Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chip FOTO-VIDEO padł

iREM
04-06-2007, 12:20
No to sobie poczytaliśmy. Fakt, że artykuły tam raczej kiepskie, ale było. I się zmyło. Miesięcznik padł był (prawdopodobnie, jak to powiedział "dział dystrybucji")

KMV10
04-06-2007, 12:28
Nie wiedziałem, że coś takiego nawet istnieje(ło). W pracy już dawno pozbyliśmy się Chipopodobnych wydawnictw - są po prostu za słabe...

pazurek
04-06-2007, 12:30
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5818

Czasopismo bylo calkiem sympatyczne, gdyby "masy" do ktorych bylo skierowane zaczely korzystac z rad jakich udzielano w artykulach, ogolny poziom zdjec podniosl by sie zauwazalnie. Chociazby na stronach typu plfoto. ;)

iREM
04-06-2007, 12:57
Nie wiedziałem, że coś takiego nawet istnieje(ło). W pracy już dawno pozbyliśmy się Chipopodobnych wydawnictw - są po prostu za słabe...

To prawda. Artykuły były czasem bardzo kiepskie, ale lepsze to niż nic. Ludziska się choć trochę fotokultury uczyły, a tak... :-/

kami74
04-06-2007, 13:14
Prenumerowałem swego czasu. Az doszedłem do wniosku, że całą zawartą tam wiedze plus o wiele wiele wiecej pozytecznych i ciekawych informacji znajduje na CB tudzież wogóle w necie. Mysle, że to jest jeden z głównych powodów upadku tego typu periodyków.

pazurek
04-06-2007, 13:31
W zasadzie to w necie mozna znalezc wszystko, wiec kupowanie jakiejkolwiek prasy w pewnym sensie mija sie z celem. A jeszcze jak ktos ma laptopa i zasieg WIFI w WC, to... ;)

ishi
04-06-2007, 13:58
siedze w pracy, nuda -oczy od monitora już bolą :) to biore CFV i sympatycznie zabijam czas ;) kiepskie, nie kiepskie... dla zapalonego amatora super czasopismo... ale fakt, laptop na kolanach w WC to dopiero coś i muzyczke jakąś można posłuchać:) jakby każdy amator poczytał ze zrozumieniem te artykuły to serio jakość wszechobecnych fotek byłaby wyższa...... no trochę. ;)

LemonR
04-06-2007, 15:16
Jak dla mnie przeważnie brakowało w nim większego zgłębienia tematu. I tak trzeba było wchodzić na CB aby być usatysfakcjonowanym.

PrzemeS
04-06-2007, 16:33
A jeszcze jak ktos ma laptopa i zasieg WIFI w WC, to...

No i tu jest problem. Bo w domu, w WC nie mam zasięgu, a w pracy kibelek jest tak mały, że nogami zapieram się o umywalkę ;)

Kiedyś kupiłem kilka numerów, jednak szybko przestałem. Jakby nie patrzeć, to gazeta była kiepska.

laur
04-06-2007, 17:51
Mi się podobało te pismo, wiele skorzystałem z ich artykułów, ogólnie bywało różnie z tematyką ale w większości przypadków na plus. To napisałem ja amator fotografi :-)

Amholen
04-06-2007, 18:41
Czasopismo bylo calkiem sympatyczne, gdyby "masy" do ktorych bylo skierowane zaczely korzystac z rad jakich udzielano w artykulach, ogolny poziom zdjec podniosl by sie zauwazalnie.

dokładnie - zgadzam się w całej rozciągłości

może zamiast marudzić nad poziomem CFV powiedzcie proszę, co możecie z czystym sumieniem polecić na rynku z "lub czasopism" jeśli chodzi o szeroko pojętą zagródkę foto

bruckner
04-06-2007, 21:50
Szkoda że upadło.... kilka Ciekawych informacji na nr tam było. Ogólnie gdyby było troszku tańsze to pewnie byłaby to całkiem przyjemna lekturka do kominka w piątkowy wieczór hihi :)
pozdrawiam

pepeplaza
05-06-2007, 11:05
Przyłączam się do pytania Amholena - jakie czasopismo drukowane zajmujące się fotografią jest obecnie najbardziej wartościowe waszym zdaniem?

sniper88
05-06-2007, 16:06
Jak byłem ostatnio w empiku to przerzuciłem kilka tego typu gazet, i o ile się nie mylę to "Digital Camera Magazine" (http://www.dcmag.co.uk/) był najlepszy.
CFV był jak dla mnie gazeta niezla, ale nie zaglebiali sie tam bardziej w opisywane tematy.

PROF
05-06-2007, 21:26
Hmmm to nawet nie wiedzialem ze padl, :/ a kupowalem ta nie ze wzgledu na jakies techniki fotografowania a dla artykulow w stylu prawa autorskie, czy czy ewentualnie testy porownawcze obiektywow (choc patrzylem na nie z takim lekkim przymrozeniem oka), nawet na bazie jednego z artow w tej gazecie zaczolem logiczniej porzadkowac zdjecia, i teraz powiem to mi na wet w krew weszlo zanalezianie jakiejs fotki teraz zajmuje mi doslownie chwile
łamane przez pare chwil.

Skad wogole taka informacja ze CFV upadl ??

lukep
05-06-2007, 21:40
Pozytyw tez padl... co mnie akurat bardziej zasmucilo

Zdrowko

nonak
05-06-2007, 22:13
Myślę,że wszystko co w tematyce foto pada to żle... SZKODA!

Jacek Deka
05-06-2007, 23:21
Tematyka CFV będzie w samym Chipie. Niestety będzie tego dużo mniej.

marekb
05-06-2007, 23:43
prenumerowałem i troszkę na kibelku czytałem, choć fakt ze niewiele nowego wnosili. Ostatnio dzwoniła pani, że jak będę chciał zaprenumerować to żebym wpłacił i przy rocznej dostanę 2 numery gratis. Zgodziłżem się (bo i córka i żonka się coś uczy) ale żeby mnie w czerwcowym numerze z fakturką na przelew przysłali i zdziwko bo powinno z koncem maja być...

iREM
06-06-2007, 16:38
Skad wogole taka informacja ze CFV upadl ??

Nie ma w punktach sprzedaży, a miał być tydzień temu. Dzwoniłem do działu dystrubucji i tam usłyszałem taką odpowiedź.

schabu
06-06-2007, 18:16
no ja właśnie byłem dziś w empiku i pozytywu nie widziałem. i rzeczywiście IMO tego bardziej szkoda, bo można było sobie pooglądać fajne fotki w super jakości na świetnym papierze(jak na gazetę) i poczytać teksty fajnym stylem pisane. na CB znajdziesz wszystko na temat techniki itd ale oglądanie zdjęć na monitorze i na papierze to dużo większa różnica niż czytanie.

PROF
06-06-2007, 18:24
Nie ma w punktach sprzedaży, a miał być tydzień temu. Dzwoniłem do działu dystrubucji i tam usłyszałem taką odpowiedź.

ja akurat pytalem w empiku u siebie 4 czerwca bo wtedy go dostaja, ale powiedzieli ze jeszcze nie ma,... na tym etapie nie wydawalo mi sie to niczym nienormalnym ... kazdy ma czasem jaka obsuwe

iREM
06-06-2007, 19:56
ja akurat pytalem w empiku u siebie 4 czerwca bo wtedy go dostaja, ale powiedzieli ze jeszcze nie ma,... na tym etapie nie wydawalo mi sie to niczym nienormalnym ... kazdy ma czasem jaka obsuwe
Babka w InMedio powiedziała że sporo osób się o tę gazetę pyta i że raczej ogłosili upadłość. Wziąłem numer redakcji ze stopki, nikt nie odpowiadał, marketing - to samo. Dopiero kolportaż - jakaś firma zewnętrzna i powiedziano mi że tytuł już się nie ukazuje. Stąd mój wniosek że upadli.

Roni
09-06-2007, 08:44
Vogel zamknal to pismo :-( Podobnie zrobil z Enterem. Teraz w "zwyklym" Chipie ma byc dzial foto... az sie boje, jak to bedzie wygladac.

perian
09-06-2007, 11:24
Vogel zamknal to pismo :-( Podobnie zrobil z Enterem. Teraz w "zwyklym" Chipie ma byc dzial foto... az sie boje, jak to bedzie wygladac.

Źle będzie wyglądać i tyle. Pisma z CHIP w nazwie się staczają, zaczęło się kilka lat temu, a teraz po likwidacji głównej redakcji i laboratorium lepiej nie będzie.

Zakk Wylde
09-06-2007, 12:03
Jak nie będzie foto-video to nie mam po co chodzić do biblioteki ;P

Vitez
13-06-2007, 17:14

Zapelnienie luki?
http://wirtualnemedia.pl/document,,2110421,Migut_Media_pracuje_nad_nowym_pr ojektem.html

A troche wyjasnien tu:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/tree/browse_frm/thread/80fdf3642335f882/a5059a84c0ec5ecd?rnum=11&_done=%2Fgroup%2Fpl.rec.foto.cyfrowa%2Fbrowse_frm% 2Fthread%2F80fdf3642335f882%2F8a33f1f0c5afa3c5%3F# doc_a5059a84c0ec5ecd

RNz
15-06-2007, 21:12
Nowy CHIP ma dodatek "32 strony ekstra!", gdzie jest namiastka FVD

Roni
15-06-2007, 21:53
Ten dodatek to imho porazka :-(

JaBlam
15-06-2007, 23:18
Kiedys kupowalem foto kurier tylko ze tam jest mase artykulow ktore dot. kilku modeli aparatow i masy obiektywow ktore w wiekszosci mnie nie interesuja. Szkoda CFV. Zawsze bylo kilka artykulow wartych uwagi. Swego czasu mieli na swojej stronie konkursy fotograficzne, najlepsze prace byly drukowane w magazynie. Ciekawe czy tamte tez wycofali.

malkontent
16-06-2007, 20:19
Już się pojawił nowy Chip z dodatkiem foto. IMO porażka. Przeglądałem w jakiejś gazetowni. Chipa FVD kupowałem, nie wszystkie numery, ale wybrane (po przejrzeniu w Empiku) i tutaj po krótkiej analizie z niesmakiem odłożyłem gazetę na półkę.

Pozytyw który namiętnie kupowałem przez długi czas też zniknął z rynku.

Pozostaje nieśmiertelne FOTO, w którym jest mało treści, dużo reklam i po przeczytaniu pozostaje niedosyt.
Jest też nieregularnik czyli Fotografia cyfrowa. Oraz gazetka sprzętowa, czyli Foto-Kurier.

etanol
17-06-2007, 16:49
IMO Chip najlepiej sie prezentowal od strony graficznej, tematy byly poparte przyzwoitymi zdjeciami. Artykuly sie zdazaly praktyczne. Wole taka gazete niz te pierdy popychane w Pozytywie. Tam nadal dorabiaja teorie do zdjec z jakiegos powodu...

adamek
17-06-2007, 20:16
IMO Chip najlepiej sie prezentowal od strony graficznej, tematy byly poparte przyzwoitymi zdjeciami. Artykuly sie zdazaly praktyczne. Wole taka gazete niz te pierdy popychane w Pozytywie. Tam nadal dorabiaja teorie do zdjec z jakiegos powodu...

no nie?
a mogliby napisać coś o wywoływaniu rawów, obróbce amatorskich portretów, czy jakiego obiektywu użyć do fotografowania dziecka

a tak kurcze się doszukują jakiejś ideologii, pomysłu w zwykłych fotkach.
Co to w ogóle jest!

;)

schabu
18-06-2007, 09:20
dla mnie pozytyw to najlepszy niesprzętowy periodyk na polskim rynku. był.

malkontent
18-06-2007, 10:05
Każdy periodyk ma swój target:
1. Foto-kurier - onanizm sprzętowy
2. Pozytyw - dla kogoś, dla kogo fotografia to sztuka i podchodzi do tego z ambicjami a nie "pstryknięcie zdjątka".
3. Chip FVD - gazeta dla fotoamatora, dla kogoś kto chciał poczytać czasem o sprzęcie i "pstryka zdjątka" ale czasem ma ochotę na zrobienie "zdjęcia życia".

Semtex
01-08-2007, 17:30
Witam Jak widać gazeta się odradza w innym wydawnictwie i już przyjmują zgłoszenia do prenumeraty - start koniec września 2007 http://www.migutmedia.pl/index.php?dzial=2&grupa=8&strona=336&aktualnosc=0&jezyk=pl

Skipper
01-08-2007, 19:28
mnie tam najbardziej podobaly sie testy... testowali wszystko... wygrywal nikon :D

Kolekcjoner
01-08-2007, 19:47
mnie tam najbardziej podobaly sie testy... testowali wszystko... wygrywal nikon :D

Eeee... przewrażliwiony coś jesteś :mrgreen:. Olka też czasami chwalili :).

jarekA
02-08-2007, 14:46

Testy są do czytania, a każdy swój rozum mieć powinien i wybrać sprzęt najlepiej mu pasujacy - znajoma ma czerwony kompakt i też jest zadowolona bo takie były jej oczekiwania. Jej kasa, jej wybór...