Zobacz pełną wersję : 10-22mm
robsonikus
12-03-2005, 22:12
Czy obiektyw 10-22mm canona wspolpracuje z lampa 580ex?
Dokladnie chodzi mi o E-TTL II
Bede wdzieczny za odpowiedz
Pozdrawiam
Pewnosci nie mam, ale wydaje mi sie ze tak. Skoro nawet kit podaje odleglosc, to 10-22 pewnie tez.
[ Dodano: 12-03-2005 ]
Dobra, juz mam pewnosc:
Both lenses include new distance metering information, providing compatibility with the E-TTL II flash system of the EOS 20D.
Zrodlo: http://www.canon.ee/products/about.asp?id=1314
Jak zwykle, magiczne Google :P pomogly... przy odrobinie checi ;-)
Czy obiektyw 10-22mm canona wspolpracuje z lampa 580ex?
Dokladnie chodzi mi o E-TTL II
A ja po raz kolejny zwroce uwage i naprostuje jakis glupi i dziwny stereotyp :
E-TTL II to funkcja BODY a nie specyficznej lampy.
To ze lampa 580EX wyszla mniej wiecej w tym samym czasie co body 20D ktore ma E-TTL II ma sie nijak do tego ze lampa 580EX obsluguje E-TTL II. NIE!
To BODY 20D, 1DMkII, 33V i pare innych obsluguja E-TTL II oraz WIELE lamp wspolpracujacych z tymi body (m.in. wszystkie lampy serii EX, Sigma 500DG Super itp).
Wybijcie sobie ludzie z glowy ten stereotyp ze tylko lampa 580EX obsluguje E-TTL II , prosze... bo to naprawde glupie, niezrozumiale i niezgodne z prawda jest :?
hmm.
Z tego co mi wiadomo, to obiektyw musi przekazywać informacje o odległości do body. Zatem:
*odpowiednie body
*odpowiedni obiektyw
*odpowiednia lampa.
Vitez a co ci da body z E-TTL II lub lampa z E-TTL II, jesli obiektyw nie bedzie spelnial fundamentalnego dla dzialania E-TTL II warunku - nie bedzie przekazywal informacji o odleglosci ostrzenia???
A - jesli mnie wzrok nie myli - wlasnie o to robsonikus pytal... wiec nie rozumiem po co sie goraczkujesz
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://kavoo.psp.com.pl/emoticons2/supressed.gif)
[ Dodano: 13-03-2005 ]
hmm.
Z tego co mi wiadomo, to obiektyw musi przekazywać informacje o odległości do body. Zatem:
*odpowiednie body
*odpowiedni obiektyw
*odpowiednia lampa.
Inaczej:
* odpowiedni obiektyw
oraz
* odpowiednie body
lub
* odpowiednia lampa
To sa warunki dzialania E-TTL II
Inaczej:
* odpowiedni obiektyw
oraz
* odpowiednie body
lub
* odpowiednia lampa
Hmmm E-ttl bez odpowiedniej lampy????
Czy mając na myśli odpowiednie body myślisz o takim z wbudowaną lampą?
;)
hint:
Eos 20D + 10-22 + 540EZ nie będą działały w e-ttl II.
:)
hint:
Eos 20D + 10-22 + 540EZ nie będą działały w e-ttl II.
No co ty... nie bedzie? Popatrz pan... ;-)
Piszac swojego posta zalozylem (nie wiem, byc moze na wyrost :roll:), ze - skoro rozmawiamy o obiektywie EF-S, a wiec przeznaczonym dla puszek cyfrowych - logiczne bedzie dla wszystkich, ze mowie o lampach dzialajacych z puszkami cyfrowymi... czyli serii EX i konkurencyjnych odpowiednikach.
Czyzbym sie pomylil? :roll:
A ja sie na końcu uśmiechnąłem. :)
A tak swoją drogą, to widziałem na własne oczy, gdy kolega do eosa 20D podiął sb-800 --> czyt lampkę Nikona. I działąło :))).
Oczywiście tylko w manualu.
Vitez a co ci da body z E-TTL II lub lampa z E-TTL II, jesli obiektyw nie bedzie spelnial fundamentalnego dla dzialania E-TTL II warunku - nie bedzie przekazywal informacji o odleglosci ostrzenia???
A - jesli mnie wzrok nie myli - wlasnie o to robsonikus pytal
Robsonikus pytal zarowno o obiektyw jak i o lampe a w szczegolnosci jej obsluge E-TTL II. Moja odpowiedz odnosila sie tylko i wylacznie do tego, co zacytowalem z wypowiedzi robsonikusa, natomiast ty probujesz uogolniac moja odpowiedz :?
Nie, robsonikus pytal o obiektyw (a konkretnie o to, czy dziala w trybie E-TTL II z lampa)... wystarczy spojrzec na tytul topicu zeby sie zorientowac, ze dotyczy obiektywu EF-S 10-22mm a nie lampy 580EX.
Spojrzec na tytul, albo... przeczytac tresc ze zrozumieniem ;-)
Tak wiec ja nic nie uogolniam, tylko odpowiadam na zadane pytanie. Ty natomiast odnosisz sie do fragmentu wyrwanego z kontekstu, nic ponadto.
robsonikus
13-03-2005, 22:24
Nie bylem w domku,wiec nie moglem sledzic dyskusji na bierzaco.Dziekuje wszystkim za odpowiedz:)
Tak swoja droga to nie wiedzialem,ze dyskusja rozwinie sie az tak bardzo:)
Jeszcze raz wielkie dzieki.
Pozdrawiam
Ty natomiast odnosisz sie do fragmentu wyrwanego z kontekstu, nic ponadto.
Fragment? Owszem. Wyrwany z kontekstu? Wg mnie nie :P . I na tym musimy zakonczyc 8)
E-TTL II działa z Canon EOS 1D Mark II, EOS Rebel T2, EOS300X, EOS 20D, Elan 7ne and 7n, and EOS 33
E-TTL działa z Canon EOS 1v, EOS 1Ds, EOS 1D, EOS 10D, D60, D30, Digital Rebel, EOS300D, D2000, Elan 7e and 7, Elan IIe and II, Rebel Ti, Rebel K2, Rebel 2000, Rebel GII and G, EOS IX and IX Lite.