Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Płacenie kartą a prowizje

JaBlam
27-05-2007, 20:04
Hmm, dziwne, ten sklep w zasadzie ma raczej dobre opinie - długo działający, sprawdzony itp. Zadzwoń, wyjaśnij sprawę i informuj. Co najwyżej będzie trzeba.... zmienić opinię o sklepie ;-)

Ja juz zmienilem... poza tym sklep ma wyjechane ceny, przy placeniu karta kredytowa dolicza sobie procenty (co jest bardzo dziwne) - ceny na polce to ceny przy placeniu gotowka a jak chcesz karta to nagle ida w gore.
Przy zakupi obiektywu Canona dostalem recznie wypisany swistek ze sklepu - rzekomo gwarancja "za ich posrednictwem" dopiero po interwencji dostalem Canonowska gwarancje.

Poza tym to chyba dzisiaj norma ze ludzie kombinuja jak sie da. Jak widac i w sklepie o rzekomo dobrej opinii sie to zdarzylo. Nie sadze zeby wymienili obiektyw na taki w pudelku z napisami bo to sie im nie bedzie oplacac. Taki w szarym pudle jest tanszy bo pochodzi z rozebranego zestawu KIT.

Zakonczenie jest takie ze prawdopodobnie Cashbacku nie dostaniesz bo:

1. Nie masz kodu (zostal na kolorowym pudle od calosci (chyba ze pudlo kolorowe tez wyslali)

2. Nawet jesli masz kody to zapewne kody poswiadczaja ze jest to zestaw KIT a potwierdzenie zakupu masz na obiektyw. Cos to smierdzi nie? (W Canonie w Irlandii mowili ze jest to bardzo klopotliwe i juz mieli takie przypadki gdzie numery szkla nie pokrywaja sie z kodami itd wlasnie przez takie oddzielne sprzedawanie (dlatego ja np. mialem 24-105 w oryginalnym pudle i odsprzedalem go i kupilem caly KIT zeby potem cyrkow nie bylo a akurat body jakie moglem kupic byly tylko z rozkitowywanych zestawow)

Mam nadzieje ze nie zaplaciles za teg obiektyw ceny jaka kosztuje "wersja normalna"

Ciekawe jak rozwiazali sprawe gwarancji bo z tego co sie orientuje to gwarancja w takich pudlach jest jedna na KIT zestaw. Nie ma oddzielnych na obiektyw i na body. (czyzby ktos inny mial dostac swistek??)

KMV10
28-05-2007, 14:48
Ja juz zmienilem... poza tym sklep ma wyjechane ceny, przy placeniu karta kredytowa dolicza sobie procenty (co jest bardzo dziwne) - ceny na polce to ceny przy placeniu gotowka a jak chcesz karta to nagle ida w gore.

Haha - taktyka stosowana bardzo często na Warszawskiej Giełdzie Elektronicznej - opłaca się _nie_ płacić kartą ;)

ripek
28-05-2007, 15:03
Jablam - oni ecardowi placa kilka % od transakcji jak sie placi kartą. Przy 10000zł to już jest pokaźna kwota. Cukierków na wagę nie sprzedają.

Jakbyś prowadził sklep foto to byś miał inne zdanie.

To samo w apollo.net.pl i ja to rozumiem.

BelYaal
28-05-2007, 15:07
Bo wtedy nie ma sladu i pewnie o to chodzi

pazurek
28-05-2007, 15:10

apollo.pl - bez "net" ;)

mkwiek
28-05-2007, 15:18
chodzi o to, że każdy sklep odprowadza prowizję równą 3% transakcji na rzecz formy obsługującej transakcje bezgotówkowe za każdą opłatę kartą. to niestety chamstwo jest i tyle.

natomiast co do sklepu, to po za dużym asortymentem to on nie ma żadnych plusów. sprzedawcy nie mają pojęcia o czym mówią i często wprowadzają w błąd. ceny jak z kosmosu ale można się targować, chociaż sprzedawca stara się uświadomić klientowi, że tam gdzie taniej to jest lewy sprzęt. dla mnie porażka.

marekb
28-05-2007, 15:38
no to ja też zmieniam zdanie i idę focic maki..:)

miszaqq
28-05-2007, 16:26
Jablam - oni ecardowi placa kilka % od transakcji jak sie placi kartą. Przy 10000zł to już jest pokaźna kwota. Cukierków na wagę nie sprzedają.

Jakbyś prowadził sklep foto to byś miał inne zdanie.

a ja tego nei rozumiem, bo nigdy czegos takiego w cywilizowanym swiecie nie doswiadczylem a jedynie w pl oferuje sie jakas cene X a gdy przychodzi do zaplaty to nagle trzeba sobie doliczyc jakas prowizje, takie cos podpada po inspekcje handlu itd. niestety ale to jest nieuczciwa konkurencja, bo sprzedawca wystawiajac dany przedmiot na sprzedaz zgadza sie na jego sprzedaz po okreslonej cenie bez znaczenia czy placisz gotowka czy karta, no coz polskie praktyki handlowe ://

aptur
28-05-2007, 16:32
a ja tego nei rozumiem, bo nigdy czegos takiego w cywilizowanym swiecie nie doswiadczylem a jedynie w pl oferuje sie jakas cene X a gdy przychodzi do zaplaty to nagle trzeba sobie doliczyc jakas prowizje, takie cos podpada po inspekcje handlu itd. niestety ale to jest nieuczciwa konkurencja, bo sprzedawca wystawiajac dany przedmiot na sprzedaz zgadza sie na jego sprzedaz po okreslonej cenie bez znaczenia czy placisz gotowka czy karta, no coz polskie praktyki handlowe ://

Najczęściej jest adnotacja, że podane ceny uwzględniają 3% rabat. Przy płatności kartą takowego rabatu nie uwzględnia się :) Pomijam fakt, że w większości sklepów ze sprzętem foto (w Polsce) płatnośc kartą w ogóle nie jest mozliwa.

ripek
28-05-2007, 18:13

W apollo jest wyraźnie napisane ze cena jest taka gdy oplata gotówką a kartą +3%.

No cóż ja nie mam pretensji do sklepu tylko raczej do ecardu za takie prowizje.

Dla mnie sklepfotograficzny.pl jest niezly pod wieloma względami (oprócz cen :( ). Ale sprzet można obmacać, przetestować bez problemu.

Idąc tokiem myślenia niektórych - w każdym bankomacie powinno się dać wybrać kasę bez prowizji bo przecież żyjemy w cywilizowanym kraju?

JaBlam
28-05-2007, 22:04
Oj z tymi kartami to napewno tak jest? Wiele rzeczy kupowalem na karte i tylko w Fotoplus takia sytuacja mi sie trafila! Kupowalem w sklepie Canona w Krakowie, w DFoto, i w Saturnie. Nie bylo nigdy sytuacji ze placilem wiecej bo zaplacilem karta! Jesli 580 miala cene 1590 to taka cene naliczono z mojej karty i taka cena figuruje na papierowym bilingu z banku. Zawsze tak mialem! Dlatego tym bardziej zdziwilo mnie jak w Fotoplusie nagle okazalo sie ze cos kosztuje 50-60 zl wiecej.

mkwiek
28-05-2007, 22:13
mi się to jeszcze zdażyło we Włodipolu :)

miszaqq
28-05-2007, 23:58
W apollo jest wyraźnie napisane ze cena jest taka gdy oplata gotówką a kartą +3%.

No cóż ja nie mam pretensji do sklepu tylko raczej do ecardu za takie prowizje.

Dla mnie sklepfotograficzny.pl jest niezly pod wieloma względami (oprócz cen :( ). Ale sprzet można obmacać, przetestować bez problemu.

Idąc tokiem myślenia niektórych - w każdym bankomacie powinno się dać wybrać kasę bez prowizji bo przecież żyjemy w cywilizowanym kraju?

no to ja ci odpisze ze na wyspach dokladnie jest tak jak piszesz, majac jakakolwiek karte debetowa, lub nawet zwykla cashcard z ktoregokolwiek banku mozesz wyplacac pieniadze BEZ ZADNYCH prowizji z bankomatow wszystkich innych bankow, jest jedna czy dwie sieci bankomatow, ktore najczesciej sa ustawione w odludnych miejscach, pobierajacych oplaty w wysokosci 1.5Ł od wyplaty, natomiast z bankomatow nalezacych do bankow czy tez tzw. 'building society' wyplacasz za FREE, dlatego przykro mi ale dla mnie to jakas totalna egzotyka ze nagle sklep ci dolicza 3%, moim zdaniem jest to jawne lamanie prawa, poniewaz powinienes moc zaplacic cene ktora widnieje na polce, a nie cene + x% prowizji, w ten sam sposob mozna by podawac cene w postaci (cena + 30%marzy +10%za_obsluge + 3%ecard) a ty sobie kliencie policz, tak jakos mi sie skojarzylo z artykulem z gazeta.pl

Kiedy Polska dogoni Europę? (http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,4180918.html) 30 lat ? :lol:

JaBlam
29-05-2007, 02:19
No wlasnie wiele sprzedawcow mi tez mowilo ze to jest nieuczciwe! No coz Polska nie dorosla jeszcze do uzywania kart kredytowych.

Earl Grey
29-05-2007, 07:47
Przy wysokiej marży sprzedawcy może on sobie wkalkulować, że do czasu do czasu klient zapłaci kartą i będzie trzeba odprowadzić prowizję. Ale jeśli sprzedawca jest tani i jego cała marża wynosi 3-5%, to z czego ma zapłacić prowizję? Dlatego niektórzy podnoszą cenę w przypadku płatności kartą. Tak m.in. robi jedej z największych, ale i najtańszy sklep komputerowy w Gdańsku.

bebesky
29-05-2007, 08:46
w sklepie gdzie kupuję jak była możliwość płacenia kartą to można było zapłacić kartą cenę jaka była wystawiona ale jak się płaciło gotówką to można było zapłacić mniej - sprzedawca dawał rabat. Oczywiście większość wolała płacić gotówką (sklep 20 metrów od banku i kilku bankomatów) więc właściciel sklepu rozstał się bez żalu z terminalem do płacenia kartą :)
On wychodzi z założenia że lepiej dać upust klientowi żeby ten był zadowolony niż płacić za terminal. Podobną logiką kieruje się przy sprzedazy na kredyt. do 3 miesiące 0%, dłuższe kredyty to około 0,5% miesięcznie - czyli 10 miesiecy około 5%(dokładnie mniej niż 0,5% o jakieś tam ułamki). Kiedyś byłem przy rozmowie z przedstawicielem banku który chciał się tam wprowadzić z ratami 1% miesięcznie no i oczywiście sporą prowizją dla sklepu ("coś dla pana") odpowiedź była "ja zarabiam na tym co sprzedaję, co mam na półkach. Jak będę miał drogie raty to mniej sprzedam klienci mniej kupią i pójdą do innego sklepu". W ogóle sklep jest godny polecenia i dla stałych klientów (do których się zaliczam) ceny niejednokrotnie są mniejsze od tipów, sklepów komputerowych o allegro nie wspomnę. (oczywiście mowa tylko o europejskiej dystrybucji canona - nie piszę o sprzęcie z USA, czy refurbach)

orzeh
29-05-2007, 09:57
Przy wysokiej marży sprzedawcy może on sobie wkalkulować, że do czasu do czasu klient zapłaci kartą i będzie trzeba odprowadzić prowizję. Ale jeśli sprzedawca jest tani i jego cała marża wynosi 3-5%, to z czego ma zapłacić prowizję? Dlatego niektórzy podnoszą cenę w przypadku płatności kartą. Tak m.in. robi jedej z największych, ale i najtańszy sklep komputerowy w Gdańsku.

akurat fotoplus, o ktorym mowa w watku, ma ceny nie nalezace do najnizszych. jesli sklep jest profesjonalny, albo przynajmniej chce sprawiac takie wrazenie, to nie powinien "wyrozniac" klientow placacych karta.

kjoanna
29-05-2007, 10:20
no to ja ci odpisze ze na wyspach dokladnie jest tak jak piszesz, majac jakakolwiek karte debetowa, lub nawet zwykla cashcard z ktoregokolwiek banku mozesz wyplacac pieniadze BEZ ZADNYCH prowizji z bankomatow wszystkich innych bankow

No nie do konca;)
U mnie jest tylko kilka bankomatow na ktorych widnieje wielki napis: "Tutaj nie pobieramy prowizji".

Ale tutaj to jest w ogole wszystko 10 lat "za Murzynami" wiec taka drobnostka mnie nie dziwi;)

JaBlam
29-05-2007, 13:31
akurat fotoplus, o ktorym mowa w watku, ma ceny nie nalezace do najnizszych. jesli sklep jest profesjonalny, albo przynajmniej chce sprawiac takie wrazenie, to nie powinien "wyrozniac" klientow placacych karta.

Biorac pod uwage ze na Basztowej kolo LOTU jest D-Photo a niedaleko dalej (blizej rynku - ul Slawkowska 12) jest Fotopanorama, to w "tym trojkacie" Foto -Plus jest niestety najdrozszym sklepem. Co mi po profesjonalnosci? Skoro chce szklo 28-70 to co takiego mi doradzi Pan ze sklepu? Nie chce mi sie robic porownania cen, bo nie o to chodzi. W moim przypadku jak kupowalem 50 1.8 to wszedzie kosztowala 370zl a w FotoPlusie 440zl (z gwarancja wypisana recznie na swistku), jak kupowalem Tamrona 17-50 to pierwszym sklepem jakim zajrzalem byl Fotoplus.. cena ponad 1600 zl podczas jak sie okazalo w 2 pozostalch ponizej 1500 (z paragonem czy faktura oraz gwarancja Fototechniki)

Zeby sie nie rozwodzic to zobaczcie sobie ceny filtrow w tym sklepie i porownajcie je z cenami ot chocby z tego samego miasta sklep Foto-tip.

Przy zakupie 2 sztuk srednio robi sie juz 60 zl roznicy!
Dla mnie "profesjonalizm" nie jest jedynym wyznacznikiem ze sklep jest dobry. Przykro mi to stwierdzic i moze mnie zlinczujecie ale zdarzylo mi sie wiele razy sytuacja kiedy kupowalem sprzet i "profesjonalizm" w sklepach foto pozostawial wiele do zyczenia. Pozdr.

orzeh
29-05-2007, 14:15
Biorac pod uwage ze na Basztowej kolo LOTU jest D-Photo a niedaleko dalej (blizej rynku - ul Slawkowska 12) jest Fotopanorama, to w "tym trojkacie" Foto -Plus jest niestety najdrozszym sklepem. Co mi po profesjonalnosci? Skoro chce szklo 28-70 to co takiego mi doradzi Pan ze sklepu? Nie chce mi sie robic porownania cen, bo nie o to chodzi. W moim przypadku jak kupowalem 50 1.8 to wszedzie kosztowala 370zl a w FotoPlusie 440zl (z gwarancja wypisana recznie na swistku), jak kupowalem Tamrona 17-50 to pierwszym sklepem jakim zajrzalem byl Fotoplus.. cena ponad 1600 zl podczas jak sie okazalo w 2 pozostalch ponizej 1500 (z paragonem czy faktura oraz gwarancja Fototechniki)

Zeby sie nie rozwodzic to zobaczcie sobie ceny filtrow w tym sklepie i porownajcie je z cenami ot chocby z tego samego miasta sklep Foto-tip.

Przy zakupie 2 sztuk srednio robi sie juz 60 zl roznicy!
Dla mnie "profesjonalizm" nie jest jedynym wyznacznikiem ze sklep jest dobry. Przykro mi to stwierdzic i moze mnie zlinczujecie ale zdarzylo mi sie wiele razy sytuacja kiedy kupowalem sprzet i "profesjonalizm" w sklepach foto pozostawial wiele do zyczenia. Pozdr.

gwoli scislosci, nie twierdze, ze fotoplus jest "profesjonalny" czy "nieprofesjonalny"; chodzilo mi tylko o to, ze doliczanie prowizji z karty wydaje mi sie smieszne - pierwszy raz sie z tym spotkalem.

co do cen, to rzeczywiscie sa drodzy, ale chcialem pilnie kupic 50/1.8, a tylko tam ja mieli...

KMV10
29-05-2007, 14:23
gwoli scislosci, nie twierdze, ze fotoplus jest "profesjonalny" czy "nieprofesjonalny"; chodzilo mi tylko o to, ze doliczanie prowizji z karty wydaje mi sie smieszne - pierwszy raz sie z tym spotkalem.

Doliczają ją wszyscy. Ww. mieli jednak na tyle inicjatywy, że przygotowali 2 oferty - dla płacących gotówką i tych drugich. Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.
"Welcome to real world" ;)

miszaqq
29-05-2007, 19:14
No nie do konca;)
U mnie jest tylko kilka bankomatow na ktorych widnieje wielki napis: "Tutaj nie pobieramy prowizji".

Ale tutaj to jest w ogole wszystko 10 lat "za Murzynami" wiec taka drobnostka mnie nie dziwi;)

eee tam ja nie pisalem o tej zielonej wysepce, ktora jak bedzie mocniejszy odplyw to zmiecie na srodek atlantyku, tylko o uk. tutaj tak jest i nawet sie powoli cywilizuja, ale na poczatek juz ponad 3 lata temu dostlaem malego szoku, bo obsluga bankowosci przez net byla w pl 3-4 lata temu lepsza o niebo, chociaz powoli sie zaczynaja starac

JaBlam
29-05-2007, 21:45
Doliczają ją wszyscy. Ww. mieli jednak na tyle inicjatywy, że przygotowali 2 oferty - dla płacących gotówką i tych drugich. Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.

Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%? No bo czegos ja tu nie rozumiem. Sprzet kosztuje XYZ, biore sprzet, ide do kasy pani wbija na kase ja wyciagam karte i place XYZ a nie XYZ +X%.

Earl Grey
29-05-2007, 21:54
Tak, ale od wszystkich transakcji kartą sklep płaci prowizję firmie obsługującej system kart. Nieważne czy ma jedną ofertę czy dwie. Dlatego część sklepów wkalkulowuje to w swoją marżę a część dolicza dodatkowo do ceny klientom płacącym kartą.

rysiaczek
29-05-2007, 22:31
Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta?

Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)

EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc

arturs
29-05-2007, 22:33
w sklepie gdzie kupuję jak była możliwość płacenia kartą to można było zapłacić kartą cenę jaka była wystawiona ale jak się płaciło gotówką to można było zapłacić mniej - sprzedawca dawał rabat. Oczywiście większość wolała płacić gotówką (sklep 20 metrów od banku i kilku bankomatów) więc właściciel sklepu rozstał się bez żalu z terminalem do płacenia kartą :)
On wychodzi z założenia że lepiej dać upust klientowi żeby ten był zadowolony niż płacić za terminal. Podobną logiką kieruje się przy sprzedazy na kredyt. do 3 miesiące 0%, dłuższe kredyty to około 0,5% miesięcznie - czyli 10 miesiecy około 5%(dokładnie mniej niż 0,5% o jakieś tam ułamki). Kiedyś byłem przy rozmowie z przedstawicielem banku który chciał się tam wprowadzić z ratami 1% miesięcznie no i oczywiście sporą prowizją dla sklepu ("coś dla pana") odpowiedź była "ja zarabiam na tym co sprzedaję, co mam na półkach. Jak będę miał drogie raty to mniej sprzedam klienci mniej kupią i pójdą do innego sklepu". W ogóle sklep jest godny polecenia i dla stałych klientów (do których się zaliczam) ceny niejednokrotnie są mniejsze od tipów, sklepów komputerowych o allegro nie wspomnę. (oczywiście mowa tylko o europejskiej dystrybucji canona - nie piszę o sprzęcie z USA, czy refurbach)

he,he niech zgadnę że kupujemy w tym samym sklepie ;)
Ceny porównywalne z allegro, wszystko w gwarancją CP - więc pierwszy raz zdziwiłem się że nie można płacić kartą ale dowiedziałem się ile biorą i już się nie dziwię..

Pozdr
Artur

JaBlam
29-05-2007, 23:34
Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)

EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc

Aga mowila ze wprowadza terminal ale dla takich rzeczy jak filtry, paski, plecaki i statywy. Na aparaty pewnie nie bo maja "plynne ceny"

To ze nie mozna placic karta w sklepach to jest chore, jak ja kupowalem Kita 5D to nie bardzo mi sie usmiechalo nosic 11 kawalkow w kieszeni, Karta nie byloby problemu w zaplacie. Na szczescie u Agi w Panoramie moge od razu zrobic jej przelew z konta albo wziac "na kreche" a przelac kase z domu.

Vitez
30-05-2007, 00:17
Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?

arturs
30-05-2007, 00:19
Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?

Gdzieś od 5 lub 6 :-)

Vitez
30-05-2007, 00:26
Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.

Zalezy gdzie. Ja jak na razie nie mialem problemow z doliczaniem prowizji od kart. W centrach handlowych - karta kredytowa i zero dodatkow niespodziewanych. A najbardziej podziwiam swoj lokalny sklepik (fakt, ceny parenascie-dziesiat procent wyzsze niz jakikolwiek supermarket ze do hipermarketow nie porownam) - place plastikiem nawet 15 czy 20 zl i bez zajakniecia. Mimo ze bankomat naprzeciw ale ja leniwy i nie lubie brzeczydel w kieszeni nosic.

SebaWolf
30-05-2007, 08:47
A ja spotkałem się z tym pierwszy raz w zeszłym tygoniu kiedy udałem się do Kodaka w Warszawie na Nowym Świecie i chciałem zapłacić kartą za CF San Diska 4gb, sprzedawca oznajmił mi że kartą będzie 3% drożej więc zapłaciłem gotówką.
Od kilku lat płacę w sklepach tylko i wyłącznie kartą i nigdy wcześniej tego nie doświadczyłem.

popmart
30-05-2007, 09:19
Współprowadziłem firme komputerowom gdzie ze wzgledu na bardzo niskie marże i konieczność konkurowania z Allegro czy ultratanimi sklepami internetowymi ... były skandalicznie niskie może niektórzy sobie tego nie wyobrazaja ale sprzęt często sprzedawany był (i nadal jest choć ja juz nim nie handluje) z 6-8% procentową marżą do tego doliczyć ok 2% kosztów płatności kartą i przedsięwziecie stawało sie nieopłacalne ( przecie sklepy internetowe i allegro wogóle kart niepobsługuje i WSZELKIE koszty dodatkowe pokrywaja kupujacy) ...

Sprawa duzych czy drozszych sklepów ... galerie handlowe ciuchy czy inne duperele modą mieć nawet XX % czy nawet XXX % (ciuchy) marże to ja sie nie dziwie że nie maja problemu z jakimiś tam 2% ... MM czy staturn po początkowo niskich cenach teraz oscyluje w granicach 20-25% marży w której miesci sie % karty i nawet koszty rat tgz 0% ... w tych sklepach poprostu frajerstwem jest kupowanie za gotówkę....

Tak więc jesli towar jest typu komputerowego czy nawet Foto gdzie marże są b.niskie a zarobek polega na bardziej na wielkości obrotu np obrót 1.000.000 pln przy sredniej 5-6% daje uczciwy zysk a prowizja za płatnosci kartą odbiera 1/3 zysku i powoduje nierętowność firmy !!!

Więc jesli w danym sklepie można płacić kartą bez problemu to miejcie pewność że ta prowizja jest płacona przez WAS w marży towaru ... a jesli chcecie mieć taniej taki sprzet komputerowy czy foto to gotówka ....

Oczywiscie pewnie są i tacy którzy czerpia z takiego faktu dodatkowe korzyści bo maja i drogo i ściemiaja o prowizji za kartę ... ale to już doskonale sami wiecie kiedy tak to wyglada jak porównujecie ceny.

KMV10
30-05-2007, 10:26
Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%?
Wedle mojej wiedzy uzyskanej od zaprzyjaźnionych sprzedawców (nie będę robił z tego tematu doktoratu :) ) jest właśnie tak jak to napisałeś w powyżej zacytowanym fragmencie. popmart to zgrabnie opisał.

Zalezy gdzie. Ja jak na razie nie mialem problemow z doliczaniem prowizji od kart. W centrach handlowych - karta kredytowa i zero dodatkow niespodziewanych. A najbardziej podziwiam swoj lokalny sklepik (fakt, ceny parenascie-dziesiat procent wyzsze niz jakikolwiek supermarket ze do hipermarketow nie porownam) - place plastikiem nawet 15 czy 20 zl i bez zajakniecia. Mimo ze bankomat naprzeciw ale ja leniwy i nie lubie brzeczydel w kieszeni nosic.

Rozumiem i popieram - też nie przepadam za monetami - posługuję się w związku z tym banknotami :)
Natomiast jak pisze CW w PL ludzie posługują się głównie pieniędzmi rzeczywistymi a nie plastikowymi: "na 2 Kongresie Gospodarki Elektronicznej głównym tematem był obrót bezgotówkowy, a raczej sposób jego upowszechniania w Polsce i zniechęcenia (!!!) rodaków do posługiwania się papierowym i brzęczącym pieniądzem". Zniechęcania - dobre sobie...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img234.imageshack.us/my.php?image=cwnielubianedrobniakifa5.jpg)

Sprawa duzych czy drozszych sklepów ... galerie handlowe ciuchy czy inne duperele modą mieć nawet XX % czy nawet XXX % (ciuchy) marże to ja sie nie dziwie że nie maja problemu z jakimiś tam 2% ... MM czy staturn po początkowo niskich cenach teraz oscyluje w granicach 20-25% marży w której miesci sie % karty i nawet koszty rat tgz 0% ... w tych sklepach poprostu frajerstwem jest kupowanie za gotówkę....

Ogólniej - frajerstwem jest kupowanie w tych sklepach... Chyba że pieniądze nie grają roli.

merger
30-05-2007, 14:12
tak sie podlacze pod watek.

szukam ostatnio 5d body w rozsadnych cenach, jednak chcialbym kupic to na karte kredytowa. moze sie orientujecie ktore sklepy (najlepiej internetowe) oferuja taka mozliwosc. dodam, ze troche szukalem i staram sie sledzic ceny 5d w roznych sklepach na biezaco.
ostatecznie moze byc tez platnosc na miejscu karta w terminalu, jesli cena bedzie ok.

PrzemeS
30-05-2007, 19:44
Osobiście tylko raz spotkałem się ze sklepem, który prowizji za kartę nie miał wliczonej w marżę.
Mam tak jak Vitez. Wszędzie gdzie tylko się da płacę kartą, nawet jeżeli to jest 15-20zł, bo po prostu nie chce mi się nosić gotówki ze sobą. Po za tym, jeżeli ukradliby mi portfel z gotówką, to ubolewam nad stratą kasy. Jeżeli ukradną mi portfel z kartą, to szybko ją blokuję i proszę o przysłanie duplikatu, tracąc kilka złotych za ów duplikat.