PDA

Zobacz pełną wersję : Ew-73b

Sproqet
29-06-2007, 19:58
Czy ma ktoś zamiennik tej osłony? Pytam, bo ceny canona mnie rozbrajają. Durna polityka firmy - kup obiektyw a potem osłonę. Dlaczego jak niezależni producenci nie można dodawać osłony gratis.
No ale wracając do tematu. Czy ktoś ma z was taką kupowaną np. na allegro? Czy taki zamiennik różni się znacznie od oryginału? Wiem, że oryginał ma materiał od wewnątrz. Ale może są jeszcze jakieś inne znaczące różnice np. kształt, inne wycięcia itp

jarekA
29-06-2007, 20:29
http://allegro.pl/item210972293_oslona_ew_73b_do_ef_s_17_85_4_5_6_is _zamiennik.html

Możesz też sprawdzić na allegro inne osłony o średnicy 67mm, ale uważaj na sposób mocowania. Są też czasem wynalazki z mocowaniem na śrubkę, lub częściej na dodatkowy pierścień zaciskowy. Te rozwiązania to nieporozumienia, bo wymagają więcej zabawy niż rormalny sposób mocowania. Ten zamiennik z linku chyba nie ma wykładziny aksamitnopodobnej, ale za to nie przyciąga paprochów. ;-)

Sproqet
02-07-2007, 15:13
A czy wyłożenie aksamitem ma aż tak duże znaczenie? Czy naprawdę warto dopłacać prawie 100 żeby mieć aksamit?

jarekA
02-07-2007, 19:25
A czy wyłożenie aksamitem ma aż tak duże znaczenie? Czy naprawdę warto dopłacać prawie 100 żeby mieć aksamit?

Pewnie, że nie warto.

maci78
02-07-2007, 19:44
hmm a moze jednak warto ;)

aksamit to aksamit

Sproqet
03-07-2007, 10:11
A dlaczego uważasz, że warto dopłacać do aksamitu? ktoś gdzieś napisał, że różnica w osłonie z aksamitem i bez niego to około 0,5%. Nie chodzi mi o to, że potrzebuję aby mnie ktoś przekonał do zamiennika, lecz o faktyczny sens posiadania osłony z aksamitem. Jego pozytywne i negatywne cechy. Ktoś pisał, że sie kurzy, ktoś inny że bez aksamitu nie spełnia swojej funkcji. Więc proszę o informację jak to jest w rzeczywistości. Może ktoś miał kontakt zarówno z jedną jak i drugą, nie koniecznie wymienioną w tytule postu. Pytam ogólnie.