Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 300D + 17-85 IS + 430EX = ciemne zdjęcia

MaG
    Guest

Domyślnie 300D + 17-85 IS + 430EX = ciemne zdjęcia

Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

canon-sniper
    Guest

Domyślnie

W 300D przy roznych trybach sa inne pomiary swiatla, sredni/wazony/punktowy, dla M jest to centralny ważony, możliwe że to jest przyczyną. Spróbuj robić na Av.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaG Zobacz posta
    Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

nic nie napisałeś o ISO na jakim robiłeś, może tu jest przyczyna niepowodzeń
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

MaG
    Guest

Domyślnie

canon-sniper
    wiem wiem, że w 300D są różne sposoby pomiaru światła, robiłem ma M i na Av i na P i nawet robiłem pomiar światła na obiekt, blokadę ekspozycji i przekadrowanie ale nawet to nie zawsze dawało zadowalające efekty,

Tomasz
    robiłem wszystko w RAWach, ISO 100, 200, 400 większego nie stosowałem żeby nie szumiał za bardzo i mimo to większość zdjęć jest niedoświetlonych.
    Histogram pokazuje duuużo cieni, rzadko kiedy ma rozkład zbliżony do normalnego - nawet w trybach półautomatycznych gdy sam dobiera drugi parametr

Czy kogoś z Was spotkało coś podobnego
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dodam jeszcze że korekta ekspozycji na plus powoduje dużo wypaleń w jasnych miejscach, a zdjęcia całościowo i tak sprawia wrażenie nie do końca poprawnie naświetlonego
    Ostatnio edytowane przez MaG ; 12-08-2007 o 21:07 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon
    I am FX

MaG
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon
    ok jutro wrzucę przykładowe bo w tej chwili jest to niemożliwe

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.
    Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)

Podpowiem ci: 300D ma E-TTL czyli trudniejszy niz E-TTL II system pomiaru blysku. Jasnosc czy ciemnosc zdjec bardzo zalezy od tego w co celowales centralnym punktem ostrosci. Jesli nie felowales i jesli jeszcze czasem przekadrowywales to bardzo latwo w E-TTL wyslac pomiar blysku w kosmos. I niewazne ze z kita wychodzily jasniejsze - wazne w co i jak w danym momencie celowales. Zarowno w trybie M (oswietlanie lampa) jak i w Av (doswietlanie lampa).

MaG
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)
    Rozpatrywałem to właśnie w pierwszej kolejności, ale tych zbyt ciemnych zdjęć wyszło zdecydowanie za dużo i przy naprawdę różnych ustawieniach i właśnie to skłoniło mnie do podjęcia tematu na forum - być może ktoś miał podobny problem.

A może po prostu ten zestaw tak ma i tyle... nie wiem

Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.
    Najlepiej wrzuc kilka , z roznymi kadrami, z zachowanym exifem i z informacja czy bylo przekadrowywanie/FEL.

Domyślnie

cod o pytania czy 300D i 50 się gryzą odpowiem ze nie! bo ostatnio zrobiłem troszkę portrecików tym zestawem i jest git (jak dla mnie) co prawda nie używam lampy bo nie mam...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów