Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pytanie o aparat do zdjęć legitymacyjnych w studiu.

HalVa
    Guest

Domyślnie Pytanie o aparat do zdjęć legitymacyjnych w studiu.

Witam!
    W moim zakładzie fotograficznym przymierzamy się do zmiany aparatu do robienia "legitek". Dotychczas pracowaliśmy na Olypusie c-3000 i c-4000. Jakiego sprzętu używacie? Co możecie polecić do studia?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ostatnio szwagier jak byl zrobic sobie zdjecia (jeszcze w PL) to kobietka miala 10D + 50/1.8

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HalVa Zobacz posta
    Witam!
    W moim zakładzie fotograficznym przymierzamy się do zmiany aparatu do robienia "legitek". Dotychczas pracowaliśmy na Olypusie c-3000 i c-4000. Jakiego sprzętu używacie? Co możecie polecić do studia?
    A mozesz opisac czego ci brakuje w dotychczasowym sprzecie ze chcesz zmienic?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no dokładnie, bo co lepszym kompaktem można robić zdjęcia legitymacyjne
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A mozesz opisac czego ci brakuje w dotychczasowym sprzecie ze chcesz zmienic?
    Zgadywałbym, że stopki na lampę? IMHO stopka byłaby przydatna przy oświetleniu studyjnym (żeby założyć wyzwalacz lub lampę lub kostkę synchro).
    ...no ale tylko HalVa wie czego potrzebuje

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Zgadywałbym, że stopki na lampę? IMHO stopka byłaby przydatna przy oświetleniu studyjnym (żeby założyć wyzwalacz lub lampę lub kostkę synchro).
    Jesli mowa TYLKO o zdjeciach legitymacyjnych to halogeny+kompakt daja rade. Jesli przy okazji cos tam innego do popstrykania w studio to stopka rzeczywiscie przydatna ale jeszcze lepiej gniazdo PC.

...no ale tylko HalVa wie czego potrzebuje
    Ale wyglada na to ze zadal pytania klasy fire&forget. Czyli ja pytam, wymagam a wy mi podajcie na tacy odpowiedz czyli wydajcie za mnie moje pieniadze. Bez checi kontynuowania dyskusji czy poszerzenia naszej wiedzy o wymaganiach pytajacego .

HalVa
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale wyglada na to ze zadal pytania klasy fire&forget. Czyli ja pytam, wymagam a wy mi podajcie na tacy odpowiedz czyli wydajcie za mnie moje pieniadze. Bez checi kontynuowania dyskusji czy poszerzenia naszej wiedzy o wymaganiach pytajacego .
    No więc nie tak do końca

Dlaczego chcę zmienić? Zdjęcia wykonywane tym aparatem, niewiem czy to taki egz., są nijakie. Co rozumiem pod tym pojęciem? Brak im życia, osoby wyglądają jak by były przyklejone do tła. Bardzo nie podobają nam się kolory zdjęć. Jakieś sinawe, poza tym aparat pracuje na AWB, i różnie ustawia balans bieli, na kazdej osobie co skutkuje wariacjami kolorystycznymi zdjęć.

Oświetlenie w studiu mamy 2x Halogeny Elfo na statywach. Aparat podlączony do lampy kablem. Lampa wyzwala błysk w owych halogenach. Zdjęcia robimy ma ustawieniach:
    F9( czasem 8 ) 1/60s

Myśleliśmy żeby robic Canonem 350D + Sigma 18-200, tam można ustawić WB na szara kartę i uzyskuje się w te sposób jakiś standard. Wracając do Olypusa, często zdarza mu się wypalić jaśniejsze ubrania osób podczas fotografowania.

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Oświetlenie w studiu mamy 2x Halogeny Elfo na statywach. Aparat podlączony do lampy kablem. Lampa wyzwala błysk w owych halogenach.
    No to chyba jednak lampy blykowe macie co a ten "halogen" to pilot z lamp.

Myśleliśmy żeby robic Canonem 350D + Sigma 18-200, tam można ustawić WB na szara kartę i uzyskuje się w te sposób jakiś standard. Wracając do Olypusa, często zdarza mu się wypalić jaśniejsze ubrania osób podczas fotografowania.
    No 18-200 wybitnie NIE nadaje sie do studia ! Kupcie jakiegos Canona G5 lub G6 i po problemie. Skoro tylko robicie legitymacyjne to moim zdaniem szkoda sie bawic lustrem.

A co do WB - to co za problem ustawic na swiatlo blyskowe i juz.
    podpis...

HalVa
    Guest

Domyślnie

Nie nie, źle zrozumiałeś. Nie robimy tylko zdjęć legitymacyjnych. Fotografujemy śluby chrzty itd. Jesteśmy studiem z ponad 50 letnim stażem
    Dlaczego konkretnie 18-200 nie do studia?
    Co do lamp, masz rację, źle się wyraziłem.

Co do WB, to te olypusy (c-4000 tylko bo c-3000 nie moze ustawiac WB, ma tylko automat) ustawiają WB bez błysku, więc na światło lamp nie da rady, a po ustawieniu bez lamp, wychodzą cuda na kiju.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Myśleliśmy żeby robic Canonem 350D + Sigma 18-200
    Legitymacyjne zdjecia 18-200? Myslalem ze do takich zdjec sadza sie klientow w studio na krzesle? No chyba ze zdazaja sie wam tacy z ADHD i trzeba ich lapac 10x zoomem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów