Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Wydajność zapisu CF w 400D - dylemat odnosnie wyboru karty

Mieszany widok

Sandman
    Guest

Domyślnie Wydajność zapisu CF w 400D - dylemat odnosnie wyboru karty

Disclaimer - wyszukałem jeden wątek o kartach ale odpowiedzi mi nie przyniósł...

Teraz pytanie: karty tanieją i pomijając dyskusję o częstości cykania fotek długimi seriami chciałbym mieć jedną kartę (np 2 GB), która nie będzie wąskim gardłem w moim aparacie. Z drugiej strony cena rośnie wraz z szybkością a spada w czasie więc nie ma sensu robić zapasu. Zatem czy ktoś wie, jakie osiągi w zapisie na kartę ma 400D i jaka karta im sprosta a jednocześnie nie będzie zbyt mocno na wyrost? W tej chwili zastanawiam się nad Extreme III vs IV SanDiska ale oczywiście inne sugestie także mile widziane...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam kilka 4GB Extreme III - są bardzo miłe jeśli chodzi o prędkość. Czy warto dodać stówę do IV? Jak dla mnie nie.
    PS. Jakoś tak ostatnio (może się zmieniło) wyszło mi, że najbardziej opłaca się kupować 4GB.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 12-07-2007 o 11:30

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Bierz szybsza. Przy zalozeniu ze robisz seria w rawach i srednio raw wazy okolo 9MB daje to transfer na karte 3fps x 9MB = 27MB. Maksymalny transfer Sandisk'a Extreme IV to 40MB wg producenta oczywiscie ale patrzyl bym na to z przymruzeniem oka. Spodziewalbym sie raczej czegos blizej 30MB. Wiec karta pamieci przestaje juz byc waskim gardlem. Dzisiaj wlasnie odbieram Sandisk'a 4GB Exterme IV. Zobaczymy jak sie spisuje w warunkach bojowych.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W pewnym momencie nie ma sensu kupować szybszej karty. Szybkość tę musi potrafić wykorzystać aparat. Według Twoich wyliczeń powinienem mieć nieskończenie długą serię w 350D z Extreme III. A tak nie jest.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    W pewnym momencie nie ma sensu kupować szybszej karty. Szybkość tę musi potrafić wykorzystać aparat. Według Twoich wyliczeń powinienem mieć nieskończenie długą serię w 350D z Extreme III. A tak nie jest.
    Ok. Wyrazilem sie moze zbyt niescisle. Waskim gardlem w aparacie w tym przypadku bedzie predkosc przesylu z bufora. Podejrzewam ze nie bedzie roznicy pomiedzy extreme III i IV. Puszke napewno kiedys zmienisz a karta pamieci Ci zostanie. Wybor czy teraz kupic szybsza nalezy do Ciebie.
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 12-07-2007 o 17:56
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    Puszke napewno kiedys zmienisz a karta pamieci Ci zostanie. Wybor czy teraz kupic szybsza nalezy do Ciebie.
    Przy obecnym spadku cen kart / wzroście pojemności (i szybkości), to zanim zmienisz aparat to przynajmniej ze dwa razy komplet kart zmienisz, chyba, że aparat na rok kupujesz. Ja kiedyś "szarpnąłem się" na 1GB EXIII, jakiś już czas temu kupiłem w tej samej cenie 2GB EXIII, niedługo potem patrzę, a tu już 4GB wychodzi taniej (ależ sobie plułem w brodę z tymi 2GB ) Wszystko na przestrzeni 2 lat.
    Także jeśli chodzi o karty, to najlepiej chyba jednak brać minimum spełniające potrzeby i za rok/dwa jak już nie będzie starczać, kupić coś wtedy już dużo lepszego za te same pieniądze. No chyba, że kogoś stać (lub musi), wtedy po prostu bierzemy 16GB EX IV (pardon, chyba jeszcze nie ma.. tylko EXIII) i spokój... na raptem... kto policzy? 3 lata?
    Zwykłemu zjadaczowi chleba przy takim postępie się to zwyczajnie nie opłaca.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-07-2007 o 19:12

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Mam Pretec'a Cheetah 80x 2 GB i Sandiska Ex III 4 GB - nie ma różnicy żadnej w szybkości zapisu, chyba, że ktoś ma syndrom F1, czyli ze stoperem o ułamki sekund. Karty z transferem 40 mb/s potrzebne są raczej do Marków czy innych super szybkostrzelnych cudów, a nie do amatorki 400D. :O
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sam mam Extreme III, a przez parę godzin miałem w aparacie Ultra II. Przy tej drugiej może trochę wolniej aparat opróżniał bufor po zrobieniu serii 9xRAW. Tak na oko bo czasu nie mierzyłem. Teoretyczna różnica w szybkości jest duża, więc wygląda na to że 400D jest w stanie zapisać tylko trochę szybciej niż Ultra II. Pewnie więc między Extreme III a IV może nie być różnicy.

Sandman
    Guest

Domyślnie

Właśnie mówicie dokładnie o tym, o co mi chodziło. Nie chcę by karta była wąskim gardłem ale też jeśli mniej więcej wiadomo, ile "wydoli" aparat to dalej nie ma się co żyłować.

Na razie widzę, że Extreme III powinna wystarczyć...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Extreme III wystarcza do 400D.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów