Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Do użytkowników Tamrona 17-50 2.8

mancat
13-07-2007, 10:00
Witam!

Mam do Was pytanie. Stoję bowiem przed wyborem obiektywu, pod lupę wziąłem Canona 20-35 3.5-4.5 USM i Tamrona 17-50 2.8. Jedyne co mnie zniechęca do Tamrona, prócz aberracji chrom. przy 17mm i otwartej dziurze, to głośność AFa. Czy jest z tym aż tak źle? Mocno Was wkurza to "denerwujące wysokotonowe bzyczenie" (jak określił to testujący na optyczne.pl)?

Pozdrawiam!

heniek
13-07-2007, 10:14
jest bzyczenie ale tylko wtedy jak ma problem z ustawieniem ostrości, jeśli jest światło ok nie ma problemu, ostrzy szybciej jak 28-75(z moim 30D).
Mnie tylko raz tym wkurzył w bardzo ciemnym kosciele, poza tym moim zdaniem problem nie istnieje.

Cichy
13-07-2007, 10:16
W kościele jak jest cisza,to bzyczenie T17-50 MOŻE denerwować. Mnie denerwuje kłapanie migawki :D

mancat
13-07-2007, 10:24
To może nie będzie tak źle :-). Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Czy AF ma funkcję FTM tzw doostrzanie? Trzeba przełączyć AF na manual zeby pokręcić samemu pierścieniem ostrości?

Cichy
13-07-2007, 10:25
Nie ma FTM.

mancat
13-07-2007, 10:27
Trudno, zdaje się, że i tak wezmę Tamrona. Dzięki za odpowiedzi!

Hubert01
13-07-2007, 10:31
http://www.bobatkins.com/photography/reviews/tamron_17-50/17-50.mp3

...miły kojący dla ucha dźwięk, prawie jak muza Mandaryny:D

Chyba raz tylko zdażyło mi się żeby przejechał po całym zakresie, gdy niechcąco celowałem w biały sufit:] A tak to jest tylko "dzdz" i juz...

KubaZowsik
13-07-2007, 12:10
Mnie w nim denerwuje wodogłowie u osób których czaszkę umieszczę blisko któregoś rogu. AF - głośny, ale szybki i w miarę precyzyjny.

Generalnie, jeśli wymagania przyszłego kupcy będą adekwatne do zapłaconej ceny - będzie on bardzo zadowolony. Jeśli ktoś wyda na niego ~1450 zł - a wymagania będą jak za obiektyw za 3 tysie - to się srodze rozczaruje. Wiem że są tacy zawodnicy... Jeśli do nich należysz, nie kupuj... niczego ... :)

szandor
13-07-2007, 19:14
T 17-50 to dobre szkło pod warunkiem, że trafisz na dobry egzemplarz. Zwróć uwagę na AF na szerokim końcu, mój tami miał kolosalny FF, po wymianie jest lepiej. Gdybym wiedział ile krwi mi zepsuje to bym go nie kupił. No ale za cenę poloneza nie można mieć mercedesa.

franker
13-07-2007, 19:25
ja nic nie testuje- zdałem się na Cichego, dlatego wolałem trochę doplacić... ale nie wiem czy było warto i nie chcę wiedzieć:D

mancat
13-07-2007, 21:43
W moim przypadku chodzi głównie o to żeby kita wymienić. Lubię szeroki kąt (dla analoga 35mm i mniej) więc Tamron spełnia te oczekiwania. Nie liczę, że będzie niczym Canonowska L-ka za 4000 zł. Odnośnie BF-ów i FF-ów, tu może pytanie do Szandora... Jak sobie z tym poradziłeś? Gdzie serwisuje się Tamrony? Aha, ja raczej nie będę w stanie sprawdzić AFa, bo zapewne kupię obiektyw na allegro. Mam nadzieję, że sie srodze NIE zawiodę :-).

mattnick
13-07-2007, 21:59
ja nic nie testuje- zdałem się na Cichego, dlatego wolałem trochę doplacić... ale nie wiem czy było warto i nie chcę wiedzieć:D

Cichy nie sprawdza bf/ff...

ecki74
13-07-2007, 22:00
W moim przypadku chodzi głównie o to żeby kita wymienić. Lubię szeroki kąt (dla analoga 35mm i mniej) więc Tamron spełnia te oczekiwania. Nie liczę, że będzie niczym Canonowska L-ka za 4000 zł. Odnośnie BF-ów i FF-ów, tu może pytanie do Szandora... Jak sobie z tym poradziłeś? Gdzie serwisuje się Tamrony? Aha, ja raczej nie będę w stanie sprawdzić AFa, bo zapewne kupię obiektyw na allegro. Mam nadzieję, że sie srodze NIE zawiodę :-).

Serwis Tamrona to jego (ich) najciemniejsza strona. Wiele już pisano na ten temat na forum, ale jak będziesz miał Tamiego od Cichego to wszystko powinno byc OK.

Thunder
13-07-2007, 22:40
Na poczatku draznilo mnie dosc mocno to brzeczenie, ale mozna przywyknac. Choc dzwiek jakis taki nieprzyjemny, przynajmniej dla mojego ucha ;)

franker
13-07-2007, 23:16
Serwis Tamrona to jego (ich) najciemniejsza strona. Wiele już pisano na ten temat na forum, ale jak będziesz miał Tamiego od Cichego to wszystko powinno byc OK.

powinno... mam na 17mm dosyć spory BF i będę się odwoływał :evil: :evil:
kit jest ostrzejszy więc coś "nie halo"

Cichy
13-07-2007, 23:57
Cichy nie sprawdza bf/ff...

Święta racja. To absurdalne, żeby wymagać od szerokiego jasnego szkła z kiepskim AF żeby ostrzył w punkt :)

Choć generalnie sprawdzając ostrość zwracam uwagę, czy obiektyw trafił, jakoś do tej pory nie było jakichś strasznych odstępst. Sprawdzam na 400d jeśli ma to jakieś znaczenie.

franker
14-07-2007, 00:38
Ale KIT jest ostrzejszy na 50 mm od Tamrona - oba na 5,6 więc bez sensu!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To absurdalne, żeby wymagać od szerokiego jasnego szkła z kiepskim AF żeby ostrzył w punkt :)

"Fabrycznie nowy, super jasny i ostry (sprawdzam ostrość przy 2.8) obiektyw o stałym świetle 2.8 !!!" -http://allegro.pl/item209548222_negatyw_tamron_17_50_2_8_od_cichego_ f_vat.html

ja sobie tego nie wymysliłem, najpierw piszesz na aukcji, że jest super jasny i ostry a teraz, że to absurdalne!
:evil:

Cichy
14-07-2007, 09:03
No i święta prawda, sprawdzam każdy obiektyw, by nie był mydlany, ale nie robię testów na FF/BF bo co za sens sprawdzać to na innej puszce niż docelowa.

Moje 'testy' polegają na zrobieniu 4 zdjęć każdym szkłem. Z bliska na 17 i 50 mm focę pudełko od Tamrona na napisie (IF) i z daleka jakiś obiekt.

Przykłady :

http://www.mantykora.net/~kuba/foto/gol.jpg
http://www.mantykora.net/~kuba/foto/pud5028.jpg

jeśli ktoś wątpi w moją uczciwość, no to cóż mogę poradzić.. Szkło zawsze można wymienić, ale może warto spróbować zrobić podobne fotki do moich i zobaczyć, czy obiektyw odbiega od podanych przykładów.

Richie
14-07-2007, 09:31
No i święta prawda, sprawdzam każdy obiektyw, by nie był mydlany, ale nie robię testów na FF/BF bo co za sens sprawdzać to na innej puszce niż docelowa.

Dokładnie tak jak napisałeś.Obiektyw będzie mógł różnie działać na dwóch różnych puszkach.Na jednej będzie FF a na innej będzie trafiał w punkt.Trzeba poprostu wybrać z kilku sztuk i już.

Szkło zawsze można wymienić.

Ja u Cichego byłem podmieniać każdego mojego Tamrona (28-75 i 17-50).Drugie podejście zawsze dawało świetny wynik,sztuka ostra od 2,8 i trafiająca w punkt.Ostatni 17-50/2,8 Made in Japan jest dla mnie wybitnie dobry.Najlepsze jest to ze w nowej dostawie Cichy miał tylko jedną sztukę na mocowanie Canona :)

Cichy
14-07-2007, 10:18
Najlepsze jest to ze w nowej dostawie Cichy miał tylko jedną sztukę na mocowanie Canona :)

W ostatniej dostawie miałem całe pudło, czyli 10 sztuk, ale rozeszło się w trymiga.

mattnick
14-07-2007, 14:06
Przykłady :

http://www.mantykora.net/~kuba/foto/gol.jpg
http://www.mantykora.net/~kuba/foto/pud5028.jpg

ojoj...a ja tyle razy koło Ciebie przechodziłem będąc w Poznaniu....:(

iREM
14-07-2007, 15:05

Nie zawiedziesz. Ma kapitalne kolory. Ale tak jak Ci inni radzą: MUSISZ sprawdzić egzemplarz.

elvis700
18-07-2007, 21:05
17-50 2.8 ma dobry zakres, zdecydowanie bardziej praktyczny niż 28-75, którego właśnie sprzedałem. Kupiłem już w sumie trzy sztuki 1 x 28-75 i 2x 17-50 u "Cichego" zawsze jest oki. A bzyczenie to tak jak koledzy piszą, jak ma problem AF to go słychać !!! ale jak jest jasno i kontrastowo to szyko i sprawie łapie AF.

KWS
18-07-2007, 23:15
A ja kupiłem idąc na żywioł, bez testów, wybierania, pierdołków itp.

I gacie zaczęły mi się palić jak zaczęłem czytać narzekania na te szkiełko, a ono już było w drodze... Troszke spanikowałem, na początku narzekałem a to na nieistniejący ff, czasami na bf, a się skończyło na tym że szkło celuje idealnie.

Ale niestety- jakość na pełnym cropie leży... A może poprostu jestem za bardzo wymagający od tego plastikowego korpusika z 8mpx?

Whatever...

Ale jestem bardzo, bardzo zadowolony z niego 8-)

No i dwa pytania na dobranoc:
-jaki filtr UV dobrać do tego szkła? Póki co, lecę na jakiejś HOYI za 39zł. Ale czuję, że może dusić jeszcze szkiełko troszke... Ktoś ma jakieś pomysły/sugestie o rozsądnym stosunku cena-jakość?

Pozdrawiam
A.

PS. Na życzenie mogę wrzucić też jakieś sample:wink:

Thunder
19-07-2007, 01:15
Hoya HMC Super ma stosunkowo dobry przelicznik jakosci do ceny. Uzywam wlasnie z Tamim i nie zauwazylem zeby negatywnie wplywala na jakosc zdjec :)

magix
24-08-2007, 08:02
Dokładnie tak jak napisałeś.Obiektyw będzie mógł różnie działać na dwóch różnych puszkach.Na jednej będzie FF a na innej będzie trafiał w punkt.Trzeba poprostu wybrać z kilku sztuk i już.

Ja u Cichego byłem podmieniać każdego mojego Tamrona (28-75 i 17-50).Drugie podejście zawsze dawało świetny wynik,sztuka ostra od 2,8 i trafiająca w punkt.Ostatni 17-50/2,8 Made in Japan jest dla mnie wybitnie dobry.Najlepsze jest to ze w nowej dostawie Cichy miał tylko jedną sztukę na mocowanie Canona :)

Jeśli jest made in Japan to juz odbrze wróży. Mam wersje made in China i mógłby działać lepiej ...

szymcik
24-08-2007, 09:00
no to widzę, że będę miał bardzo blisko do Ciebie jak juz uciułam na szkło...
ja z Batorego ale często bywam przy wieży RTV :]
pozdroweczki

Cichy
24-08-2007, 15:36
Zapraszam, zawsze można niezobowiązująco sobie przetestować obiektyw.