Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : strona www z galeriami foto - prosba o rady

energia_ki
20-06-2007, 00:00
potrzebuję zrobić stronę www, chciałam html, ale zobaczyłam
http://www.jeffascough.net
[tu wielkie dzięki dla EmilZ, który kiedyś skompilował całą listę ciekawych galerii ślubnych]
spodobała mi się czystość, elegancja i prostota tego rozwiązania i w rezultacie przekonałam się do flasha [oczywiście bez muzyczki!]

człowiek, który ewentualnie miał mi robić stronę, odpisał mi jednak:
[...]strony we flashu sa bardzo efektowne dla internauty. Niemniej jednak nie bedzie miala Pani mozliwosci na biezaco redagowania serwisu np. dodajac nowe fotki czy zmieniajac tresc itp. Poza tym wykonanie strony w technologii flash wiaze sie ze znacznymi kosztami, a kazdorazowa zmiana czegokolwiek musi byc wykonana przez osobe posiadajaca praktyke i
wiedze o flashu i wyposazona w oprogramowanie do takich prac. Flash pod wzgledem elestycznosci, funkcjonalnosci, kosztow, pozycji w wyszukiwarkach jest niewdzieczna technologia.

Alternatywa jest php z elementami java skryptu i wstawkami flasha, ktore to moga dac podobny efekt - oczywiscie pelny flash pod wzgledem wizualizacji jest niedoscigniony - a zarazem zyskujemy mozliwosc edycji i zmian na stronie bez ciaglego kontaktu z informatykiem co zmniejsza koszty i szybkosc wprowadzenia zmian (nawet gdyby wszystkie uaktualnienia mial dokonywac informatyk to czas i koszty sa nieporownywalne, marginalne). Zbudowanie strony to polowa pracy - pozostaje jeszcze zdobycie wlasciwej pozycji w wyszukiwarkach co jest skoplikowanym i czasochonnych przedsiewzieciem nawet dla technologii html czy php - nie wspominajac o flashu.

Dlatego obiektywnie patrzac na kwestie calosci realizacji projektu strony www najefektywniej wychodzi zastosowanie technologii php + java + flash wzorujac sie na stronie z linku - takie rozwiazanie bym rekomendowal.

ponieważ nie znam się na tym zupełnie, chciałam spytać informatycznych znawców o opinię, czy gość pisze do rzeczy i czy należy kierowac się jego radami

aha, czy ktoś ma orientację, ile może kosztować zrobienie podobnej strony?
czy podobna strona, tyle że w html, będzie znacząco tańsza?
a może moglibyście polecić kogos, kto zrobiłby taką stronę?

[aha, nie pytam o jalbum, templatemonster, coppermine, minigal i last, but not least, legendarny skrypt muflona :-) ]

z góry dzięki za konstruktywne rady, bo od strony stron jestem kompletnym zieleńcem [nie mogę mieć samych talentów, muszę czegoś nie umieć ;) ]

arturs
20-06-2007, 00:10
Nie jestem za dużym znawcą ale coś tam robiłem w tych technologiach..
Co do flesza - ma rację.. w html czy php można zrobić automatem / generatorem bardzo szybko stronę(czasem przy php wystarczy przez ftp'a wrzucić fotkę a skryt sam sobie wyskaluje i wrzuci w odpowieniś ramkę i miejsce itp), flesz robiony jest w taki sposób że całość jest kopiowana/kompilowana z regóły do jednego pliku który żeby edytować (czyli np. dorzucić fotki) trzeba od nowa jakby pakować i wrzucać.. jak ma być to profesjonalnie i mieć wysoki stopień "********ości" ;) to trzeba zrobić to porządnym softem który musi obsługiwać osoba mająca pojęcie o tym co tobi i talent.. ja poszedłbym w stronę galerii flaszowych (nawet robionych simpleviewerem) i strony nawigacyjnej robionej w PHP czy javascripcie i tam generowałbym strony główne - zmiany w poszczególnych galeriach robiłbym osobno we fleszu i wrzucał też osobno, a strona główna spinałaby to wszystko do kupy dynamicznie..
Generalnie gość ma rację..
Co do polecenia konkretnych osób to niestety nie znam więc nie polecam ;)

Pozdrawiam
Artur

kjoanna
20-06-2007, 00:18
Ja wlasnie jestem w trakcie robienia strony w html a sama galeria w php (nie wiem czy takie polaczenie jest dobre bo tez sie na tym nie znam).

Przepraszam energia_ki ze Ci bez pukania w watek wejde, chce spytac tylko o pozycjonowanie-czy to faktycznie takie trudne? Czy amator da sobie rade czy lepiej komus zaplacic i miec swiety spokoj? (ile srednio kosztuje taka usluga?)

energia_ki
20-06-2007, 00:37
arturs - dzięki za odp

ale jeszcze spytam z ciekawości - czemu załadowanie galerii we flashu jest takie trudne [czy wręcz niemożliwe] dla laika, skoro np PS daje mozliwośc zrobienia gotowej galerii flashowej za pomocą dwóch kliknięć i taką stronę web mozna dać na serwer? skoro jest gotowy skrypt takiej galerii, to czy nie można kilku galerii tematycznych zrobionych w ten sposób podczepić do strony głównej, a do tego dac jeszcze inne podstrony [nieflashowe] typu 'kontakt', 'linki'?

może gadam od rzeczy, bo czegoś takiego się nie robi?
w każdym razie jestem ciekawa odpowiedzi

Przepraszam ze Ci bez pukania w watek wejde

wchodź :grin:
ja raczej nie porwę się sama na pozycjonowanie, poszukam kogoś,
a gdy będę znała jakieś konkrety, od razu dam znać,
na razie wszystko mi się opóźniło z tą stroną i z szukaniem informacji[choroba w rodzinie]

kjoanna
20-06-2007, 00:43
na razie wszystko mi się opóźniło z tą stroną i z szukaniem informacji[choroba w rodzinie]

To moze pokaz jakies zdjecia tutaj w galerii?:)

energia_ki
20-06-2007, 00:49
To moze pokaz jakies zdjecia tutaj w galerii?:)

wstydzę się :oops:

kjoanna
20-06-2007, 00:49
wstydzę się :oops:

taka wygadana to i pewnie zdjecia masz dobre;) Powaznie-ciekawa jestem:)

arturs
20-06-2007, 00:52
arturs - dzięki za odp

ale jeszcze spytam z ciekawości - czemu załadowanie galerii we flashu jest takie trudne [czy wręcz niemożliwe] dla laika, skoro np PS daje mozliwośc zrobienia gotowej galerii flashowej za pomocą dwóch kliknięć i taką stronę web mozna dać na serwer? skoro jest gotowy skrypt takiej galerii, to czy nie można kilku galerii tematycznych zrobionych w ten sposób podczepić do strony głównej, a do tego dac jeszcze inne podstrony [nieflashowe] typu 'kontakt', 'linki'?

może gadam od rzeczy, bo czegoś takiego się nie robi?
w każdym razie jestem ciekawa odpowiedzi

Nie chodzi o to że jest strasznie trudne tylko że jest trudniejsze niż gdzie indziej, poza tym pisałaś o super hiper galerii a nie jakiejś tam pospolitej z PSa ;) a takie robi się np. w macromedia flash a nie w PSie.. - kwestie nawigacji itp.. - żeby była jasność piszę o zrobieniu tego CAŁKOWICIE we fleszu a nie wstawkach fleszowych a nawigacji w html.. takie coś jak piszesz możesz sobie sama zrobić i podczepić do głównej galerii - to zresztą poponował ten gość z listu na początku.. bo to jest i w miarę łatwe do zrobienia dla laika i w miarę łatwe do aktualizacji..

Pozdr

energia_ki
20-06-2007, 00:54
taka wygadana to i pewnie zdjecia masz dobre;) Powaznie-ciekawa jestem:)

kochana, znasz powiedzenie o krowie, która dużo ryczy? ;)
rety, jaka ja samokrytyczna dzisiaj :grin:

zdjęcia mam takie, że dostałabym tu za nie po uszach,
więc po co mam się podkładać? :mrgreen:

arturs
20-06-2007, 00:57
Ja wlasnie jestem w trakcie robienia strony w html a sama galeria w php (nie wiem czy takie polaczenie jest dobre bo tez sie na tym nie znam).

IMHO jak już robisz to zrób wszystko w PHP - nie jest to trudne a jak przygotujesz sobie moduły to poleci z górki.. jest sporo elastyczniejszy niż czysty html i fajnie się w tym pisze.. do tego można stosować typowe sztuczki programistyczne (pętle, iteracje, warunki) przy generowaniu strony (wiem jak to brzmi ;) ) ale chodzi np. o to że w zależności od rozdzielczości galeria przyjmie różne rozmiary, można prosto zrobić jakieś liczniki itp.

kochana, znasz powiedzenie o krowie, która dużo ryczy? ;)
rety, jaka ja samokrytyczna dzisiaj :grin:

zdjęcia mam takie, że dostałabym tu za nie po uszach,
więc po co mam się podkładać? :mrgreen:

oo.. to tym bardziej daj je tu.. pokrytykujemy sobie :mrgreen:

energia_ki
20-06-2007, 01:01
Nie chodzi o to że jest strasznie trudne tylko że jest trudniejsze niż gdzie indziej, poza tym pisałaś o super hiper galerii a nie jakiejś tam pospolitej z PSa ;) a takie robi się np. w macromedia flash a nie w PSie..

o ile się nie mylę, to najnowszy PS daje w swoich opcjach galerii webowych 2 galerie obslugiwane wlasnie przez macromedia flash - ale jeszcze nie sprawdzałam dokładnie

żeby była jasność piszę o zrobieniu tego CAŁKOWICIE we fleszu a nie wstawkach fleszowych a nawigacji w html.. takie coś jak piszesz możesz sobie sama zrobić i podczepić do głównej galerii - .. bo to jest i w miarę łatwe do zrobienia dla laika i w miarę łatwe do aktualizacji..

sama?
obawiam się, że jako 100%-owa kobieta prędzej zrobię pyszne schabowe niż działającą stronę www:mrgreen:

kjoanna
20-06-2007, 11:04
IMHO jak już robisz to zrób wszystko w PHP - nie jest to trudne a jak przygotujesz sobie moduły to poleci z górki.. jest sporo elastyczniejszy niż czysty html i fajnie się w tym pisze.. do tego można stosować typowe sztuczki programistyczne (pętle, iteracje, warunki) przy generowaniu strony (wiem jak to brzmi ;) ) ale chodzi np. o to że w zależności od rozdzielczości galeria przyjmie różne rozmiary, można prosto zrobić jakieś liczniki itp.

Arturs ja sie na php w ogole nie znam-galerie robi moj kuzyn a raczej skrypt ktory on znalazl:)
Dlatego wlasnie jestem zmuszona do takiego polaczenia i mam nadzieje ze jakos ta strona pociagnie dopoki nie bedzie mnie stac na bardziej profesjonalna.

Energia_ki ze zdjec sie nie wykrecisz;)

sniper88
20-06-2007, 11:13
Flash zeczywiscie ma duze ograniczenia, a do edycji galerii przede wszystkim potrzebny jest odpowiedni program (kosztuje kilke tysiecy), wiec edycja strony w domu bedzie dosc ograniczona. Da sie jednak we flashu zaaplikowac odpowiednie skrypty (w tym php) (ja ich nie znam, ale widzialem i slyszalem, ze sie da), ktore np. rozpoznaja nazwe i ilosc folderow w katalogu i za pomoca odpowiednich funkcji dodaja je do galerii.
Co do wyzszosci Flasha na PHP, czy też innymi technologiami to powiem tylko tyle ze mozna w nim wsadzic zaawansowane animacje itd, ktore sa dosc trudne do wykonania za pomoca Java scriptu czy też czegokolwiek innego.

orzeh
20-06-2007, 13:00
ja raczej nie porwę się sama na pozycjonowanie, poszukam kogoś,
a gdy będę znała jakieś konkrety, od razu dam znać,

pozycjonowanie nie jest na tyle trudna rzeczą, żeby wydawać na to kase. tym bardziej, że efekty mogą być znikome.
żeby strona dobrze sie indeksowala (a przez to wysoko byla w google i innych) musi być dobrze napisana - chodzi o poprawny (X)HTML i CSS. do sprawdzenia można użyć walidatora (http://validator.w3.org/). trzeba dobrze wypełnić odpowiednie sekcje w META. ważny jest tez odpowiedni adres (zawierający jakieś słowo kluczowe np. aniafoto.pl itp). pozycja strony w google zależy m.in. od ilości stron, które wskazują na nią (mają zamieszczonego linka do niej), ważne jest więc zarejestrowanie jej w katalogach stron i np. umieszczenie linka w stopce na forum.
to tylko kilka porad, ale zastosowanie ich na pewno zwiększy liczbę wejść na stronę.
szczegóły można znaleźć w sieci (oczywiście w google) :)

muflon
20-06-2007, 13:10
Jesli chodzi o flasha i edycje galerii to wszystko jest kwestia tego jak ktos tego flasha napisze. Bo naprawde porzadne rozwiazania sa w pelni konfigurowalne plikiem XML - definiuje sie layout galerii, podstrony, zdjecia, przejscia itp. itd. Zreszta nawet zrobic prosta galerie konfigurowana XML-em nie jest trudno - w ramach przymierzania sie do mojego nowego WWW przerobilem tez ten etap.

Tyle ze typowemu koderowi klepiacemu masowki sie to nie oplaca, bo po pierwsze, dobrze konfigurowalny skrypt zmniejsza szanse ze klient wroci i zaplaci za poprawki ;-) a po drugie w tym samym czasie mozna trzepnac trzy strony z gotowych szablonow, dla mniej wymagajacych klientow. Takze tu trzeba szukac jakiegos pasjonata amatora ;-)

(kto mi tanio i dobrze przerobi strone ze stopki na flash? :mrgreen:)

sniper88
20-06-2007, 13:24
(kto mi tanio i dobrze przerobi strone ze stopki na flash? :mrgreen:)
A po co, przeciez teraz pieknie smiga:D

drJolo
20-06-2007, 13:32
ponieważ nie znam się na tym zupełnie, chciałam spytać informatycznych znawców o opinię, czy gość pisze do rzeczy i czy należy kierowac się jego radami

aha, czy ktoś ma orientację, ile może kosztować zrobienie podobnej strony?

Można bez problemu zrobić galerię z frontendem (czyli częścią widoczną) we flashu oraz CMSem (administracja) w php czy dowolnym innym języku, co Ci da możliwość tworzenia albumów, dodawania fotek, komentowanie fotek, ocenianie, etc. Strona będzie działała dokładnie tak, jak opisał muflon, czyli po zmianach w zawartości, generowane są nowe pliki konfiguracyjne xml, i fleszyk pobiera sobie świeże dane i fotki i pokazuje co ma do pokazania. Myślę że na polskie realia dając taką robotę komuś do zlecenia powinnaś się zamknąć w kwocie 2-3kpln (w zależności od wymyślności animacji), ale jest sporo gotowych galerii flashowych za mniejsze pieniądze, czasami problemem może być implementacja naszego języka ojczystego.
Jeśli chodzi po pozycjonowanie, szczególnie w google, jest to niezbyt łatwa sprawa. Google zwraca uwagę na adres, tytuł strony, nagłówki (h1, h2, etc), pierwszą widoczną treść po znaczniku <body> i głównie na linkowanie, czyli w ilu miejscach znajduje się link do naszej strony. Mniejsza uwaga zwracana jest na nagłówki META, a umieszczanie treści i słów kluczowych w niewidocznych polach jest ostro tępione. Spozycjonowanie stronki będzie Cię też mogło kosztować 500-1000 zł :|

Reason
20-06-2007, 13:35
http://www.airtightinteractive.com/simpleviewer/

Najlepsze potwierdzenie na to że się da aktualizować stronę bez znajomości Flasha i bez żadnych dodatkowych narzędzi.

Kwestia umiejętności programisty.

Kubaman
20-06-2007, 14:51
taż kombinuję co by tu zrobić ze stroną i chciałem flasha, ale mi odradzono. Do tego to kosztuje naprawdę sporo kasy. Za to poradzono mi skorzystać z CMS i serwisu Joomla! Na razie kompletnie nie wiem o co chodzi, ale podobno jest łatwe, wygląda ciekawie i przyjem,nie się tym administruje. Ktoś coś wie?

drJolo
20-06-2007, 15:11
Joomla to bardzo fajny framework napisany pod PHPem. Dzięki temu, że jest dostępnych pod niego cała masa gotowych pluginów, modułów i templatów można szybciutko ukulać w nim własną dynamiczną stronkę. Znajomy (nie znający PHP ni w ząb) pod moim okiem w dwa tygodnie postawił na Joomli serwis małej ligi piłkarskiej :)
Jak wpiszesz w googla np 'joomla photo gallery' na pewno znajdziesz jakiś gotowy komponent, który będzie Ci odpowiadał. Instalacja joomli jest bezproblemowa, wymaga serwera www z obsługą php i bazą danych mysql, możesz do celów domowych potestować na własnym pececie, stawiając jeden z wielu all-in-one serwerów, np xampp albo nasz rodzimy krasnal. Robiłem w joomli dość sporo, więc w razie wątpliwości służę pomocą 8-)

nastier
20-06-2007, 15:13
Za to poradzono mi skorzystać z CMS i serwisu Joomla! Na razie kompletnie nie wiem o co chodzi, ale podobno jest łatwe, wygląda ciekawie i przyjem,nie się tym administruje. Ktoś coś wie?

CMS jak najbardziej, ale w zadnym wypadku joomla. mialem nieprzyjemnosc administrowac tym przez pewien czas i ilosc minusow byla znacznie wieksza niz plusow.

zaznaczam, ze nie ja zajmowalem sie konfiguracja i jestem bardzo wymagajacy w te klocki ;)

orzeh
20-06-2007, 15:42
CMS jak najbardziej, ale w zadnym wypadku joomla. mialem nieprzyjemnosc administrowac tym przez pewien czas i ilosc minusow byla znacznie wieksza niz plusow.

zaznaczam, ze nie ja zajmowalem sie konfiguracja i jestem bardzo wymagajacy w te klocki ;)

z całym szacunkiem, ale zanim coś komuś odradzisz, to podaj jakieś szczegóły, może akurat one energia_ki nie będą przeszkadzać. skoro miałeś problemy z joomla, to inni chętnie się o nich dowiedzą i wybór właściwego rozwiązania będzie łatwiejszy.

tak na marginesie, użycie gotowego frameworka może skrócić czas tworzenia strony i obniżyć koszty, ale jeśli ktoś chce mieć niebanalną i niepowtarzalną stronę, to lepiej zlecić stworzenie jej osobie/firmie, która się na tym zna (nieważne w jakiej technologii).

joshua
20-06-2007, 16:31
co z nią nie tak, bo też się zastanawiam

Salad
20-06-2007, 17:29
Po pierwsze chcialem sie przywitac na forum :)

A w nawiazaniu do tematu - zrobienie modyfikowalnej galerii we flashu jest problematyczne o tyle ze nie ma on bezposredniego dostepu do systemu plikow, takze nie moze sam np. listowac katalogow. Ale jesli samym dostepem do plikow zajmie sie php, to moze on bezposrednio przekazac flashowi wszystko co potrzeba po prostu preparujac XML'a. W zalaczniku dodaje prosta, zainspirowana tym watkiem galeryjke (zrobienie zajelo okolo 1.5h) - wraz z przykladowym XML'em konfiguracyjnym (gdzie oba "durations" sa w ilosci klatek, trzeba sobie policzyc :) , szybkosc filmiku - 24fps), ktory moze byc bez problemu przez PHP wygenerowany. Nie jest to w zadnym stopniu dopracowany twor, ale tzw. "proof of concept" ;)

P.S. swf'a oczywiscie odpalac przegladarka ;)

nastier
20-06-2007, 18:08
z całym szacunkiem, ale zanim coś komuś odradzisz, to podaj jakieś szczegóły, może akurat one energia_ki nie będą przeszkadzać. skoro miałeś problemy z joomla, to inni chętnie się o nich dowiedzą i wybór właściwego rozwiązania będzie łatwiejszy.

bylo to jakis czas temu, wiec zostalo raczej ogolne wrazenie niz detale.
z tego co pamietam, to najwieksze problemy stwarzala wlasnie galeria zdjec, a w zasadzie zmuszenie jej do dzialania. ;) - niewykrywanie upload'owanych zdjec, bledy. admin mial duuze problemy, zeby doprowadzic wszystko do porzadku.

jeszcze raz podkreslam - mnie osobiscie do gustu nie przypadla joomla jako calosc. "niemoj" interfejs i obsluga. no i "uraz" po rzekomo banalnym w instalacji i dzialaniu module. tyla.

jesli mowicie, ze uzywacie i chwalicie sobie - wierze. dla kazdego wedlug potrzeb :)

Kubaman
20-06-2007, 18:16
nastier, to co innego możesz polecić w takim stylu?

orzeh, wszystko fajnie, tylko że dopracowana strona we flashu to 2000PLN, a i pomysł trzeba mieć swój i wymagania jasno określone - a to nie zawsze takie łątwe dla kogoś kto nigdy nie używał panelu administracyjnego.

nastier
20-06-2007, 18:37
Kuba - ja akurat uzywam (a w zasadzie uzylem, bo galeria w rozsypce i nie ma kiedy jej reaktywowac ;) ) skryptu autorskiego. i jest taki, jaki chcialem, zeby byl, choc przyznaje, ze teraz napisze nowy :)

jesli potrzebujesz galerii szytej wg Twoich potrzeb, to moge dac namiar na PW na czlowieka, ktory zrobi to profesionalnie i za naprawde rozsadna cene. tak, wiem - brzmi jak reklama :)

joshua
20-06-2007, 19:56
zintegrowałem czystą joomlę z systemem komentarzy, podzieliłem to na sekcje i jakoś nie zauważam problemów. działa stabilnie, nie wiesza się, nie zamula
Największym problemem Joomli są hostingi a nie CMS, zreszta wkrótce zmieni się na +,
Własnych galerii, łacznie z "flashem" jest kilkanaście (~dziesiąt), można integrować choćby coppermine, polecam "szukającym" Joomla.org, zakładka rozszerzenia

Innym rozwiązaniem, IMO, jest wykorzystanie tematów z repo JAlbum i osadzenie tego wewnątrz stron html

muflon
20-06-2007, 20:04
i jest taki, jaki chcialem, zeby byl, choc przyznaje, ze teraz napisze nowy :)
Taaaa... takie "teraz" pojawia się średnio raz na pół roku ;-)

nastier
20-06-2007, 20:28
Taaaa... takie "teraz" pojawia się średnio raz na pół roku ;-)

wypraszam sobie :P pol roku temu dzialala jeszcze poprzednia strona :P

orzeh
20-06-2007, 22:27
orzeh, wszystko fajnie, tylko że dopracowana strona we flashu to 2000PLN, a i pomysł trzeba mieć swój i wymagania jasno określone - a to nie zawsze takie łątwe dla kogoś kto nigdy nie używał panelu administracyjnego.

zapomnialem dopisać, ze jak zwykle wszystko jest kwestia pieniędzy. ale jeśli sie juz zdecydujesz na korzystanie z usług specjalisty, to musi Ci zrobić taki panel, jaki chcesz :)

energia_ki
20-06-2007, 23:40
oo.. to tym bardziej daj je tu.. pokrytykujemy sobie :mrgreen:

rozumiem, że zaklepujesz sobie pierwsze miejsce w kolejce? ;-)

Energia_ki ze zdjec sie nie wykrecisz;)

daj mi chwilę, na razie walczę z rzeczywistością...

orzeh, drJolo, dzięki za wskazówki nt. pozycjonowania

Myślę że na polskie realia dając taką robotę komuś do zlecenia powinnaś się zamknąć w kwocie 2-3kpln (w zależności od wymyślności animacji), ale jest sporo gotowych galerii flashowych za mniejsze pieniądze, czasami problemem może być implementacja naszego języka ojczystego.

dlatego jednak ostatecznie zrezygnowałam z flasha

Spozycjonowanie stronki będzie Cię też mogło kosztować 500-1000 zł :|

au, boli! :evil:

VanMurder
21-06-2007, 05:22
najtańszym rozwiązaniem jest się samemu falsza nauczyć ...nie taki diabeł straszny jak go malują:) kilka dobrych książek, dużo chęci i wolnego czasu i sama sobie stronkę zrobisz, taką jak Jeff Ascough
... w moim przypadku znajomy pomógł mi napisać kod do strony i zdradził kilak tricków a resztą zająłem się sam, strona po stronie zbudowałem swój magazyn:) nie wydając przy tym ani grosza (no może na książki i za pomoc znajomemu parę drobnych) ...

BTW wie może ktoś, jak wpisać w skrypcie link http tak żeby otwierał się w nowym oknie?
będę wdzięczny za pomoc:)
pozdrawiam

jatzzek
21-06-2007, 07:27
Ja tez kiedys chcialem nauczyc sie flasha i PHP i wielu innych ciekawych rzeczy ale szybko stwierdzilem, ze wole robic zdjecia :)

VanMurder
21-06-2007, 08:07
Ja tez kiedys chcialem nauczyc sie flasha i PHP i wielu innych ciekawych rzeczy ale szybko stwierdzilem, ze wole robic zdjecia :)

taaaak robienie zdjęć i picie alkoholu to zdecydowanie dwa moje ulubione zajęcia ... ale jak już się napstrykam i narąbie to sobie lubię we flashu pogmerać :)

energia_ki
22-06-2007, 20:20
najtańszym rozwiązaniem jest się samemu falsza nauczyć ...nie taki diabeł straszny jak go malują:) kilka dobrych książek, dużo chęci i wolnego czasu i sama sobie stronkę zrobisz, taką jak Jeff Ascough

aha, dużo wolnego czasu - no to nie ja!
swoją drogą, VanMurder, Ty masz jakieś życie w aksamicie - zarabiasz miesięcznie tyle, że możesz sobie Marka kupic, mając rodzinę i pracę masz jeszcze czas na pstrykanie, narąbywanie się i dłubanie we flashu...
chyba się w przysłowiowym czepku urodziłeś :D

kompi
22-06-2007, 21:22
BTW wie może ktoś, jak wpisać w skrypcie link http tak żeby otwierał się w nowym oknie?

w tagu <a dodajesz parametr target="_blank"

sniper88
23-06-2007, 12:17
...
A ja mam pytanie dot. licencji:mrgreen: Mozna zrobic swoje portfolio we flashu na trialu:?:

VanMurder
24-06-2007, 18:50
w tagu <a dodajesz parametr target="_blank"

dzięki wielkie!!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A ja mam pytanie dot. licencji:mrgreen: Mozna zrobic swoje portfolio we flashu na trialu:?:

nie bardzo wiem o co ci chodzi - na trialu?

kjoanna
24-06-2007, 18:55
nie bardzo wiem o co ci chodzi - na trialu?

Trial pozwala Ci uzywac programu przez pewien okres, np 30 dni:)

VanMurder
25-06-2007, 04:09
aha, dużo wolnego czasu - no to nie ja!
swoją drogą, VanMurder, Ty masz jakieś życie w aksamicie - zarabiasz miesięcznie tyle, że możesz sobie Marka kupic, mając rodzinę i pracę masz jeszcze czas na pstrykanie, narąbywanie się i dłubanie we flashu...
chyba się w przysłowiowym czepku urodziłeś :D
brak wolnego czasu wynika jedynie tylko z braku dobrego gospodarowania czasem :) :P

Trial pozwala Ci uzywac programu przez pewien okres, np 30 dni:)

w takim razie pewnie można ... tylko co 30 dni będziesz musiał zmieniać layout strony:) ... zawsze można "zerznąć" część kodu lub chociaż pomysły na rozwiązania graficzne ... na to niema licencji mogą, ci ewentualnie zarzucić plagiat ...ale za to jeszcze nikogo do więzienia nie posadzili :)

popi
27-07-2008, 21:32
witam, chcialem zalozyc jakas fajnie wygladajaca strone internetowa gdzie moglbym publikowac swoje zdjecia ale jestem kompletnym zoltodziobem w tym temacie...

podoba mi sie dosyc taka strona: http://fotograf.tbg.net.pl/ i chcialem zrobic cos w podobnym stylu ale po prostu nie umiem, a szkoda mi kasy na kogos profesjonalnego, bo podobno taka stronka to nie jest az takie trudne.

Chcialem sie dowiedziec jak zaczac, to jest czy musze miec postawiona joomle, jportal czy cos innego....... takie ogolnie rady na poczatek. prosze o pomoc

zxzx
27-07-2008, 21:45
Co moge Ci polecic to chillydomains jest pelno szablonow , wejdz sobie na ta stronke , nie jest droga ja chyba zaplacilem ok 30 funtow na roczek , pomoc techniczna pierwsza klasa , sam tez sie nie znam na robieniu stron ale skoro sa szablony to nie jest zbyt skomplikowane . Powodzenia .
Jest jeszcze chwalona firma flashstudio czy cos w tym stylu nie moge sobie teraz przypomniec ale jesli nie zalezy Ci na flashu to http://www.chillydomains.com/pl/

Merde
27-07-2008, 22:14
witam, chcialem zalozyc jakas fajnie wygladajaca strone internetowa gdzie moglbym publikowac swoje zdjecia ale jestem kompletnym zoltodziobem w tym temacie...

podoba mi sie dosyc taka strona: http://fotograf.tbg.net.pl/ i chcialem zrobic cos w podobnym stylu ale po prostu nie umiem, a szkoda mi kasy na kogos profesjonalnego, bo podobno taka stronka to nie jest az takie trudne.
Skoro to nie takie trudne, to... do dzieła.
Parafrazując: chciałbym mieć ładne fotki z wesela, ale szkoda mi kasy na profesjonalistę. Przecież zrobienie fotek nie jest aż tak trudne ;)

popi
27-07-2008, 22:19
nie jest trudne jak sie umie o to mi chodzilo, zostalem zle zrozumiany

trampek
27-07-2008, 23:02
czy ta strona ktora podales to naprawde ci sie podoba czy prowokujesz..???

sid
27-07-2008, 23:22
Skoro się coś umie, to czemu miało by być trudne? Innymi słowy jak się już umie to wtedy zwykle nie jest trudne ;)

A z dobrymi stronami www, jest jak z dobrymi zdjęciami.

Jeśli jest robiona z szablonu etc. to do razu to widać na pierwszy rzut oka. Jeśli ktoś się z tym godzi i po prostu chce aby jego strona wyglądała estetycznie, to spoko.

Natomiast jeśli strona ma być prawdziwą wizytówką, to jest jak z dobrym zdjęciem, nie da się tego zrobić w pośpiechu, kompaktem, trzeci dzień robiąc zdjęcia. Proszenie byle kogo o pomoc też nie przynosi dobrych efektów. Wtedy bez profesjonalistów się nie obejdzie.

No ale to zależy co komu potrzebne.

tom170
27-07-2008, 23:26
czy ta strona ktora podales to naprawde ci sie podoba czy prowokujesz..???

A Ty swoja strone sam zrobiłeś??? Jest statyczna czy możesz dodawać sobie zdjęcia nawet teraz do której kategorii zechcesz??? Ciekawi mnie to gdyż strona jest we flashu nie wiem jak wygladaja możliwości budowy strony we flashu i odwolania sie do np bazy danych. Czy jest to bezposrednio za pomocą flasha możliwe czy trzeba użyć np JSP lub PHP bądź innego języka skryptowego.

do SID'a :

90% tego na co ludzie zwracają uwagę to grafika... Tego akurat nie potrafie robić za to potrafię reszte... i tym samym sam i tak nie zrobię za fajnej strony co najwyzej moze byc funkcjonalna... pisząc funkcjonalna mam na mysli wpełni dynamiczna strone bez przeladywania co klikniecie (AJAX) zresztą w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy widać, że wykorzystanie tej technologii stalo się coraz powszechniejsze wystarczy przypomniec sobie jak wygladala strona WP 2lata temu a jak wyglada teraz :) albo wWP TV

sid
28-07-2008, 07:51
do SID'a :

90% tego na co ludzie zwracają uwagę to grafika... Tego akurat nie potrafie robić za to potrafię reszte... i tym samym sam i tak nie zrobię za fajnej strony co najwyzej moze byc funkcjonalna... pisząc funkcjonalna mam na mysli wpełni dynamiczna strone bez przeladywania co klikniecie (AJAX) zresztą w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy widać, że wykorzystanie tej technologii stalo się coraz powszechniejsze wystarczy przypomniec sobie jak wygladala strona WP 2lata temu a jak wyglada teraz :) albo wWP TV

Ta umiejętność, którą posiadasz, to prawdziwa, rzetelną widza. To jest coś! Nie można być specem jednocześnie od wszystkiego. Teraz potrzebujesz do tandemu jeszcze kogoś, kto potrafi zaprojektować coś fajnego i razem tworzycie wspaniały team.

Nawet jeżeli zrobił byś stronę bez grafiki wypasionej, ale zrobią od podstaw, to do razu wprawne oko zaważy, że jest to strona stworzona a nie skopiowana.

Trzeba zdefiniować do jakiego odbiorcy chce się trafić, jak do laika komputerowego, wystraczy, że strona będzie ładna, nawet skopiowana, jak do kogoś kto zna się na rzeczy, własnoręcznie robiona strona, nawet bez grafiki będzie wyglądała lepiej. No i są też środowiska, gdzie wszystko musi być najwyższej próby.

gutek
28-07-2008, 09:35
Jest statyczna czy możesz dodawać sobie zdjęcia nawet teraz do której kategorii zechcesz??? Ciekawi mnie to gdyż strona jest we flashu nie wiem jak wygladaja możliwości budowy strony we flashu i odwolania sie do np bazy danych. Czy jest to bezposrednio za pomocą flasha możliwe czy trzeba użyć np JSP lub PHP bądź innego języka skryptowego.

Można się odwołać poprzez xml'a którego możesz wygenerować poprzez php. Lista fotek pociągnięta z bazy. Później tylko odpowiednie odczytanie tego we flashu.

quins
04-06-2009, 16:43
Jesli pozwolicie to zabiore glos jako znawca tematu. W sprawach internetowych czuje sie mocny a fotografii dopiero sie ucze co prezentuje na swojej stronie www.kuinski.net (http://www.kuinski.net) - ale nie o to chodzi.

Od 2000 roku prowadze firme internetowa www.netius.pl (http://www.netius.pl) w zeszlym roku uruchomilismy swoj profesjonalny system sklepu internetowego www.max-shop.pl (http://www.max-shop.pl) a w tym roku uruchamiamy niespotykany w kraju system zarzadzania trescia w oparciu m.in. o system multiuploadu co wysmienicie sprawdza sie w przypadku galerii WWW - przyklad znajdziecie w linku Dlaczego HotCMS na stronie www.hotcms.pl (http://www.hotcms.pl)

Strony WWW oparte o flasha sa jak najbardziej edytowalne poprzez panele PHP i XML - chlop najprosciej w swiecie nie mial wystarczajacych umiejestnosci. Pisze, iz mozna to zrobic, to przykladem niech tu bedzie np sklep internetowy wykonany przez milosnikow flasha choc ja osobiscie strony we flashu ani tym bardziej sklepu we flashu nie chcial gdyz technologii takich nie lubia wyszukiwarki a w tym google.

Chlop piosze tu o pozyucjonowaniu ale widac, ze nie do konca swobodnie porusza sie w tym temacie. GOOGLE ma wykaz 200 elementow, ktore maja wplyw na pozycje Twojej strony WWW w wyszukiwarkach :) Zaczynajac od adresu WWW, poprzez samo zakodowanie strony i wybor technologii az po jave i flash ktorych nie lubia wyszukiwarki bo nie potrafia jeszcze ich czytac.
Flash i jave mozna na stronach stosowac ale tylko tam gdzie nie maja wplywu na rozwijanie kolejnych galezi strony - chodzi o mape strony - google wchodzac na strone glowna Twojej galerii musi bez przeszkod odwiedzic kazda z Twoich podstro !

Zapraszam na www.hotcms.pl (http://www.hotcms.pl)

Pavlik
11-10-2009, 12:35
nie chcialem zaczynac nowego tematu z jednym pytaniem, wiec chyba tutaj bedzie ok,

czy ktoś z forumowiczów orientuje się w jakim skrypcie można stworzyć galerię www ze zdjęciami jak z linku: http://www.okamgnienie.pl/sluby/09.08.2008/index.html

generalnie chodzi mi o prostą galerię w której wrzucam na serwer fotki o jednej szerokości na pionowym boku i wszystkie zdjęcia są ustawione obok siebie - scroll w prawo na jednej stronie. Dokładnie jak w podanym linku.

z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

piotrek72t
11-10-2009, 13:20
Galerię we fleshu można aktualizować, bez "kompilowania" pliku, zwróc uwagę osobie mającej zrobić galerie , ze możesz ją aktualizować przez pliki xml, o ile piszący stronę się nieco postara.

script
19-10-2009, 20:42
Witam wszystkich serdecznie.
Zarejestrowany jestem tu już jakiś czas, jednak jakoś nie było okazji do pisania postów :)

Przechodząc do sedna, jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy dotyczącej budowy strony opartej na (x)html'u, php, JS to można śmiało pisać, postaram się pomóc.
Dla zainteresowanych mogę podesłać swoje portfolio na PW.

wojkij
19-10-2009, 22:42
Tak głupio zapytam ale może ktoś się orientuje - ile kosztuje wykonanie w miarę dobrej strony z portfolio? +/-

AdamMaxx
19-10-2009, 23:11
Strona jest genialnie prosta i mimo, że ma skrypty bez niech też świetnie wygląda i działa. Ktoś po prostu sprytnie przełamał konwencję i zrobił bardzo szeroka stronę a w niej w tabeli (jednym wierszu) umieścił zdjęcia. Kod strony jest jawny wystarczy zapisać stronę sieci kompletną. Potem można się do woli bawić podmienianiem zdjęć na własne ;).

script
20-10-2009, 08:31
(...)Kod strony jest jawny wystarczy zapisać stronę sieci kompletną. Potem można się do woli bawić podmienianiem zdjęć na własne ;).

Rozumiem, że jeśli ktoś skopiuje Twoje zdjęcia na dysk a potem obrobi je jeszcze raz w photoshopie i wrzuci na swoją strone jako jego to też będzie oki ?

Kod strony www jest również chroniony takimi samymi prawami autorskimi jak wszystko inne, tak nawiasem mówiąc :)