Zobacz pełną wersję : 400D - za ile?
Chciałbym się dowiedzieć na ile szacujecie na dzisiaj cenę nowego 400d z gwarancją. Chodzi mi o wszelkie pomysły na tani zakup, każda propozycja wchodzi w grę, rodzice mają dużo znajomych po świecie, wystarczy tylko zadzwonić.
MacGyver
02-07-2007, 21:46
http://canon-board.info/showthread.php?t=8374&highlight=USA
http://canon-board.info/showthread.php?t=21311&highlight=Hong+Kongu
http://canon-board.info/showthread.php?t=23034
A tak na przykład to gdzie mam szukać cen/sklepów z Hong-Kongu/Singapuru?
Jakieś linki do wyszukiwarek cenowych?
Na body nie zaoszczędzisz tyle żeby się opłaciło sprowadzać (przynajmniej jeśli chodzi o stany), jeśli już to na szkłach.
No tak kombinowałem i wyszło mi, że po cashbacku u nas zapłacę 2000zł, a w stanach bez cashbacka jest za ~1750 więc cośtam zawsze jest. A dostarczenie aparatu do domu też się załatwi jakoś(tak jak mówiłem w poście wyżej)
Kiedy ja kupowałem wyszła mi różnica 300 pln i doszedłem do wniosku, że oszczędność nie jest warta utraty gwarancji lub ewentualnego transportu do naprawy gwarancyjnej za ocean.
Przy szkłach różnice są znacznie atrakcyjniejsze, zwłaszcza przy obecnym kursie dolara.
Kolekcjoner
03-07-2007, 02:48
Przy tej cenie sprzętu sprowadzanie ma średni sens. W razie jakichkolwiek problemów "leżysz i kwiczysz" :D. Ja bym sobie darował. Kolega powyżej bardzo trafnie to ujął.
No to jeszcze jedna sprawa : Czy wraz z zakończeniem cashbacka nie wejdzie coś nowego, co może spowodować obniżkę ceny 400d o więcej niż 310zł? Wiem że pytanie bez sensu, bo 350d w tym momencie jest droższy od 400 i pewnie sytuacja się powtórzy. No i drugie pytanie : jeżeli wejdzie 450d to czy warto na niego czekać? Co może mieć więcej niż 400d?
No to jeszcze jedna sprawa : Czy wraz z zakończeniem cashbacka nie wejdzie coś nowego, co może spowodować obniżkę ceny 400d o więcej niż 310zł? Wiem że pytanie bez sensu, bo 350d w tym momencie jest droższy od 400 i pewnie sytuacja się powtórzy. No i drugie pytanie : jeżeli wejdzie 450d to czy warto na niego czekać? Co może mieć więcej niż 400d?
Wiesz możesz czekać w nieskończoność.....
Ja nie czekałem. Aparat tu w kraju, szkło z USA. Wolę cykać zdjęcia. (sterty rawów do obrobienia, ech... :) )
Jeśli natomiast masz żyłkę do spekuacji to zapraszam na giełdę, ale to już inny temat :)
Diabel03
03-07-2007, 13:56
Dopiero co 400D wszedł a ty już czekasz na następce ? :confused: W tym segmencie raczej nic nowego nie wejdzie więc i cena nie powinna spasć.
A no nie wiem, ale zawsze się robi promocję, żeby sprzedać towar, który już wychodzi z rynku i żeby wyczyścić magazyny. Ok, podzielam wasze zdanie, 250zł za gwarancję w Polsce to niedużo. Czas zacząć zbierać! :D
Diabel03
03-07-2007, 14:05
"This incredible cash back offer is only available between 01.04.07 and 30.06.07"
Więc chyba już i tak po ptakach :)
Hubert01
03-07-2007, 14:13
"*Okres promocji na aparat EOS 400D został przedłużony do 31 Sierpnia 2007."
...więc chyba ptaki jeszcze zostaną :)
Kup sobie 30D a nie 400D. Za 1279$ masz go z obiektywem 28-135IS na B&H a za 1024$ masz body na B&H czyli za body dajesz jakieś 3000zł a mimo ze drozszy od 400D o 1000zl to o nieb9o lepszy!!!
Kup sobie 30D a nie 400D. Za 1279$ masz go z obiektywem 28-135IS na B&H a za 1024$ masz body na B&H czyli za body dajesz jakieś 3000zł a mimo ze drozszy od 400D o 1000zl to o nieb9o lepszy!!!
Wiesz. Jeśli Kolega się szczypie na 250 PLN to raczej wątpie że poleci na sprzęt z wyższej półki bez gwarancji.
Poza tym ja akurat wyznaję zasadę że najpierw kasa na szkło a potem co zostanie to na puszkę :)
Szkłem bez puszki zdjęcia nie zrobisz, więc co jak co, ale najpierw puszka + kit. A co dalej, to pomyślimy. Już i tak na 400d męczę starszych dość długo. Mnie po prostu boli już ten rozklekotany, srebrny, mały A95, z którego tak czy siak jestem zadowolony - 15k zdjęć natrzepane, co nieco ładnych. Po prostu czuję, że ten aparat mnie ogranicza i potrzebuję lustrzanki.
Szkłem bez puszki zdjęcia nie zrobisz, więc co jak co, ale najpierw puszka + kit. A co dalej, to pomyślimy. Już i tak na 400d męczę starszych dość długo. Mnie po prostu boli już ten rozklekotany, srebrny, mały A95, z którego tak czy siak jestem zadowolony - 15k zdjęć natrzepane, co nieco ładnych. Po prostu czuję, że ten aparat mnie ogranicza i potrzebuję lustrzanki.
Jak kupisz lustrzankę to zaczniesz męczyć starszych o lepsze szkło :)
W poprzednim moim poście chodziło mi o to że nie ma sensu kupować aparatu z wyższej półki (30D) + kit, bo na lepsze szkło w tej kofiguracji pewnie Cię nie stać. Pomimo że aparat cyfrowy ma większy wpływ na jakość zdjęcia niż analogowy to i tak wciąż o jakości zdjęcia decyduje jakość obiektywu. Lepiej kup 400D i jakieś lepsze szkło. No chyba że będziesz wołał zdjęcia formatu 10x15 więc nie powinno być różnicy między kitem a lepszymi obiektywami. Czytałem na tym forum że kit Canona jest wyjątkowo słaby.
Jeśli Cię stać tylko na 400D + kit to oczywiście kup taki.
Jeśli Cię stać tylko na 400D + kit to oczywiście kup taki.Na razie tak, później konsekwentne zbieranie na 70-200L 4.0. Nie wiem czy uzbieram, ale może...
A no nie wiem, ale zawsze się robi promocję, żeby sprzedać towar, który już wychodzi z rynku i żeby wyczyścić magazyny. Raczej nie tym razem. Większość sprzętu który był objęty cashbackiem, nie będzie miała w najbliższym czasie żadnych następców.
Ale i ten cashback był inny ze względu na ilość sprzętu objętego akcją, jak i fakt że było to robione pod auspicjami "20-lecia Canona", a nie z okazji wprowadzenia czegoś nowego (jak to bywało w przeszłości).
A odpowiadając na pytanie - ja kupiłem 400D (z kitem, bo obiektyw mi potrzebny do sprzedania 350D) za 2000zł (realizując cashback) i do tego serwisowalny w Polsce.
A tak w ogóle, to pozdrawiam sąsiada zza miedzy (prawie 20 lat spędzonych na Błoniu :-)
Kup sobie 30D a nie 400D. Za 1279$ masz go z obiektywem 28-135IS na B&H a za 1024$ masz body na B&H czyli za body dajesz jakieś 3000zł a mimo ze drozszy od 400D o 1000zl to o nieb9o lepszy!!! Jakie niebo?
Błękitne?
Jasno błękitne?
Taaak. Szczególnie dla kogoś kto ledwo uzbiera na to 400D, niewielka ilość plusów 30D będzie miała zapewne kolosalne znaczenie...
Szwederowo pozdrawia! Do 400d już jestem przekonany, bo nie jest dla mnie nieskończenie mały i niewygodny. A tak z ciekawości to gdzie kupowałeś?
...Do 400d już jestem przekonany, bo nie jest dla mnie nieskończenie mały i niewygodny. ...
No wporównaniu z A95 to nie :), ale jak sobie kiedyś sprawisz wymarzoną L-kę 70-200 to bez BG ani rusz.
Szwederowo pozdrawia! Do 400d już jestem przekonany, bo nie jest dla mnie nieskończenie mały i niewygodny. A tak z ciekawości to gdzie kupowałeś?400D jest mały :-) Ale ja się już przyzwyczaiłem do 350-ki z gripem, więc... Chociaż i tak mi się marzy 1D w kwestii wygody i wielkości.
Ale mnie nie przeraża 1.5kg obiektywu :-)
A aparat kupiłem w CH.
CH=Szwajcaria jak mi google powiedziało? No a co do dodatków, to na pewno jak będę chciał wydać na coś kasę to pójdzie coś na baterię, gripa, muszlę, 50 1.8, jakąś lampę może...
Muszlę? Przecież 400D ma muszlę w komplecie:) Chyba, że ja to jakoś źle rozumiem i chcesz kupić jakąś inną muszlę.
No inną inną. Chociaż, co prawda, byłem w makro i na wystawowym 400d po 1 miesiącu czynnika ludzkiego bez odizolowania gablotką szklaną muszli już nie było.
Kolekcjoner
04-07-2007, 11:47
(...) Chyba, że ja to jakoś źle rozumiem i chcesz kupić jakąś inną muszlę.
Ostatnio była promocja w OBI więc może warto tam zaglądnąć :lol: :lol:.
Nie wiem jak gdzie indziej, ale ja moją SIGMĘ EF 500 SUPER DG kupiłem w USA za 200 USD, co wydaje się dość atrakcyjną ceną. Jakby co to polecam, z moim 400D hula aż miło. Chociaż nie mam porównania z Canonowskimi więc może błędna rekomendacja. Tak czy siak mi pasuje.
No inną inną.
Drążąc temat: możesz coś więcej o tym powiedzieć. Czym ona się ma różnić od oryginału? W czym jest lepsza?
Ja bym był zdecydowany na kupienie body w kraju... jakoś brak gwarancji mnie dość znacznie zniechęca. Miałem kupowć 400D w USA... ceny strasznie różne.... na ebay to już wogóle porażka, w BH dość milo to wygląda.
Zdecydowałem się za zakup w Polsce ( Foto Joker w Cieszynie ) za 2899 zł + ostry kit. Do tego za 1 zł dostałem 300V. Więc po CASHBACK'u -310 zł i jakby sprzedać analoga to kolejny zysk.
Osobiście to jestem zadowolony z zakupu... no, ale jeśli jak piszesz, Twoi rodzice mają dużo znajomych po świecie, i nie będzie problemu z wysyłką body w razie jakichś problemów to bym kupił za granicą, tam gdzie taniej.
Wiem że są wymienne muszle, i wiem też, że ta zestawowa nie jest za wygodna. Wyobrażałem sobie nową muszlę taką, żeby wystawała trochę za LCD tak, że jak przyłożyłbym oko to żeby było jak najmniej prześwitu. Coś aka muszle od kamer takich większych.
Nie wiem jak gdzie indziej, ale ja moją SIGMĘ EF 500 SUPER DG kupiłem w USA za 200 USD Lol, na początku myślałem że to obiektyw :D
Zrobiłem mały kosztorysik http://www.micles.neostrada.pl/400d.doc (prawym, zapisz jako...)
BTW, nie wie ktoś może co można zrobić, żeby było "force-download" jak czasami widzę jak coś ściągam? Bo jak teraz ktoś kliknie lewym to się otwierają krzaczki w przeglądarce.
BTW, nie wie ktoś może co można zrobić, żeby było "force-download" jak czasami widzę jak coś ściągam? Bo jak teraz ktoś kliknie lewym to się otwierają krzaczki w przeglądarce.
U mnie w Firefoxie sie otwiera okienko (po kliknieciu lewym) z pytaniem czy otworzyc czy sciagnac.
Moze to zalezy od inteligencji przegladarki :roll: .