Zobacz pełną wersję : Chip FOTO-VIDEO padł
No to sobie poczytaliśmy. Fakt, że artykuły tam raczej kiepskie, ale było. I się zmyło. Miesięcznik padł był (prawdopodobnie, jak to powiedział "dział dystrybucji")
Nie wiedziałem, że coś takiego nawet istnieje(ło). W pracy już dawno pozbyliśmy się Chipopodobnych wydawnictw - są po prostu za słabe...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5818
Czasopismo bylo calkiem sympatyczne, gdyby "masy" do ktorych bylo skierowane zaczely korzystac z rad jakich udzielano w artykulach, ogolny poziom zdjec podniosl by sie zauwazalnie. Chociazby na stronach typu plfoto. ;)
Nie wiedziałem, że coś takiego nawet istnieje(ło). W pracy już dawno pozbyliśmy się Chipopodobnych wydawnictw - są po prostu za słabe...
To prawda. Artykuły były czasem bardzo kiepskie, ale lepsze to niż nic. Ludziska się choć trochę fotokultury uczyły, a tak... :-/
Prenumerowałem swego czasu. Az doszedłem do wniosku, że całą zawartą tam wiedze plus o wiele wiele wiecej pozytecznych i ciekawych informacji znajduje na CB tudzież wogóle w necie. Mysle, że to jest jeden z głównych powodów upadku tego typu periodyków.
W zasadzie to w necie mozna znalezc wszystko, wiec kupowanie jakiejkolwiek prasy w pewnym sensie mija sie z celem. A jeszcze jak ktos ma laptopa i zasieg WIFI w WC, to... ;)
siedze w pracy, nuda -oczy od monitora już bolą :) to biore CFV i sympatycznie zabijam czas ;) kiepskie, nie kiepskie... dla zapalonego amatora super czasopismo... ale fakt, laptop na kolanach w WC to dopiero coś i muzyczke jakąś można posłuchać:) jakby każdy amator poczytał ze zrozumieniem te artykuły to serio jakość wszechobecnych fotek byłaby wyższa...... no trochę. ;)
Jak dla mnie przeważnie brakowało w nim większego zgłębienia tematu. I tak trzeba było wchodzić na CB aby być usatysfakcjonowanym.
A jeszcze jak ktos ma laptopa i zasieg WIFI w WC, to...
No i tu jest problem. Bo w domu, w WC nie mam zasięgu, a w pracy kibelek jest tak mały, że nogami zapieram się o umywalkę ;)
Kiedyś kupiłem kilka numerów, jednak szybko przestałem. Jakby nie patrzeć, to gazeta była kiepska.
Mi się podobało te pismo, wiele skorzystałem z ich artykułów, ogólnie bywało różnie z tematyką ale w większości przypadków na plus. To napisałem ja amator fotografi :-)
Czasopismo bylo calkiem sympatyczne, gdyby "masy" do ktorych bylo skierowane zaczely korzystac z rad jakich udzielano w artykulach, ogolny poziom zdjec podniosl by sie zauwazalnie.
dokładnie - zgadzam się w całej rozciągłości
może zamiast marudzić nad poziomem CFV powiedzcie proszę, co możecie z czystym sumieniem polecić na rynku z "lub czasopism" jeśli chodzi o szeroko pojętą zagródkę foto
bruckner
04-06-2007, 21:50
Szkoda że upadło.... kilka Ciekawych informacji na nr tam było. Ogólnie gdyby było troszku tańsze to pewnie byłaby to całkiem przyjemna lekturka do kominka w piątkowy wieczór hihi :)
pozdrawiam
pepeplaza
05-06-2007, 11:05
Przyłączam się do pytania Amholena - jakie czasopismo drukowane zajmujące się fotografią jest obecnie najbardziej wartościowe waszym zdaniem?
sniper88
05-06-2007, 16:06
Jak byłem ostatnio w empiku to przerzuciłem kilka tego typu gazet, i o ile się nie mylę to "Digital Camera Magazine" (http://www.dcmag.co.uk/) był najlepszy.
CFV był jak dla mnie gazeta niezla, ale nie zaglebiali sie tam bardziej w opisywane tematy.
Hmmm to nawet nie wiedzialem ze padl, :/ a kupowalem ta nie ze wzgledu na jakies techniki fotografowania a dla artykulow w stylu prawa autorskie, czy czy ewentualnie testy porownawcze obiektywow (choc patrzylem na nie z takim lekkim przymrozeniem oka), nawet na bazie jednego z artow w tej gazecie zaczolem logiczniej porzadkowac zdjecia, i teraz powiem to mi na wet w krew weszlo zanalezianie jakiejs fotki teraz zajmuje mi doslownie chwile
łamane przez pare chwil.
Skad wogole taka informacja ze CFV upadl ??
Pozytyw tez padl... co mnie akurat bardziej zasmucilo
Zdrowko
Myślę,że wszystko co w tematyce foto pada to żle... SZKODA!
Jacek Deka
05-06-2007, 23:21
Tematyka CFV będzie w samym Chipie. Niestety będzie tego dużo mniej.
prenumerowałem i troszkę na kibelku czytałem, choć fakt ze niewiele nowego wnosili. Ostatnio dzwoniła pani, że jak będę chciał zaprenumerować to żebym wpłacił i przy rocznej dostanę 2 numery gratis. Zgodziłżem się (bo i córka i żonka się coś uczy) ale żeby mnie w czerwcowym numerze z fakturką na przelew przysłali i zdziwko bo powinno z koncem maja być...
Skad wogole taka informacja ze CFV upadl ??
Nie ma w punktach sprzedaży, a miał być tydzień temu. Dzwoniłem do działu dystrubucji i tam usłyszałem taką odpowiedź.
no ja właśnie byłem dziś w empiku i pozytywu nie widziałem. i rzeczywiście IMO tego bardziej szkoda, bo można było sobie pooglądać fajne fotki w super jakości na świetnym papierze(jak na gazetę) i poczytać teksty fajnym stylem pisane. na CB znajdziesz wszystko na temat techniki itd ale oglądanie zdjęć na monitorze i na papierze to dużo większa różnica niż czytanie.
Nie ma w punktach sprzedaży, a miał być tydzień temu. Dzwoniłem do działu dystrubucji i tam usłyszałem taką odpowiedź.
ja akurat pytalem w empiku u siebie 4 czerwca bo wtedy go dostaja, ale powiedzieli ze jeszcze nie ma,... na tym etapie nie wydawalo mi sie to niczym nienormalnym ... kazdy ma czasem jaka obsuwe
ja akurat pytalem w empiku u siebie 4 czerwca bo wtedy go dostaja, ale powiedzieli ze jeszcze nie ma,... na tym etapie nie wydawalo mi sie to niczym nienormalnym ... kazdy ma czasem jaka obsuwe
Babka w InMedio powiedziała że sporo osób się o tę gazetę pyta i że raczej ogłosili upadłość. Wziąłem numer redakcji ze stopki, nikt nie odpowiadał, marketing - to samo. Dopiero kolportaż - jakaś firma zewnętrzna i powiedziano mi że tytuł już się nie ukazuje. Stąd mój wniosek że upadli.
Vogel zamknal to pismo :-( Podobnie zrobil z Enterem. Teraz w "zwyklym" Chipie ma byc dzial foto... az sie boje, jak to bedzie wygladac.
Vogel zamknal to pismo :-( Podobnie zrobil z Enterem. Teraz w "zwyklym" Chipie ma byc dzial foto... az sie boje, jak to bedzie wygladac.
Źle będzie wyglądać i tyle. Pisma z CHIP w nazwie się staczają, zaczęło się kilka lat temu, a teraz po likwidacji głównej redakcji i laboratorium lepiej nie będzie.
Zakk Wylde
09-06-2007, 12:03
Jak nie będzie foto-video to nie mam po co chodzić do biblioteki ;P
Zapelnienie luki?
http://wirtualnemedia.pl/document,,2110421,Migut_Media_pracuje_nad_nowym_pr ojektem.html
A troche wyjasnien tu:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/tree/browse_frm/thread/80fdf3642335f882/a5059a84c0ec5ecd?rnum=11&_done=%2Fgroup%2Fpl.rec.foto.cyfrowa%2Fbrowse_frm% 2Fthread%2F80fdf3642335f882%2F8a33f1f0c5afa3c5%3F# doc_a5059a84c0ec5ecd
Nowy CHIP ma dodatek "32 strony ekstra!", gdzie jest namiastka FVD
Ten dodatek to imho porazka :-(
Kiedys kupowalem foto kurier tylko ze tam jest mase artykulow ktore dot. kilku modeli aparatow i masy obiektywow ktore w wiekszosci mnie nie interesuja. Szkoda CFV. Zawsze bylo kilka artykulow wartych uwagi. Swego czasu mieli na swojej stronie konkursy fotograficzne, najlepsze prace byly drukowane w magazynie. Ciekawe czy tamte tez wycofali.
malkontent
16-06-2007, 20:19
Już się pojawił nowy Chip z dodatkiem foto. IMO porażka. Przeglądałem w jakiejś gazetowni. Chipa FVD kupowałem, nie wszystkie numery, ale wybrane (po przejrzeniu w Empiku) i tutaj po krótkiej analizie z niesmakiem odłożyłem gazetę na półkę.
Pozytyw który namiętnie kupowałem przez długi czas też zniknął z rynku.
Pozostaje nieśmiertelne FOTO, w którym jest mało treści, dużo reklam i po przeczytaniu pozostaje niedosyt.
Jest też nieregularnik czyli Fotografia cyfrowa. Oraz gazetka sprzętowa, czyli Foto-Kurier.
IMO Chip najlepiej sie prezentowal od strony graficznej, tematy byly poparte przyzwoitymi zdjeciami. Artykuly sie zdazaly praktyczne. Wole taka gazete niz te pierdy popychane w Pozytywie. Tam nadal dorabiaja teorie do zdjec z jakiegos powodu...
IMO Chip najlepiej sie prezentowal od strony graficznej, tematy byly poparte przyzwoitymi zdjeciami. Artykuly sie zdazaly praktyczne. Wole taka gazete niz te pierdy popychane w Pozytywie. Tam nadal dorabiaja teorie do zdjec z jakiegos powodu...
no nie?
a mogliby napisać coś o wywoływaniu rawów, obróbce amatorskich portretów, czy jakiego obiektywu użyć do fotografowania dziecka
a tak kurcze się doszukują jakiejś ideologii, pomysłu w zwykłych fotkach.
Co to w ogóle jest!
;)
dla mnie pozytyw to najlepszy niesprzętowy periodyk na polskim rynku. był.
malkontent
18-06-2007, 10:05
Każdy periodyk ma swój target:
1. Foto-kurier - onanizm sprzętowy
2. Pozytyw - dla kogoś, dla kogo fotografia to sztuka i podchodzi do tego z ambicjami a nie "pstryknięcie zdjątka".
3. Chip FVD - gazeta dla fotoamatora, dla kogoś kto chciał poczytać czasem o sprzęcie i "pstryka zdjątka" ale czasem ma ochotę na zrobienie "zdjęcia życia".
Witam Jak widać gazeta się odradza w innym wydawnictwie i już przyjmują zgłoszenia do prenumeraty - start koniec września 2007 http://www.migutmedia.pl/index.php?dzial=2&grupa=8&strona=336&aktualnosc=0&jezyk=pl
mnie tam najbardziej podobaly sie testy... testowali wszystko... wygrywal nikon :D
Kolekcjoner
01-08-2007, 19:47
mnie tam najbardziej podobaly sie testy... testowali wszystko... wygrywal nikon :D
Eeee... przewrażliwiony coś jesteś :mrgreen:. Olka też czasami chwalili :).
Testy są do czytania, a każdy swój rozum mieć powinien i wybrać sprzęt najlepiej mu pasujacy - znajoma ma czerwony kompakt i też jest zadowolona bo takie były jej oczekiwania. Jej kasa, jej wybór...