PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zorganizować plener?

marta_o
20-06-2007, 01:38
Posiadam niewielki kameralny ośrodek z pensjonatem dla koni. Mam pytanie. Jak zorganizować plener fotograficzny? Czy znaleźliby się chętni do tak miłego tematu jakim są konie i śliczne okolice mazowieckiej ziemi, co musiałabym zapewnić uczestnikom?

http://www.stajniadabrowa.eu

Przepraszam ale nie wszystkie podstrony są gotowe a fotki mało aktualne i kiepskie.

CYNIG
20-06-2007, 06:48
Wejdz na ta strone http://www.foto-przyroda.pl/ w zakladce plenery znajdziesz opisy jak one wygladaja i z tego bedziesz mogla wywnioskowac wymogi organizacyjne

Mac
20-06-2007, 07:07
Sposób organizacji zależy od tego co chcesz osiągnąć. Czy chcesz dzięki temu uzyskać ciekawe fotki do Twojej strony, czy chcesz zrobić to dla zarobku lub są inne powody. Określenie celu determinuje sposób przygotowania pleneru a reszta pozostaje do dyskusji.

marta_o
20-06-2007, 12:08
Może Cię to zdziwi, a może nie. Nie dla zarobku, nie dla zdobycia fotek czy reklamy. Raczej dlatego, że sympatyzuję z różnymi artystami. Brałam udziały w plenerach malarskich. Chcę nawet jeden zorganizować ale do tego trzeba się przygotować jeszcze lepiej. Malarze mają bardzo duże potrzeby przestrzeni i spokoju. W czasie rozkłada się czasami nawet na dwa, trzy tygodnie. Prace powstają powoli, to mozolna sztuka. Pomyślałam o plenerze fotograficznym gdyż posiadam własne dość atrakcyjne miejsce. Przynajmniej tak mi się wydaje. Sama jestem amatorką fotografii i byłoby mi bardzo miło móc podpatrywać i porozmawiać z innymi czy to zawodowcami czy amatorami. Można też zorganizować wystawę poplenerową, można stworzyć poplenerową galerię, można... Tego "można" to się nazbiera i więcej, tylko czy byliby chętni.
CYNIG - dzięki za linka, na pewno się przyda.

Vitez
20-06-2007, 18:16
Ja bym sie (w dwoch osobach) pisal na plener w takim miejscu :) .

Veene2
20-06-2007, 18:24
Jesli termin bedzie mi pasowal to ja rowniez;)

marta_o
20-06-2007, 19:13
To jeszcze mi powiedzcie co musicie mieć zapewnione aby przyjechać. Czy interesują Was tylko te tematy, które wymieniłam, czy może chcielibyście żeby jeszcze coś zorganizować? Dostęp do komputera w razie czego dam, prądu pod dostatkiem, jakieś miejsce na swoje rzeczy też będzie. Do jedzenia mogę zapewnić jakieś wiejskie żarcie, że się tak wyrażę. Ognisko, bigos czy żurek i te sprawy. Aaaaaaa... jeszcze bym zapomniała... niedaleko jest lotnisko paralotniarzy itp. To też fajny temat.

CYNIG
20-06-2007, 19:39
Marta, podejdz do tego nieco inaczej. Opracuj konkretna "oferte" podaj w jakim terminie, glowne atrakcje tematyczne, warunki zakwaterowania, zasady zywienia, sprawy dojazdowe i parkingowe. Potem podaj to do wiadomosci z jakims wyprzedzeniem (moim zdaniem minimum 1 miesiac a lepiej 2) chetnych wciagaj na liste. Okolo 2 tygodni przed terminem bedziesz wiedziala czy masz wystarczajaca ilosc ludzi czy nie i wtedy na 100% klepniesz impreze. Z doswiadczenia wiem ze i tak na koniec nie przybywa okolo 30% tych co sie zadeklarowali.

Vitez
20-06-2007, 19:47
To jeszcze mi powiedzcie co musicie mieć zapewnione aby przyjechać. Czy interesują Was tylko te tematy, które wymieniłam, czy może chcielibyście żeby jeszcze coś zorganizować?

Moze czegos nie doczytalem ale jak na razie bardzo malo, albo bardzo niekonkretnie wymienilas. Znaczy mamy: konie, stajnia i ziemia mazowiecka.

Czego wiecej potrzeba:
- dokladne ramy czasowe (dni, godziny, kiedy przyjechac, kiedy wyjechac)
- dokladna lista co i gdzie kiedy robimy ale z zastrzezeniem ze bez przymusu - jak ktos chce sie sam/mniejszymi grupkami poszlajac to nie musi trzymac sie grupy
- dokladniejszy opis atrakcji: ile koni, jakie pokazy mozna zorganizowac, jakie tereny w/wokol stadniny mozna pozwiedzac, ladowisko paralotniarzy to dodatkowa fajna jak dla mnie atrakcja ale musisz sie u nich dowiedziec w jaki dzien i o ktorej godzinie najwiekszy ruch/jakies specjalne loty, pokazy czy tym podobne atrakcje
- rodzaj wyzywienia i ew. noclegu dostepny na miejscu.

Moge ci podeslac dla porownania plan plenru w jakim bralem udzial w Kazimierzu Dolnym, dwa dni, dosc intensywnie rozlozone ale jednoczesnie "flexible" czyli bylo pare pozycji do wyboru i nic na sile.

Do jedzenia mogę zapewnić jakieś wiejskie żarcie, że się tak wyrażę. Ognisko, bigos czy żurek i te sprawy. Aaaaaaa... jeszcze bym zapomniała... niedaleko jest lotnisko paralotniarzy itp. To też fajny temat.

Oba punkty bardzo ciekawe 8)

marta_o
20-06-2007, 20:59
Vitez - bardzo chętnie. Podeślij jeśli możesz proszę. Ja na razie pytam jak zorganizować. Jeszcze nie podałam oferty, jak sam tytuł tematu wskazuje. Zdobędę wszystkie info i do roboty. Dzięki za pomoc. Czekam jeszcze na jakieś sugestie. Czy tematów musi być dużo i jak dużo? Czy plener ma być jedno czy dwudniowy. Noclegi mogą być, namioty, pokoje w gosp.agro. , pokoje hotelowe. To tak między innymi jest w naszym terenie dostępne.
Pomyślę i wezmę także pod uwagę wasze propozycje.

fotokor1
22-06-2007, 18:41
może w grę wchodziłyby soboty i niedziele (lub np. od piątku po południu) to wolne na ogół dni od pracy (przynajmniej dla niektórych) ja chętnie przyjadę
pozdrawiam

borkomar
22-06-2007, 18:58
W okolice Wawki to i ja dojadę mam niedaleko a chętnie spotkam ekipę z CB:wink: :-P