Zobacz pełną wersję : 300D + 17-85 IS + 430EX = ciemne zdjęcia
Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.
canon-sniper
12-08-2007, 19:43
W 300D przy roznych trybach sa inne pomiary swiatla, sredni/wazony/punktowy, dla M jest to centralny ważony, możliwe że to jest przyczyną. Spróbuj robić na Av.
Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.
nic nie napisałeś o ISO na jakim robiłeś, może tu jest przyczyna niepowodzeń
canon-sniper
wiem wiem, że w 300D są różne sposoby pomiaru światła, robiłem ma M i na Av i na P i nawet robiłem pomiar światła na obiekt, blokadę ekspozycji i przekadrowanie ale nawet to nie zawsze dawało zadowalające efekty,
Tomasz
robiłem wszystko w RAWach, ISO 100, 200, 400 większego nie stosowałem żeby nie szumiał za bardzo i mimo to większość zdjęć jest niedoświetlonych.
Histogram pokazuje duuużo cieni, rzadko kiedy ma rozkład zbliżony do normalnego - nawet w trybach półautomatycznych gdy sam dobiera drugi parametr
Czy kogoś z Was spotkało coś podobnego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodam jeszcze że korekta ekspozycji na plus powoduje dużo wypaleń w jasnych miejscach, a zdjęcia całościowo i tak sprawia wrażenie nie do końca poprawnie naświetlonego :(
a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon
a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon
ok jutro wrzucę przykładowe bo w tej chwili jest to niemożliwe
Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.
Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)
Podpowiem ci: 300D ma E-TTL czyli trudniejszy niz E-TTL II system pomiaru blysku. Jasnosc czy ciemnosc zdjec bardzo zalezy od tego w co celowales centralnym punktem ostrosci. Jesli nie felowales i jesli jeszcze czasem przekadrowywales to bardzo latwo w E-TTL wyslac pomiar blysku w kosmos. I niewazne ze z kita wychodzily jasniejsze - wazne w co i jak w danym momencie celowales. Zarowno w trybie M (oswietlanie lampa) jak i w Av (doswietlanie lampa).
Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)
Rozpatrywałem to właśnie w pierwszej kolejności, ale tych zbyt ciemnych zdjęć wyszło zdecydowanie za dużo i przy naprawdę różnych ustawieniach i właśnie to skłoniło mnie do podjęcia tematu na forum - być może ktoś miał podobny problem.
A może po prostu ten zestaw tak ma i tyle... nie wiem
Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.
Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.
Najlepiej wrzuc kilka , z roznymi kadrami, z zachowanym exifem i z informacja czy bylo przekadrowywanie/FEL.
cod o pytania czy 300D i 50 się gryzą odpowiem ze nie! bo ostatnio zrobiłem troszkę portrecików tym zestawem i jest git (jak dla mnie) co prawda nie używam lampy bo nie mam...
Tutaj nie ma nic o 50. Kolega opisuje 300D + 17-85IS + 430EX
Pomimo załączonych zdjęć to chyba nie uzyskasz odpowiedzi :) A szkoda, bo sam byłem ciekaw co się dzieje.
A dawałeś jakąś korektę dla lampy?
Dla mnie standard to +2/3EV. Do tego F5.6 na weselu przy ISO400-800, to trochę ciemno. Ja na M daję ISO800-1600, 1/50s, F4 - tło będzie jaśniejsze.
Jak jest biały sufit, to możesz ratować się strzelaniem w górę, oczywiście stosując jakąś białą tekturkę na gumce :-).
Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Metodą wielu prób i błędów powoli dochodzę do przyczyn problemu.
MaG to moze opisz :) - wielu pewnie chetnie poczyta. Moze tym sposobem bedziemy mogli sobie pomagac i wyjasniac problemy. :). Tez mam niestety problem z lampa tyle ze przy 30D :(.
zauważyłem że pomiar światła w trybie AV troszkę przekłamuje (przynajmniej u mnie) i dużo lepsze efekty uzyskuję prześwietlając o jakieś 2/3, a jeśli chodzi o M to dobierałem zbyt duże wartości ISO i przysłony (czasu już nie mogłem za bardzo wydłużyć chcąc uzyskać ostre zdjęcia), ale po różnych próbach przy różnych ustawieniach wychodziło dużo lepiej (patrz odpowiedz Matsila trzy posty wyżej) - ale to już musisz sam przetestować
Ja w swoim 400D musiałem do błysku (380EX) ustawić na stałe +2/3 EV. Nie, żeby teraz było super, ale histogramy sa zdecydowanie lepsze. Chociaż i tak czasem potrafi niedoświetlić jakby zapomniał, że lampa jest podłączona.
Odświeżam temat.
U mnie w 400d +430EX to samo. Kombinowałem z rożnymi trybami już. Chyba pozostaje podbicie ekspozycji w lampie.
Racja. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fotograf albo sprzęt. Ja dysponuję takim samym szkłem oraz podobnym aparatem i lampą - wszystko jest OK. Może zacznij od automatu i oceń na nim zdjęcia - później wejdź w ustawienia manualne :!::?: Pobaw też się w trybie P. Na manualu wbrew pozorom bardzo łatwo jest namieszać. No i daj znać, co było przyczyną Twoich zdjęciowych rozterek. Pozdrawiam.
grzegorzki
14-04-2009, 22:08
Racja. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fotograf albo sprzęt... Pozdrawiam.
Niektórym ludziom czas wolno płynie 8-) Przez 19 miesięcy już chyba zdążył się "pobawić".
Niektórym ludziom czas wolno płynie 8-) Przez 19 miesięcy już chyba zdążył się "pobawić".
Teoretycznie miał czas na "pobawienie" się ;) Niektórym rzeczywiście czas wolno płynie - szczególnie tym szczęśliwym, co go nie mierzą :!: