Zobacz pełną wersję : Tańsza alternatywa dla Tamrona 28-75?
Jestem w trakcie wyprzedawania w zasadzie całego mojego sprzętu, zmieniam body i planuję również zainwestować w jakiegoś krótkiego zooma. Wiadomo wszem i wobec, że Tamron jest najlepszy, nie do pobicia i boski. Jednak 900zł to wciąż za wysoka cena, a muszę ciąć po budżecie ile się da ;-) Dlatego zapytowuję, czy w cenie poniżej 900zł (a najlepiej w granicach 700-750zł) jest cokolwiek, co mogłoby się nadać do pracy studyjno-ślubnej? Po głowie chodzi mi 20-35, który choć krótki na długim końcu, to jednak szeroki. Czy gdzieś na tej półce cenowej znajdzie się coś, co mogłoby robić za alternatywę do Tamrona? Jakie szkło jest do niego najbardziej zbliżone jakościowo?
no nie wydaje mi sie eby bylo cos lepszego. 900 zl to naprawde malo na lepszy obiektyw.
Nie ma co szukać alternatywy dla T28-75/2.8 bo to on sam jest najczęściej alternatywą dla firmowych szkieł.
W ostatecznosci jesli by się bardzo uprzeć to mozna go ewentualnie próbować zastąpic 50/1.8 + nogi :-)
tańszy i chyba nie aż tak zły byłby Canon EF 28-105 f3,5-4,5 USM
MacGyver
27-05-2007, 20:17
tańszy i chyba nie aż tak zły byłby Canon EF 28-105 f3,5-4,5 USM
Jest jeszcze Canon 24-85/3.5-4.5 USM. Jednak oba te szkła, jakkolwiek biją na głowę Tamrona pod względem AF, to nie dorównują mu ostrością i są odczuwalnie ciemniejsze (zwłaszcza że te pół działki lepiej zawsze domknąć)
Miałem C 28-105, niestety wg mnie jest znaczna przepaśc miedzy nim a Tamronem.
Kolekcjoner
28-05-2007, 02:35
Nie ma czegoś takiego. Tak samo jak nie ma substytutu 24-105 IS. Rzeczywiście jedyne czym go można w miarę sensownie zastąpić to 50/1.8.
Tamron sam w sobie jest tanią alternatywą, poza tym nie kosztuje 900 zł, no chyba, że podejrzana jakościowo używka. A jesli będziesz miał gorsze szkło od Tamrona to ja Ciebie w roli fotografa na moim ślubie bym nie widział..