Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 400d problem z autofocusem

Mieszany widok

Domyślnie 400d problem z autofocusem

Witam, szukałem ale albo nie miałem szczęścia albo jeszcze tego nie było. Mam mały problem z moim 400d. Przy gorszych warunkach oświetlenia autofocus za nic nie chce złapać ostrości. Pierścień nastawiania ostrości kręci się raz w jedną raz w drugą strone i nic. Przy dobrym oświetleniu nie ma najmniejszego problemu, natomiast przy gorszych warunkach jest juz dramat i nie chodzi tu o próby przy zupełnej ciemności, czy też zbyt bliska odległość. Probowałem z różnymi ustawieniami ale efektów nie ma. Co ciekawe kolega który też ma 400d w tych samych warunkach łapie ostrość bez problemu. Napewno nie jest to wina obiektywu, bo zaminiliśmy się. Będe musiał wysłać aparat na Żytnią tylko co może być powodem?
    Pozdrawiam
    Canon 400d + SIGMA 70-300 4-5.6 APO DG MACRO

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

prawdopodobnie tak jest bo skoro testing był aparat i obiektyw to innego rozwiazania nie widze , a mówią ze 400d ma lepszy AF od 350 a jednak niee
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    prawdopodobnie tak jest bo skoro testing był aparat i obiektyw to innego rozwiazania nie widze , a mówią ze 400d ma lepszy AF od 350 a jednak niee
    no tak po jednym przypadku stwierdzic mozna ze 350 ma lepszy AF od 400

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ja tez mam podobny problem plus BF i juz sie ugadalem na poniedzialek z serwisem wpadam rano i wieczorekm odbieram aparat po korekcji AF. jak do nich zadzwonisz i powiesz ze zalezy ci na szybkim czasie naprawy to jest mozliwosc. naprawde przypadl mi do gustu serwis canon'a
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Zaloz lepsze szklo i wspomoz lampa, powinno dac rade.

Zdrowko

Domyślnie

Tak, tak zaraSS bedzie kolejny topic o wyzszosci 350 nad 400. Ja w swoim nic takieg nie stwierdzilem. Jest szybko sprawnie i cicho. Nawet w zupelnych ciemnosciach po blysnieciu lampa ostrosc jest lapana blyskawicznie. Nie potrafie stwierdzic co jest u ciebie nie tak. Moge tylko powiedziec ze nie jest to normalny objaw kazdej 400.

Dopiero zaczyna Awatar Nortberg
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

JA tam mam 400D i dopóki mialem badziewny obiektyw to i problemy z autofokusem mialem. Sprzedalem wiertarke, ,kupilem porzadne szklo i jest rewelacja.

Coś już napisał

Domyślnie

Co ciekawe kolega który też ma 400d w tych samych warunkach łapie ostrość bez problemu.
    Jeżeli obydwoje testowaliście AF w tych samych warunkach- tzn kolega stał obok Ciebie i ostrzył na ten sam punkt- i Tobie nie wychodziło, a jemu tak, to tylko serwis.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak, to problem z obiektywem, a nie z korpusem. Możesz wtedy przestawiać nastawianie ostrości na tryb manualny lub, jak Nortberg, zmienić obiektyw. Zasada jest prosta: jak się nie ma co się chce, to się lubi, co się ma. Myślę, że z każdym obiektywem da się żyć, chyba że jest się zawodowcem... No, ale wtedy każde szkło można wziąć w leasing

Domyślnie

mamiski: nie to nie problem z obiektywem fakt ze testy byly na 2 kitach i sigmie ktora ma 1 dzień. Może nie są to są to super obiektywy ale nie w tym rzecz. Bralem od kumpla aparat z jego obiektywem celowalem w to samo miejsce (nie byla to jednokolorowa sciana) tylko kolorowe pudełko. U niego od razu znalazł ostrość u mnie nie. Była wymiana obiektywów u niego na moim ostrzylo u mnie na jego nie. Na Sigmie ta sama przygoda. Wiem że na manualu dam rade ale w koncu nie o to chodzi aparat ma miesiąc, że też podczas testów nie robiłem zdjeć w gorszych warunkach.

Yuri47: dokładnie tak było, kumpel próbował moim aparatem złapać ostrość i też nie potrafił, a ja jego bez problemu. Staliśmy też prawie ramie w ramie i w ten sam punkt celowaliśmy.

werek: jak będe w Warszawie napewno tak zrobie chyba że wcześniej wyśle no ale to dopiero po urlopie

Myślicie że to tylko jakaś korekta ustawień w serwisie? czy bardziej jakaś usterka no bo przy dobrym świetle wszystko jest wg mnie dobrze szybko łapie i bez boleśnie.
    Dzięki za odpowiedzi
    Canon 400d + SIGMA 70-300 4-5.6 APO DG MACRO

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów