Zobacz pełną wersję : Mikro-ryski na obiektywie
Czy ktos z Was wie, jak mozna poradzic sobie z malymi zarysowaniami na zewnetrznej czesci obiektywu? Mam Canona A80 i ostatnio stwierdzilem, ze na obiektywie jest kilka niewielkich zarysowan - nie wiem skad sie tam wziely :( - pewnie na skutek nieumiejetnego czyszczenia. Na razie nie ma paniki, nie zauwazylem zeby to mialo jakis wplyw na jakosc zdjec, ale w przyszlosci, za rok, dwa, takich rysek moze byc wiecej (mam nadzieje, ze nie, ale wiadomo - im bardziej sie uwaza, tym mniejszy to daje skutek). I co wtedy? Czy mozna oddac aparat do serwisu i bedzie tam obiektywowi przywrocona dawna swietnosc (na skutek takich czy innych dzialan serwisowych, np. polerowanie - tak jak to robia zegarmistrze z szybkami w zegarkach), czy tez konieczna bedzie wymiana obiektywu, a moze tylko jego zewnetrznej czesci? Jakiego rzedu koszty to moga byc? Napiszcie, prosze, co wiecie na ten temat.
Pozdrawiam Wszystkich!
mar
nie zauwazylem zeby to mialo jakis wplyw na jakosc zdjec
I masz racje - kilka malych rysek nie ma zupelnie wplywu na jakosc zdjec.
ale w przyszlosci, za rok, dwa, takich rysek moze byc wiecej
Kup tulejke i filtr UV. Tulejke do A80 na www.foto-tip.pl , filtr UV na przyklad Hama czy Hoya (Kinga odradzam) na www.allegro.pl .
Zalozenie filtru UV chroni obiektyw przed zarysowaniami - rysuje sie filtr ktory taniej jest wymienic niz obiektyw. (to tak w wielkim skrocie)
Vitez a dlaczego odradzasz filtry Kinga? tak z ciekawosci pytam bo chcialem kupic...
Vitez a dlaczego odradzasz filtry Kinga? tak z ciekawosci pytam bo chcialem kupic...
Bo sa slabej jakosci, nie maja (albo w minimalnej ilosci) powlok antyrefleksyjnych i psuja obraz (kontrasty, ostrosc) w o wiele znaczniejszym stopniu niz Hama, Hoya, B+W itp. Oczywiscie zauwazenie zepsucia obrazu wymaga pewnej praktyki i dobrego oka. Ja kiedys uzywalem Hame, teraz mialem 52 mm King vs 52 mm Hoya, zalozylem oba, zrobilem zdjecia i roznica jest widoczna. Wiec zarowno na podstawie opinii innych jak i wlasnych prob odradzam Kinga.
Filtry sie rzadko zmienia, praktycznie dopiero jak sie zarysuja/uszkodza (np co rok mozna przy niezbyt intensywnym uzywaniu - nie ostre trampingowe wycieczki a imprezy, rodzina, spacery...) tak wiec warto te 20-30zl wiecej zaplacic za Hoye.
dzieki, a masz jakies pojecie o firmie Matin? bo widze na allegro ze cosik tam z filtrow jest, a z Hoya to raczej ciezko, moze jest jakis sklep i-netowy ktory posiada w ofercie filtry tej firmy?
dzieki, a masz jakies pojecie o firmie Matin? bo widze na allegro ze cosik tam z filtrow jest, a z Hoya to raczej ciezko, moze jest jakis sklep i-netowy ktory posiada w ofercie filtry tej firmy?
Ja kupowalem od tego chlopaka: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=504929
Z Warszawy, odbior osobisty praktycznie pod sam dom mi samochodem podwiozl 8) . Do Poznania raczej nie zawiezie tylko wysle. Ceny bardzo przyzwoite. Aktualnie nic nie wystawia ale mowil ze ma caly czas sporo filtrow.
Edit: o Matin tez lepiej zapomnij... tanie a popularne ;(
Drugi edit:
Jak to na Allegro z Hoya ciezko?!
Wlasnie zajrzalem - mnostwo jest... ot chociazby tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23473512 (chociaz lepiej brac niebieska/czarna serie nie zielona).
jakies 50% filtrow na Allegro to Hama (tez moze byc choc Hoya lepsza), z 30% to Hoya, reszta to jakies noname, King albo B+W :roll:
... małe ryski nie rzutują na jakość ... trzeba pamiętać że światło do każdego pixela martcy w aparacie dochodzi przez CAŁĄ SOCZEWKĘ ... Kiedyś fotograficy nawet specjalnie nacinali obiektywy aparatów aby uzyskać miękkie zdjęcia (krzyrzyk robili diamentem na obiektywie) najlepiej po prostu uważać , chociaż filtr to fajna sprawa.
Ryski ryskami, ale czasem po prostu aparatu szkoda, bo te obiektywy samowyjeżdżające są z lekka niebezpiecznie delikatne. Wiele razy się bałem, coby nie przeholować z makro i nie wyrżnąć obiektywem w coś. Teraz mam tulejkę z UV'łem na końcu i mi lata, śpię spokojnie i wszystkim to doradzam. No i aparat jakoś tak bardziej pro wygląda :P :wink: