Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 30d,kłopoty Początkującego

olgierdjedlina69
03-08-2007, 00:41
WITAM WSZYSTKICH,
na forum zupełnie świeży,nie wspominając już o wiedzy z zakresu profesjonalnej fotografii,nie wdając się w szczególy, nabyłem Canona 30d i po pierwszej euforii gdy odkryłem, iż jestem samorodnym talentem- pojawiły się rafy.Trochę myślałem czy wychylać się z tym zagadnieniem, czy nie narażę się na ostracyzm ale ryzyk-fizyk, otóż chciałbym poznać zdanie szacownej braci forumowej na temat "czy istnieją rzeczywiste różnice w sposobie fotografowania poszczególnymi ręcznymi trybami nastaw".Pytanie, przyznacie sami, lekko banalne, ale już je rozwijam ,otóż jeśli w trybie TV ustawię odpowiedni czas naświetlania, aparat sam dobierze właściwą przysłonę i skoryguje ekspozycję(jeśli będzie niewłaściwa wartość przysłony zacznie migotać).W trybie AV,odwrotnie, jeśli ustawię wartość przysłony aparat sam dobierze czas naświetlania. Liczyłem, że na M można coś spierniczyć ale też nic z tego,jest wskaźnik ekspozycji,który jak tylko coś mu się nie spodoba, zaraz krzyczy. Kiedy zamierzam kliknąć ujęcie wbrew temu co pojawia się w celowniku, czuję się jak oszust.Do tego jak ograniczony oszust. A teraz resume: po jakie licho dwa, praktycznie takie same tryby(TV i AV), które w efekcie końcowym dają takie same ustawienia, po drugie,czy po to mam tryb manualny by mimo wszystko musieć liczyć się ze zdaniem aparatu podpowiadającego mi,że to ustawienie akurat nie jest w jego typie.Kiedy kilka ładnych lat temu gdy pstrykałem Smieną, to dopiero była loteria, ustawy ok? a może dałem za mało światła, wyjdzie, nie wyjdzie itd,itd.... Być może istnieje na rynku księgarskim stosowna pozycja wyjaśniająca powyższe wątpliwości,ale oprócz tego będę wdzięczny za wszelkie rady pozwalające w pełni wykorzystać wszystkie możliwości opisywanych przeze mnie trybów,pozdrawiam

sir-torpeda
03-08-2007, 00:48
Przy AV zmieniasz przysłonę, przez co panujesz na głębią ostrości. Przy TV zmieniasz czas, przez co panujesz nad ewentualnym poruszeniem. Przy M - ustawiasz wszystko sam według własnego widzimisię (ignorując lub biorąc pod uwagę wskazania światłomierza).

To nie jest to samo. trzeba wyczuć, kiedy jakiego trybu używać (no.. możesz jeszcze P:) )

Alzail
03-08-2007, 00:54
Być może istnieje na rynku księgarskim stosowna pozycja wyjaśniająca powyższe wątpliwości,

Na początek instrukcja obsługi aparatu Canon EOS 30D :)

XkY
03-08-2007, 01:46
Kiedy zamierzam kliknąć ujęcie wbrew temu co pojawia się w celowniku, czuję się jak oszust.
Nie rozumiem... Wskaźnik ekspozycji pokazuje Ci tylko to co zdaniem aparatu powinieneś zobaczyć a nie to chciałbyś. Sztuka polega na tym żeby nauczyć się kiedy niedoświetlić, kiedy prześwietlić. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć.

stdanielo
03-08-2007, 06:42
W 100% procentach zgadzam się z tym, że jesteś początkujący ;) ale do instrukcji to mógłbyś zajrzeć, już nawet tam,a nie w literaturze fotograficznej, znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania

Bagnet007
03-08-2007, 07:31
czy po to mam tryb manualny by mimo wszystko musieć liczyć się ze zdaniem aparatu podpowiadającego mi,że to ustawienie akurat nie jest w jego typie.

Ależ ta drabinka na dole, to nie jest wskaźnik zadowolenia/niezadowolenia aparatu :lol:
To wyświetlacz światłomierza, bez niego nie wiele byś zdziałał.
Przecież tryb M nie polega na losowym ustawianiu ekspozycji w nadziei, że któreś zdjęcie wyjdzie w miarę naświetlone.

WereWolf
03-08-2007, 08:53
moim zdaniem pominąłeś jedną ważną rzecz...
drabinka pokazuje optymalne ustawienia, ale przy danej przysłonie lub czasie...

zauważ, że identyczne (lub podobne) efekty naświetlenia uzyska się przy różnych ustawieniach przysłony/czasu, zwiększając np. czas i przysłonę odpowiednio o jedną działkę w górę/dół... różnica będzie tylko jak to ktoś wcześniej napisał, w głębi ostrości i poruszeniu na zdjęciu

mkwiek
03-08-2007, 09:22
A teraz resume: po jakie licho dwa, praktycznie takie same tryby(TV i AV), które w efekcie końcowym dają takie same ustawienia, po drugie,czy po to mam tryb manualny by mimo wszystko musieć liczyć się ze zdaniem aparatu podpowiadającego mi,że to ustawienie akurat nie jest w jego typie.
jak nie rozumiesz czym się różni TV od AV to 30d ma specjalne pozycje dla Ciebie - zielony kwadracik, portret, sport, krajobraz itp :mrgreen:

olgierdjedlina69
03-08-2007, 10:46
dzięki za wszystkie posty,paradoksalnie, najcenniejsze okazały się te od początkujących,chociaż uwagi forumowych mądrali oczywiście wywarły na mnie duże wrażenie,dzięki ich wskazówkom zdałem sobie sprawę z istnienia małej książeczki zwanej instrukcją :lol:

icik
03-08-2007, 11:19
tylko jedno stwierdzenie -"RTFM" - nie pisałbym go gdybym sam tego nie doświadczył.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

dzięki za wszystkie posty,paradoksalnie, najcenniejsze okazały się te od początkujących,chociaż uwagi forumowych mądrali oczywiście wywarły na mnie duże wrażenie,dzięki ich wskazówkom zdałem sobie sprawę z istnienia małej książeczki zwanej instrukcją :lol:

tylko jedno stwierdzenie -"RTFM" - nie pisałbym go gdybym sam tego nie doświadczył.

nor
03-08-2007, 11:53
Chyba wiem o co chodzi: pewnie o to że ustawiając w Tv 1/60 s doatanie np f4, a jak ustawi w Av f4 to dostanie 1/60 - i co to za róznica. Odpowiadam: żadna. Tryby fotografowania służą dla poprawy wygody i szybkości. Jak zalezy ci żeby była mała głębia ostości możesz uzyć Tv i tak ustawić czas żeby poprawne naświetlenie było np. przy f2.0, ale wygodniej jest ustawic po prostu f2.0. I tyle.

Aha i jeszcze inaczej pracuje lampa: http://canon-board.info/showthread.php?t=3785

Alzail
03-08-2007, 13:19

Cholera muszę nabić jeszcze ze 120 postów...

No i wydaje mi się że nor trafił w sedno, jak prosto to wytłumaczyć ;]

amroz
03-08-2007, 16:49
warto czytać te małe książeczki.

olgierdjedlina69
05-08-2007, 10:49
dzięki nor, nadzieja umiera ostatnia,pozdrówka

magix
05-08-2007, 11:42
Co do drabinki to czasem wskazanie światłomierza nie jest poprawnie mimo ze pokazuje "0" i czasem trzeba wprowadzić korektę na + lub - w zależności od potrzeby tak by to co miało być białe było białe a nie szare i podobnie z czarnym. Ale to przychodzi z doświadczenie maj sie ciągle tego uczę :P. Warto poczytać jak aparat naprawdę mierzy światło i jak to działa.

zeber
05-08-2007, 12:14
Zrób w przeciągu tygodnia po 1000 zdjęć na każdym z ustawień, usiądz z kawą przed kompem, pooglądaj swoje dokonania, porównaj i będziesz ekspertem w temacie bez czytania instrukcji.

ripek
05-08-2007, 17:23
Rozumiem że liczyłeś na to że kupując aparat za 4000zł on nie będzie miał pomiaru światła? :)

Jeśli chcesz losowość i dreszczyk emocji to polecam:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pinhole_camera

[---wredny tryb on ;]--]

albo nikona

[---wredny tryb off ;]---]

titit
06-08-2007, 14:29
Witam, nie zakladam nowego watka ale chcialbym sie podpiac i prosic kogos coz to takiego moze byc jak w 30D podczas robienia zdjec seryjnych w pewnym momencie zaczala mi migac ilosc zdjec np. -> [56] ?? czy ktos cos takiego mial ?? bo to ani blad czyli error 99 lub inne tylko od takie sobie miganie.

tpop
06-08-2007, 14:34
Witam, nie zakladam nowego watka ale chcialbym sie podpiac i prosic kogos coz to takiego moze byc jak w 30D podczas robienia zdjec seryjnych w pewnym momencie zaczala mi migac ilosc zdjec np. -> [56] ?? czy ktos cos takiego mial ?? bo to ani blad czyli error 99 lub inne tylko od takie sobie miganie.z tego co pamietam oznacza to ze podana liczba w danym momencie jest szacunkowa bo aparat wlasnie zrzuca zdjecia z bufora na karte

stdanielo
06-08-2007, 14:34
Witam, nie zakladam nowego watka ale chcialbym sie podpiac i prosic kogos coz to takiego moze byc jak w 30D podczas robienia zdjec seryjnych w pewnym momencie zaczala mi migac ilosc zdjec np. -> [56] ?? czy ktos cos takiego mial ?? bo to ani blad czyli error 99 lub inne tylko od takie sobie miganie.

A ty czytałeś instrukcję?

titit
06-08-2007, 14:36
A ty czytałeś instrukcję?no jasne ze czytalem, hmmm czy cos przeoczylem ?? :(

z tego co pamietam oznacza to ze podana liczba w danym momencie jest szacunkowa bo aparat wlasnie zrzuca zdjecia z bufora na karte
oj to wyglada na to ze to chyba nic zlego bo troche sie przestraszylem tym miganiem a nie pamietam juz czy czasem nie moglem robic zdjec podczas tego migania. Tak czy inaczej bardzo dziekuje za info !!