Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Użycie AF

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie Użycie AF

Witam mam takie lamerskie pytanie co do używania AF. Jak to z tym jest czy w fotografi się używa często AF , bo ja generalnie staram się wszystko robić na manualu nawet jak mi bachor biega a ja chce go uchwycić czasem z tym mam problem i zdjęcia nie ostre wychodzą.... Szczerze mówiąc wolalbym jak najwięcej robić w Manualu bo po to mam lustro ....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

To po co kupować puszkę z AFem ?

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Wydaje mi się, że troche dziwne pytanie :wink:. Wszystko zależy od własnych upodobań, a także "rodzaju" wykonywanych zdjęć. Np. w makro tylko ręczne ustawienie.
    Ja osobiście jestem leniwym człowiekiem i zawsze kożystam z AF. Właśnie z tego powodu sprzedałem Sonnara 135 - w 350D ostrzenie ręczne nie należy do najłatwiejszych zadań :wink:
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    To po co kupować puszkę z AFem ?
    Bo nie ma puchy Canona bez AFu, a tak poważniej to otóż to dlaetgo pytam w jakich przypadkach kręci się ręcznie jestem po prostu początkujący i chciałbym wiedzieć to...

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Bo nie ma puchy Canona bez AFu, a tak poważniej to otóż to dlaetgo pytam w jakich przypadkach kręci się ręcznie jestem po prostu początkujący i chciałbym wiedzieć to...
    Ręcznie tylko w makro, cała reszta w auto. No może krajobrazy czasami koryguję ręcznie ale i tak zdaje się na potwierdzenie ostrości przez aparat. Mam 350D.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Domyślnie

bez Af'a tylko jesli nakrecam ndx400 + nd8

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Po co wydawać kasę na AF i potem go nie używać ? W 400D raczej trudno przejść na manual przy standardowej matówce Oczywiście są wyjątki - makro, rozłożenie ostrości inne niż chce tego puszka, itd.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Po co wydawać kasę na AF i potem go nie używać ? W 400D raczej trudno przejść na manual przy standardowej matówce Oczywiście są wyjątki - makro, rozłożenie ostrości inne niż chce tego puszka, itd.
    AAAAAAAAAhhh OK cały czas robiłem na MF, a z puszką poszedlem na głęboką wode... Myślałem, że lepiej robić na MF, nie wiem nie znam się ... Ale o teraz będe używał AF

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    bo po to mam lustro ....
    Lustro masz po to, żeby się w nim przeglądać...
    Lustrzankę kupujesz po to, aby robić zdjęcia .
    Nikt Ci nie zabrania używać MF w 100%. Tyle, że trzeba umieć to robić. Dobrać za każdym razem poprawne ustawienia w MF jest nie lada sztuką (szczególnie, gdy trzeba zrobić to szybko). Wszystko jest kwestią wyboru. Oczywiście można pójśc w zaparte i olać AF. Ale po co ? Jeżeli jesteś fanem MF, a nie zawsze wychodzą Ci fotki takie, jak byś chciał - uzywaj AF jako wspomagania i źródła wiedzy.
    Ja nie wyobrażam sobie np. zdjęć reporterskich na MF (trochę mało czasu na takie zabawy).

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Związek lustra z AF-em jest dość ścisły. Generalnie autofocus zainstalowany w lustrzankach działa znacznie lepiej niż w jakichkolwiek innych aparatach. A jeśli ktoś lubi manual to chyba lepiej sobie sprawić coś w rodzaju FM2 albo olympusa OM, a nie 400D, który bardziej przy tamtych aparatach przypomina komputer .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów