Czy obiektyw 10-22mm canona wspolpracuje z lampa 580ex?
Dokladnie chodzi mi o E-TTL II
Bede wdzieczny za odpowiedz
Pozdrawiam
Czy obiektyw 10-22mm canona wspolpracuje z lampa 580ex?
Dokladnie chodzi mi o E-TTL II
Bede wdzieczny za odpowiedz
Pozdrawiam
Pewnosci nie mam, ale wydaje mi sie ze tak. Skoro nawet kit podaje odleglosc, to 10-22 pewnie tez.
[ Dodano: 12-03-2005 ]
Dobra, juz mam pewnosc:
Zrodlo: http://www.canon.ee/products/about.asp?id=1314Both lenses include new distance metering information, providing compatibility with the E-TTL II flash system of the EOS 20D.
Jak zwykle, magiczne Google :P pomogly... przy odrobinie checi ;-)
A ja po raz kolejny zwroce uwage i naprostuje jakis glupi i dziwny stereotyp :Zamieszczone przez robsonikus
E-TTL II to funkcja BODY a nie specyficznej lampy.
To ze lampa 580EX wyszla mniej wiecej w tym samym czasie co body 20D ktore ma E-TTL II ma sie nijak do tego ze lampa 580EX obsluguje E-TTL II. NIE!
To BODY 20D, 1DMkII, 33V i pare innych obsluguja E-TTL II oraz WIELE lamp wspolpracujacych z tymi body (m.in. wszystkie lampy serii EX, Sigma 500DG Super itp).
Wybijcie sobie ludzie z glowy ten stereotyp ze tylko lampa 580EX obsluguje E-TTL II , prosze... bo to naprawde glupie, niezrozumiale i niezgodne z prawda jest![]()
Vitez a co ci da body z E-TTL II lub lampa z E-TTL II, jesli obiektyw nie bedzie spelnial fundamentalnego dla dzialania E-TTL II warunku - nie bedzie przekazywal informacji o odleglosci ostrzenia???
A - jesli mnie wzrok nie myli - wlasnie o to robsonikus pytal... wiec nie rozumiem po co sie goraczkujesz
[ Dodano: 13-03-2005 ]
Inaczej:Zamieszczone przez adamek
* odpowiedni obiektyw
oraz
* odpowiednie body
lub
* odpowiednia lampa
To sa warunki dzialania E-TTL II
No co ty... nie bedzie? Popatrz pan... ;-)Zamieszczone przez adamek
Piszac swojego posta zalozylem (nie wiem, byc moze na wyrost), ze - skoro rozmawiamy o obiektywie EF-S, a wiec przeznaczonym dla puszek cyfrowych - logiczne bedzie dla wszystkich, ze mowie o lampach dzialajacych z puszkami cyfrowymi... czyli serii EX i konkurencyjnych odpowiednikach.
Czyzbym sie pomylil?![]()
Robsonikus pytal zarowno o obiektyw jak i o lampe a w szczegolnosci jej obsluge E-TTL II. Moja odpowiedz odnosila sie tylko i wylacznie do tego, co zacytowalem z wypowiedzi robsonikusa, natomiast ty probujesz uogolniac moja odpowiedzZamieszczone przez kavoo
![]()
Nie, robsonikus pytal o obiektyw (a konkretnie o to, czy dziala w trybie E-TTL II z lampa)... wystarczy spojrzec na tytul topicu zeby sie zorientowac, ze dotyczy obiektywu EF-S 10-22mm a nie lampy 580EX.
Spojrzec na tytul, albo... przeczytac tresc ze zrozumieniem ;-)
Tak wiec ja nic nie uogolniam, tylko odpowiadam na zadane pytanie. Ty natomiast odnosisz sie do fragmentu wyrwanego z kontekstu, nic ponadto.