Zobacz pełną wersję : Wymiana filtra w 20d - obalamy mity
king_nothing
21-03-2005, 11:51
Witam,
na wstepie powiem te ta informacja kosztuje mnie 800 zl... :?
Wczoraj przy czyszczeniu filtra przed CMOS (PecPad + Eclipse) w nie bardzo zrozumialy dla mnie sposob powstala rysa na filtrze. W "rzezni na Zytniej" pan mechanik bardzo sie skrzywil i stwiedzil ze filtr porysowany i trzeba CMOS wymienic. Z tym panem juz kilka razy mialem okolicznosc wiec od razu mowie ze po co CMOS, moze sam filtr? Pan "niechetnie" ale zamowil SAM FILTR :!: :twisted:
Koszt 500 + robocizna 300. Koszt matrycy to 2200 okolo (a nie jak niektozy sadza 80% ceny aparatu, chociaz to i tak duzo...).
Wiec, drodzy bracia i siostry mozliwa jest wymiana szybki przed matryca co niktorzy uznawali za niemozliwe. Wszystkim oczywiscie zycze zebym byl jedyna osoba na tym forum ktora musiala sobie na to pozwolic.
P.S. Probowalem sie z panem dogadac czy nie da sie wymienic moze na ten filtr z 20a ale podobniez nie ma jeszcze tych czesci...
Dodam od siebie, że matrycę w serwisie na Żytniej czyszczą tylko powietrzem! Czyli u mnie czy przed czy po czyszczeniu plamki zostały i jestem zmuszony szukać płynnego rozwiązania. Po serwisie można oczekiwać czegoś więcej niż "gruszki"...
(..) pan mechanik bardzo sie skrzywil i stwiedzil ze filtr porysowany i trzeba CMOS wymienic. Z tym panem juz kilka razy mialem okolicznosc wiec od razu mowie ze po co CMOS, moze sam filtr? Pan "niechetnie" ale zamowil SAM FILTR :!: :twisted:
To można przerzucić do wątku "opinie o serwisie na Żytniej" ;-) Niby nie jest to narzekanie, ale jednak takie zachowanie coś mówi o filozofii działania tej firmy...
king_nothing
21-03-2005, 13:13
To można przerzucić do wątku "opinie o serwisie na Żytniej" ;-) Niby nie jest to narzekanie, ale jednak takie zachowanie coś mówi o filozofii działania tej firmy...
No to fakt, napewno obsluga byla milsza kiedy oddawalem aparat do naprawy gwarancyjnej, ale mysle ze wazniejszy jest sam fakt ze da sie wymienic SAM FILTR, jakby sie serwis nie krzywil jest to mozliwe.
No to fakt, napewno obsluga byla milsza kiedy oddawalem aparat do naprawy gwarancyjnej, ale mysle ze wazniejszy jest sam fakt ze da sie wymienic SAM FILTR, jakby sie serwis nie krzywil jest to mozliwe.
I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers? (podawałem tu kiedyś linka ;-)). Chciałoby Ci się walczyć z urzędem konsumenckim, papierami itp?
Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne". I gdyby nie chciało mi się parę razy jeździć na drugi koniec kraju, to pewnie do dziś miałbym problemy z ostrzeniem.
Jurek Plieth
21-03-2005, 13:28
Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne".
Ten ktoś miał niestety dużo racji. Prowadzę aktualnie korespondencję na ten temat z pewnym autorytetem i jeśli uzyskam pozwolenie tej osoby, to pozwolę sobię wygenerować posta będącego podsumowaniem tego wątku.
Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne".
Ten ktoś miał niestety dużo racji.
Aha, a regulacja body polega na wstawieniu kliszy i małych krasnoludków, które ją w locie wywołują, skanują i wpuszczają w przetwornik A/D ;-)
Żeby nie było: ja sobie zdaję sprawę z rzeczy typu kąt padania, zła reakcja matrycy, microlenses itp. i w ogólności wiem, że w obecnych DSLR jest parę design flaws. Ale mnie nie interesuje "problem ogólny", ale to, że "u wszystkich kolegów działa a u mnie nie".
BTW, źle zacytowałem. Przypomniałem sobie, że to stwierdzenie było jeszcze śmieszniejsze (i bardziej pasujące do tematu opinii o serwisach): "L-ki są dla profesjonalnych korpusów, normalne że sprawiają problemy z amatorskim body" :)
king_nothing
21-03-2005, 13:35
I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers?
ROTFL
To z tego ze chodzi wlasnie o precedens. Prosze bardzo, mieszkam obok Zytniej, jak komus odmowia wymiany filtra to chetnie pojde z moja kamera i przypomne im ze jednak da sie to zrobic. To przeciez tez sa ludzie (a nie tylko wilki :D ), trzeba sie umiec dogadac.
I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers?
To z tego ze chodzi wlasnie o precedens.
Chłe chłe.. to nie zapomnij jeszcze wziąć prawnika ;-)
Jurek Plieth
21-03-2005, 13:52
BTW, źle zacytowałem. Przypomniałem sobie, że to stwierdzenie było jeszcze śmieszniejsze (i bardziej pasujące do tematu opinii o serwisach): "L-ki są dla profesjonalnych korpusów, normalne że sprawiają problemy z amatorskim body" :)
Najogólniej, to nie ma znaczenia co Ci ten ktoś powiedział. Najistotniejsze jest tylko to, że obiektyw, który nie był konstruowany pod kątem telecentryczności (w szczególności obiektyw szerokokątny) nie ma najmniejszej szansy na wykorzystanie swoich najbardziej top'owych paramtrów w dSLR. A co gorsza zwiększanie powierzchni matrycy zjawisko to potęguje :shock:
Jurek, cytując siebie: mnie nie interesuje "problem ogólny" który tak mądrze opisujesz, ale to, że "u wszystkich kolegów działa a u mnie nie".
Chciałoby Ci się walczyć z urzędem konsumenckim, papierami itp?
W gre wchodzi 1400zl... wiec tak - chcialoby mi sie :P
Chłe chłe.. to nie zapomnij jeszcze wziąć prawnika ;-)
A z tym tez nie problem... bierzemy besta (taki jeden fotografujacy prawnik z Warszawy, kto zna ten wie 8) ) i juz on im spokojnie nagada 8) .
Chciałoby Ci się walczyć z urzędem konsumenckim, papierami itp?. W gre wchodzi 1400zl... wiec tak - chcialoby mi sie :P
No widzisz, w tym właśnie problem. Bo większość ludzi nie ma czasu ani/lub ochoty na walkę z papierkami - np ja.
Chłe chłe.. to nie zapomnij jeszcze wziąć prawnika ;-) A z tym tez nie problem... bierzemy besta (taki jeden fotografujacy prawnik z Warszawy, kto zna ten wie 8) ) i juz on im spokojnie nagada 8) .
...ani znajomego prawnika :)
Zadanie serwisu to usunięcie usterki - jeśli uszkodzony jest filtr, to wymienia się filtr, jeśli spust, to spust, jeśli spalony scalak - to całą płytkę (bo taki jest niestety part number) - czy to w ramach gwarancji, czy nie. A już za samą sugestię wymiany całej matrycy przy zarysowanym tylko filtrze, moim zdaniem faceta powinno się na rynku w dyby zakuć :-)
No widzisz, w tym właśnie problem. Bo większość ludzi nie ma czasu ani/lub ochoty na walkę z papierkami - np ja.
Nie zaliczylbym ciebie do "wiekszosc ludzi" . I wiekszosc ludzi to gdy w gre wchodzi oszczednosc 1400zl na pewno uganialaby sie za papierkami... a tobie mozemy tylko pozazdroscic zasobow finansowych :roll: .
Nie zaliczylbym ciebie do "wiekszosc ludzi" . I wiekszosc ludzi to gdy w gre wchodzi oszczednosc 1400zl na pewno uganialaby sie za papierkami... a tobie mozemy tylko pozazdroscic zasobow finansowych :roll: .
Moment moment.. To nie jest kwestia "zasobów finansowych", ale podejścia. Moja główna zasada w życiu to "take it easy" :) Ktoś mądry mi kiedyś powiedział, że najdłużej żyją ci, którzy się nie denerwują ;-) I dlatego czasem wolę odpuścic niż się wkurzać.
Tomasz Golinski
21-03-2005, 21:55
Muflon, tylko żeby się sprzedawcy nie dowiedzieli. Od dziś będziesz w przesyłkach odbierał cegły.
I dlatego czasem wolę odpuścic niż się wkurzać.
No tak, ale kwestia odpuszczenia sobie 1400zl tylko dlatego ze trzeba pare telefonow wykonac i pare papierkow wypelnic to juz jest kwestia zasobow finansowych - czy stac kogos na to by sobie tyle forsy odpuscic czy nie 8) .
Mozna sobie odpuszczac nerwy, obelgi, glupie teksty, ludzi ktorych nie lubimy itp itd, ale odpuszczanie sobie konkretnej kwoty to jest jednak dokladnie kwestia zasobnosci kieszeni - czy wyceniamy wlasne nerwy wlasnie na dana kwote.
Ja rowniez nie cierpie papierkow, babrania sie itp i np wole przeplacic kilkaset zl dla TiPa niz np wozic sie z naprawa gwarancyjna do USA i drzec o clo na wysylany, naprawiany sprzet...
ale 1400zl to nawet dla mnie, mimo moich ostatnich dosc porzadnych zakupow - zdecydowanie kwota warta babrania sie bo nie stac mnie by taka kwota tylko z powodu mojego lenistwa przeszla mi kolo nosa... to tak jakby zwitek dolarow lezal na ulicy a ty mowisz "e, nie chce mi sie schylac bo i tak mam pelne kieszenie" ;)
http://canon-board.info/viewtopic.php?p=32202#32202
Koledzy wątek o zasobności portfela został wyodrębniony i przeniesiony. Link powyżej. :wink:
Byłem szybszy :) Skasuj jeszcze posta powyżej (i te trzy). Dokleiłem go do drugiego wątku.
Edit: znowu brak dogrania :) Nic nie dotykam, zrób z tym porzadek.
piotr.23
24-03-2005, 16:18
tutaj: http://ghonis2.ho8.com/rebelmod.html jest opisane jak ten filtr usunac, zeby robic zdjecia w IR
Pozdr,
Piotr
king_nothing
24-03-2005, 16:46
tutaj: http://ghonis2.ho8.com/rebelmod.html jest opisane jak ten filtr usunac, zeby robic zdjecia w IR
Jak mi wymienia ten filtr to powiem zeby dali mi ten stary, porysowany (w koncu za niego zaplacilem, nie?) i moze podejme samobojcza probe zrobienia nowego filtra. Balbym sie samemu montowac ten filtr, ale skoro serwis wymienia za 300 zl... rzecz warta przemyslenia.
[ Dodano: 24-03-2005 ]
Pozwole sobie zadac w tym watku jeszcze jedno fachowe pytanie: powiedzmy ze mam wmontowana szybke przed matryca bez filtra IR. W jaki sposob wplywa to na "zwykle zdjecia" przy w miare krotkich czasach i np. przy zdjeciach z fleszami? Czy moga przez to powstawac jakies zaklamania kolorystyczne czy filtr IR jest tam tylko z czystej canonowskie j zlosliwosci? :twisted:
piotr.23
24-03-2005, 17:35
Jak mi wymienia ten filtr to powiem zeby dali mi ten stary, porysowany (w koncu za niego zaplacilem, nie?) i moze podejme samobojcza probe zrobienia nowego filtra. Balbym sie samemu montowac ten filtr, ale skoro serwis wymienia za 300 zl... rzecz warta przemyslenia.
Zauwazylem w innym watku, ze pytales o zdjecia IR. To moze, jesli jeszcze nie zmieniles porysowanego filtra, popros o jego usuniecie/wymiane na przepuszczajacy IR. Zakladajac, ze 20D ma podobny filtr jak 300D (a chyba ma, poniewaz istnieje 20Da wlasnie BEZ filtra) - bedziesz mial kamere czula na IR. Ja probowalem na 300D z Hoya R72 i zdjecia byly dramatyczne. Zapewne, czesciowo dlatego ze filtr w aparacie, ale tez moze obiektyw (kitowy) podobno nie przepuszcza podczerwieni :(
Piotr
KuchateK
24-03-2005, 19:53
W opisie modyfikacji zauwazylem ze "to szkielko" czyli filtr nalezy wymienic na cos takiej samej grubosci zeby af byl na miejscu... zreszta widac ze modyfikator dorzuca tam oprocz szkla 3 kawalki czegos cienszego pod srobki w celu uzyskania odpowiedniej odleglosci sensora od obiektywu... Zapewne mechanicznie matryca sie jakos na tym filtrze opiera...
A dwa ze po wyrzuceniu filtra aparat zaczyna widziec podczerwien, ale siada WB, wiec praktycznie trzeba chodzic wszedzie z jakims wzorcem do custom WB. Widac roznice na zdjeciach przed i po modyfikacji...
Podobne modyfikacje wykonuja ludzie w innych niecnych celach na kamerach video... :D
http://kaya-optics.com/products/experiments.shtml
Tam po wyrzuceniu filtra z wnetrza kamery zastepuja go do "normal operation" filtrem na obiektyw...
P.S. Probowalem sie z panem dogadac czy nie da sie wymienic moze na ten filtr z 20a ale podobniez nie ma jeszcze tych czesci...
20a nie ma filtra.
king_nothing
25-03-2005, 02:19
20a nie ma filtra.
To wtakim razie do tej "przerobki" przydalby sie jeszcze soft z 20a zeby poprawnie WB odwzorowywal. Ciekawe czy hula ze zwykla 20...
KuchateK
25-03-2005, 08:07
Nie dam sobie nic za to obciac, ale na ktorejs angielsko-jezycznej stronie ktos pisal ze 20Da nie nadaje sie do normalnych zdjec ze wzgledu na WB i duza roznice w wygladzie zdjec... Ale to takie domysly jeszcze, bo te krzaki to malo kto potrafi rozczytac :D
Roznica bierze sie z tego ze nawet czarne w podczerwieni potrafi swiecic bo nagrzewa sie dobrze i emituje duzo IR ;D
Nie dam sobie nic za to obciac, ale na ktorejs angielsko-jezycznej stronie ktos pisal ze 20Da nie nadaje sie do normalnych zdjec ze wzgledu na WB i duza roznice w wygladzie zdjec... Ale to takie domysly jeszcze, bo te krzaki to malo kto potrafi rozczytac :D
Głowy nie dam, ale 20Da ma chyba presety WB poprawione tak, żeby zdjęcia "normalne" były "normalne". W tym kontekście... zostaje tylko usunięcie filtra i Wasia ;-)
KuchateK
25-03-2005, 19:11
Wasia nie pomoze... tylko custom wb i szara karta... Ciekawe czy w zakresie kelvinow sie da zmiescic w 20D...
W praktyce moje zdanie jest takie ze nie ma szans zrobic zdjec "normalnie" jak z filtrem. Podczerwien to tez sporo ciepla i w praktyce nawet jak cos normalnie jest nieoswietlone to moze wyjsc jasne i wyrazne na zdjeciu...
To takie male spostrzezenie po zabawie noktowizorami znajomego mysliwego zarowno bazujacych na ccd jak i tradycyjnych...
king_nothing
25-03-2005, 19:37
W praktyce moje zdanie jest takie ze nie ma szans zrobic zdjec "normalnie" jak z filtrem. Podczerwien to tez sporo ciepla i w praktyce nawet jak cos normalnie jest nieoswietlone to moze wyjsc jasne i wyrazne na zdjeciu...
No wlasnie... tak podsumowujac watek to chyba sobie odpuszcze przerobki filtra IR, w koncu trzeba zarabiac na kieliszek chleba a klientom moga sie zdjecia IR nie bardzo podobac :twisted:
Anyway, jak mi wymienia to wezme ten porysowany z serwisu i jakby kto chcial sobie podrobic to chetnie udostepnie wzorzec 8)
piotr.23, moglbys pokazac jakies zdjecia zrobione z Hoya R72?
piotr.23
25-03-2005, 19:58
"piotr.23, moglbys pokazac jakies zdjecia zrobione z Hoya R72?"
Z checia, ale poniewaz jestem nowy na forum... i w dodatku nie bardzo wiem jak takie forum dziala... to jak mam to zrobic? Moge Ci poslac na priv? Wrzucic gdzies na TEN server?
Duzo o IR fotografii jest tu:
http://dpfwiw.com/ir.htm
http://www.wrotniak.net/photo/infrared/index.html
a genialny obrazek tu
http://eir.50megs.com/cgi-bin/i/fc_newyork_2.jpg
Piotr
king_nothing
25-03-2005, 20:16
Z checia, ale poniewaz jestem nowy na forum
No ja tez sie nie wyznaje ale chyba mozna tu zamieszczac w postach obrazki, przynajmniej mozna bylo bo widzialem ze niektorzy tak robia. A jak se ne do to please na priva
Tomasz Golinski
25-03-2005, 20:25
piotr.23, musisz wrzucić na inny serwer, a tu dać tylko linki. Albo ślij mailem.
Wasia nie pomoze... tylko custom wb i szara karta... Ciekawe czy w zakresie kelvinow sie da zmiescic w 20D...
No ale przecież 20Da nie ma filtra, a (chyba?) nie wymaga custom WB przy robieniu "normalnych" zdjęć?
Zresztą, skoro po wycięciu filtra z 20D da się robić "normalne" zdjęcia na custom WB z szarą karta, to jak znam się na konwersji RAW (a trochę się znam ;-) ) wystarczyłoby zmienić kilka współczynników zaszytych w firmware.
Szkoda że mamy tu marne szanse na forumowicza z 20Da, co by sie spytać jak to jest w praktyce ;-)
KuchateK
25-03-2005, 23:50
Eee...
No pisalem przeciez :D
Nie beda te zdjecia normalne jesli bedziesz je robil bez filtra. Jesli zalozyc filtr uv na obiektyw (takie samo niebieskie szkielko jak na matrycy) to tak powinno byc, ale bez filtra aparat zaczyna rejestrowac rowniez to czego normalnie nie widac i normalnie by nie zarejestrowal. Zacznie widziec nie tylko to co odbija powierzchnia (swiatlo widzialne) ale i promieniowanie termiczne od tej powierzchni, czyli i blizsza i dalsza podczerwien. A to daje "nienormalne" zdjecia :mrgreen:
a genialny obrazek tu
http://eir.50megs.com/cgi-bin/i/fc_newyork_2.jpg
Dobrze powiedziane... obrazek... do zdjecia to daleko temu... No chyba ze kolaz z kawalkow zdjec ;D
A co do mieszczenia sie w zakresie kelvinow zdjecia z wyjetym filtrem robia sie mocno czerwone. Chodzi mi o to czy nie braknie limitu ustawiania WB jako wartosci temperatury swiatla w kelvinach w aparacie zeby zlikwidowac ta czerwonosc i uzyskac w miare poprawne zdjecia...
piotr.23
26-03-2005, 00:29
piotr.23, musisz wrzucić na inny serwer, a tu dać tylko linki. Albo ślij mailem.
A moze jako moderator mozesz zalozyc cos w rodzaju 'albumu' na zdjecia ~techniczne? Wrzucilbym 2 niewielkie jpegi -- moze to kogos jeszcze zaciekawi?
Tak czy owak: focenie z filtrem infrared R72 na 300D/D-Rebel ma niewielki sens. Jak wspomnialem ludzie pisza ze obiektyw kitowy sie do tego wyjatkowo nie nadaje -- ale dlatego ze w centrum zostawia jasna plame... Sprawdzilem, latem zeszlego roku uzywalem niezlego obiektywu Zeiss Planar, 50mm i obraz jest nieostry... Chmury w ciagu 1s nie ruszaja sie az tak szybko (uzylem, rzecz jasna, statywu).
Piotr
Tomasz Golinski
26-03-2005, 01:23
Nie mogę założyć albumu, ale wyślij mi e=mailem to postawie u siebie.
Jesli zalozyc filtr uv na obiektyw
Zakładam że chodzi o filtr IR. :P
nie ostre jest bo w podczerwieni innaczej ostrzy-jak ktos ma zenita to nieh spojzy na obiektyw jest tam obok bialej kreski do ustawiania ostrosci tez czerwona kreska i tam sie ustawia ostrosc pry robieniu w podczerwieni i jeszcze filmy byly inne do takich zdjec