Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Tańsza alternatywa dla Tamrona 28-75?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie Tańsza alternatywa dla Tamrona 28-75?

Jestem w trakcie wyprzedawania w zasadzie całego mojego sprzętu, zmieniam body i planuję również zainwestować w jakiegoś krótkiego zooma. Wiadomo wszem i wobec, że Tamron jest najlepszy, nie do pobicia i boski. Jednak 900zł to wciąż za wysoka cena, a muszę ciąć po budżecie ile się da ;-) Dlatego zapytowuję, czy w cenie poniżej 900zł (a najlepiej w granicach 700-750zł) jest cokolwiek, co mogłoby się nadać do pracy studyjno-ślubnej? Po głowie chodzi mi 20-35, który choć krótki na długim końcu, to jednak szeroki. Czy gdzieś na tej półce cenowej znajdzie się coś, co mogłoby robić za alternatywę do Tamrona? Jakie szkło jest do niego najbardziej zbliżone jakościowo?

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

no nie wydaje mi sie eby bylo cos lepszego. 900 zl to naprawde malo na lepszy obiektyw.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Nie ma co szukać alternatywy dla T28-75/2.8 bo to on sam jest najczęściej alternatywą dla firmowych szkieł.
    W ostatecznosci jesli by się bardzo uprzeć to mozna go ewentualnie próbować zastąpic 50/1.8 + nogi :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

tańszy i chyba nie aż tak zły byłby Canon EF 28-105 f3,5-4,5 USM
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joshua Zobacz posta
    tańszy i chyba nie aż tak zły byłby Canon EF 28-105 f3,5-4,5 USM
    Jest jeszcze Canon 24-85/3.5-4.5 USM. Jednak oba te szkła, jakkolwiek biją na głowę Tamrona pod względem AF, to nie dorównują mu ostrością i są odczuwalnie ciemniejsze (zwłaszcza że te pół działki lepiej zawsze domknąć)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Miałem C 28-105, niestety wg mnie jest znaczna przepaśc miedzy nim a Tamronem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego. Tak samo jak nie ma substytutu 24-105 IS. Rzeczywiście jedyne czym go można w miarę sensownie zastąpić to 50/1.8.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tamron sam w sobie jest tanią alternatywą, poza tym nie kosztuje 900 zł, no chyba, że podejrzana jakościowo używka. A jesli będziesz miał gorsze szkło od Tamrona to ja Ciebie w roli fotografa na moim ślubie bym nie widział..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów