Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Użycie AF

kucza21
14-07-2007, 16:45
Witam mam takie lamerskie pytanie co do używania AF. Jak to z tym jest czy w fotografi się używa często AF , bo ja generalnie staram się wszystko robić na manualu nawet jak mi bachor biega a ja chce go uchwycić czasem z tym mam problem i zdjęcia nie ostre wychodzą.... Szczerze mówiąc wolalbym jak najwięcej robić w Manualu bo po to mam lustro ....

Tomasz1972
14-07-2007, 16:50
To po co kupować puszkę z AFem ?

swiderski
14-07-2007, 16:52
Wydaje mi się, że troche dziwne pytanie :wink:. Wszystko zależy od własnych upodobań, a także "rodzaju" wykonywanych zdjęć. Np. w makro tylko ręczne ustawienie.
Ja osobiście jestem leniwym człowiekiem i zawsze kożystam z AF. Właśnie z tego powodu sprzedałem Sonnara 135 - w 350D ostrzenie ręczne nie należy do najłatwiejszych zadań :wink:

kucza21
14-07-2007, 17:06
To po co kupować puszkę z AFem ?
Bo nie ma puchy Canona bez AFu, a tak poważniej to otóż to dlaetgo pytam w jakich przypadkach kręci się ręcznie jestem po prostu początkujący i chciałbym wiedzieć to...

Toffic
14-07-2007, 17:12
Bo nie ma puchy Canona bez AFu, a tak poważniej to otóż to dlaetgo pytam w jakich przypadkach kręci się ręcznie jestem po prostu początkujący i chciałbym wiedzieć to...

Ręcznie tylko w makro, cała reszta w auto. No może krajobrazy czasami koryguję ręcznie ale i tak zdaje się na potwierdzenie ostrości przez aparat. Mam 350D.

yerzu
14-07-2007, 17:13
bez Af'a tylko jesli nakrecam ndx400 + nd8

Biperek
14-07-2007, 17:52
Po co wydawać kasę na AF i potem go nie używać ? W 400D raczej trudno przejść na manual przy standardowej matówce :( Oczywiście są wyjątki - makro, rozłożenie ostrości inne niż chce tego puszka, itd.

kucza21
14-07-2007, 18:58
Po co wydawać kasę na AF i potem go nie używać ? W 400D raczej trudno przejść na manual przy standardowej matówce :( Oczywiście są wyjątki - makro, rozłożenie ostrości inne niż chce tego puszka, itd.
AAAAAAAAAhhh OK cały czas robiłem na MF, a z puszką poszedlem na głęboką wode... Myślałem, że lepiej robić na MF, nie wiem nie znam się ... Ale o teraz będe używał AF

M@riusz
14-07-2007, 19:05
bo po to mam lustro ....
Lustro masz po to, żeby się w nim przeglądać... ;)
Lustrzankę kupujesz po to, aby robić zdjęcia 8-) .
Nikt Ci nie zabrania używać MF w 100%. Tyle, że trzeba umieć to robić. Dobrać za każdym razem poprawne ustawienia w MF jest nie lada sztuką (szczególnie, gdy trzeba zrobić to szybko). Wszystko jest kwestią wyboru. Oczywiście można pójśc w zaparte i olać AF. Ale po co ? Jeżeli jesteś fanem MF, a nie zawsze wychodzą Ci fotki takie, jak byś chciał - uzywaj AF jako wspomagania i źródła wiedzy.
Ja nie wyobrażam sobie np. zdjęć reporterskich na MF (trochę mało czasu na takie zabawy).

M@riusz

Kolekcjoner
14-07-2007, 22:29
Związek lustra z AF-em jest dość ścisły. Generalnie autofocus zainstalowany w lustrzankach działa znacznie lepiej niż w jakichkolwiek innych aparatach. A jeśli ktoś lubi manual to chyba lepiej sobie sprawić coś w rodzaju FM2 albo olympusa OM, a nie 400D, który bardziej przy tamtych aparatach przypomina komputer :).

kucza21
15-07-2007, 16:04
Lustro masz po to, żeby się w nim przeglądać... ;)
Lustrzankę kupujesz po to, aby robić zdjęcia 8-) .
Nikt Ci nie zabrania używać MF w 100%. Tyle, że trzeba umieć to robić. Dobrać za każdym razem poprawne ustawienia w MF jest nie lada sztuką (szczególnie, gdy trzeba zrobić to szybko). Wszystko jest kwestią wyboru. Oczywiście można pójśc w zaparte i olać AF. Ale po co ? Jeżeli jesteś fanem MF, a nie zawsze wychodzą Ci fotki takie, jak byś chciał - uzywaj AF jako wspomagania i źródła wiedzy.
Ja nie wyobrażam sobie np. zdjęć reporterskich na MF (trochę mało czasu na takie zabawy).

M@riusz
Odkąd mam lustro cały czas robię na MF - taki nawyk mi sie wdarł, nawet troche reporterki zrobiłem, portrety, makro i zdjęcia w ruchu wszystko na manualu i czasem poprostu spóźniam się z nastawieniem ostrości i sytuacja która mi sie nadarzyla po prostu została zaprzepaszczona. Dlatego właśnie zapytałem jaka jest różnica robienia na AF a MF, wiadomo na manualu wyostrze tak jak chcę, ale wtedy jak mam na to czas ... Mimo to teraz na AF zacznę próbować, zobaczę jakie efekty będą:)

magix
15-07-2007, 22:44
Niektóre obiektywy pozwalają na ręczne przeostrzenie po ustawiniu ostrości przez aparat nie zmieniając trybu na MF jedynie krecąc pierscieniem ostrosci.

Jacek Kidoń
15-07-2007, 22:45
Szczerze mówiąc wolalbym jak najwięcej robić w Manualu bo po to mam lustro ....
Może słyszałeś "manual", ale w rozumieniu trybu pracy - M(manual), TV, AV. Większość stara się robić zdjęcia w manualu.

yerzu
16-07-2007, 00:04
Nie wyobrazam sobie stosowanie MF na matowce z 400d - przeciez tam nic nie widac ... a jesli mowisz o reporterce to chyba zartujesz ?

kucza21
16-07-2007, 16:06
Nie wyobrazam sobie stosowanie MF na matowce z 400d - przeciez tam nic nie widac ... a jesli mowisz o reporterce to chyba zartujesz ?
Otóż to, czasem już mnie łeb bolała przez próby dobrego wyostrzenia na MF. A co do reporterki, to miałem okazje robić jeden raz i robiłem właśnie na Manualnym Focusie - byl to mój pierwszy reportaż, ale ponoć niezły .....
A i ktoś tam napisał, że może chodzi mi o M na pokrętle... Chodzi o ustawienie ostrości ... Swoją drogą to pierwsze dwa tygodnie robiłem na " M " i MF :/ :confused: :oops:....

copymaker
16-07-2007, 16:53
Może słyszałeś "manual", ale w rozumieniu trybu pracy - M(manual), TV, AV. Większość stara się robić zdjęcia w manualu.

to samo sobie pomyślałem

Vitez
16-07-2007, 22:31

No... tak niekoniecznie wiekszosc:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16321

A gdyby ta ankiete odswiezyc dzis, to pewnie jeszcze inaczej by to wygladalo.

Jacek Kidoń
16-07-2007, 23:17
No... tak niekoniecznie wiekszosc:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16321

.

Rzadko i nigdy nie stosuję trybu M to 23%. Czyli 77% zawsze lub co najmniej czasami. Myślę, że to większość.

VanMurder
17-07-2007, 08:26
w dzieciństwie robiłem zdjęcia Practiką mlt5 i na matówce miałem rastry i kliny (aparat pozbawiony był AF ) do perfekcji opanowałem manual focus nawet na przysłonie f1.8 gdzie głębia jak na grubość żyletki ...ale na lustrzankach cyfrowych ze standardowymi matówkami to nie wyobrażam sobie pracy bez AF w reporterterce lub zdjęciach sportowych to po prostu czysty idiotyzm ... chyba że na f/16 lub f22 pracujesz to możesz AF olać...

drJolo
17-07-2007, 08:53
Rzadko i nigdy nie stosuję trybu M to 23%. Czyli 77% zawsze lub co najmniej czasami. Myślę, że to większość.

Idąc Twoim tokiem myślenia wszyscy robią zdjęcia w trybie MF i wszyscy robią zdjęcia w trybie AF. Wynik trudny do uzasadnienia i mało informacyjny ;)
A na temat: odkąd ma w rękach aparaty z AF 99% fotek robię w AF lub z potwierdzaniem AF.

Soul_Man
17-07-2007, 13:50
Otóż to, czasem już mnie łeb bolała przez próby dobrego wyostrzenia na MF. A co do reporterki, to miałem okazje robić jeden raz i robiłem właśnie na Manualnym Focusie - byl to mój pierwszy reportaż, ale ponoć niezły .....
A i ktoś tam napisał, że może chodzi mi o M na pokrętle... Chodzi o ustawienie ostrości ... Swoją drogą to pierwsze dwa tygodnie robiłem na " M " i MF :/ :confused: :oops:....

kucza21: pokaż fotki z reportażu :-) Może jesteś na tyle szybki, że udało Ci się dorównać AF?

Vitez
17-07-2007, 17:16

Jak dla mnie jest roznica miedzy "stara sie robic zdjecia w M" a "Od czasu do czasu uzywam trybu M" .

kucza21
17-07-2007, 21:09
kucza21: pokaż fotki z reportażu :-) Może jesteś na tyle szybki, że udało Ci się dorównać AF?
http://forum.fotoexpert.pl/topics38/12075.htm

koło 10% z 70 nie wycelowałem z ostrością, czasem się spóźniłem z ustawieniem więc po prostu sobie dałem spokój.. Z pewnością nie jest to łatwe zadanie, ale jak kupiłem pierwsze lustro, a zarazem aparat tak cały czas na MF robiłem

Soul_Man
17-07-2007, 21:15
kucza21: Jeżeli ostrość jest ustawiona tam, gdzie zamierzałeś, to jest ok:) Rozumiem, że posiłkujesz się potwierdzeniem ostrości? Pozostaje tylko pytanie po co się męczyć? IMHO w przypadku tego typu zdjęć lepiej ostrość pozostawić automatowi, natomiast samemu skupić się na kadrowaniu.

kucza21
17-07-2007, 21:33
Tak zdecydowanie masz racje ja po prostu jako początkujący fotograf, miałem po prostu w głowie, że profesjonaliści robią w MF, więc odrazu zacząłem na full manualu walić, żeby jak najszybciej się uczyć wszystkiego na raz ... Przyznam, że dość często kadr skopałem, bo fociłem wszystko na MF od portretu przez krajobrazy kończąc na reportażach.. Więc w końcu zapytałem tu na forum, bo jak siostrzeniec mi nieraz uciekł z kadru to mnie nerwy brały. Hah Teraz się uczę robić na AF :P

Soul_Man
17-07-2007, 21:37
Ja robiłem trochę na MF na analogu, bo wiadomo, filmy to wymierny koszt, więc i do zdjęcia się człowiek bardziej przykładał ;-) A że się nie spieszyłem, to można było w MF się pobawić:mrgreen: