PDA

Zobacz pełną wersję : 400d problem z autofocusem

wermar
27-07-2007, 19:23
Witam, szukałem ale albo nie miałem szczęścia albo jeszcze tego nie było. Mam mały problem z moim 400d. Przy gorszych warunkach oświetlenia autofocus za nic nie chce złapać ostrości. Pierścień nastawiania ostrości kręci się raz w jedną raz w drugą strone i nic. Przy dobrym oświetleniu nie ma najmniejszego problemu, natomiast przy gorszych warunkach jest juz dramat i nie chodzi tu o próby przy zupełnej ciemności, czy też zbyt bliska odległość. Probowałem z różnymi ustawieniami ale efektów nie ma. Co ciekawe kolega który też ma 400d w tych samych warunkach łapie ostrość bez problemu. Napewno nie jest to wina obiektywu, bo zaminiliśmy się. Będe musiał wysłać aparat na Żytnią tylko co może być powodem?
Pozdrawiam

sowask8
27-07-2007, 19:59
prawdopodobnie tak jest bo skoro testing był aparat i obiektyw to innego rozwiazania nie widze , a mówią ze 400d ma lepszy AF od 350 a jednak niee ;)

werek
27-07-2007, 20:41
ja tez mam podobny problem plus BF i juz sie ugadalem na poniedzialek z serwisem wpadam rano i wieczorekm odbieram aparat po korekcji AF. jak do nich zadzwonisz i powiesz ze zalezy ci na szybkim czasie naprawy to jest mozliwosc. naprawde przypadl mi do gustu serwis canon'a

lukep
27-07-2007, 20:47
W!

Zaloz lepsze szklo i wspomoz lampa, powinno dac rade.

Zdrowko

aBe
27-07-2007, 21:43
Tak, tak zaraSS bedzie kolejny topic o wyzszosci 350 nad 400. Ja w swoim nic takieg nie stwierdzilem. Jest szybko sprawnie i cicho. Nawet w zupelnych ciemnosciach po blysnieciu lampa ostrosc jest lapana blyskawicznie. Nie potrafie stwierdzic co jest u ciebie nie tak. Moge tylko powiedziec ze nie jest to normalny objaw kazdej 400.

Nortberg
27-07-2007, 22:46
JA tam mam 400D i dopóki mialem badziewny obiektyw to i problemy z autofokusem mialem. Sprzedalem wiertarke, ,kupilem porzadne szklo i jest rewelacja.

Yuri47
27-07-2007, 23:08
Co ciekawe kolega który też ma 400d w tych samych warunkach łapie ostrość bez problemu.
Jeżeli obydwoje testowaliście AF w tych samych warunkach- tzn kolega stał obok Ciebie i ostrzył na ten sam punkt- i Tobie nie wychodziło, a jemu tak, to tylko serwis.

mamiski
27-07-2007, 23:21
Tak, to problem z obiektywem, a nie z korpusem. Możesz wtedy przestawiać nastawianie ostrości na tryb manualny lub, jak Nortberg, zmienić obiektyw. Zasada jest prosta: jak się nie ma co się chce, to się lubi, co się ma. Myślę, że z każdym obiektywem da się żyć, chyba że jest się zawodowcem... No, ale wtedy każde szkło można wziąć w leasing

Olej
27-07-2007, 23:46
prawdopodobnie tak jest bo skoro testing był aparat i obiektyw to innego rozwiazania nie widze , a mówią ze 400d ma lepszy AF od 350 a jednak niee ;)
no tak po jednym przypadku stwierdzic mozna ze 350 ma lepszy AF od 400 :lol:

wermar
27-07-2007, 23:49
mamiski: nie to nie problem z obiektywem fakt ze testy byly na 2 kitach i sigmie ktora ma 1 dzień. Może nie są to są to super obiektywy ale nie w tym rzecz. Bralem od kumpla aparat z jego obiektywem celowalem w to samo miejsce (nie byla to jednokolorowa sciana) tylko kolorowe pudełko. U niego od razu znalazł ostrość u mnie nie. Była wymiana obiektywów u niego na moim ostrzylo u mnie na jego nie. Na Sigmie ta sama przygoda. Wiem że na manualu dam rade ale w koncu nie o to chodzi aparat ma miesiąc, że też podczas testów nie robiłem zdjeć w gorszych warunkach.

Yuri47: dokładnie tak było, kumpel próbował moim aparatem złapać ostrość i też nie potrafił, a ja jego bez problemu. Staliśmy też prawie ramie w ramie i w ten sam punkt celowaliśmy.

werek: jak będe w Warszawie napewno tak zrobie chyba że wcześniej wyśle no ale to dopiero po urlopie :(

Myślicie że to tylko jakaś korekta ustawień w serwisie? czy bardziej jakaś usterka no bo przy dobrym świetle wszystko jest wg mnie dobrze szybko łapie i bez boleśnie.
Dzięki za odpowiedzi

Piasek1989
28-07-2007, 15:02
jak może być problem z obiektywem jak prubowala na obiektywie kolegi i to zamo wychodzil to musi byc cos z korpusem serwis powinien to szybciutko zalatwić

Yuri47
31-07-2007, 17:12
Yuri47: dokładnie tak było, kumpel próbował moim aparatem złapać ostrość i też nie potrafił, a ja jego bez problemu. Staliśmy też prawie ramie w ramie i w ten sam punkt celowaliśmy.
Dla mnie sprawa jest oczywista: Wyślij puszkę, a nawet puszkę i kita do serwisu. Coś jest skopane.

werek
31-07-2007, 17:23
może się powtórze ale jeżeli masz problem z obiektywem i body a oba są canona to jak najbardziej wysyłaj w tym przypadku do serwisu. zgłoś nieprawidłowe działanie autofocus'a i poproś o strojenie. Taka usługa jest bardzo szybka i robiona w ramach gwarancji. ja wczoraj odebrałem wlasnie kit i body z regulacji i stan po a przed to jak niebo i ziemia (ale teraz i tak mam nowe szkielka do zabawy wiec kit poszedl w odstawke)

piast9
31-07-2007, 18:21
Problem z AF może wynikać z kurzu na soczewkach sensora AF. Dmuchnij w nie z gruszki przed następnym sprawdzeniem działania aby wyeliminować tę prozaiczną przyczynę.

rychu
31-07-2007, 21:44
piast9, a może by tak od razu GRUCHNĄĆ młotkiem?! To nowy aparat! Ja mam dwuletni i nie mam takich problemów!

solti
31-07-2007, 21:47
piast9, a może by tak od razu GRUCHNĄĆ młotkiem?! To nowy aparat! Ja mam dwuletni i nie mam takich problemów!
Co się tak denerwujesz? piast9 może mieć rację, choć wcale nie musi;-) Skoro syfy mogą się znaleźć na matrycach nowych aparatów, to równie dobrze mogą trafić na czujniki AF. Dmuchnąć gruchą nigdy nie zaszkodzi, chociaż zdaję sobie sprawę doskonale, że w nowym sprzęcie to strasznie wkurzające.