Zobacz pełną wersję : Jaki to obiektyw?
Witam i pozdrawiam wszystkich sympatyków fotografii.
Zaczynam swoją przygodę z fotografią cyfrową, nabyłem 350D razem z kitowym obiektywem. Chciałbym rozbudować zaplecze i kupić jakiś dodatkowy obiektyw. Trochę zoom potrzebny i naprawdę nie wiem co szukać z używek.
Z drugiej jednak strony kupowanie starego sztrucla i zastanawianie się czemu nie działa jakoś mnie nie przekonuje do używek.
Nie chcę zanudzać pytaniami co wybrać, jakoś do tego dojdę.
Pytanie mam natomiast takie:
kolega podaje mi info o obiektywie canon ef 2.8 22*73*62, gość nie zna się wcale na fotografii a mi mało mówią te symbole. Co to za obiektyw?
Ze szkłem miałem dotychczas kontakt Minolta Maxxum SP xi z power zoomem AF 35-80. I tu kolejne pytanie: obracając pierścień obiektyw "jeździł" automatycznie "strojąc" ostrość. W Canonie 350D na kitowym obiektywie kręce ręcznie a ostrość nastawia się po wciśnieciu do połowy. Czy mogę kręcić ręcznie jak tryb jest na AF? Wiem że to może debilne pytanie ale naprawdę to mój pierwszy kontakt z nowoczesną lustranką cyfrową, więc proszę mnie nie wyśmiać. Obiecuje że kolejne posty będą bardzie profesjonalne :) pozdrawiam serdecznie. Tomasz
Zakk Wylde
15-07-2007, 18:25
Witaj!
Jak chcesz jakiegoś dobrego zooma do 1000zł to kupuj wg mnie sigme 70-300 APO (taki z czerwoną obręczą) Jest fajnym szkłem od 70-200mm ale jednak powoli ostrzy.
f2.8, f3, f4.5, f8 itd to przysłana http://pl.wikipedia.org/wiki/Przys%C5%82ona_fotograficzna
Fajnie by obiektyw miał 2,8 ale taki kosztuje sporo więcej :D
Jeśli masz dużo kasy to lupisz canon 70-200 f4 L
Ogniskowa to jakby zoom (na chłopski rozum) zbliżenie które definiujesz w mm (minimetrach) i tak, 18 mm to jest szeroki kąt (jak masz w kicie) a 200mm to masz przedmioty oddalone od ciebie.
Nie wiem czy napisałem na to co chciałeś ale jakoś tak poleciało.
no zakładam że coś około 1000-1400 PLNÓW
znajomy mi podpowada coś takiego: Sigma 18-125 250$ i Sigma 18-200 370$
a to co jest za wynalalazek: Canon ef 2.8 22*73*62
no zakładam że coś około 1000-1400 PLNÓW
znajomy mi podpowada coś takiego: Sigma 18-125 250$ i Sigma 18-200 370$
a to co jest za wynalalazek: Canon ef 2.8 22*73*62
Znajomy podpowiada bardzo słabe szkła na które będziesz na pewno narzekał,jakie szkła za te pieniądze kupić powie ci forumowa wyszukiwarka, te są jednymi z najgorszych wyborów..
Co do wynalazka to nie mam pojęcia
Pozdrawiam
Artur
jeśli masz kit to dokup za 800zł jeszcze sigme 70-300 i 50 1,8 i masz piękne szkła;d
Bedziesz mial 2 piekne buble i jedno szklo ktore sie nadaje do robienia zdjec ...
mattnick
16-07-2007, 00:10
yerzu oczywiście miałeś te 3 szkła...i które to buble ?? może kit i sigma ??
Bedziesz mial 2 piekne buble i jedno szklo ktore sie nadaje do robienia zdjec ...
Ujmę to tak - nie trzeba mieć 5D z podpiętym 24-70 2,8, żeby robić świetne zdjęcia, niektórym wystarczą tzw. "2 buble" i KIT - to się nazywa dryg, talent, smykałka czy oko (niepotrzebne skreśl) - niestety tego się nie kupi. ;)
Oczywiscie mialem te 3 szkla i jedno mam nadal. Tak twierdze ze kit i sigma to buble ale nie twierdze ze nie da sie tym robic swietnych zdjec.
aaaaaaa się gorąco zrobiło.... to co najpierw sigmę zakupię 70-300
może być ta: http://www.allegro.pl/item215117928_sigma_70_300mm_canon.html
???
ewentulanie myślałem o tym:
http://www.allegro.pl/item215117928_sigma_70_300mm_canon.html
oscyluje wokół aukcji w miejscu w którym mieszkam bo jak inaczej sprawdzić obiektyw :)
nie ; kupuj APO (z czerwoną obwódką) ok 850 zeta
aha! i znalazłem odpowiedź na swoje pytanie o obiektyw którego zidentyfikować nie potrafiłem, to był Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye.
Proszę o wypowiedź fachową do czy taki obiektyw jest tylko i wyłącznie do mega bliskich zdjęć z szerokim kątem?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i znowu sobie sam odpowiedziałem :)
http://photo.net/equipment/canon/15-fisheye
demo zdjęć na tej stronie samo za siebie mówi
jestem zainteresowany tym obiektywem (Canon EF 15mm f/2.8),czy ktos ma z nim jakies doswiadczenia?czy na cropie bedzie odpowiedni do landschaftow?prosze o pomoc.
jestem zainteresowany tym obiektywem (Canon EF 15mm f/2.8),czy ktos ma z nim jakies doswiadczenia?czy na cropie bedzie odpowiedni do landschaftow?prosze o pomoc.
Kupowanie Fisza na cropa mija sie z celem, kilkukrotnie pokazywalem dlaczego (poszukaj na stronie) Jesli potrzeba Ci szeroko to kup szeroko, bo fisz i tak ci bedzie krzywil i tak - w roznym stopniu. lepiej Ci chyba zainwestowac w 10-22 na Cropa niz bawienie sie z fiszem ktory nie da ci prosto szeroko (w sensie ze ci bedzie krzywil po bokach) , a i fisz eye efekt tez bedzie naciagany bo znow nie powygina tak jak to powinno byc.
Mozesz pomeczyc sie kitem a za kase ktora masz popatrz na uzywki 70-200 F4. bedziesz mial na poczatek bardzo dobre szklo i dlugie. Jakbys byl z Kraka to za 1600 zl mialbys malo uzywanego bialego Canona.
Masz jeszcze jedna opcje w postaci Canona 28-135. Tak - to nie jest 2.8 ale masz do tego stabilizacje ktora moze pomoc. I szklo mozesz kupic nowke w kwocie ktora podales.
dzieki JaBlam,obecnie mam 24-105LIS,50 1.4,85 1.8.Szerokie zdjecia to u mnie 2% dlatego puszka bedzie wylegiwac sie w torbie ,nie chce na to wywalac za duzo kasy.Jak to sie mowi lepszy rydz jak nic i moze kupie tego stabilizowanego kita...co o nim sadzicie??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps myslalem o uzywce tego Fischa,a tamiego 28-75 mialem i zamienilem na 24-105 LIS