Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Jaki to obiektyw?

Szerlok
    Guest

Domyślnie Jaki to obiektyw?

Witam i pozdrawiam wszystkich sympatyków fotografii.
    Zaczynam swoją przygodę z fotografią cyfrową, nabyłem 350D razem z kitowym obiektywem. Chciałbym rozbudować zaplecze i kupić jakiś dodatkowy obiektyw. Trochę zoom potrzebny i naprawdę nie wiem co szukać z używek.
    Z drugiej jednak strony kupowanie starego sztrucla i zastanawianie się czemu nie działa jakoś mnie nie przekonuje do używek.
    Nie chcę zanudzać pytaniami co wybrać, jakoś do tego dojdę.
    Pytanie mam natomiast takie:
    kolega podaje mi info o obiektywie canon ef 2.8 22*73*62, gość nie zna się wcale na fotografii a mi mało mówią te symbole. Co to za obiektyw?

Ze szkłem miałem dotychczas kontakt Minolta Maxxum SP xi z power zoomem AF 35-80. I tu kolejne pytanie: obracając pierścień obiektyw "jeździł" automatycznie "strojąc" ostrość. W Canonie 350D na kitowym obiektywie kręce ręcznie a ostrość nastawia się po wciśnieciu do połowy. Czy mogę kręcić ręcznie jak tryb jest na AF? Wiem że to może debilne pytanie ale naprawdę to mój pierwszy kontakt z nowoczesną lustranką cyfrową, więc proszę mnie nie wyśmiać. Obiecuje że kolejne posty będą bardzie profesjonalne pozdrawiam serdecznie. Tomasz

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Witaj!

Jak chcesz jakiegoś dobrego zooma do 1000zł to kupuj wg mnie sigme 70-300 APO (taki z czerwoną obręczą) Jest fajnym szkłem od 70-200mm ale jednak powoli ostrzy.

f2.8, f3, f4.5, f8 itd to przysłana http://pl.wikipedia.org/wiki/Przys%C..._fotograficzna

Fajnie by obiektyw miał 2,8 ale taki kosztuje sporo więcej

Jeśli masz dużo kasy to lupisz canon 70-200 f4 L

Ogniskowa to jakby zoom (na chłopski rozum) zbliżenie które definiujesz w mm (minimetrach) i tak, 18 mm to jest szeroki kąt (jak masz w kicie) a 200mm to masz przedmioty oddalone od ciebie.

Nie wiem czy napisałem na to co chciałeś ale jakoś tak poleciało.

Bywalec

Domyślnie

A ile możesz wydać?

Szerlok
    Guest

Domyślnie

no zakładam że coś około 1000-1400 PLNÓW
    znajomy mi podpowada coś takiego: Sigma 18-125 250$ i Sigma 18-200 370$

a to co jest za wynalalazek: Canon ef 2.8 22*73*62

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szerlok Zobacz posta
    no zakładam że coś około 1000-1400 PLNÓW
    znajomy mi podpowada coś takiego: Sigma 18-125 250$ i Sigma 18-200 370$

a to co jest za wynalalazek: Canon ef 2.8 22*73*62
    Znajomy podpowiada bardzo słabe szkła na które będziesz na pewno narzekał,jakie szkła za te pieniądze kupić powie ci forumowa wyszukiwarka, te są jednymi z najgorszych wyborów..
    Co do wynalazka to nie mam pojęcia

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu

Domyślnie

jeśli masz kit to dokup za 800zł jeszcze sigme 70-300 i 50 1,8 i masz piękne szkła;d

Domyślnie

Bedziesz mial 2 piekne buble i jedno szklo ktore sie nadaje do robienia zdjec ...

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

yerzu oczywiście miałeś te 3 szkła...i które to buble ?? może kit i sigma ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    Bedziesz mial 2 piekne buble i jedno szklo ktore sie nadaje do robienia zdjec ...
    Ujmę to tak - nie trzeba mieć 5D z podpiętym 24-70 2,8, żeby robić świetne zdjęcia, niektórym wystarczą tzw. "2 buble" i KIT - to się nazywa dryg, talent, smykałka czy oko (niepotrzebne skreśl) - niestety tego się nie kupi.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Domyślnie

Oczywiscie mialem te 3 szkla i jedno mam nadal. Tak twierdze ze kit i sigma to buble ale nie twierdze ze nie da sie tym robic swietnych zdjec.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów