PDA

Zobacz pełną wersję : DIY - Battery Pack do lampy

Kraszan
24-07-2007, 18:33
Po pierwsze chciałbym zwrócić uwagę administratorów serwisu, że przydałby się dział DIY (z ang. Do It Yourself - Zrób to sam). W akwarystyce, w której "siedzę" to jeden z najpopularniejszych działów na każdym forum. Ale do rzeczy:
Jestem elektronikiem-majsterklepką. Chodzi za mną skonstruowanie mega pojemnego batery-packa do lampy błyskowej, żeby nie martwić się ani o czas ładowania ani o żywotność baterii.
Koncepcja zakłada użycie wydajnego (rzędu 5-10 Ah) ogniwa 12V (z układem zapewniającym dopasowanie energetyczne i napięciowe) - myślę o ogniwie o wadze ok 1500-2000g noszonym na pasku w kaburze (specjalnie uszytym, albo od jakiejś starej komórki). Połączenie kablem telefonicznym...
Do tego momentu wszystko jest proste i łatwe. Dochodzi kwestia doprowadzenia zasilania do wnętrza lampy - chodzi o estetykę i minimalne "zniszczenie" lampy. Wiadomo, że najlepiej byłoby zamówić w serwisie zapasową klapkę w celu późniejszego przywrócenia lampy do stanu sprzed przeróbki. Samo jednak doprowadzenie też powinno być "eleganckie" - myślę o zrobieniu atrapy zasilania z czterech paluszków, wybebeszenia ich z grafitu i doprowadzeniu do styków napięcia z ogniwa na pasku.
Nie chciałbym wyważać otwartych drzwi, bo być może ktoś już coś takiego zrobił. Ma ktoś z Was jakieś plany/zdjęcia/schematy?

Tomasz1972
24-07-2007, 18:38
Jest taki dział : Tips & Tricks - Canonowe sztuczki i kruczki (http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=38)

Jednak instrukcji jak zrobić batery pack nie ma , więc jeżeli wykonasz takie urządzonko , to zapraszamy do założenia odpowiedniego wątku z instrukcją wykonania :)

canis_lupus
25-07-2007, 08:49
Lampa jest zasilana z 6V. Proponowałbym akumulatorki żelowe o takim właśnie napięciu. Doprowadzenie zasilania - podczas ładowania, lampa pobiera znaczny prąd, kabel telefoniczny bedzie zdecydowanie za cienki.

chyrus
25-07-2007, 10:18
...żeby nie martwić się ani o czas ładowania ani o żywotność baterii.

Ważna jest jeszcze żywotność palnika. Aby nie spalić go bezustannym błyskaniem trzeba jakąś wichurę mu zamontować ;)
Ciekawe czy lampa ma jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem palnika.

EDIT. Kraszan, masz może coś wspólnego z Krashanem ?? Amiga, PCI itp. sprawy ??

Kraszan
25-07-2007, 10:50
@canis_lupus - pocieszyłeś mnie z tymi 6V. Od paru dni szukam schematu lampy S430EX, żeby się upewnić czy "po drodze" szeregowego połączenia ogniw lampa nie podbiera sobie ukradkiem jeszcze innego napięcia np. 1.5V czy 3V, ale po "oględzinach" ryzykuję stwierdzenie, że lampa "bierze" po prostu ok.6V i prądu ile wlezie.
Dzięki temu odpada konieczność konstruowania układów dopasowujących napięcie - wystarczy zwykłe zabezpieczenie prądowe (choćby bezpiecznik).
Źródła zasilania mam już wytypowane: albo
1) żelowy akumulator Europower 6V 12 Ah (!) ważący niestety 2kg, koszt 68.20zł o wymiarach możliwych do zmieszczenia w kaburze na pasku: http://tiny.pl/5mb7 , lub
2) również żelowy Europower 6V 7 Ah, ważący 1300g, koszt 57.34zł, o wymiarach zupełnie akceptowalnych: http://tiny.pl/5mbw
Jeżeli chodzi o doprowadzenie zasilania: wydaje mi się, że prąd ładowania lampy nie przekracza 2A a i przy okazji obciążalności kabla telefonicznego. Ładowanie trwa krótko, więc o przegrzewanie nie ma się co martwić. Jeżeli nawet przewód będzie miał znaczący opór, to całemu układowi wyjdzie to "na zdrowie" - lekki spadek napięcia przyda się, bo jałowe napięcie naładowanego akumulatora może być trochę wyższe od deklarowanego.
Co do chłodzenia żarnika - nie buduję tego zasilania w celu "walenia" pełną mocą lampy przez godzinę :) Chodzi o zapas energii na wszelki wypadek - gdy trzeba będzie zrobić serię kilkunastu klatek żarnik się nie przepali, a będę miał pewność, że ładowanie będzie minimalnie krótkie a i prądu nie zabraknie.

Na razie wygląda to obiecująco...

chyrus
25-07-2007, 19:20
ja jestem bardzo zainteresowany tym projektem, jak mogę w czymś pomóc, to bardzo chętnie. Lutownicę umiem trzymać.

KuchateK
25-07-2007, 20:14
Ciekawe czy lampa ma jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem palnika.
Canon podaje w instrukcji, ze lampa powinna troche odpoczac po serii strzalow (nie pamietam ile, mozna sobie doczytac). Zabezpieczenia jednak innego jak spalenie nie ma. Choc pewnie to i dobrze. Wielu profesjonalistom moglo by nieco utrudniac zycie.

Ważna jest jeszcze żywotność palnika. Aby nie spalić go bezustannym błyskaniem trzeba jakąś wichurę mu zamontować ;)
Z tym moze byc pewien problem, bo trzeba jakos powietrze do chlodzenia doprowadzic i odprowadzic. Przy ruchomym reflektorze wewnatrz, ktorego pasowalo by nie uszkodzic aby nie tracic swiatla, moze byc troche ciezko.

Choc Canon sam umozliwia zwiekszenie predkosci ladowania a padow przegrzanych lamp jakos powszechnie nie ma. Nie wydaje mi sie, aby to bylo konieczne.

schabu
25-07-2007, 20:43
IMO wygoda użytkowania mocno by ograniczyła funkcjonalność lampy z wiatrakiem.tzn brak wygody użytkowania:)

APP
25-07-2007, 22:41
Zawsze można wykonać rozpraszacz światła w postaci wiatraka (takiego z przejrzystego/rospraszającego tworzywa)... Wybaczcie, głupi humor na koniec dnia ;-)
Myśle że większym problemem niż wygoda (bo co też to ludziska na te lampy nie zakładają, hoho) byłaby konieczność zasilania wiatraka.

canis_lupus
26-07-2007, 12:04
Myślę że mały wiatraczek (40x40) zamontowany nad ruchomym palnikiem by wystarczył. Trzeba by tylko wywiercić otworki od góry i od spodu lampy aby powietrze miało jak przepływać. Zasilanie to nie problem, 99% takich wiatraczków spokojnie chodzą nawet na 5V. Przynajmniej będzie ciszej.

schabu
26-07-2007, 12:36
tak - tylko że nowa 580 traci wtedy szczelność:D
IMO wiatraczek jest bez sensu - jakby był potrzebny to by taki robili albo dodawali do oryginalnych Battery Packów. Poza tym zabawnie by to wyglądało i nie przydawałoby się w zbyt wielu sytuacjach. na zewnątrz nie bardzo, bo wilgoć w postaci nawet rosy może zaszkodzić lampie. w kościele też nie bardzo bo wiatraczek, jaki by nie był, będzie lekko buczał i do tego zasysał kurz.zresztą na co komu w kościele taka błyskawica:D
taki wiatraczek może szybciej spitolić lampę niż przegrzanie palnika.

1czarek1
26-07-2007, 13:53
jako ciekawostka metz 70mz 5 ma wbudowany w palnik wiatraczek i ta lampa lepiej nadawała by się do takiej zabawy ale nie działa z cyfrowymi canoanmi (pomiat E-TTL ) nie wiem jak jest z nowym modelem 76 czy też ma wentylator a on działaz cyfrowymi korpusami

schabu
26-07-2007, 13:55
no ale ma fabrycznie wbudowany ten wiatraczek. masz może jakiś link do schematu tej lampy etc.?

1czarek1
26-07-2007, 14:02
tak fabrycznie wbudowany i załącz się w zależności od temperatury mam link do nowego modelu http://www.metz.de/photo_electronics/mecablitz_76_mz5_digital.544.html
strona z opisami lamp http://www.metz.de/photo_electronics/bedienungsanleitungen.164.html

KuchateK
26-07-2007, 17:19
Mysle, ze ten wiatraczek to tam jest z wielu innych powodow jak grzanie sie palnika ;)

1czarek1
26-07-2007, 23:20
Tak Ale Nigdy Nawt Przy Seryjnym Błyskaniu Sie Nie Załaczał Dopiero Gdy Lampa Była W Pełnym Słońcu Jakiś Czs I Seryjne Fotki Dopiero Zaczynała Wentylować