Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poznań - surowe, mroczne może ktoś zna?

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13

Wats0n
15-06-2009, 21:06
W takim razie będzie trzeba wygenerować nowe ruiny... ma ktoś dostęp do C4?

soundlab
16-06-2009, 20:42
Ja mam tylko dostep do D3 ;)

Hanibal
16-06-2009, 21:03
dokladnie :) ale ci co wiedza wjezdza sie od strony Rogalinka a nie Rogalina :)

Budomel - ciec!!!!
Owinska - ciec!!!!
Pozmeat na ogrodach - wyburzany !!!

coraz mniej tego typu obiektów do spokojnego focenia :(

rozwinie mi ktoś skrót "ciec"? bo nie wiem czy się wybierać tam czy nie, i czy mogę prosić o mapkę dojazdową w tych Owińskach, co kolega że tak powiem obiecał :) ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i czy ktoś może zna to miejsce wie gdzie i jak tam trafić? LINK (http://www.opuszczone.com/galerie/npr_palacyki/index.php)

lucas_yas
17-06-2009, 08:01
ciec to po prostu cieć którego trzeba przekupić lub przed którym się chować.

Wats0n
17-06-2009, 09:43
rozwinie mi ktoś skrót "ciec"? bo nie wiem czy się wybierać tam czy nie, i czy mogę prosić o mapkę dojazdową w tych Owińskach, co kolega że tak powiem obiecał :) ?
i czy ktoś może zna to miejsce wie gdzie i jak tam trafić? LINK (http://www.opuszczone.com/galerie/npr_palacyki/index.php)

Napisałem, że po pracy.
Mam tą lokację gdzieś zabookmarkowaną na domowym kompie.
Problem w tym, że ostatnimi czasy w domu raczej bywam niż mieszkam.
Ale dziś prawdopodobnie uda mi się wyjść z pracy przed wieczorem, wiec szanse rosną ;)

gunia1990
17-06-2009, 23:16
ja mam pytanie Z INNEJ BECZKI :D
MA KTOŚ POZYCZYĆ NA 1, GÓRA 2 DNI TECZKĘ A2 ? EGZAMIN Z RYSUNKU MAM 23EGO I NIE MAM W CO PODKŁADKE ZAPAKOWAĆ.. ;/ A W REKĘ TRAMWAJEM TO CINZKO..

ps. sorki za capslocka...

Qbexus
19-06-2009, 13:08
Raczej mało mroczne, za to z lekka zabawne http://flaker.pl/t/qtest

Pasik
19-06-2009, 15:29
ja mam pytanie Z INNEJ BECZKI :D
MA KTOŚ POZYCZYĆ NA 1, GÓRA 2 DNI TECZKĘ A2 ? EGZAMIN Z RYSUNKU MAM 23EGO I NIE MAM W CO PODKŁADKE ZAPAKOWAĆ.. ;/ A W REKĘ TRAMWAJEM TO CINZKO..

ps. sorki za capslocka...

Witam
Pierwszy post na forum:-)
Mam leży na szafie - wydaje mi sie że A2( musiałabym zmierzyć, jesli jesteś nadal zainteresowana), ale ja mieszkam w Puszczykowie i w Posen rzadko bywam obecnie. No chyba że namówisz Kpinka żeby podwiózł np na poznański dworzec.
pozdr.Pasik/Anka/

mxw
19-06-2009, 16:24
Zna ktoś jakieś szczegóły odnośnie Fortu ? Kto to organizuje ?
był ktoś w końcu w forcie VIIIa w ten weekend?
ja niestety nie zdążyłem wrócić do poznania...
a z chęcią zobaczyłbym jakieś foty :roll:

zadzwoniłem dziś do organizatora tego wejścia na VIIIa (http://www.tmmlsh.pl) mając nadzieję, że udałoby się nam tam wejść "poza terminem" - niestety, jest to dość trudne (dysponentem fortu jest Muzeum Walk Niepodległościowych nieorganizujące takich 'wejść'), niemniej jednak pozostajemy w kontakcie i może w najbliższej przyszłości jednak uda się "coś załatwić", jak nie fort, to może coś innego, podobnego, równie mrocznego i surowego... :D

podobno sporo tego jest w poznaniu i okolicach.

Pasik
19-06-2009, 18:08
był ktoś w końcu w forcie VIIIa w ten weekend?
ja niestety nie zdążyłem wrócić do poznania...
a z chęcią zobaczyłbym jakieś foty :roll:

zadzwoniłem dziś do organizatora tego wejścia na VIIIa (http://www.tmmlsh.pl) mając nadzieję, że udałoby się nam tam wejść "poza terminem" - niestety, jest to dość trudne (dysponentem fortu jest Muzeum Walk Niepodległościowych nieorganizujące takich 'wejść'), niemniej jednak pozostajemy w kontakcie i może w najbliższej przyszłości jednak uda się "coś załatwić", jak nie fort, to może coś innego, podobnego, równie mrocznego i surowego... :D

podobno sporo tego jest w poznaniu i okolicach.

My nie dojechaliśmy w niedzielę na pokaz potyczki/a już siedziałam w aucie/..koleżanka próbowała się dodzwonić kilka dni przed- mówiła że non stop włączona sekretarka.
Zrobiła reportaż ze spaceru z przewodnikiem po Śródce i innych chęchach.
Co jakiś czas fort udostępniają przynajmniej w zeszłym roku właśnie z okazji Poznań pół darmo był otwarty.
Ogólnie trudno o ruiny, opuszczone budynki.
Te, które mnie najbardziej zafascynowały były na terenie niedoszłe elektrowni atomowej w Żarnowcu.
Jutro może wyczaimy starą cegielnię w Mosinie- kiedyś było fajnie, ale proces rozbiórki trwa.

mxw
19-06-2009, 18:48
Co jakiś czas fort udostępniają przynajmniej w zeszłym roku właśnie z okazji Poznań pół darmo był otwarty.
dokładnie, fort jest udostępniany raz w roku - mi chodziło o to, żeby teraz nie trzeba było czekać kolejny rok oraz o to, żeby nie próbować focić w szale dzikich tłumów :roll:

Ogólnie trudno o ruiny, opuszczone budynki.
jak pisał watson, przydałby się jakiś górnik z metanitem :lol:

Cichy
21-06-2009, 16:33
"Dzień otwarty" w Forcie to była porażka. Tłumy ludzi i krótka wytyczona ścieżka w środku, bez łażenia po schodach i ciasnymi tunelami do przeciwskarpy.

Jak są chętni, to możemy się wybrać nieformalnie na taką wycieczkę. Wiem do którego i jak można wleźć :]

sharky_88
21-06-2009, 18:59
Ja na pewno, wręcz jestem głodny na taką wyprawę. Juz po sesji i trzeba spożytkować czas. Tylko powiedźcie kiedy bo trzeba się pokazać w domu rodzicom i nie chciałbym ,żeby to wypadło w tym samym terminie co wypad CB. pozdro

mxw
21-06-2009, 20:38
Jak są chętni, to możemy się wybrać nieformalnie na taką wycieczkę. Wiem do którego i jak można wleźć :]
do środka?
chętnie :-)

ale rozumiem, że nie do VIIIa.

poza tym można się też wybrać do MRU, po wykupieniu bileciku wnętrza na legalu stają otworem.

Wats0n
21-06-2009, 20:42
Forty to fajna sprawa.
Ostatnio znajomi zrobili sobie cykl wycieczek - chyba zaliczyli już wszystkie.
Ja z przyczyn niezależnych załapałem się jedynie na fort VII.
Zdjęcia od lutego czekają na odrobinę dobrej woli z mojej strony ;)

do środka?
chętnie :-)

ale rozumiem, że nie do VIIIa.

poza tym można się też wybrać do MRU, po wykupieniu bileciku wnętrza na legalu stają otworem.

soundlab
21-06-2009, 22:32
"Dzień otwarty" w Forcie to była porażka. Tłumy ludzi i krótka wytyczona ścieżka w środku, bez łażenia po schodach i ciasnymi tunelami do przeciwskarpy.

No to ja sie chetnie zabiore.

Pasik
22-06-2009, 00:57
Chyba wyczuli interes:
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6741191,Otworzmy_forty_dla_turystow.html
myślę że też się piszę, po fortach jeszcze nigdy nie chodziłam, jedynie na Cytadeli się wspinałam:P

Wats0n
22-06-2009, 07:52
Forty - w takim układzie jak w Poznaniu - należą raczej do rzadkości.
Za to cytadela jest absolutnym unikatem na skalę światową. Odbudowa Cytadeli - przynajmniej częściowa - to by było coś. Za parę godzin podlinkuję jakieś zdjęcia przedwojenne, z których wynika jak to wyglądało. Niestety, w '45 zapotrzebowanie na cegły było nieco zbyt duże, i teraz mamy co mamy. A szkoda.

Monaliza
28-06-2009, 15:52
ja nadal jestem chętna na fort,
fakt, że wtedy fort był oblegany i nie dostałam się do żadnej grupy, sorry ze nie pisałam, średni kontakt do neta....

ale widze, że nic nie stracilam :/

mxw
10-07-2009, 17:58
witam, uwaga:

dostałem dziś od prezesa TMML (http://www.tmmlsh.pl/)
(z którym na ten temat rozmawialiśmy już wcześniej)
wstępne zaproszenie do zorganizowania pleneru na terenie fortu VIIIa: :-D

Witam!
Istnieje potencjalna możliwość zorganizowania sesji na forcie VIIIa w tym miesiącu. Nie jest to ani proste, ani łatwe tym nie mniej moglibyśmy upiec "dwie pieczenie" na jednym ogniu. Być moze okazałoby się przydatne Państwa doświadczenie w naszej działalności;-)
Musielibyśmy jednak porozmawiać, przede wszystkim njapierw chciałbym wiedzieć jakie są Wasze oczekiwania, i co to ma być za sesja...
Serdecznie pozdrawiam
Przemysław Maćkowiak

ja obecnie wyjeżdżam, wracam po 20/07, więc od razu proponuję np. weekend 25-26 lipca 8-)

proszę - szczególnie stałych bywalców naszych mrocznych plenerków - o określenie, kto jest zainteresowany i kto jeszcze "może" i kiedy?

oraz o wpisywanie, jakie są ewentualnie nasze oczekiwania :roll:
i kto może załatwić światło itp. itd. jak zwykle ;)
i kto może załatwić modelki? :rolleyes:

Qbexus
10-07-2009, 18:23
Pytanie co tam jest i czy warto? Terminy to muszę ustalić z siłą najwyższą :)

mxw
10-07-2009, 18:41
Pytanie co tam jest i czy warto? Terminy to muszę ustalić z siłą najwyższą :)
sam nie wiem, co tam jest...........
ale i tak wg mnie warto, tym bardziej wejść do środka :grin:

więcej info było tutaj:
http://www.tmmlsh.pl/news.php?readmore=39
http://www.tmmlsh.pl/articles.php?article_id=17
http://www.zw.com.pl/artykul/368209.html

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.tmmlsh.pl/images/news/rajd_forteczny08-zaproszenie-il01-w.jpg)

sharky_88
11-07-2009, 00:29
ja tam siedzę prawie całe wakacje w Posen to piszę się na wszystko, jakby co ;)

Cichy
11-07-2009, 02:13
Sesja foto w forcie to średnio fajny pomysł. W środku niewiele ciekawego i trzeba mieć dużo światła.

mxw
11-07-2009, 02:35
sytuacja nieco sie wyjaśnia i nieco.... zmienia :roll:
poniżej kolejne maile od prezesa TMML.

Co do tzw. transakcji wiązanej i podwójnej pieczeni (...) Przydałoby się nam zdjęcia prezentujące fort i nas w mundurach pruskich nadające się do wykorzystania w naszej działalności. Podobnie jak nasza działalność jest społeczna, na podobną reakcję liczymy z Waszej strony. Potrzebowalibyśmy je do wykorzystania niekomercyjnego, w folderach, stronie internetowej, oczywiście za każdym razem podpisane, kto jest autorem...
oraz

Co do umundurowania, zobaczę jakie załatwię, myślę raczej o wariancie paradnym, choć pewnie weźmiemy pruskie z pikelhaubami oraz polskie w wariancie międzywojennym (załatwię jakiś CKM, wartownię, etc). Moge jeszcze pokombinować z jakims zespołem koszarowym np. Ułańska. (...)
Co do zdjęć pozostawiam Waszej inwencji, ogólnie rzecz ujmując mają się one nadawać na pocztówkę, do folderu, być w klimacie etc ;-)
Serdecznie pozdrawiam
Przemo

termin na razie to 25-26/07 z naciskiem na 26 lipca br.

co do światła - w obiekcie nie ma prądu...
czyli... podkręcamy puszki do ISO 64000 :wink:

LKK
12-07-2009, 00:05
To brzmi znacznie ciekawiej niż samo chodzenie po forcie. A dałoby się coś zorganizować do przebrania ewentualnej biomasy?

talarczyk
12-07-2009, 10:52
Ja mogę blendę potrzymać :)

mxw
12-07-2009, 11:06
A dałoby się coś zorganizować do przebrania ewentualnej biomasy?
zapytam, ale myślę, że..... tak 8-)

gunia1990
14-07-2009, 22:33
ja odpadam, nie umiem sie bić o kabelek do lamp :D

mxw
16-07-2009, 02:05
Ja mogę blendę potrzymać :)
super! 8-)

ja odpadam, nie umiem sie bić o kabelek do lamp :D
oj, tego problemu raczej nie będzie, bo nie będzie lamp... ;)

choć jest pomysł żeby ściągnąć generator i tym zasilić oświetlenie.
bo podobno o ile na zewnątrz fort jest taki sobie (bałagan + grafitti), o tyle w środku ma być ciekawie, czyste cegiełki, długie i kręte korytarze, jakieś pomieszczenia, przejścia... :twisted:

co do ciuchów: będą na tę okazję wypożyczane od producenta (takiego do filmów) i organizator postara się, aby było kilka mundurów w zapasie. ale oczywiście o pełnej rozmiarówce i wersjach damskich z góry można zapomnieć ;)
imho dla pań przydałyby się normalne cywilne ubrania, ale z epoki.

acha, a po zdjęciach w forcie planuje się przejście/przejazd do pobliskiego zespołu koszarowego na drugą część zdjęć. tam mają być ciekawsze plenery (na zewnątrz).

termin ostateczny został ustalony na niedzielę, 26 lipca 2009r., godz. 10:00

ale oczywiście wszystko (wymagane zgody, zezwolenia, mundury, ludzie itp.) będzie potwierdzone ostatecznie dopiero na kilka dni przed.
no i całość zależy też trochę od pogody.

Clutch
17-07-2009, 12:07
Ja się na to z chęcią pisze.Czekam na dalsze informacje :)

lucas_yas
17-07-2009, 12:29
Ja też bardzo chętnie

kpinek
17-07-2009, 12:51
Ja też chętny jestem. Za chwilę się okaże że zdecydowanie więcej będzie chętnych fotografów niż modeli :)

mieszko_1vp
17-07-2009, 12:57
i kto może załatwić modelki? :rolleyes:

a jakie to mają być modelki ? takie od AKTów ?

mxw
18-07-2009, 14:25
a jakie to mają być modelki ? takie od AKTów ?
te od aktów przyślij bezpośrednio do mnie :twisted:

bo tym razem "na planie" to się chyba nie przydadzą...
choć pewnie parę pomysłów by się znalazło... ;-)

Ja też chętny jestem. Za chwilę się okaże że zdecydowanie więcej będzie chętnych fotografów niż modeli :)
he, he, zobaczymy :grin:

pamiętajcie, że to będzie robione na zasadzie TFP.
więc każdy, kto przyjdzie, powinien w ciągu tygodnia dostarczyć kilka swoich zdjęć (dobre, obrobione, max rozdzielczość) i wyrazić zgodę na ich wykorzystanie przez organizatora.

jak nie to banan na cb i embargo na plenery na rok :mrgreen:

szczegóły jeszcze ustalę z organizatorem, ale IMHO takie podejście będzie fair.

micles
19-07-2009, 12:39
pamiętajcie, że to będzie robione na zasadzie TFP.
więc każdy, kto przyjdzie, powinien w ciągu tygodnia dostarczyć kilka swoich zdjęć (dobre, obrobione, max rozdzielczość) i wyrazić zgodę na ich wykorzystanie przez organizatora.

jak nie to banan na cb i embargo na plenery na rok :mrgreen:Na nikonie zbierali przed plenerem kaucję 50zł i jak ktoś nie dał zdjęć, to kasa przepadała :D

ebru
21-07-2009, 21:42
tej help me!

dostałam w swe łapska na 2 dni suknie ślubna, zanim zostanie pchnięta na allegro.
no i musze, po prostu MUSZE, czuje nieodpartą chęć i życiową potrzebe oraz pociąg niepohamowany, żeby się w niej uwiecznic najbardziej przypałowo jak się da...

i tym razem do Was nie jako do znawców fociaków, ale globtroterów - uderzam...

mam czas do jutra do 16.00 na wymyslenie najbardziej dziwnych, niepasujących, pojechanych, durnych lub przeciwnie - oczywisto-słodko-do-wyrzygania-poprawnie-odpowiadających-kiecce-ślubnej miejscówek (ta druga opcja to ofkors w ramach zrobienia czegos w stylu pastiszu).

jako ze po pracy nie zostanie mi wiele czasu, a miejsc chce kilka (choc ze trzy) - jestem ograniczona do terenu Poznania. mapki jakies miło widziane, bo ja sie tak znam na topografii nie-centrum Poznania jak dziewica na double penetration ;)

Moje Ostatnie Deski (<--- to nie do Pań-Forumowiczek!!!) Ratunku!
że zacytuje sobie klasyka: "słuuuuchaj słuuuuuchaj jak Cie błaga luuuuud" :P

Antolll
21-07-2009, 22:07
tej help me!

dostałam w swe łapska na 2 dni suknie ślubna, zanim zostanie pchnięta na allegro.
no i musze, po prostu MUSZE, czuje nieodpartą chęć i życiową potrzebe oraz pociąg niepohamowany, żeby się w niej uwiecznic najbardziej przypałowo jak się da...

i tym razem do Was nie jako do znawców fociaków, ale globtroterów - uderzam...

mam czas do jutra do 16.00 na wymyslenie najbardziej dziwnych, niepasujących, pojechanych, durnych lub przeciwnie - oczywisto-słodko-do-wyrzygania-poprawnie-odpowiadających-kiecce-ślubnej miejscówek (ta druga opcja to ofkors w ramach zrobienia czegos w stylu pastiszu).

jako ze po pracy nie zostanie mi wiele czasu, a miejsc chce kilka (choc ze trzy) - jestem ograniczona do terenu Poznania. mapki jakies miło widziane, bo ja sie tak znam na topografii nie-centrum Poznania jak dziewica na double penetration ;)

Moje Ostatnie Deski (<--- to nie do Pań-Forumowiczek!!!) Ratunku!
że zacytuje sobie klasyka: "słuuuuchaj słuuuuuchaj jak Cie błaga luuuuud" :P

No to koniecznie mostek w parku sołackim, z całym zdjęciem cz-b, a tylko różą w twoich dłoniach czerwoną :lol: (pastiszowo)
Może centrum-centrum? Półwiejska w porach największej tłoczności? :grin:
(znajdź fotografa, ja tylko miejscówkami rzucam)

ebru
21-07-2009, 22:14
dopiero teraz przeczytalam sobie ostatni wątek (zaoferowana burzą mózgu z tą kiecą weselną) i stwierdzam, co następuje:

chociaż niektórzy twierdzą iż... :D

tym razem "na planie" to się chyba nie przydadzą...

to protestuje! tworze koalicje przeciwko opozycji! i sie nie zgadzam!
a ponieważ 26 to akurat moje święto, więc głupio będzie Wam mnie wywalić :mrgreen:
słowem - na 90% jestem. i przyprowadze jedną męską Biomasę.
na 100% potwierdze jutro, po konsultacjach z moją-lepszą-połową.

... chociaż nie mam póki co bladego pojęcia, co miałabym na swój szacowny tyłek założyć, by "z epoki" było :confused::rolleyes:

No to koniecznie mostek w parku sołackim, z całym zdjęciem cz-b, a tylko różą w twoich dłoniach czerwoną :lol: (pastiszowo)
Może centrum-centrum? Półwiejska w porach największej tłoczności? :grin:
(znajdź , ja tylko miejscówkami rzucam)

półwiejska to dobry pomysł, dokombinowałam do tego uwiecznienie jakiegoś "normalnego" chodzenie po sklepach, przebierania ciuchów etc.
tylko.... chyba byłoby mi troche tak głupio :oops:

kpinek
21-07-2009, 23:58
Sołacz na mostku z parasolką karmiąc łabędzie :>
Albo mokra, niesiona na rękach tego jedynego z toni jeziora (również sołacz:)
Przy masce w starym browarku, z czerwoną róża, B&W i tylko kolor płatków róży :>
Albo pan udający grę na fortepianie, obok zamyślona pani siedząca półdupkiem (też stary browar, przy szachownicy:)
Generalnie dużo pomysłów u fotoziutków.pl (vide google)

ebru
22-07-2009, 00:32
dzięki
no moze poza pomysłem wylaniania sie z jeziora, bo jakoś średnio mam zaufanie do nowych form zycia zamieszkujących w tym sołackim szlamie, zwanym (z zupelnie nieznanych mi przyczyn) wodą ;-)

ebru
22-07-2009, 09:37
dobra, pisze sie na tego forta :-D
przyprowadze Pana jednego
(no chyba ze mxw znów napisze, żem zbędna :roll::mrgreen:)
za taką moge nawet, w czyimś zastępstwie, walczyć o kabelek od lampy (Guniu rozważ moją kondydature i... choć :) )

a mógłby ktos podac mi jakies adresowe namiary na ten fort?
ewentualnie czy są już jakies dokladniejsze informacje o strojach, przebiegu etc?

lucas_yas
22-07-2009, 13:22
No nie mogę, ja to mam pecha. Przed poprzednim wyjściem padł mi aparat, przed tym padła lampa :(
Ale i tak będę :)))

mxw
22-07-2009, 17:11
Na nikonie zbierali przed plenerem kaucję 50zł i jak ktoś nie dał zdjęć, to kasa przepadała :D
he, he, dobry pomysł :grin:

No nie mogę, ja to mam pecha. Przed poprzednim wyjściem padł mi aparat, przed tym padła lampa
Ale i tak będę ))
ok, potrzymasz blendę 8-)
(pod warunkiem, że nie popsujesz :wink:)

dobra, pisze sie na tego forta
przyprowadze Pana jednego
(no chyba ze mxw znów napisze, żem zbędna :roll:)
nie, no spoko, zapraszamy!

... chociaż nie mam póki co bladego pojęcia, co miałabym na swój szacowny tyłek założyć, by "z epoki" było :confused:
zabierz tę suknię ślubną :mrgreen:

a mógłby ktos podac mi jakies adresowe namiary na ten fort?
ewentualnie czy są już jakies dokladniejsze informacje o strojach, przebiegu etc?

fort jest w okolicach osiedla kopernika.
przebieg spontaniczny, być może w połowie przemieścimy się do pobliskich koszarów. tak więc kilka ładnych godzin należy zarezerwować.

już informuję o dalszych ustaleniach:

- impreza będzie raczej kameralna żeby nie generować na razie zbytecznych kosztów, tak więc:
- prawdopodobnie będzie około 10 żołnierzy (mundury pruskie i polskie),
- prawdopodobnie uda się ściągnąć nieco lekkiego sprzętu,
- prawdopodobnie uda się ściągnąć jakieś działo i porobić fotki działoczynów (co to qź..a znaczy?? :shock:)
- prawdopodobnie uda się ściągnąć generator, więc będzie prąd i będzie można oświetlić wnętrza.

jak widać wszystko jest dość.... improwizowane i na luzie, a słowo klucz to "prawdopodobnie".
ostateczne potwierdzenie imprezy... prawdopodobnie w sobotę. :grin:

niemniej jednak wobec powyższego po pierwsze chciałbym (muszę) zrobić listę osób, które tam wejdą - proszę się zgłaszać w tym wątku. być może trzeba będzie ograniczyć liczbę "fotografów" z naszej strony, więc decyduje kolejność zgłoszeń :idea:

na razie na liście są:
1. sharky_88
2. talarczyk
3. Clutch
4. lucas_yas
5. kpinek
6. ebru +1 (bio)

wpis na listę oznacza konieczność dostarczenia potem fotek i zgodę na ich wykorzystanie przez organizatora (tmmlsh).

prawdopodobnie zmieni się też godzina imprezy. dokładniejsze info będę wysyłać na priv.

po drugie - wobec obecności prądu (prawdopodobnej ;)) proszę o deklarację, czy mógłby pojawić się ktoś ze światłem, kabelkami, lampami, parasolkami itp. itd. ja też popróbuję coś załatwić.

________

proszę, a tu znalazłem więcej fotek fortu VIIIa:
http://www.festungposen.com/Forty_poznania/FortVIIIa/index.html

________

talarczyk
22-07-2009, 18:11
na razie na liście są:
1. sharky_88
2. talarczyk
3. Clutch
4. lucas_yas
5. kpinek
6. ebru +1 (bio)

Prawdopodobnie niestety nie pojawię się... szkoda :(

1. sharky_88
2. Clutch
3. lucas_yas
4. kpinek
5. ebru +1 (bio)

LKK
22-07-2009, 19:12
1. sharky_88
2. Clutch
3. lucas_yas
4. kpinek
5. ebru +1 (bio)
6. LKK

Pasik
23-07-2009, 17:44
1. sharky_88
2. Clutch
3. lucas_yas
4. kpinek
5. ebru +1 (bio)
6. LKK
7.Pasik

Cichy
23-07-2009, 23:02
MXW, sporo osób z listy nie ma nawet portfolio w stopce, pamiętaj, że będziesz niejako "odpowiedzialny" za jakość materiału który będziesz musiał później przekazać...

sharky_88
24-07-2009, 02:42
MXW, sporo osób z listy nie ma nawet portfolio w stopce, pamiętaj, że będziesz niejako "odpowiedzialny" za jakość materiału który będziesz musiał później przekazać...
Na przykład ja ;) W zdjęciach człowiek/portret nie mam doświadczenia, także jeśli ktoś bardziej wartościowy pod względem fotograficznym chciałby się wybrać, a brakło by miejsca, to droga wolna do zastąpienia mnie na liście.

Od siebie mogę zaproponować: swój wolny niedzielny czas, swoje towarzystwo :-D, oczywiście obrobione fotografie , pomoc przy rozkładaniu i składaniu sprzętu itp. (czytaj praca fizyczna). Na pewno postaram się by fotki były dobre ;) Jeśli jednak to za mało, to proszę mnie wypisać. pozdrawiam

Loome
24-07-2009, 10:09
od dawna z braku czasu nie sledzilem tematu, a tu widze coś się organizuje w niedziele. w jakich godzinach? gdzie? w sumie z checia bym się wybrał:)

mxw
24-07-2009, 10:45
cichy, ja to wiem.
a dlaczego ty nie chcesz wpaść?

Od siebie mogę zaproponować: swój wolny niedzielny czas, swoje towarzystwo :-D, oczywiście obrobione fotografie , pomoc przy rozkładaniu i składaniu sprzętu itp. (czytaj praca fizyczna). Na pewno postaram się by fotki były dobre ;)
no i właśnie o to (mi) chodzi.

w sumie z checia bym się wybrał:)
zapraszam, dopisz sie do listy.
godzina startu - rano/przed południem, dokładną godzinę i miejsce podam w sobotę (na priv).
no i ładnych kilka godzin na zabawę trzeba liczyć...

Cichy
24-07-2009, 12:44
a dlaczego ty nie chcesz wpaść?

po 1. Ja za szpeca w zdjęciach w ciemnościach się nie uważam
po 2. W weekendy teraz pracuję :(

kpinek
24-07-2009, 22:28
To może w ten deseń raczej.
1. sharky_88
2. Clutch
3. lucas_yas
4. kpinek+Pasik
5. ebru +1 (bio)
6. LKK

ale mogę zabrać statyw, parasolkę i żarówkę błyskową, jeśli się nada.

Doświadczenia też nie mam, ale może uda nam się ustrzelić coś ciekawego.

mxw
25-07-2009, 16:30
1. sharky_88
2. Clutch
3. lucas_yas
4. kpinek+Pasik
5. ebru +1 (bio)
6. LKK +2
no, wszystko klepnięte, prv poszło (jak ktoś nie dostał, to dzwonić ;)).

generator będzie na 100%, koszary będą, nie będzie niestety armaty.

prosimy jutro o trzymanie kciuków, a wieczorem... może pojawią się jakieś fotki :roll: :lol:

ale mogę zabrać statyw, parasolkę i żarówkę błyskową, jeśli się nada.
brać! brać wszystko co świeci! :idea:

Clutch
25-07-2009, 22:35
hej!

niestety pomimo szczerej chęci nie mogę się jutro pojawić- pracuje jutro - nie udało się przesunąć wolnego na inny termin :-/
Mam nadzieje że pogoda Wam dopisze.

ebru
27-07-2009, 08:19
przepraszam ze nie dotarlam ale wieczorem w sob nerki odmowily mi posluszenstwa i jedyne co moge do dzis to... leżec na płasko :/

mxw
27-07-2009, 11:43
przepraszam ze nie dotarlam ale wieczorem w sob nerki odmowily mi posluszenstwa i jedyne co moge do dzis to... leżec na płasko :/
rany, co się stało? w każdym razie zdrówka życzę.
i nie powiem, szkoda, że nie wpadłaś, bo na imprezie - szczególnie pod koniec - kolegom wojskowym zaczynało już brakować... markietanek ;)

mxw
27-07-2009, 15:42
kilka zdjęć po pierwszym przejrzeniu kart - pozostałe fotki muszą się uleżeć ;)

ale przede wszystkim chciałbym szczerze podziękować wszystkim, którzy byli i dzielnie klepali migawkami :D
mam nadzieję, że jakieś fajne fotki z tego wyjdą.

choć faktem jest, że czasu było w sumie mało - jak na takie przedsięwzięcie - ale myślę, że źle nie było. tyle tylko, że na zdjęcie rodzinne ani na jakiś wielki backstage czasu już nie starczyło (ja przynajmniej nic nie mam). ale tak jak mówiliśmy, to był pewnego rodzaju spontaniczny eksperyment - jeżeli coś zacznie z tego wychodzić, wszystko da się powtórzyć już bardziej na spokojnie.

tutaj fotki tylko informacyjnie, żeby wszyscy wiedzieli, co tam się działo 8-)

1899
w forcie rozpoczęliśmy od powitania przez Prusaków :shock:
czyli w sumie pierwotnych gospodarzy tej lokalizacji.

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68365_web.JPG)

pocztówka dla rodziny:

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_67968_web.JPG)

na Zachodzie bez zmian:

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68089_web.JPG)

1939
potem były już sierpniowe ćwiczenia Wojska Polskiego...

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68411_web.JPG)

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68530_web.JPG)

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68589_web.JPG)

i na końcu krótka wizyta i capstrzyk w poznańskich koszarach kawalerii WP

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68743_web.JPG)

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68780_web.JPG)

uwaga do pozostałych: tak, tak, wiem, zdjęcia są niedopracowane, niewystęplowane, zwalony kontrast, histogram itp. itd. ;)

Pasik
27-07-2009, 16:58
Również dziękuję za miło spędzony niedzielny czas w doborowym towarzystwie żołnierzy
( jak oni szybko zmieniali formacje i mundury) oraz nowo poznanych kolegów.
Przede wszystkim jestem pod wrażeniem organizacji przedsięwzięcia - pomimo sezonu ogórkowego pojawiło się tylu fascynatów, różnych profesji.

Zdjęcia Ok, moje będą gorsze:P
Trzeba się w końcu ujawnić w większym gronie...
pewnie wieczorkiem coś wrzucę.

Poza tym wiem już,że popełniłam błąd skupiając się nieraz na detalach.
Z kpinkiem doszliśmy dzisiaj do wniosku że ekipa pewnie będzie chciała zdjęć pełnopostaciowych itp...
Ale musiałam potrenować z nowym obiektywem.

sharky_88
27-07-2009, 17:25
uwaga techniczna do pozostałych focących w forcie: tak "zniekształcić" pozwoliłem sobie tylko tu i teraz, ostatecznie dostarczamy zdjęcia bardziej oryginalne (i.e. kolorowe).

Czyli poprawiamy tylko ostrość, kontrast, przepalenia te sprawy ? Chciałem zrobić identycznie jak Ty zdjęcie czarno białe z tych pozowanych, albo z tych bardziej "akcji" pobawić się kolorem. Coś jak w ten deseń:

[size=1]źródło (http://i786.photobucket.com/albums/yy143/sharky88/fort%20VIIIa/fortVIIIa-2505.jpg?t=1248708091)
Ale rozumiem ,że takie coś odpada :?:

lucas_yas
27-07-2009, 19:30
No to ja mam trochę backstage'a

Wojska łączności:

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_001-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3icTb11lI/AAAAAAAABns/zQpuTq-ktEU/s800/img_001.jpg)

I dzielni fotografowie - wybaczcie, nie mam talentu do epickich opowieści, więc niech przemówią obrazy...

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_001-2.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3h9Py6BsI/AAAAAAAABms/zdtF5CrHoQw/s576/img_001.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_002-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3h-qKIGgI/AAAAAAAABm0/rQvRCzX3A3w/s576/img_002.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_003-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3h_hf6zJI/AAAAAAAABm8/nv9lE8l-SLA/img_003.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_004-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3iA5KY72I/AAAAAAAABnE/Asc9-v2xf18/s576/img_004.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_005-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3iCJ7KeNI/AAAAAAAABnM/eIUS9SbXiNQ/s576/img_005.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_006-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3iEsZlqzI/AAAAAAAABnU/r1pOH23SPi8/s800/img_006.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_007-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3iHtSkXdI/AAAAAAAABnc/leGDOsGanBA/s576/img_007.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/img_008-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_ZjRRA0JLhj0/Sm3iJAjEvII/AAAAAAAABnk/AFhxChFhgB0/s576/img_008.jpg)

mxw
27-07-2009, 22:04
( jak oni szybko zmieniali formacje i mundury)
tak, tak, wiem, że to był ulubiony moment wszystkich... obserwatorek :wink:

Przede wszystkim jestem pod wrażeniem organizacji przedsięwzięcia - pomimo sezonu ogórkowego pojawiło się tylu fascynatów, różnych profesji.
dokładnie, też byłem i jestem pod wrażeniem 8-)
teraz trzeba trzymać za nich kciuki, żeby udało im się może kiedyś zrobić z tego fortu coś w stylu takiej atrakcji turystycznej, jak np. muzeum powstania warszawskiego.

Poza tym wiem już,że popełniłam błąd skupiając się nieraz na detalach.
Z kpinkiem doszliśmy dzisiaj do wniosku że ekipa pewnie będzie chciała zdjęć pełnopostaciowych itp...
może i tak pierwotnie by chcieli - ale wg mnie, tak jak oni nas poduczyli nieco z historii, my możemy ich poduczyć z fotografii - i pokazać, że nie tylko pocztówki i centralnie kadrowane zdjęcia są na świecie.

dawać wszystkie zdjęcia, właśnie nawet szczególnie te lepsze - ja jestem jak najbardziej ZA! 8-)

Czyli poprawiamy tylko ostrość, kontrast, przepalenia te sprawy ?
poprawiamy wszystko, ale imho tak, żeby nie odcinać sobie drogi odwrotu w razie czego. czyli konwersja do BW i resize na końcu i nie kasujemy oryginałów ani końcowych etapów pośrednich.

Ale rozumiem ,że takie coś odpada :?:
dlaczego? wg mnie świetna fotka. podoba mi się :grin:

No to ja mam trochę backstage'a
Wojska łączności:
he, he, ciekawe, czy ten odgromnik zwiększa zasięg? ;-)

dzięki za backstage.
przynajmniej widzę kto był :mrgreen:
no i wiem teraz jak wygląda mój biedny eos'ik na pasku od laptopa :lol:
(swoją drogą to się naprawdę sprawdza)

Clutch
27-07-2009, 22:51
heh szkoda że nie mogłem sie pojawic...:-/ mam nadzieje że jeszcze bedzie okazja

Pasik
28-07-2009, 23:37
Z serii- do żołnierzowi z uśmiechem
1

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/album43/2_of_7.jpg)

2

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/album43/3_of_7_001.sized.jpg)

3.

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/album43/6_of_7.sized.jpg)

4.

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/album43/5_of_7.sized.jpg)

5.

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/album43/4_of_7.sized.jpg)
6. mój idol

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/album43/7_of_7.sized.jpg)
P.S pierwszy raz wrzucam tutaj zdjęcia jeśli są za duże( wielkość, objętość)
od razu napiszcie.

mxw
29-07-2009, 18:20
P.S pierwszy raz wrzucam tutaj zdjęcia jeśli są za duże( wielkość, objętość)
od razu napiszcie.
imho jest okay.
ja stosuję 800px na dłuższym boku, czyli tak, jak twoja pierwsza fotka.

4. - wiedziałem :lol:
5. - fajne, ale przydałoby się występlować gościa z tła...
6. - j.w., no i mój też idol ;)

Wats0n
30-07-2009, 13:41
...a pamiętacie jeszcze taki plener w kwietniu?

Ja też prawie o nim zapomniałem. Ale przed chwilą znalazłem zdjęcia.
http://picasaweb.google.pl/michal.gniot/UrbanKwiecien09

gunia1990
30-07-2009, 23:08
toż to był browar a potem niby ta parowozownia co sie okazała być czym innym ^^

basala
02-08-2009, 00:21
To cudo można obfotografować w Poznaniu dziś, między 13.00 a 17.00:

źródło (http://bi.gazeta.pl/im/7/6882/z6882987X.jpg)

źródło (http://bi.gazeta.pl/im/4/6882/z6882984X.jpg)

Więcej informacji:

San H100 w P-niu (http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6882784,Z_warszawskiej_altany_na_poznanski e_ulice.html)

kasprzak
03-08-2009, 03:14
Szkoda, że nie wiedziałem - można było cyknąć z pomysłem jakieś zdjęcia retro - ale tak czy siak w jeden dzień modelki i jakiegoś "przebrania" bym nie znalazł.

Ogólnie zaczynam sledzić wątek i przy kolejnych wspolnych plenerach postaram się dołączyć do zabawy :)

kpinek
04-08-2009, 09:37
Photo Day w Starym Browarze
8 sierpnia zapraszamy was na Photo Day do Starego Browaru - a ściśle rzecz biorąc, do tych jego zakątków, do których na co dzień nie wolno wchodzić.
http://www.mmpoznan.pl/6293/2009/7/27/photo-day-w-starym-browarze-juz--sierpnia?districtChanged=true

Ktoś się tamże wybiera?

aciek_l
04-08-2009, 09:53
Kuuurde, czemu takie rzeczy nie w roku akademickim, jak jestem w Poznaniu?! ;] ;)

Cichy
04-08-2009, 10:06

IMO Photo Day'e w Poznaniu, poza pierwszym w Starej Rzeźni to same niewypały.

gunia1990
04-08-2009, 14:57
ja sie pewnie pojawie, jak zdążę...

mxw
04-08-2009, 18:01
no niestety nie dam rady... :(

tymczasem minął 'ustawowy' tydzień od pleneru w forcie VIIIa, fotki już się uleżały i najwyższy czas podesłać coś organizatorowi. proszę resztę fotografujących o (najlepiej) linki do galerii :grin:

moja 'reporterka' tutaj:
http://www.pbase.com/mxw2mxw/4439
większe wersje lądują na cd - myślę, że tak będzie ok. 8-)

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_68895_web.JPG)

Loome
06-08-2009, 12:54
prośba do kogoś - potrzebuje na jutro czegoś szerokiego. bardzo mi potrzebne, lepsze ciemne niż żadne. ja mam max 28mm na cropie. nie pogardziłbym czymś w okolicach 8-24 mm :)
wiem - pisać powinienem gdzie indziej, ale to tu zaglada wiekszosc osob z Poznania;) dzis wieczor odebrałbym przy piwku ktore stawiam w zamian:) przewidywane oddanie sprzetu - sobota rano, albo niedziela (nie wiem jakie godziny bo planuje wyjazd na 1 dzien).
gdyby dobra dusza się tu zapodziała - prosze o PW, albo gg: 564 000 4 :)

yeee
09-08-2009, 05:14
IMO Photo Day'e w Poznaniu, poza pierwszym w Starej Rzeźni to same niewypały.
A uzasadnienie ? :)
Nie wiem jak wyglądały, nie byłem na nich.
Ten był moim pierwszym.
IMO impreza udana, szło porobić ciekawe foty.
Nie mam zielonego pojęcia, czy istnieje jakaś strona "firmowa" Photo Day w Poznaniu, więc wrzuciłem swoje foty do newsa na mmpoznan.
http://www.mmpoznan.pl/meeting/4148/Photo+Day+4.0+-+Stary+Browar+noc%C4%85.html
Warto do niego zajrzeć.
Nie, nie dla moich zdjęć. Dla cz-b prac Foreckiego.

Clutch
11-08-2009, 19:10
heh idąc za postem Loome, też chciałbym zgłosić pewien problem.Otóż chciałbym sie spytać czy ktoś z szanownych użytkowników nie miałby pożyczyć blendy na przyszły tydzień.(najlepiej złotą - ale to już ma mniejsze znaczenie) na przyszły tydzień.Najlepiej jakby była to blenda wielkosci około 100cm -tak żeby doświetlić nie tylko twarz ale też sylwetkę.
W przyszłym tygodniu mam mini-sesje z jedną początkująca modelką i na pewno takowa blenda by się przydała.Hmm a trochę mi głupio paradować z nieporęcznym styropianem po centrum Poznania :)
Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomoc proszę piszcie tu albo moje gg: 6667946
sorry za offtopic ale to jedyne miejsce na tym forum gdzie mógłbym sie z tym zwrócić

gunia1990
11-08-2009, 22:15
ja mogę pozyczyć to moje małe gównieko, do podświetlenia twarzy ( srebrno-biała).. btw- po co i złota? ja zawsze używam białej

aha
ja ma też sprawe z pożyczką tylko torchę poważniejszą.. na mecz Lecha, w niedzielę jadę robić foty , kumpel pożycza akredytke no i się zapytuje czy miałby ktoś 70-200 2.8 albo sigmy albo canona albo tamiego, w każdym razie cos takiego pożyczyć na ten jeden dzień... mogę zapłacić coś

micles
11-08-2009, 22:24
Eee.... To może nowy wątek do tego?
Poznań - pożyczę, kupię, sprzedam może ktoś zna?

Clutch
11-08-2009, 22:43
Gunia a to jak mówisz "małe gówienko" to takie rzeczywiście małe czy może troszkę większe?

micles myślę że to nie głupi pomysł z tym wątkiem - takie kółko wzajemnej pomocy :D

gunia1990
11-08-2009, 23:22
byś Michał przyjechał i pożyczył ...

Clutsh - http://img82.imageshack.us/img82/7104/img5334it3.jpg taka jest

Loome
11-08-2009, 23:45
watek - mysle ze nie glupi, a blende pozyczyc tez moge. Co prawda nie kojarze kolegi Clutsh, ale moge pozyczyc:) bialo-zlota 90x130. tylko problem z odbiorem, nie mam czasu nigdzie wyskoczyc, wiec jakby co -> piątkowo i moge pozyczyc;)

Clutch
12-08-2009, 00:06
Gunia blenda fajna ale właśnie chciałem coś większego - dziękuje za propozycje.

Loome no właśnie mniej więcej taką.Wiec jesli byłbys tak miły to sie do Ciebie zgłosze. Oczywiście mogę spokojnie podjechać do Ciebie.Masz u mnie piwko jak co :)

micles
12-08-2009, 11:24
byś Michał przyjechał i pożyczył ...Spoko, jak porobisz za mnie w pomorskiej i na ślubach, to mogę przyjechać już na stałe.

mxw
03-09-2009, 17:34
ale tu cisza zapanowała........... :roll:

nie od wszystkich dostałem umówione duże fotki z pleneru w lipcu w forcie VIIIa.

tu fotka rodzinna z tamtej imprezy:

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/mxw - fort VIIIa - grupowe v1.JPG)

normalnie wojna klonów :lol:

Qbexus
03-09-2009, 20:09
mxw ładna rzecz :) szkoda że mnie nie było ale tak to jest w sezonie ogórkowym.
A teraz pytanko co, gdzie i dlaczego tak krótko fotografujemy w przyszłym tygodniu? :) zgłaszać propozycję.

gunia1990
03-09-2009, 21:41
ja żem jest chętna ;D

mxw
05-09-2009, 03:43
mxw ładna rzecz :)

ok, tak to wyglądało na prawdę: 8-)

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/mxw - fort VIIIa - grupowe v0.JPG)

zgłaszać propozycję.
w sumie też bym był chętny ;)
tylko propozycje jakoś nie teges... nie przychodzą do głowy... :roll:

Qbexus
05-09-2009, 09:17
No ładni mxw właśnie zauważyłem że to wojskowy zlot bliźniaków był; :)

Loome
05-09-2009, 09:32
hehehe dobre:)
mi sie wydaje czy w niedziele dni pyrlandi sa?:P nie idzie ktos postrzelac? :)

talarczyk
05-09-2009, 10:26
hehehe dobre:)
mi sie wydaje czy w niedziele dni pyrlandi sa?:P nie idzie ktos postrzelac? :)

http://epoznan.pl/index.php?section=kultura&subsection=wydarzenie&id=27709
:)

gunia1990
05-09-2009, 21:22
w sumie to bym mogla sie przejsc, ale średnio sie tam widzę.. nie dosyć, że jeden dzień, to muzyka tak średnio mi odpowiada

Qbexus
05-09-2009, 23:03
Pyrlandia była wypas jak była na Wildzie teraz to gdzieś tam w kosmosie i jeszcze nic o frajerwerkach niema.

Loome
06-09-2009, 08:42
A nie wiem, nie bywalem na Wildzie. Chociaz program mnie jakos specjalnie nie zachwyca;)

kasprzak
06-09-2009, 18:16
Nie zachęciło mnie to wogóle, poza tym pogoda jakaś taka nienastrojowa do wyjścia :)

Loome
06-09-2009, 18:32
Jak to - zadnego slonca, swiatlo rozproszone - swietne portrety:D
A tak serio, nie ruszam dzisiaj tylka z domu jak patrze na te czubki drzew za oknem..
<lewo..prawo>

kasprzak
06-09-2009, 19:07
Jak to - zadnego slonca, swiatlo rozproszone - swietne portrety:D
A tak serio, nie ruszam dzisiaj tylka z domu jak patrze na te czubki drzew za oknem..
<lewo..prawo>

O tym mowa :D
Wogóle to dzieje się coś ciekawego niedługo?

gunia1990
06-09-2009, 23:38
ktoś był?

ja proponuję znowu gdzieś w opuszczone sie udać, modelki mogę załatwić ja^^

sharky_88
07-09-2009, 00:22
^^ o było by fajnie

emu
07-09-2009, 00:24
Bardzo fajnie by było ;) najlepiej jeszcze we wrześniu, bo później nikt nie będzie miał czasu :/ (no i pogoda będzie do ....)

gunia1990
07-09-2009, 00:32
sharky czy to ty tak ładnie dokumentujesz nowe bistro na skyscrapercity? ;>

szczerze- ja się nie znam na moiejscówkach, musiałabym się podpytać kogoś, chyba że inni wiedzą gdzie się udać..

Loome
07-09-2009, 07:32
po 15-tym tez bym z checia sie wybrał:)

talarczyk
07-09-2009, 15:51
Ja chętnie ruszę się gdziekolwiek, choćby żeby blendę trzymać... :)

sharky_88
07-09-2009, 16:09
sharky czy to ty tak ładnie dokumentujesz nowe bistro na skyscrapercity? ;>

Nie tylko bistro :-D Mam nawet jakiś wątek foto w "Miasta Polskie", między innymi foty z wyprawy do fortu tam są.

A tak w sprawie pleneru to jestem za wrześniem nawet ten weekend by mógł być. Spróbuję w tygodniu sam zaproponować jakąś miejscówkę. Na razie mam do obrobienia zalegające fotki z 3 innych wypadów ;)

sharky_88
11-09-2009, 14:34
W ten weekend mnie niestety nie ma. Co do miejsca pleneru, to chyba chcielibyście/my coś z klimatu opuszczonych ? Można by coś wybrać ze znanych miejscówek z opuszczone.pl ablo urb-ex.pl. Tylko nie wiem gdzie już ekipa z CB była ;)

kpinek
11-09-2009, 19:35
To może żeby uporządkować, to jeśli chodzi o opuszczone to wstępnie mieliśmy się wybrać do opuszczonego szpitala w Owińskach. Qbexus z pomocą Cichego ustalił także coś godnego jeszcze, po drodze do Owińsk przy Warcie: (http://twitpic.com/4c1c8) http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=pozna%F1&Submit=Szukaj&long=16.9739084&lat=52.4877904&type=3&scale=2.
No i kiedyś coś Watson wspominał o karmieniu słoni i jakiś fortach na Malcie:)

gunia1990
11-09-2009, 21:25
hmm.. ja jestem za kazdym pomysłem, bo po rpostu mi brakuje tych naszych spotkan..

mxw
11-09-2009, 23:07
no to chyba jest miejscówka - owińska i silosy przy warcie 8)
tylko trzebaby sie sprężać, bo mam wrażenie że niedługo pogoda powie pa-pa.
i wtedy spotkania - owszem, ale tylko w knajpie ;)

Wats0n
11-09-2009, 23:53
Zoo/forty na Malcie wymagają z mojej strony dogadania szczegółów, zajmę się tym po weekendzie, bo mój kontakt wyjeżdża na jakiś zlot nerdów jutro rano :) (też bym pojechał, ale kurna mam - delikatnie mówiąc - sporo pracy).

Monaliza
14-09-2009, 19:01
no to na kolejny wypad ja się bardzo bardzo piszę, bo od czerwca to tylko jakieś imprezy fotografowałam i jestem spragniona jakiś mrocznych klimatów ;)

Loome
14-09-2009, 19:22
mee too :)

stuudent
14-09-2009, 19:33
To może jeszcze ja się dołączę? Jeszcze nie byłem na żadnych spotkaniach, chętnie bym Was poznał ;)

talarczyk
14-09-2009, 19:34
I mnie miałoby zabraknąć? :mrgreen:

micles
14-09-2009, 19:46
Ja też, ja też :D

zaitsev
14-09-2009, 20:14
Ja od dawna się przymierzam, żeby iść gdzieś z cb, ale do tej pory mi nie wyszło. Może w końcu mi się uda... ;)

Loome
14-09-2009, 20:38
Micles na poznanskim spotkaniu CB? :D nie moge tego przeoczyc:D tylko ostroznie potem wrzucajcie tu foty, kazdy blad zostanie odnaleziony:D

basala
14-09-2009, 20:40
Micles na poznanskim spotkaniu CB? :D No przecież od października będzie to poznaniak pełną gębą? :-D

micles
14-09-2009, 20:41
No będzie, będzie! Nawet nie wiecie jak się cieszę! Poznań zarąbiste miasto :P I ile ruin do obskoczenia! I te bagna co Cichy na nich plenery ślubne robi. (o, przypomniałem sobie : Dęby Rogalińskie)

Loome
14-09-2009, 20:55
planuje sie na te deby wybrac w ktorys weekend:) wtedy z ludzmi z CB mi się nie udalo;(

micles
14-09-2009, 21:23
To proponuję w któryś weekend październikowy, najlepiej w drugiej połowie października, cobym wszystko co muszę ogarnąć miał ogarnięte :D Tyle że mamcia raczej mi jedynego samochodu w rodzinie do Poznania nie pozwoli wziąć i będę musiał jeździć rowerem/rolkami/autobusem/znajomymi/taksówką :/

Loome
14-09-2009, 21:52
mi tez by ta 2 polowa pasowala:)
i samochodu rowniez nie dostaje:) a jakbys mial jakies sprawy zwiazane z poli to uderzaj do mnie:)

micles
14-09-2009, 22:00
Ok, ok. Wolę na razie, żeby to była słodka niewiadoma :D

Loome
14-09-2009, 22:17
wkrotce bedzie slodko-gorzka;D

micles
14-09-2009, 22:17
E tam. Będzie dobrze :P

sharky_88
14-09-2009, 22:32
;/ a mi na ten czas druga połowa nie pasuje. btw myśleliście nad miejscówką ? W tym szpitalu psychiatrycznym w Owińskach byliście już ?

micles
14-09-2009, 22:35
Jak już zostało powiedziane, ja i Loome chcieliśmy się wybrać na Dęby Rogalińskie, bo nie byliśmy, a to chyba najbardziej widowiskowa miejscówka w okolicach Poznania. A reszta to nie wiem.

Monaliza
14-09-2009, 22:44
w teraz we wrześniu? kolejne dwa weekendy?

kasprzak
14-09-2009, 22:49
Również jestem chętny - jak tylko skończy się kampania wrześniowa i praca możemy się spotkać i polecieć na Dęby do Rogalina, czy najbardziej widowiskowa...hmmm :) kwestia gustu, ale jest tam całkiem spoko - bez obaw transport bym miał, a kiedyś przy okazji Micles zrobi domówkę studencką to się odwdzięczy za podwózkę :D

Może mógłbym wziąć też kogoś na modelkę - ale nic nie obiecuję :D

...a i również jakby co mogę doradzic w sprawach PP :D (Automatya i Zarządzanie jakby co :) )

micles
14-09-2009, 22:57
No ja się z Loome'm dogadam, bo obaj na Infę :D Pozatym powstało fajne forum wiiz.pl i są tam też studenci z niepierwszego roku, więc jakieś zaplecze już jest :P

Oj domówki będą, oj będą. Mieszkamy w 11 osób (większość z tej samej klasy, 2 ze szkoły, kuzyn i dwóch znajomych) na dwóch piętrach kamienicy - razem 280m^2 :P

kasprzak
15-09-2009, 00:44
No ja się z Loome'm dogadam, bo obaj na Infę :D Pozatym powstało fajne forum wiiz.pl i są tam też studenci z niepierwszego roku, więc jakieś zaplecze już jest :P

Oj domówki będą, oj będą. Mieszkamy w 11 osób (większość z tej samej klasy, 2 ze szkoły, kuzyn i dwóch znajomych) na dwóch piętrach kamienicy - razem 280m^2 :P

Tego forum nie mam, bo mamy takie swoje założone przez rok.
Tak jak pisałem na jakieś foto wypady jestem chętny, zawsze można pogadać, wymienić doświadczenie - ostatnio paru znajomych jakby zasnęło w temacie i nie mam z kim pstrykać. Także jak tylko będę miał czas, a wy będziecie chcieli dajcie znać.

A co do tych imprez... no to jak już kiedyś pójdziemy pstrykać, to potem można imprezować ;)

Zobaczycie co to imprezy w DS4, DS1 :P

klisz
15-09-2009, 10:45
Qbexus z pomocą Cichego ustalił także coś godnego jeszcze, po drodze do Owińsk przy Warcie: (http://twitpic.com/4c1c8) http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=pozna%F1&Submit=Szukaj&long=16.9739084&lat=52.4877904&type=3&scale=2.

To może ja tak się znów wtrącę, ale coś pomogę. Miejscówka jest fajna, ale wejście utrudnione bardzo gdyż budynki wcale nie są opuszczone. Są pilnowane przez firmę ochroniarską a wszystkie wejścia pozamykane. Spichlerz tymczasowo nie pracuje z powodu niemożności dogadania się z PKP. Dla chcącego nic trudnego jednak :) Dziura w płocie znajduje się na końcu bocznicy kolejowej :) (ponoć najdalej wysunięty punkt do sklepu monopolowego :D) Wejść najłatwiej przez piwnicę. Jedyne dostępne okna przy zsypie zboża. Doradzam ubiór bardzo roboczy gdyż w środku wszędzie zalega centymetrowa warstwa pyłu.

Pasik
15-09-2009, 11:14
Również się piszę..jak okoliczności przyrody nie przeszkodzą a tym bardziej zdrowia.
W weekend sprawdziłam jedno ciekawe miejsce w Mosinie- stara cegielnia..niestety wszystko zmielili..została po niej kruszarnia gruzu....taśmociągi nas zahipnotyzowały.
Cieszę się że raz udało mi się tam zrobić zdjęcia pieców do wypalania cegieł...klimat był niesamowity.

Goomis
15-09-2009, 14:54
ja też się piszę!!:-D Rogalin o wschodzie vol.2 też chętnie bo za pierwszym razem nie mogłem :-D

chlup
15-09-2009, 18:41
http://www.stf-sroda.pl/galeria/756rogalin_2.jpg

http://www.stf-sroda.pl/galeria/746rogalin_1.jpg

Witam wszystkich.
Tłoczny ten Rogalin. :) Byłam tam o tym wschodzie co Wasza ekipa. Pamiętam dwie różne pary ludzi. Mgła zrobiła wtedy niezłego psikusa. Zamiast zanikać w miarę pojawiania się słońca to w końcu zrobiło się zupełne mleko:) Potrwało zanim negatyw się wywołał :)

Loome
15-09-2009, 18:51
musze kupic ilforda na ten rogalin:D

Antolll
15-09-2009, 21:26
Rogalin o wschodzie - będę, o ile będę w Poznaniu.
A jeśli tak to moge zabrać jedną albo 4 osoby, w zależności od auta ;)

Loome
15-09-2009, 21:35
ja, z Olgą się pisze:) wiec niech ktos prosze zarezerwuje 2 miejsca;P

Antolll
15-09-2009, 21:42
ja, z Olgą się pisze:) wiec niech ktos prosze zarezerwuje 2 miejsca;P

O ile pojade, i nie cabrio, to możecie sie zabrać ;-)

Rosicky
15-09-2009, 22:02
a na kiedy planowany wypad jest;)?

micles
15-09-2009, 23:10
Na drugą połowę października?

Loome
16-09-2009, 08:17
wczesniej to mozna na piwko:D

chlup
16-09-2009, 08:45
Wschód - wschodem, a tu jeszcze polecam wypad do Chociczy (opuszczona cegielnia). Łatwe wejście, zupełnie nie pilnowana. Może tylko przyjść taki Pan i się zdziwić, po co te kamery :)

http://www.stf-sroda.pl/galeria/652chocicza3.jpg

http://www.stf-sroda.pl/galeria/651chocicza1.jpg

http://www.stf-sroda.pl/galeria/656chocicza4.jpg

Można jeszcze znaleźć buty w szafkach robotniczych :)
Oczywiście przy okazji proszę o uwagi do tych moich fot.

Loome
16-09-2009, 09:42
fajna cegielnia;) podasz link do zumi ?

chlup
16-09-2009, 10:15
Za dokładnie to na tym zumi tego nie widać.

http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Chocicza&Submit=Szukaj&cId=&sId=&x=25&y=9

Ale generalnie tak:
Jadąc z Poznania drogą nr 11, skręcić na Chocicze i wtedy cały czas prosto i przed przejazdem kolejowym skręcić w lewo w ulicę Przemysłową (monopolowy zaraz po prawej jakby ktoś śniadanie zapomniał :)). I potem kawałek trzeba pieszo dojść, ale to już widać.

micles
16-09-2009, 10:53
Ramki od zdjęć iśćie jak z demotywatorów :D
Kurde! Ja chcę już być w tym cudownym Poznaniu! AAA! :P

gunia1990
16-09-2009, 11:23
Mchaś, spokojnie.. będziesz miał 3 lata na obskoczenie wszystkiego :D :D

to ja proponuję dymby jak micles bedzie w Poznaniu, czyli jakoś poczatek pażdziernika ( pierwsza połowa lepsza chyba, nie?)
a w międzyczasie wyskoczmy gdzieś! bo ja się tu zanudzę...

talarczyk - kiedy się umawiamy na sesję? ;>

chlup
16-09-2009, 11:57
Micles o co chodzi z ramkami? Konkretniej proszę.

Loome
16-09-2009, 12:14
www.demotywatory.pl :)

lok
16-09-2009, 12:30
W moim wątku zdjęcie z cegielni w Chociczy. Zdjęcie robione zimą jak śnieg leżał. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=41108
Chętnie się piszę na wspólny wypad.

sharky_88
16-09-2009, 17:12
No jak pech to pech, w drugiej połowie października nie mogę: 18 jest finał dmp na żużlu :-D a tydzień później mnie nie ma :sad: Także jakby coś wypaliło we wrześniu byłbym bardzo content

gunia1990
16-09-2009, 18:37
ale przeciez ja napisałam PIERWSZA, to mozesz chyba, nie? ;>

talarczyk
16-09-2009, 19:03
talarczyk - kiedy się umawiamy na sesję? ;>
Nie po nazwisku proszę - Sławek jestem :mrgreen:
a co do sesji - weekendy raczej mam wolne ;)

Jeśli chodzi o Dęby - piszę się chętnie, termin dowolny, jedynie z transportem problem...

gunia1990
16-09-2009, 19:27
ja się odważe i inni tez, to mam wolne miejsca w cinkusiu.. jednak na te chwile to się jednak ciut boję, że zabladzę

zaitsev
16-09-2009, 22:41
jednak na te chwile to się jednak ciut boję, że zabladzęDamy radę, byłem kilka razy w dzień i w nocy, o wschodzie i o zachodzie (o ile chcecie mnie zabrać ;)).

micles
16-09-2009, 22:58
ja się odważe i inni tez, to mam wolne miejsca w cinkusiu.. jednak na te chwile to się jednak ciut boję, że zabladzęWłaaaśnie, bo ty masz cieńkieeego :D To już wiem z kim będę jeździł na plenery wzamian za 70-200 2.8 i 28 1.8 i 11-16 :D

gunia1990
16-09-2009, 23:05
hiehie i nawet ma elektryczne szyby <lans>
Sławek- odezwij się na gg - 6939601

Monaliza
16-09-2009, 23:29
to ja proponuję dymby jak micles bedzie w Poznaniu, czyli jakoś poczatek pażdziernika ( pierwsza połowa lepsza chyba, nie?)
10-11.10 :P pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz

a w międzyczasie wyskoczmy gdzieś! bo ja się tu zanudzę...

no właśnie pytałam dwie strony wcześniej o wrzesień, ale Panowie się tak rozgadali, że mój post się zapodział :P

micles
16-09-2009, 23:34
No to idźcie sobie jeszcze gdzieś we wrześniu, a w październiku (w sumie nie wiem kiedy, bo ciężko mi powiedzieć jak wymagające będą studia, w jakim czasie urządzę sobie mieszkanko i czy będę wracał na weekendy do Bydzi) skikniemy na Rogalin.

Antolll
17-09-2009, 17:37
To możemy się wstępnie umówić na samochodowy lans w Rogalinie 10-11.10? :mrgreen:

micles
17-09-2009, 18:25
O weekendach to możemy pogadać dopiero w listopadzie (śluby) :D

Loome
17-09-2009, 18:28
mi pasuje neidziela rano, bo w sobote tylko do 1 tanca robie zdjecia:) i Olga by mogla z nami pojechac:)

micles
17-09-2009, 19:56
mi pasuje neidziela rano, bo w sobote tylko do 1 tanca robie zdjecia:)Ci to mają dobrze :D Ale wiesz, Dęby Rogalińskie rano = bardzo rano :D

gunia1990
17-09-2009, 20:43
to zalezy no.. zimą to my o 7.00 bylismy i było ok :)

furzyk
17-09-2009, 20:51
micles - a czy Ty czasem na CF nie siedzisz czasami ??
Tak czytam i czytam ale poranna pora mi raczej nie sluzy.. w weekendy tez sluby wiec cierpliwie czekam na jakis termin ktory przypasi i poznam wreszcie cala poznanska ekipe. Az wstyd, ze tak pozno....

micles
17-09-2009, 21:08
micles - a czy Ty czasem na CF nie siedzisz czasami ??Moje CompactFlash'e grzecznie sobie spoczywają w Lowepro Cirrus TLZ25 lub Canon 200EG. Czasem zdarza mi się czasami na nich siedzieć czasem czasami, ale to tylko pośrednio, jak są w tylnej kieszeni od spodni.

furzyk
17-09-2009, 21:21
oj chodzilo mi o cyberfoto.pl

micles
17-09-2009, 21:31
Mam konto, napisałem tam jednego posta : http://www.cyberfoto.pl/studio-fotograficzne/p1799039_54373-softbox-zrob-to-sam.htm#post1799039

furzyk
18-09-2009, 11:30
ok sorka za zamieszanie :) nie o Ciebie mi w takim razie chodzilo :)

kpinek
18-09-2009, 23:17
Ja tam z przyjemnością piszę się na plener gdzie Cichy będzie testował Samyanga 14mm. Ciekaw jestem co te szkło potrafi i może by się udało przeprowadzić test na sporej ilości różnych cwanonów :).
A ma ktoś może jakieś znajomości w ZNTK? Teren wygląda na bardzo fotogenny.

furzyk
19-09-2009, 00:17
moze parowozownia Wolsztyn ?

Qbexus
21-09-2009, 12:08
Tym razem ja po prośbie. Potrzebuję pożyczyć jakąkolwiek lampę która nada się do kościoła i w miarę automatycznie współpracuje z canonem. Potrzebował bym jej od piątku do niedzieli w tym tygodniu. Uczynnego canoniera i zwolennika poznańskich mrocznych proszę o kontakt na Pw.

Antolll
21-09-2009, 16:17
proszę o kontakt na Pw.

Prosze bardzo ;-)

Rosicky
22-09-2009, 17:21
to jesli nadal jest aktualne wyjscie przed Rogalinem to sie pisze, bo mam sredni format do rozdziewiczenia:)

Loome
22-09-2009, 18:37
uuuoo.. :)

micles
22-09-2009, 18:51
to jesli nadal jest aktualne wyjscie przed Rogalinem to sie pisze, bo mam sredni format do rozdziewiczenia:)Cyfrowy? :D

gunia1990
23-09-2009, 14:15
nie, nie xcyfrowy.. zresztą już go chyba rozdziewiczył :D

Rosicky
23-09-2009, 15:36
'niestety' nie cyfrowy, za biedny jestem:)
jeszcze nie rozdziewiczyl, bo to ze starego zepsutego Starta 66 bylo:)

Qbexus
23-09-2009, 18:30
A może następnym razem Niepruszewo jest tu jakiś opuszczony dworek i fabryka wina (może to jedno i to samo). Dzisiaj tam przejeżdżałem jest wielka dziura w murze.
http://blog.bartlomiejspeth.com/fotografia/opuszczone-miejsca/
I to chyba też to http://www.urb-ex.pl/galeria-2008_05_opuszczony_dworek

Rosicky
23-09-2009, 21:05
ja sie pisze ale po 2 pazdziernika, bo wtedy wraca do mnie aparat;))

Pasik
27-09-2009, 21:15
Dzisiaj dość aktywnie wykorzystałam dzionek/bez aparatu/...rowerem przemknęłam między innymi przez podpoznańskie KONARZEWO
Natchnęło mnie..czy nie można zrobić jakiegoś pleneru z tematem głównym. brzmi trywialnie, ale może warto/życie codzienne miasteczka/
Do focenia jest kościół, piękny barokowy pałac opuszczony przez firmę Animex
( przez okna widziałam mnóstwo archiwów) oficyna oraz park.
Przed II Wojną Światową był siedzibą rodów szlacheckich:Radomickich, Działyńskich, Dzieduszyckich oraz Czartoryskich.Obok pałacu znajduje się 10; hektarowy park tarasowy projektowany na wzór francuski z alejami grabowo- lipowymi

źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/8/8f/IMG_0329a.jpg)

Obok wiejskie blokowisko, ilość meneli odpowiednia, pijalnie napojów wyskokowych w niedzielę otwarte.Na wjeździe do Konarzewa jest bosko zaniedbana restauracjo- hotel Vitalia
Dalej pseudo PGR ; z bazą turystycznych autobusów. Klimatycznie...a za płotem nieczynna gorzelnia z ceglanym nierozebranym kominem, tarasem, zbiornikami.Na podwórze można wejść..główne drzwi zamknięte, pozostałych nie sprawdzałam.
Dalej kolejne zabudowanie PGRu, masarnia.

Rogalin mnie ciut znudził, często tam bywam choć poranka nie odmówię bo jest cudnie.Mam kilka upatrzonych miejsc do focenia.

Można podchwycić temat dworków, opuszczonych kościołów.
Muszę przejrzeć w necie obecne info na temat kilku obiektów niedaleko Wągrowca, Obornik, Środy..ciągnie mnie znowu do Żerkowa.
To już wypady jednodniowe.
Dojazd: autobusy pętla na Górczynie przez Rosnowo, my dysponujemy 3 miejscami w aucie/trochę ścisku/
P.S Niepruszewo jest cool, szczególnie że można wejść do środka, w Konarzewie raczej nie

gunia1990
27-09-2009, 21:36
ja jestem za

Loome
27-09-2009, 22:18
popieram Gunie:)

jarq.
28-09-2009, 13:36
:) hej - a ja się w sobotę wybrałem do Rogalina - i wbrew temu co mówią niektórzy (jak już pisałem podczas przygotowań do poprzedniej forumowej wyprawy) tam trzeba pojechać jak najwcześniej - bo wtedy jest najlepsze światełko. Jak już wyjdzie słońce ... to pozamiatane :) chyba że ktoś lubi.
My dojechaliśmy na miejsce o 5.00 - o 5.20 strzelaliśmy już pierwsze fotki :)
Kilka poniżej:

1.

źródło (http://img269.imageshack.us/i/img7513c.jpg/)

2.

źródło (http://img32.imageshack.us/i/img7512t.jpg/)

3.

źródło (http://img32.imageshack.us/i/img7519m.jpg/)

4.

źródło (http://img36.imageshack.us/i/img7523a.jpg/)

5.

źródło (http://img35.imageshack.us/i/img7531b.jpg/)

Pasik
28-09-2009, 15:07
Oczywiście że najciekawsze światło jest przed wschodem...latem bywałam w Rogalinie ok godz 3...ale była jazda:P
zdecydowanie wolę poranki tam niż pobyt przed zmierzchem

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/rawowowielkie/3_of_11.jpg)
jeden ze wschodów

źródło (http://pasik.brb.pl/albums/rawowowielkie/zachod.jpg)

Loome
28-09-2009, 15:29
to co 11 pazdziernik, godz 5 w rogalinie sie spotykamy? :)

jarq.
28-09-2009, 15:39
:) może też wdepnę

Pasik - 2 fota mnie pozamiatała! :)

Goomis
29-09-2009, 00:06
a nie może to nie być weekend?? Plissss albo jak już weekend to nie 11 tylko tydzień później!! Błagam was, bo nie dam rady, a bardzo, bardzo chce :D A pomysł Psika z tą wsią też dobry. Możnaby jakieś ciekawe repo walnąć - tylko, że pogoda już na to średnia bo większość mieszkańców pewnie grzeje tyłek w domu :P

Antolll
29-09-2009, 00:37
To może jednak weekend?

micles
29-09-2009, 11:21
Ja już zaalokowany w Poznaniu i mi w sumie bardziej pasowałoby nie w weekend, bo na najbliższe 3 weekendy zjeżdżam do Bydgoszczy (śluby, pozostałe rzeczy do przywiezienia...). Także jeżeli chodzi o mnie, to najlepiej 24/25 październik. No i oczywiście jak najwcześniej!

gunia1990
29-09-2009, 17:52
w sumie ja moge nawet w piątki rano bo mam wolne wtedy.. ;p

micles
29-09-2009, 18:52
No ja teoretycznie rano mogę codziennie, bo mam zajęcia od najwcześniej 10:00, więc jak z 1h po wschodzie zaczniemy się zwijać z Rogalina, to może zdążę :D

Tylko kurde nie mam statywu, ale to sobie przywiozę w najbliższą niedzielę...

sharky_88
29-09-2009, 21:14
a mi akurat pasuje ta sobota i niedziela, następna sobota i niedziela ;) a potem kicha...
śpieszmy się bo pogoda się psuje z dnia na dzień

stuudent
02-10-2009, 14:45
Pogoda już się zepsuła...

PS - ktoś z Was może robi zdjęcia analogami? Czy wszyscy przerzuciliście się już na "drugą stronę"?

gunia1990
02-10-2009, 20:57
ja zacznę robić analogiem- zenitem ojca - jak tylko sie do niego dokopię ^^

Loome
02-10-2009, 21:25
nie wolalabys podpiac swojej 50-tki do jakiegos eosa analogowego?:)

micles
02-10-2009, 21:50
Nom, 50 1.4 na FF już fajne jest :D
A eosiki najtańsze są cholernie tanie :P

Loome
02-10-2009, 23:36
mi poki co starcza na cropie, tez fajne:)

Antolll
03-10-2009, 15:16
ja robie i tym i tym.

gunia1990
03-10-2009, 15:37
w sumie zobaczę czy cokolwiek ogarnę, prócz zenita ojciec ma do niego kilka obiektywów.. ;)

sharky_88
03-10-2009, 16:02
ja też mam zenita i też ojca ;) Ale jak dla mnie za ciemna matówka, za mało pokrywa, no i brak pomiaru przez obiektyw, i może na przyszły plener przyjdę z czymś "innym" niż produkcja naszych radzieckich przyjaciół.

Goomis
05-10-2009, 23:07
Ja muszę odzyskać START'a B od kumpla i kupić do niego jakąś kliszę:-P To kiedy w końcu rogalin? Jakikolwiek termin tylko ni ten weekend 10-11 :-P Może być tydzień i może być weekend, obojętnie tylko nie 10-11 :-P A będzie coś przed rogalinem też?;->

Goomis
09-10-2009, 23:24
To jak panowie i panie?? Co z rogalinem i co ogólnie z jakimś plenerkiem? Bo nie wiem czy targać sprzęt i zostawać na weekend :-D Jakieś konkretne postanowienia? Ja nie rzucałem pomysłu więc nie narzucam konkretów ;-P

gunia1990
10-10-2009, 20:47
no to ja jestem chętna nawet CODZIENNIE byle nie w środę rano bo mam kolokwium z GW...

micles
11-10-2009, 14:31
Ja już jestem weekendowo wolny, a i sprzęt prawie cały przetransportowałem (jeszcze statyw i śmieci typu 350d :D), także możemy działać.

kpinek
11-10-2009, 14:36
W zeszłym tygodniu byłem na wschodzie słońca w rogalinkowej dębiarni i było kiepsko. Światło beznadziejne, zero mgiełek i tylko stadko jeleni pasło się w oddali. Trzeba będzie uważnie śledzić prognozy żeby się dobrze wstrzelić.

Antolll
11-10-2009, 16:32
jeszcze statyw i śmieci typu 350d
Te, te!
Nie obrażaj jedynego korpusu mojej dziewczyny :mrgreen::lol:

micles
11-10-2009, 17:03
Te, te!
Nie obrażaj jedynego korpusu mojej dziewczyny :mrgreen::lol:
Czystapiędziesiona czystapiędziesionie nierówna (moja już ostro zajechana :D)

To co, może przyszły weekend, sobota(17) albo niedziela(18 ) rano?

basala
11-10-2009, 17:17
Czystapiędziesiona czystapiędziesionie[...] No, no -Micles już załapał poznańską wymowę. :)

Loome
11-10-2009, 18:50
ja juz weekendowo odpadam w tym miesiacu:( fajnych fotek zycze;)

Goomis
11-10-2009, 19:27
Jak dla mnie może być też w tygodniu jeżeli większości będzie właśnie tak pasowało ;-)

Fatman_1
11-10-2009, 19:41
Witajcie,
byłem w Rogalinku w sobotę o świcie bo w piątek wieczorem zaległa mgła
ale w sobotę rano po mgle ani śladu. Po wschodzie było już porobione bo od razu się zachmurzyło. Śledźcie więc pogodę.
A było tak...

https://canon-board.info/imgimported/2009/10/IMG_2009_10_10_2546_1024kopia-1.jpg
źródło (http://i694.photobucket.com/albums/vv310/Fatman_122/IMG_2009_10_10_2546_1024kopia.jpg)

micles
11-10-2009, 20:34
Nie wiem jaka pogoda sprzyja mgle, więc ode mnie pomocy nie oczekujcie. W każdą pogodę idzie zrobić fotę ze mgłą, tylko trzeba mieć do tego odpowiednią ogniskową (perspektywa powietrzna i te sprawy) :D

Antolll
11-10-2009, 23:09
To jak? ROGALIN, sobota 17.10? :mrgreen: Godzina... przedświtowa :-D

micles
11-10-2009, 23:15
Wstępnie potwierdzam. Godzina przedświtowa-2

jarq.
12-10-2009, 13:50
:) fatman_1 musiałeś się nieźle ukryć że Cię nie widziałem :D - byłem z kumplem od 5.20 - ale tak koło 6 dopiero można było coś ustrzelić. Mgieł faktycznie już malutko ... cóż - coraz zimniej :)

1.

źródło (http://img50.imageshack.us/img50/7824/img7822b.jpg)
By jarq69 (http://profile.imageshack.us/user/jarq69)

2.

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/6642/img7869f.jpg)

3.

źródło (http://img160.imageshack.us/img160/2680/img7858.jpg)

slasob
12-10-2009, 14:55
jarq. może mgieł było mało i zimno było, ale przyznasz, że to WCIĄGAJĄCE miejsce :-D

http://img176.imageshack.us/img176/2717/rogalin4.jpg

http://img114.imageshack.us/img114/913/rogalin2.jpg

http://img243.imageshack.us/img243/7964/rogalin3.jpg

http://img245.imageshack.us/img245/165/rogalin1.jpg

jarq.
12-10-2009, 15:18
:D oj tak ... wciągające po pachy ;) - dobrze że miałem wodery na szelkach ale i tak woda prawie się do nich wlała ... ;)

Druga świetna!

talarczyk
12-10-2009, 16:16
Pozwolę sobie na małą dygresję i odejście od rogalińskiego wątku :D
Ostatnio po głowie chodzą mi dwie lokalizacje - Pozmeat i ZNTK. Niestety nigdy nie byłem ani razu w okolicach Pozmeatu, ani zakładów taboru kolejowego - czy mógłby ktoś w skrócie przedstawić jak wygląda aktualnie dostępność i 'poziom fotogeniczności' :mrgreen: tych miejsc?

Wats0n
13-10-2009, 07:09
Pozmeat jest w trakcie rozbiórki, zapłotowany podwójnie i ciągle go ubywa.
ZNTK jest jedną z tych instytucji, gdzie nie ma osoby która odważy się podejmować jakiekolwiek decyzje. Tak więc żeby wejść na legalu najprościej jest się tam zatrudnić, bo na pozwolenie na zdjęcia nie ma co liczyć (chyba, że mieli w ciągu ostatnich 3 lat jakieś rearanżacje na szczeblach kierowniczych).

gunia1990
13-10-2009, 12:59
w Pozmeacie bylam jakies 3 tygodnie temu - opłotowano, ale zule zrobiły dziurę w murze, podstawiły fotel samochodowy i jest piekne przejscie :D

Ugonio
13-10-2009, 13:00
Witam serdecznie
przepraszam, że nie na temat, ale stwierdziłem, że do tego wątku chyba najwięcej Poznaniaków zagląda ;)
otóż byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś pożyczył na weekend 24-25.10 obiektyw 50 1.4 lub 85 1.8 - oczywiście nie musi być to całkowicie nieodpłatna uprzejmość :)
proszę pisać na PW, gdyby ktoś był zainteresowany:)

micles
14-10-2009, 20:35
To co, lista na Rogalin?

auto Guni :
1. Gunia
2. kumpel Guni - ze studiów
3. Goomis
4. micles

...

sharky_88
14-10-2009, 20:56
a którego Rogalin ? ten weekend ?

micles
14-10-2009, 22:32
Ten weekend, tak żeby być tam z godzinę przed wschodem, który obecnie jest coś koło 5:30.

auto Guni :
1. Gunia
3. Goomis
4. micles

............

yeee
14-10-2009, 23:50
Nie chce Was odstraszać, ale jeśli liczycie na słońce to prognozy są kiepskie.
A wschód jest chyba ok. 6.30 a nie 5.30?

A tak w ogóle to przyszedłem pospamić, na forum fototeja nikoniarzy pojawił się mój wątek na temat założenia amatorskiego studia.
Na nieszczęście, żeby dostać się na grupę regionalną trzeba się zarejestrować na forum, a żeby napisać cokolwiek na tej grupie, trzeba być dodanym przez moderatora tej sekcji do grupy "fototej". Nic na to nie poradzę. Mógłbym przekopiować treść postu "tutey", ale wolę, żeby dyskusja była prowadzona w jednym miejscu.
Krótko tylko napiszę, że powstał projekt organizacji studia foto w kilkoro osób.
Jeśli nie jesteś przygotowany na dodatkowy comiesięczny wydatek, nawet tam nie zaglądaj ;)

micles
14-10-2009, 23:53
Hmm...
Wg pogoda.onet.pl dzisiejszy wschód będzie o 7:00! W sumie to już dawno tak wcześnie nie wstawałem :D

Antolll
15-10-2009, 00:06
auto Guni :
1. Gunia
3. Goomis
4. micles
auto antollla:
5. antolll (na 80% bede)
6. dziewczyna antollla (jak ja bede to i ona :-D)

przy założeniu że sobota rano, i że pogoda ok - w śnieżyce to ta troche mało sensownie ;)

sharky_88
15-10-2009, 10:12
Ten weekend, tak żeby być tam z godzinę przed wschodem, który obecnie jest coś koło 5:30.

No to fajnie. A już wiadomo który dzień ? Sobota, Niedziela ?

Rower shark'a
1. sharky
:lol:

Nie no, żartuje. Ktoś chętny mnie przygarnąć do swojego samochodu ?;)

kpinek
15-10-2009, 10:23
Jeśli będzie znośna pogoda to i ja przypedałuję tamże. Termosik z grzanym piwkiem ktoś będzie miał? :)

micles
15-10-2009, 13:02
Ustalmy jakąś godzinę i miejsce spotkania, coby się nie szukać po tamtejszych terenach i nie czekać za długo.

Ja mam pytanie : glany wystarczą, czy kupować kalosze? :P

gunia1990
15-10-2009, 15:54
michał ja nawet glaniow nie mam ani trapoerów.. zimówki wykopię z pawlacza chyba.. ale jak zimówiki to ty prowadzisz ;p

myslę, że mój cienki pomieści tylko 4 osoby - w tym 3 facetów ( 2x 1,90 co najmniej..)
więc niestety ale ja już nikogo nie zabiorę

jezeli wschod o 7.00 to mozna by tak o 6.30 byc juz na miejscu, co?
ewentualnie jutro wieczorem odwolujemy, jak sie okaze że pogoda "fe"

jarq.
15-10-2009, 16:53
Na maku widged od pogody mówi, że będzie 5stopni i slonce będzie się przebijało przez chmury :) - a on się zazwyczaj nie myli ;). Powodzenia Wam życzę i udanych strzałów!

micles - ja zawsze wyłaziłem stamtąd z chlupotaniem w butach - i spodniami mokrymi po uda :)

Rosicky
15-10-2009, 19:30
hmm, czym tam sie mozna dostac o takiej porze w sobote;)?

sharky_88
15-10-2009, 19:57
chyba tylko samochodem (ew. helikopter jeśli posiadasz). dlatego ponawiam swoją prośbę o przygarnięcie mnie na pokład jakiegoś mobilnego środka transportu. Mogę zwrócić koszty benzyny, nawet w jednostce browarokilometr ;)

micles
15-10-2009, 21:53
jezeli wschod o 7.00 to mozna by tak o 6.30 byc juz na miejscu, co?Wcześniej. Żeby może ogarnąć coś w tym stylu :

źródło (http://87.98.187.104/micles/cb/mukrz/04.jpg)

micles - ja zawsze wyłaziłem stamtąd z chlupotaniem w butach - i spodniami mokrymi po uda :)No to trudno, rybaczek kupować na jeden raz nie będę - trzeba było pomyśleć wcześniej i przywieźć z działki :P

Okazało się, że mam Corsę dostępną w Poznaniu, także jak nie pomieścimy się w w/w samochodach, to mogę wziąć moją, tylko zastrzegam sobie prawo do posiadania conajmniej jednej osoby wprawnej w nawigacji kierowców po Poznaniu :P

Tak więc chętni niech wpisują się na listę, władni samochodami niech przygarniają tych wybrakowanych (w środek transportu oczywiście :P) i ustalmy godzinę i miejsce.

Antolll
15-10-2009, 22:41
Browarokilometr skłania mnie do zastanowienia sie nad pojechaniem, mimo pogody i znudzenia rogalinem ;)
Nie obiecuje, ale całkiem możliwe że będę mógł zabrać 3 osoby, z tym, że ja tam za długo siedzieć nie będę ;)

To może zbiórka o 6 gdzieś w okolicach centrum? Albo gdzieś na jakiejś stacji benzynowej przy wylocie z miasta? :-D

Zapisy na tylne siedzenia:
696-036-689, o dowolnej porze dnia i nocy, tylko smsem, z dopiskiem "z forum canona" :-D:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

gunia1990
16-10-2009, 00:09
no to co - 5.30 zbiórka u Ciebie mMichał? tzn ja podjadę, co?

micles
16-10-2009, 00:22
No właśnie chyba jadę Corsą, bo kumpela z mieszkania ode mnie też chce się zabrać, i to do tego z koleżanką. Nie wiem jak Goomis, ale pewnie też wolałby ze mną :D, tylko że nadal brakuje mi osoby która ogarnia Poznań ^^

Wiadomo, jest google maps, ale neta poza chatą już nie mam no i jak wyniknie coś niespodziewanego, to będzie qpq :P

Ja nadal optowałbym za wcześniejszym wyjazdem ^^ Nawet jakby tam na miejscu trzeba było robić 30" i iso1600, to fajne rzeczy mogą powychodzić...

Antolll
16-10-2009, 13:04
Cholera, nie jade ;)
Powodzenia na fotach!

Pasik
16-10-2009, 15:06
Na serio w taką pogodę ruszacie?
wow!!
Jak nie będzie lało ustawicznie pojawię się.
Do miłego:-)

lasic19
16-10-2009, 15:12
hej hej ja ogarniam Poznan bom rodowita Pyra z dziada pradziada i jestem chetny na wyjazd. a mieszkam akurat na Starołęce czyli w kierunku wylotu na Rogalin. Kto przygarnie nauczyciela chemii do autka ?

gunia1990
16-10-2009, 16:02
a kto mnie poprowadzi??
ja moge przygarnąc, jesli się nie boi ktokolwiek ze mną jechać :D :D
chociaż w sumie to ja nie wiem czy kumpel pojedzie to bym się Michał z toba wzięła wtedy, co? ;>

sharky_88
16-10-2009, 17:16
Tu się zmienia jak w kalejdoskopie, albo lepiej jak w brazylijskiej telenoweli ;) Jak już się zdecydujecie kto z kim, czym jedzie to powiedzcie czy jest jakieś miejsce, to pogadamy o warunkach mnie zabrania.
A tak w ogóle to myślicie ,że będzie można z ręki strzelać ? nigdy nie robiłem o tej porze roku ani dnia, a na statyw się nie zanosi...

micles
16-10-2009, 17:30
w sumie to ja nie wiem czy kumpel pojedzie to bym się Michał z toba wzięła wtedy, co? ;>No można i tak. Czyli teraz :

samochód miclesa :
gunia
goomis
micles +2 niefocące

chętni, ale beztransportowi : sharky, Pasic, lasic19.

albo :

samochód miclesa :
micles + 2 niefocące
goomis
1 wolne miejsce

samochód guni :
gunia
kolega guni
2 wolne miejsca

chętni na miejsca : sharky, Pasic, lasic19.

Niech mój samochód pamięta o parasolach i kurtkach, bo jak będzie mżyć/lżej padać, to ja osobiście się nie zwijam tylko focę dalej ^^

Prognoza na jutro to : mgłyyyyy! i 0 stopni (przy gruncie pewnie minus) więc będzie także i szroooon! :P

gunia1990
16-10-2009, 17:34
z reki cięzko, ja wszystko ostatnim razem robilam ze statywu, chyba ze juz po wschodzie , to szlo jakos robić

micles
16-10-2009, 17:49
Na nieporuszone zdjęcie ma wpływ wiele czynników :D

iso3200, 11mm 2.8 i jazda ^^

gunia1990
16-10-2009, 19:37
to konretnie- 6.00 w rogalinku, tak?

micles
16-10-2009, 20:37
To konkretnie : jedziemy jednym samochodem, czy dwoma :D

lasic19
16-10-2009, 21:30
no i kurczę ja odpadam bo ojciec wymyślił robotę na naszych "pgrach" od rańca o czym poinformowal mnie dziś wieczorem. A szkoda bo chetnie bym poznał nowych ludz i pogadał o fotografii. Będę obserwował temat i jak tylko pojawi się jakaś nowa propozycja to postaram się wysztko tak ustawić żeby dać radę.
Pozdro i pokażcie potem fotki.

PS. Udanej pogody życzę.

kpinek
16-10-2009, 21:38
lasic19 właśnie się wykruszył. Pasik jest niezdecydowana, ale jeśli ona jedzie to ja z nią przybędę autochodem. Pozostaje tylko ulokować gdzieś sharky_88.