PDA

Zobacz pełną wersję : Kabel synchronizacyjny Canon Off-Camera Shoe Cord 2 vs. OC-E3

palermo
10-08-2007, 16:27
Canon Shoe Cord 2 - wiadomo co to jest. Ostatnio znalazlem w sieci Canon OC-E3 Off Camera Shoe Cord 3 - jak sie domyslalm jest to ten sam kabel po modyfikacjach? -Ma ktos wiecej informacji - czym rozni sie od poprzednika i czy EOS 30D + 580EX z tym kablem dziala ?

mkwiek
11-08-2007, 00:03
tu masz wszystko :)
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-Off-Camera-Shoe-Cord-OC-E3-Review.aspx

Zaicev
17-08-2007, 04:21
Ja sie dolacze posrednio do pytania - przerabial ktos kwestie kabelkow od innych producentow niz kanon? Z tego co widzialem troche sobie licza panowie z kanona za ten sprzet, a moze nie widac roznicy?:)

Peri Noid
17-08-2007, 14:07
Kwestia stopki - inni producenci aparatów mają inne wyprowadzenia pinów sterujących automatyką i nawet jakby miały takie kable, to po prostu nie będą one pasować.

Zaicev
17-08-2007, 16:58
Nic to, myslalem jedynie ze skoro oprocz kanona jest pare filrm produkujacych lampy blyskowe wspolpracujace z kanonami, korzystajace z pelni dobrodziejstw jego specyficznej stopki - chocby metz, sigma czy tumax - to moze ktos pokusil sie o wyprodukowanie takiego kabelka... Wydawalo mi sie ze tu stopien skomplikowania jest mniejszy niz przy lampie :cry:

Peri Noid
17-08-2007, 20:08
Nic to, myslalem jedynie ze skoro oprocz kanona jest pare filrm produkujacych lampy blyskowe wspolpracujace z kanonami, korzystajace z pelni dobrodziejstw jego specyficznej stopki - chocby metz, sigma czy tumax - to moze ktos pokusil sie o wyprodukowanie takiego kabelka... Wydawalo mi sie ze tu stopien skomplikowania jest mniejszy niz przy lampie :cry:
Bo jest mniejszy. Ale chyba żadna firma niezależna nie robi takich kabli. Przynajmniej ja takowych nie znam.

nagor
17-08-2007, 22:22
hm... czyli w sumie zrobienie takiego kabla powinno byc proste tylko stopka 5 pinow ai sanki takie i reszta to tylko kabel? czy jeszcz ejest tam jakaś elektronika... czy przedłużenie sanek o taki kabel jak myśle dało by e-ttl na wysięgniku?

Peri Noid
18-08-2007, 09:38
Powinno wystarczyć. Tak mi się wydaje.

eclipse
18-08-2007, 15:15
no tak, ale gdyby to bylo takie proste to myslicie, ze nie byloby juz sporo propozycji "made in china" ? a moze sa, a ja o czyms nie wiem ? nie ukrywam, ze przydlaby sie taki kabelek 3-5 metrow z przeniesieniem e-ttl'a ;)

Zaicev
18-08-2007, 16:49
Mi by sie przydal nawet 2-3 m :) A z tego co sie orientuje ten oryginalny jest jakos strasznie krotki :/

eclipse
18-08-2007, 19:00
oryginal ma chyba z 60cm jesli dobrze pamietam :(

KuchateK
18-08-2007, 19:52
Mozna sobie przedluzyc troche.
http://canon-board.info/showthread.php?t=12708

Filla Kris
20-08-2007, 00:44
Witam
Sa 2 rodzaje kabla 60 cm oraz 300 cm i można to jeszcze przedłużyć. Sam posiadam ten 3 metrowy. Dla zainteresowanych podaje linka jak to wygląda:
http://www.mediapoland.com/eos/TTL_Hot_Shoe_Adapter_3.htm

Pewnie by sie znalazla firma ktora to podrobia tylko ze grono odbiorcow jest chyba zbyt male aby uruchamiac cala produkcje. Gdyby dzialalo to z wszytkimi typami aparatow to juz dawno by to produkowała któraś z niezaleznych firm.
Nie otwierałem tego ale w środku jest bateria wiec pewnie jest tam jakis ukaład wzmacniający sygnał.
Pozdrawiam
Krzys

KuchateK
20-08-2007, 02:41
[...]
A z czym ty tego uzywasz? Bo raczej nie z cyfrowym eos'em i lampa EX, a do takiego zestawu chce przewod autor watku.

To co zaprezentowales dziala tylko z analogami (TTL'em). Byl to system przewodowego laczenia wielu lamp. Ma w srodku elektronike, baterie... Dostepne sa rozgalezniki. Do E-TTL'a sie nie nadaje. Lampa nie blysnie. Nie wspominajac o automatyce.

Off camera shoe cord 2 w przeciwienstwie do powyzszego to "gole" przedluzenie stopki. Bedzie dzialac z dowolnym systemem.

Filla Kris
20-08-2007, 13:35
A z czym ty tego uzywasz? Bo raczej nie z cyfrowym eos'em i lampa EX, a do takiego zestawu chce przewod autor watku.

To co zaprezentowales dziala tylko z analogami (TTL'em). Byl to system przewodowego laczenia wielu lamp. Ma w srodku elektronike, baterie... Dostepne sa rozgalezniki. Do E-TTL'a sie nie nadaje. Lampa nie blysnie. Nie wspominajac o automatyce.

Off camera shoe cord 2 w przeciwienstwie do powyzszego to "gole" przedluzenie stopki. Bedzie dzialac z dowolnym systemem.

Uzywam tego (choc bardzo malo) z analogiem i lampa np. 580EX ktora automatycznie przelacza sie w tryb TTL lub E-TTL.
Cyfaka nie mam i nie przyszlo mi do glowy ze cyfrowe body moze nie dzialac z pomiarem TTL. Wlasnie sprawdzilem i rzeczywiscie 30D ani 5D nie dziala z TTL'em. Czy taka sytuacja wystepuje z wszytkimi cyfrakami?
Kris

Conik
20-08-2007, 15:47
ktos mowil ze niema?

a prosze bardzo....

http://cgi.ebay.com/ALZO-Off-Camera-shoe-synch-cord-for-CANON-ETTL-flash-48_W0QQitemZ280142933764QQihZ018QQcategoryZ64354QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

o studyjnym ringflashu zerznientym z hensela za 400$ nie wspomne;)

KuchateK
22-08-2007, 03:56
Czy taka sytuacja wystepuje z wszytkimi cyfrakami?
Tak. Ten przewod (a wlasciwie zestaw dwoch kostek i przewodu) nie dziala z zadnym cyfrakiem.

ktos mowil ze niema?
Oryginal sprawia lepsze wrazenie jesli chodzi o wykonanie. Chyba wolal bym doplacic do nieco solidniejszego przewodu.

Choc skoro chinczycy zaczeli cos robic to powinny ceny spasc za jakis czas jak bedzie tego wiecej na allegro/ebay'u.

elvis700
18-12-2008, 23:41
Witam

Dzisiaj kupiłem sobie ten przewód OC-E3 i jestem zdziwiony lub gdzieś nie przeczytałem że nie działa on w trybie manualnym lampy błyskowej wyzwalanej radiowo, tzn 580 master wypala, ale już inne lampy działające slave niestety nie :( dlaczego tak jest ?

APP
19-12-2008, 09:52
(...) chyba żadna firma niezależna nie robi takich kabli. Przynajmniej ja takowych nie znam.

Są, są - na przykład wspomniany już Tumax, ale są także noname'y.
Jedne i drugie można dostać w kraju.