PDA

Zobacz pełną wersję : Wydajność zapisu CF w 400D - dylemat odnosnie wyboru karty

Sandman
12-07-2007, 11:09
Disclaimer - wyszukałem jeden wątek o kartach ale odpowiedzi mi nie przyniósł... ;)

Teraz pytanie: karty tanieją i pomijając dyskusję o częstości cykania fotek długimi seriami chciałbym mieć jedną kartę (np 2 GB), która nie będzie wąskim gardłem w moim aparacie. Z drugiej strony cena rośnie wraz z szybkością a spada w czasie więc nie ma sensu robić zapasu. Zatem czy ktoś wie, jakie osiągi w zapisie na kartę ma 400D i jaka karta im sprosta a jednocześnie nie będzie zbyt mocno na wyrost? W tej chwili zastanawiam się nad Extreme III vs IV SanDiska ale oczywiście inne sugestie także mile widziane...

KMV10
12-07-2007, 11:28
Mam kilka 4GB Extreme III - są bardzo miłe jeśli chodzi o prędkość. Czy warto dodać stówę do IV? Jak dla mnie nie.
PS. Jakoś tak ostatnio (może się zmieniło) wyszło mi, że najbardziej opłaca się kupować 4GB.

qwerty1237
12-07-2007, 13:00
Bierz szybsza. Przy zalozeniu ze robisz seria w rawach i srednio raw wazy okolo 9MB daje to transfer na karte 3fps x 9MB = 27MB. Maksymalny transfer Sandisk'a Extreme IV to 40MB wg producenta oczywiscie ale patrzyl bym na to z przymruzeniem oka. Spodziewalbym sie raczej czegos blizej 30MB. Wiec karta pamieci przestaje juz byc waskim gardlem. Dzisiaj wlasnie odbieram Sandisk'a 4GB Exterme IV. Zobaczymy jak sie spisuje w warunkach bojowych.

piast9
12-07-2007, 13:30
W pewnym momencie nie ma sensu kupować szybszej karty. Szybkość tę musi potrafić wykorzystać aparat. Według Twoich wyliczeń powinienem mieć nieskończenie długą serię w 350D z Extreme III. A tak nie jest.

michalab
12-07-2007, 13:52
Sam mam Extreme III, a przez parę godzin miałem w aparacie Ultra II. Przy tej drugiej może trochę wolniej aparat opróżniał bufor po zrobieniu serii 9xRAW. Tak na oko bo czasu nie mierzyłem. Teoretyczna różnica w szybkości jest duża, więc wygląda na to że 400D jest w stanie zapisać tylko trochę szybciej niż Ultra II. Pewnie więc między Extreme III a IV może nie być różnicy.

Sandman
12-07-2007, 14:03
Właśnie mówicie dokładnie o tym, o co mi chodziło. Nie chcę by karta była wąskim gardłem ale też jeśli mniej więcej wiadomo, ile "wydoli" aparat to dalej nie ma się co żyłować.

Na razie widzę, że Extreme III powinna wystarczyć...

jotes25
12-07-2007, 14:09
Extreme III wystarcza do 400D.

qwerty1237
12-07-2007, 17:52
W pewnym momencie nie ma sensu kupować szybszej karty. Szybkość tę musi potrafić wykorzystać aparat. Według Twoich wyliczeń powinienem mieć nieskończenie długą serię w 350D z Extreme III. A tak nie jest.

Ok. Wyrazilem sie moze zbyt niescisle. Waskim gardlem w aparacie w tym przypadku bedzie predkosc przesylu z bufora. Podejrzewam ze nie bedzie roznicy pomiedzy extreme III i IV. Puszke napewno kiedys zmienisz a karta pamieci Ci zostanie. Wybor czy teraz kupic szybsza nalezy do Ciebie.

APP
12-07-2007, 19:00
Puszke napewno kiedys zmienisz a karta pamieci Ci zostanie. Wybor czy teraz kupic szybsza nalezy do Ciebie.
Przy obecnym spadku cen kart / wzroście pojemności (i szybkości), to zanim zmienisz aparat to przynajmniej ze dwa razy komplet kart zmienisz, chyba, że aparat na rok kupujesz. Ja kiedyś "szarpnąłem się" na 1GB EXIII, jakiś już czas temu kupiłem w tej samej cenie 2GB EXIII, niedługo potem patrzę, a tu już 4GB wychodzi taniej (ależ sobie plułem w brodę z tymi 2GB :oops:) Wszystko na przestrzeni 2 lat.
Także jeśli chodzi o karty, to najlepiej chyba jednak brać minimum spełniające potrzeby i za rok/dwa jak już nie będzie starczać, kupić coś wtedy już dużo lepszego za te same pieniądze. No chyba, że kogoś stać (lub musi), wtedy po prostu bierzemy 16GB EX IV (pardon, chyba jeszcze nie ma.. tylko EXIII) i spokój... na raptem... kto policzy? 3 lata?
Zwykłemu zjadaczowi chleba przy takim postępie się to zwyczajnie nie opłaca.

Jarooo
13-07-2007, 00:17
Mam Pretec'a Cheetah 80x 2 GB i Sandiska Ex III 4 GB - nie ma różnicy żadnej w szybkości zapisu, chyba, że ktoś ma syndrom F1, czyli ze stoperem o ułamki sekund. Karty z transferem 40 mb/s potrzebne są raczej do Marków czy innych super szybkostrzelnych cudów, a nie do amatorki 400D. :O

spy73
13-07-2007, 08:50
Tylko że można jeszcze zwrócić uwagę na jedną rzecz - odczyt zdjęć: zdjęcia można zrzucać bezpośrednio z aparatu lub kartę wyjmować i do czytnika. Jeżeli mamy duża kartę to jednak przewaga szybszego transferu do kompa może mieć znaczenie. Tzn. wydaje mi się że rzeczywiście jeśli chodzi o aparat i serie zdjęciowe to nie ma sensu przesadzać z prędkością (np. Ex III starczy), ale jeśli zależy nam jeszcze na sprawnym, szybkim zrzucie do kompa to już warto pomyśleć w jaki sposób zrzucamy zdjęcia, czy zależy nam na przyspieszeniu tego procesu (zwykle wtedy zrzuca się więcej danych - zdjęć w jednym cyklu, przyspieszenie może być wskazane). Dodam, że używam Ex III i nie narzekam, ale ceny się zmieniają więc można się zastanowić.

moregun
13-07-2007, 09:17
najlepiej chyba miec czytnik wewnetrzny w kompie nie na usb. ja do 20 d mam 4gb III i mysle ze predkosc karty jest wystarczajaca w seriach z awami wieksze znaczenie ma bufor aparatu niz predkosc karty wiec exIII napewno wystarczy

spy73
13-07-2007, 09:37
Czytnik "wewnetrzy" to nic innego jak czytnik zewnętrzny "bez obudowy" (albo w specjalnej) podłączony do wewnętrznego złącza usb najczęściej (czy to na płycie w kompie stacjonarnym, czy to w lapku - też podobnie, tylko pewnie jakoś zintegrowane to jest). Pomijając egzotyczne rozwiązania jak przejściówka Cmpact Flash - IDE (bo służy do czegoś innego zdecydowanie). Transfer z dobrego zewnętrznego czytnika usb a wewnętrznego (czy to w kompie stacjonarnym czy przenośnym) będzie porównywalny i zależy bardziej od jakości czytnika (tzn. zależy czy oszczędzając na czymś w produkcji nie schrzaniono tranasferu). Prędkość USB (nie mówimy o archaicznej wersji 1 oczywiście) nie jest tu wąskim gardłem. Ale podsumowując, żeby nie uciec od tematu zbytnio:
1. Rozważając wykorzystanie karty przez aparat - wystarczą karty na poziomie Extreme III (może nawet z nawiązką)
2. W przypadku wykorzystania do zrzucania zdjęć czytnika - można się pokusić o coś szybkiego (w miarę rozsądku a może bardziej możliwości ;) )

Sandman
13-07-2007, 11:40
Trochę już idziemy w OT... :) Szbkość karta=>PC ma dla mnie drugorzędne znaczenie. W tej chwili mam jedynie 4 GB Platinum dokładane do kitów sprzedawanych w 1 połowie roku i zdecydowanie demon szybkości to nie jest ale zawsze mogę włączyć zrzucanie danych i iść na herbatę... :D

Teraz i tak myślę głównie o nadchodzącym urlopie - kupuję databanka żeby nie ciągać lapka po świecie i tu przy zrzucaniu zdjęć to nie karta będzie opóźniać...
Kluczowy jest dla mnie zapis bo kiedyś - pamiętam jak dziś :) - aparacik zamyślił mi się na 40 sekund zrzucając serię na Platinumkę... :???:

Jarooo
13-07-2007, 13:09
Zamyślił się bo zrzucał z bufora, przy każdej karcie by się zamyślił. Co prawda Platinumka demonem szybkości nie jest (9mb/s), ale jeśli się trafiło na dobry (niewadliwy) egzemplarz to również styka do pstrykania amatorskiego do jakiego stworzono 400D.
Szybkość zrzucania na dysk jest również mniej istotna ponieważ jest to czynność jednorazowa, która może potrwać co najwyżej 2-3 min. dłużej w odniesieniu do "wolniejszych" kart, a to każdy jest w stanie wyczekać.

Sandman
14-07-2007, 21:31
Kupiłem Extreme III 2 GB i jest git :)
Dzięki wszystkim za porady!...

Grzery
01-08-2007, 14:07
Pewnie dobrze zrobiłeś.

Wynik moich testów:
Canon 400D automatyka ustawiona na TV: czas 1/400 s.
1. Sandisk EIV 2 GB:
seria 10 RAW+jpg (maksymalna wielkość)
seria 61 jpg (maksymalna wielkość)

2. Sandisk EIII 4 GB:
seria 8 RAW+jpg (maksymalna wielkość)
seria 56 jpg (maksymalna wielkość)

Według uzyskanych wyników w normalnych warunkach praktycznie nie widać różnicy.

Choć może się zdażyć, że właśnie przez ten wybór zabraknie nam możliwości zrobienia życiowego zdjęcia :-)

jotes25
01-08-2007, 14:21
Coś mi się zdaje, że to nie jest takie proste, bo im większa karta, to zapis może być wolniejszy. Więc jak już, to sens ma porównywanie kart o tej samej pojemności.

Grzery
05-08-2007, 21:21
Cytat z Canon Digital Photography Forums:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=357545

Note: cards over 2GB will not be as fast as 2GB or smaller cards. This seems to be more of a problem with cameras using the original Digic chip; the Digic-II cameras like your XTi/400D don't have such a noticeable slowdown.

kris75
08-08-2007, 16:16
moze juz za pozno ale innym sie moze przyda - tutaj http://www.traumflieger.de/desktop/400D/EOS_400D_im_Test_Teil3.php sa testy 400D z IV i III roznica sa ale niezbyt duze

darekk1
17-12-2007, 20:48
Witam szanowne grono :)
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat gdyż mam podobny dylemat. Zamierzałem zakupić kartę CF SanDiska EIII 4GB do swojego 400D. Niestety instrukcja aparatu twierdzi że aparat obsługuje tylko karty I i II generacji i taką też odpowiedź otrzymałem od Supportu Canona. Pozwolę sobię ją tu wkleić :

Szanowny Kliencie,

Dziękujemy za kontakt z Canon Help Desk.

Do aparat EOS 400D można zastosować kartę pamięci Compact Flash typ I/II maksymalnie 8 GB.
Niestety nie mamy informacji na temat szybkości zapisu, gdyż Canon nie testuje aparatów pod tym względem.

Z poważaniem,

Canon Support Centre (Centrum pomocy technicznej Canon)

W świetle tego co przeczytałem na tym forum nie wiem co o tym myśleć

Pozdrawiam

jotes25
17-12-2007, 20:59
Kupuj bez obaw, Extreme III to właśnie CF I.

darekk1
17-12-2007, 21:51
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Wszystko zdążyłem potwierdzić w internecie gdy już widziałem czego szukać :-P swoją drogą Extreme IV to też CF I :-P .
Pewnie pytanie było laickie ale jeszcze miesiąc temu byłem PEWNY że żadne body cyfrowe nie będzie leżeć w torbie obok moich analogowców

Jeszcze raz dzięki