliżony do normalnego - nawet w trybach półautomatycznych gdy sam dobiera drugi parametr

Czy kogoś z Was spotkało coś podobnego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodam jeszcze że korekta ekspozycji na plus powoduje dużo wypaleń w jasnych miejscach, a zdjęcia całościowo i tak sprawia wrażenie nie do końca poprawnie naświetlonego :(

mkwiek
12-08-2007, 21:12
a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon

MaG
12-08-2007, 21:20
a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon

ok jutro wrzucę przykładowe bo w tej chwili jest to niemożliwe

Vitez
12-08-2007, 22:33
Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)

Podpowiem ci: 300D ma E-TTL czyli trudniejszy niz E-TTL II system pomiaru blysku. Jasnosc czy ciemnosc zdjec bardzo zalezy od tego w co celowales centralnym punktem ostrosci. Jesli nie felowales i jesli jeszcze czasem przekadrowywales to bardzo latwo w E-TTL wyslac pomiar blysku w kosmos. I niewazne ze z kita wychodzily jasniejsze - wazne w co i jak w danym momencie celowales. Zarowno w trybie M (oswietlanie lampa) jak i w Av (doswietlanie lampa).

MaG
13-08-2007, 16:45
Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)

Rozpatrywałem to właśnie w pierwszej kolejności, ale tych zbyt ciemnych zdjęć wyszło zdecydowanie za dużo i przy naprawdę różnych ustawieniach i właśnie to skłoniło mnie do podjęcia tematu na forum - być może ktoś miał podobny problem.

A może po prostu ten zestaw tak ma i tyle... nie wiem

Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.

Vitez
13-08-2007, 18:36
Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.

Najlepiej wrzuc kilka , z roznymi kadrami, z zachowanym exifem i z informacja czy bylo przekadrowywanie/FEL.

nagor
13-08-2007, 22:22
cod o pytania czy 300D i 50 się gryzą odpowiem ze nie! bo ostatnio zrobiłem troszkę portrecików tym zestawem i jest git (jak dla mnie) co prawda nie używam lampy bo nie mam...

Sproqet
14-08-2007, 07:42
Tutaj nie ma nic o 50. Kolega opisuje 300D + 17-85IS + 430EX

Sproqet
16-08-2007, 22:22
Pomimo załączonych zdjęć to chyba nie uzyskasz odpowiedzi :) A szkoda, bo sam byłem ciekaw co się dzieje.

Matsil
20-08-2007, 14:21
A dawałeś jakąś korektę dla lampy?
Dla mnie standard to +2/3EV. Do tego F5.6 na weselu przy ISO400-800, to trochę ciemno. Ja na M daję ISO800-1600, 1/50s, F4 - tło będzie jaśniejsze.
Jak jest biały sufit, to możesz ratować się strzelaniem w górę, oczywiście stosując jakąś białą tekturkę na gumce :-).

MaG
20-08-2007, 17:07
Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Metodą wielu prób i błędów powoli dochodzę do przyczyn problemu.

Zadys
20-08-2007, 19:44
MaG to moze opisz :) - wielu pewnie chetnie poczyta. Moze tym sposobem bedziemy mogli sobie pomagac i wyjasniac problemy. :). Tez mam niestety problem z lampa tyle ze przy 30D :(.

MaG
20-08-2007, 21:21
zauważyłem że pomiar światła w trybie AV troszkę przekłamuje (przynajmniej u mnie) i dużo lepsze efekty uzyskuję prześwietlając o jakieś 2/3, a jeśli chodzi o M to dobierałem zbyt duże wartości ISO i przysłony (czasu już nie mogłem za bardzo wydłużyć chcąc uzyskać ostre zdjęcia), ale po różnych próbach przy różnych ustawieniach wychodziło dużo lepiej (patrz odpowiedz Matsila trzy posty wyżej) - ale to już musisz sam przetestować

Borek
20-08-2007, 23:10
Ja w swoim 400D musiałem do błysku (380EX) ustawić na stałe +2/3 EV. Nie, żeby teraz było super, ale histogramy sa zdecydowanie lepsze. Chociaż i tak czasem potrafi niedoświetlić jakby zapomniał, że lampa jest podłączona.

Ibanezq
31-03-2009, 00:15
Odświeżam temat.
U mnie w 400d +430EX to samo. Kombinowałem z rożnymi trybami już. Chyba pozostaje podbicie ekspozycji w lampie.

Jago
01-04-2009, 18:07

Racja. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fotograf albo sprzęt. Ja dysponuję takim samym szkłem oraz podobnym aparatem i lampą - wszystko jest OK. Może zacznij od automatu i oceń na nim zdjęcia - później wejdź w ustawienia manualne :!::?: Pobaw też się w trybie P. Na manualu wbrew pozorom bardzo łatwo jest namieszać. No i daj znać, co było przyczyną Twoich zdjęciowych rozterek. Pozdrawiam.

grzegorzki
14-04-2009, 22:08
Racja. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fotograf albo sprzęt... Pozdrawiam.

Niektórym ludziom czas wolno płynie 8-) Przez 19 miesięcy już chyba zdążył się "pobawić".

Jago
14-04-2009, 22:56
Niektórym ludziom czas wolno płynie 8-) Przez 19 miesięcy już chyba zdążył się "pobawić".

Teoretycznie miał czas na "pobawienie" się ;) Niektórym rzeczywiście czas wolno płynie - szczególnie tym szczęśliwym, co go nie mierzą :!: