Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o aparat do zdjęć legitymacyjnych w studiu.

HalVa
01-06-2007, 12:08
Witam!
W moim zakładzie fotograficznym przymierzamy się do zmiany aparatu do robienia "legitek". Dotychczas pracowaliśmy na Olypusie c-3000 i c-4000. Jakiego sprzętu używacie? Co możecie polecić do studia?

Pozdrawiam

mor_feusz
01-06-2007, 12:25
ostatnio szwagier jak byl zrobic sobie zdjecia (jeszcze w PL) to kobietka miala 10D + 50/1.8

Vitez
02-06-2007, 00:28
Witam!
W moim zakładzie fotograficznym przymierzamy się do zmiany aparatu do robienia "legitek". Dotychczas pracowaliśmy na Olypusie c-3000 i c-4000. Jakiego sprzętu używacie? Co możecie polecić do studia?

A mozesz opisac czego ci brakuje w dotychczasowym sprzecie ze chcesz zmienic?

schabu
02-06-2007, 00:43
no dokładnie, bo co lepszym kompaktem można robić zdjęcia legitymacyjne:)

HuleLam
02-06-2007, 07:05
A mozesz opisac czego ci brakuje w dotychczasowym sprzecie ze chcesz zmienic?

Zgadywałbym, że stopki na lampę? IMHO stopka byłaby przydatna przy oświetleniu studyjnym (żeby założyć wyzwalacz lub lampę lub kostkę synchro).
...no ale tylko HalVa wie czego potrzebuje ;)

Vitez
02-06-2007, 14:17
Zgadywałbym, że stopki na lampę? IMHO stopka byłaby przydatna przy oświetleniu studyjnym (żeby założyć wyzwalacz lub lampę lub kostkę synchro).

Jesli mowa TYLKO o zdjeciach legitymacyjnych to halogeny+kompakt daja rade. Jesli przy okazji cos tam innego do popstrykania w studio to stopka rzeczywiscie przydatna ale jeszcze lepiej gniazdo PC.

...no ale tylko HalVa wie czego potrzebuje ;)

Ale wyglada na to ze zadal pytania klasy fire&forget. Czyli ja pytam, wymagam a wy mi podajcie na tacy odpowiedz czyli wydajcie za mnie moje pieniadze. Bez checi kontynuowania dyskusji czy poszerzenia naszej wiedzy o wymaganiach pytajacego :? .

HalVa
04-06-2007, 16:51
Ale wyglada na to ze zadal pytania klasy fire&forget. Czyli ja pytam, wymagam a wy mi podajcie na tacy odpowiedz czyli wydajcie za mnie moje pieniadze. Bez checi kontynuowania dyskusji czy poszerzenia naszej wiedzy o wymaganiach pytajacego :? .

No więc nie tak do końca :)

Dlaczego chcę zmienić? Zdjęcia wykonywane tym aparatem, niewiem czy to taki egz., są nijakie. Co rozumiem pod tym pojęciem? Brak im życia, osoby wyglądają jak by były przyklejone do tła. Bardzo nie podobają nam się kolory zdjęć. Jakieś sinawe, poza tym aparat pracuje na AWB, i różnie ustawia balans bieli, na kazdej osobie co skutkuje wariacjami kolorystycznymi zdjęć.

Oświetlenie w studiu mamy 2x Halogeny Elfo na statywach. Aparat podlączony do lampy kablem. Lampa wyzwala błysk w owych halogenach. Zdjęcia robimy ma ustawieniach:
F9( czasem 8 ) 1/60s

Myśleliśmy żeby robic Canonem 350D + Sigma 18-200, tam można ustawić WB na szara kartę i uzyskuje się w te sposób jakiś standard. Wracając do Olypusa, często zdarza mu się wypalić jaśniejsze ubrania osób podczas fotografowania.

SimOn!
04-06-2007, 17:04
Oświetlenie w studiu mamy 2x Halogeny Elfo na statywach. Aparat podlączony do lampy kablem. Lampa wyzwala błysk w owych halogenach. No to chyba jednak lampy blykowe macie co :roll: a ten "halogen" to pilot z lamp.

Myśleliśmy żeby robic Canonem 350D + Sigma 18-200, tam można ustawić WB na szara kartę i uzyskuje się w te sposób jakiś standard. Wracając do Olypusa, często zdarza mu się wypalić jaśniejsze ubrania osób podczas fotografowania.

No 18-200 wybitnie NIE nadaje sie do studia ! Kupcie jakiegos Canona G5 lub G6 i po problemie. Skoro tylko robicie legitymacyjne to moim zdaniem szkoda sie bawic lustrem.

A co do WB - to co za problem ustawic na swiatlo blyskowe i juz.

HalVa
04-06-2007, 17:08
Nie nie, źle zrozumiałeś. Nie robimy tylko zdjęć legitymacyjnych. Fotografujemy śluby chrzty itd. Jesteśmy studiem z ponad 50 letnim stażem :)
Dlaczego konkretnie 18-200 nie do studia?
Co do lamp, masz rację, źle się wyraziłem.

Co do WB, to te olypusy (c-4000 tylko bo c-3000 nie moze ustawiac WB, ma tylko automat) ustawiają WB bez błysku, więc na światło lamp nie da rady, a po ustawieniu bez lamp, wychodzą cuda na kiju.

pazurek
04-06-2007, 17:10
Myśleliśmy żeby robic Canonem 350D + Sigma 18-200

Legitymacyjne zdjecia 18-200? Myslalem ze do takich zdjec sadza sie klientow w studio na krzesle? No chyba ze zdazaja sie wam tacy z ADHD i trzeba ich lapac 10x zoomem. :twisted:

HalVa
04-06-2007, 17:18
Zapytałem o 18-200 poniewaz takowy mamy przy 350D w studiu. Posiadamy również 18-125.

SimOn! dlaczego uważasz ze Sigma 18-200 nie nadaje się do studia?

pazurek
04-06-2007, 17:31
Ja tez uwazam ze sie nie nadaje :) Moge napisac dlaczego? :)

Poniewaz studio jest po to zeby uzyskac jak najlepsze efekty w kontrolowanym srodowisku (oswietlenie). Nie uzywa sie do tego tragicznej jakosci ciemnych hiperzoomow.

A co do olympusow to byl jakis trick z wchodzeniem do menu serwisowego, dzieki czemu mozna bylo otrzymywac pliki RAW zamiast JPG. :)

schabu
04-06-2007, 18:31
50 letni staż powiadasz...serio?

HalVa
04-06-2007, 22:26
Serio.

Co do Olypusów, pamiętasz może w jaki sposób to można uzyskać?

pazurek
04-06-2007, 22:49
http://myolympus.org/4040/#RAW

a oprocz tego forum na olumpusclub.pl => wyszukiwarka => "c4000 raw" :)

Vitez
05-06-2007, 00:18
Zapytałem o 18-200 poniewaz takowy mamy przy 350D w studiu. Posiadamy również 18-125.

350D juz jest to polowa sukcesu. Dokupcie 50 1.8, przyslona 5.6, porzadny statyw, do tego oprofilowanie tego wszystkiego (Na forum dzial Gielda - jest kilka ofert profilowania, albo na priv moge wymienic co najmniej trzech forumowiczow zajmujacych sie tym biznesem), do tego podstawy obrobki RAW:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12828

I wlasciwie jestescie w domu. Oprofilujecie zdjecie juz zrobione - wiec juz z blyskiem, wiec nie bedzie klopotow z balansem na wszystkich zdjeciach zrobionych przy tych samych nastawach (sila blysku, przyslona, czas, tlo).

HalVa
11-06-2007, 16:10
Pisząc "oprofilować" masz na myśli, "zgranie" profili kolorystycznych minilabu z Photoshopem zainstalowanym na osobnym stanowisku do obróbki zdjęć?

Vitez
11-06-2007, 18:18
Pisząc "oprofilować" masz na myśli, "zgranie" profili kolorystycznych minilabu z Photoshopem zainstalowanym na osobnym stanowisku do obróbki zdjęć?

Oprofilowac w tym przypadku = robisz zdjecie dedykowanej tablicy testowej (przy ustawieniach aparatu i oswietlenia jakie zamierzacie na stale stosowac) i dedykowanym softwarem produkujesz profil dla monitora i drukarki/labu. To tak w bardzo ogolnym skrocie.
Wiecej tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520