Po pierwsze chciałbym zwrócić uwagę administratorów serwisu, że przydałby się dział DIY (z ang. Do It Yourself - Zrób to sam). W akwarystyce, w której "siedzę" to jeden z najpopularniejszych działów na każdym forum. Ale do rzeczy:
Jestem elektronikiem-majsterklepką. Chodzi za mną skonstruowanie mega pojemnego batery-packa do lampy błyskowej, żeby nie martwić się ani o czas ładowania ani o żywotność baterii.
Koncepcja zakłada użycie wydajnego (rzędu 5-10 Ah) ogniwa 12V (z układem zapewniającym dopasowanie energetyczne i napięciowe) - myślę o ogniwie o wadze ok 1500-2000g noszonym na pasku w kaburze (specjalnie uszytym, albo od jakiejś starej komórki). Połączenie kablem telefonicznym...
Do tego momentu wszystko jest proste i łatwe. Dochodzi kwestia doprowadzenia zasilania do wnętrza lampy - chodzi o estetykę i minimalne "zniszczenie" lampy. Wiadomo, że najlepiej byłoby zamówić w serwisie zapasową klapkę w celu późniejszego przywrócenia lampy do stanu sprzed przeróbki. Samo jednak doprowadzenie też powinno być "eleganckie" - myślę o zrobieniu atrapy zasilania z czterech paluszków, wybebeszenia ich z grafitu i doprowadzeniu do styków napięcia z ogniwa na pasku.
Nie chciałbym wyważać otwartych drzwi, bo być może ktoś już coś takiego zrobił. Ma ktoś z Was jakieś plany/zdjęcia/schematy?