Zobacz pełną wersję : Prawko jazdy - czy jesteście zdrowi?? ;)
Witam,
Jestem wpieniony na maksa, bo zachciało mi się zrobić prawko B (wiem wiem, trochę późno, no ale), i nie mogę - tak orzekł Wszechwiedzący Lekarz Orzecznik. Pewnie chodziło o łapówkę, której ja jednak mu nie dałem. Odwołałem się więc do wyższej instacji - i zaczęły się schody :P Na każdego znajdzie się paragraf - no i po wielu badaniach (niektóre płatne z mojej kasy!) znaleźli i u mnie... no ale nie o tym chcę pisać.
Jeden z testów zdrowotnych na prawko, które każdy posiadacz/ubiegający się o prawko B musi spełniać, to test na zmysł równowagi. Nazywa się to próba Flecka i polega na utrzymaniu równowagi stojąc na jednej nodze (jak bocian) z zamkniętymi oczami przez 15 sekund. Poprosiłem kilku znajomych o wykonanie tej próby, i jakoś słabo im to wychodzi ;) Dodam, że według ustawy to niezaliczenie tej próby (lub innych związanych ze zmysłem równowagi) całkowicie wyklucza posiadanie prawka B (że o wyższych kategoriach nie wspomnę).
Mam prośbę do forumowiczów - możecie poświęcić 15 sekund swojego cennego czasu i spróbować wykonać wspomnianą próbę Flecka? wypełnijcie też ankietę, jestem ciekaw wyników ;)
DoMiNiQuE
19-05-2007, 18:06
W sumie za pierwszym razem po 10 sek zaczalem tracic rownowage, ale za dugim podejsciem moglem stac juz praktycznie ile chce. Takze brum brum :)
Pamietam, ze przed prawkiem tez mialem to badanie.
P.S.
Gawryl, nie pij tyle ;)
Ja tam bez problemów a na dodatek po piwku :mrgreen:
A wracając do prawa jazdy to już chyba nie mają się do czego czepiać... smutne
zapomniałem dodać, że ilość prób jest ograniczona :) jak za pierwszym razem nie wyjdzie, już są podstawy do uwalenia kandydata :evil:
Arek Piekarz
19-05-2007, 18:24
Pomyślałem sobie "Co w tym trudnego?", stanąłem na jednej nodze z zamkniętymi oczami i... prawie straciłem równowagę ;-) Wystawiłem jednak na boki obie ręce (jest to dozwolone?) i wytrzymałem z 20 sekund, bo dalej nie było sensu. Choć na razie nie robię prawka, to dowiedziałem się, że zmysł wzroku pełni dużą rolę w utrzymywaniu równowagi ;-)
Pomyślałem sobie "Co w tym trudnego?", stanąłem na jednej nodze z zamkniętymi oczami i... prawie straciłem równowagę ;-)
radzę poćwiczyć przed wizytą u lekarza :)
Wystawiłem jednak na boki obie ręce (jest to dozwolone?)
niedozwolone jest trzymanie rąk na boki.
w sumie sporo zależy od lekarza, czasami każą ci wystawić ręce przed sieibie.
Choć na razie nie robię prawka, to dowiedziałem się, że zmysł wzroku pełni dużą rolę w utrzymywaniu równowagi ;-)
dokładnie :)
Nie przypominam sobie tego cwiczenia przed badaniami na kat. B ale przed kat. A mialam i przeszlam:)
(pewnie i tak za chwile zablokuja ten watek:) )
Nie za pierwszym razem i nie bez problemów, ale udało mi się przed chwilą. Na szczęście prawko robiłem w czasach, kiedy nikt podobnych testów nie przeprowadzał. Chociaż myślę o "A" więc, kto wie, może się przyda...
To ja proponuje do glownej ankiety doczepic mniejsza: "Na ktorej nodze robiliscie bociana?" ;)
Fan nr 1
19-05-2007, 19:14
,(pewnie i tak za chwile zablokuja ten watek:) )
No to może przy okazji , coby wątku nie zablokowali, zrobić battle na zdjęcie wykonane z zamkniętymi oczyma na jednej nodze :mrgreen:
za pierwszym razem wytrzymalem 11sek (11lat za kierownicą)
czyli co? mam zwrócić prawo jazdy?;]
sniper88
19-05-2007, 20:15
ja za pierwszym razem ustalem 30s:D
O ile w przypadku kategorii A jestem w stanie zrozumieć potrzebę to jakoś nie bardzo rozumiem związku z kategorią B. Może mnie ktoś oświecić?
bez problemu i to po 2-gim piwku, tak że zaraz wsiadam za kierownik i po nastęne dwa...:mrgreen:
20 sek z rękami przy tułowiu i po 2 piwach, mogłem dłużej ale mi się znudziło. ale ja robie 5 tys km miesięcznie :p . Jenak po następne piwo skocze na piechotę.
Kiedyś policja robiła takie testy jak podejrzewali, że ktos pił i jeszcze palcem do nosa z zamkniętymi oczami.
Swoją drogą nie wiedziałem nawet, że coś takiego teraz wymagają :shock: . Dawniej to się patrzyło na jakąś karteczke i czytało liczby czy aby daltonistą się nie jest, do tego cyferki na ścianie i tyle. W ogóle mam wrażenie, że kiedyś wszystko było łatwiejsze
-=Festyk=-
19-05-2007, 21:17
Za pierwszym razem ustałem 28 sekund i mi się znudziło.Chyba jestem zdrowy:P
Kolekcjoner
19-05-2007, 21:20
za pierwszym razem wytrzymalem 11sek (11lat za kierownicą)
czyli co? mam zwrócić prawo jazdy?;]
Na to wygląda :lol:. Dla mnie to abstrakcja jakaś. Ja uważam, że powoli osiągamy dno jeśli chodzi o niektóre przepisy. Powiedzmy sobie tak - jeżdzenie to żadna sztuka. Prawo jazdy jak ktoś opanuje podstawy techniki powinni dawać bez żadnych problemów. Inna kwestia to kiedy - tutaj to jakaś paranoja panuje żeby dzieciom pozwalać jeździć samochodami, druga rzecz to konsekwencje jazdy po pijanemu - i nie mówię tu o tzw. jednym piwku.
A można przesuwać nogę na której się stoi? Najgorsze jak dla mnie pierwsze sekundy potem mogę stać do bólu.
olekbuszka
19-05-2007, 21:54
Ja również pomyślałem: co w tym trudnego...?
Najpierw próbowałem na prawej nodze z rękami na bok, zanim wyczytałem że to niedozwolone. Nie udało się... Później z rękami wzdłuż ciała i na prawej nodze... Dalej klapa, choć co ciekawe wyraźnie łatwiej było. Za to na lewej nodze bez problemu 30 sek. I to wszystko po dwóch sokach chmielowych.
P.S. Żadnych takich badań na prawko nie miałem (2001 r.).
Ja tyż na prawko (marzec 2001) nie miałem takich badań.
Moja panna mimo sporego 'balastu' wytrzymała 19 sekund :lol:
Wstydziłbyś się gawryl :twisted: ;)
A ja sie bujałem trochę ale sie nie liczy bo mialem ręce na boki.
Ja zrobiłem za 2 razem. Wydaje mi się ze miałeś wrednego lekarza. Pamiętam jak rok temu chciałem iść na prawo więc ide do lekarza. Lekarz do mnie „Pijesz? Palisz? Ćpasz?”:lol: ja nie a on i tak trzymać. Czy jestem zdrowy? Ja Tak. Sprawdził mi wzrok. Jako ze szedłem na prawko A i B to nagadał się bym na motorze uważał i wszystko gra.
Większość ludzi w moim wieku tak załatwiała sprawę.
PS. Prawko zdałem za pierwszym8-) :mrgreen: razem A i B.
Tomasz Urbanowicz
20-05-2007, 07:32
Hmm... Ja nie miałem takiego testu przy badaniach na prawko (nie dawałem łapówki :) ) - chyba dobrze, bo sprawdzając teraz, miałem trudności z utrzymaniem równowagi (za pierwszym razem) przez 15 sekund :)
Hellfire
20-05-2007, 08:05
Ja zrobiłem za 2 razem. Wydaje mi się ze miałeś wrednego lekarza. Pamiętam jak rok temu chciałem iść na prawo więc ide do lekarza. Lekarz do mnie „Pijesz? Palisz? Ćpasz?”:lol: ja nie a on i tak trzymać. Czy jestem zdrowy? Ja Tak. Sprawdził mi wzrok. Jako ze szedłem na prawko A i B to nagadał się bym na motorze uważał i wszystko gra.
Większość ludzi w moim wieku tak załatwiała sprawę.
PS. Prawko zdałem za pierwszym8-) :mrgreen: razem A i B.
Miałem dokładnie tak samo!
- masz problemy z alkoholem (miałem wtedy 16 lat :D)?
- nie
- z narkotykami?
- nie
- jesteś zdrowy?
- tak
Później dwie literki na tablicy i... 50zł się należy :)
Auto zdałem za pierwszym razem, motor za drugim. Najlepsze jest to, że zanim nie miałem prawa jazdy kategorii A to bez przerwy się gdzieś po lasach jeździło z kumplami na motorach, a od kiedy mam prawko to ani razu nie siedziałem na motorze.
Test wykonałem za pierwszym razem.
A można skakać? Bo tak mi się udało za pierwszym razem (tzw. "równowaga dynamiczna") ;-) Ale spróbuję jeszcze wieczorem, jak mi kac przejdzie :mrgreen:
Janusz Body
20-05-2007, 10:07
Muflon: Ty jako lotnik zrób sobie test lotniczy :)
- Ciemny pokój - zaciemnienie całkowite,
- na ścianie wyświetlany jest obraz z rzutnika i ten obraz sie powoli obraca, zatacza pełny obrót o 360°. Może być cokolwiek, mnie kiedyś testowali ze zdjęciem lotniczym pól uprawnych ale może być nawet zwykły kwadrat.
- delikwent stoi na równoważni 10 cm nad podłogą i na głos liczy obroty. Wolno stać jak się chce, rozkładać ręce itp...
NAJWAŻNIEJSZE: Podłogę dookoła warto wyłożyć materacami. Wszyscy spadają. Pytanie tylko po ilu obrotach.
PS. Wytłuściłem słowo zdjęcie, żeby było że jest o fotografii ;)
W!
Ja natomiast uwazam, ze zbyt duzo osob posiada prawo jazdy, patrzac co sie wyprawia na ulicach, powinno sie odebrac mysle ze okolo 50% osobom od razu je. Co do tego testu, to jest to bardzo dobry test i skuteczny. Zaburzenia rownowagi i oceny odleglosci moga wynikac np z zarazenia chorobami groznymi (kila), czy tez zlego metabolizmu organizmu i funkcjonowania mozgu. I tak zbyt wielu chorym dawane jest prawo jazdy, a juz wszyscy powyzej 70roku zycia powinni byc badani i przechodzic testy koordynacji ruchowej co rok.
Zdrowko i powodzenia
p.s. moze czas isc do lekarza?
PS. Wytłuściłem słowo zdjęcie, żeby było że jest o fotografii ;)
Mam wiadomosc ze sprawdzonych zrodel ze i tak watek zostanie zablokowany
wiec nie ma sensu wytluszczac;)
Ja o takim badaniu nie słyszałem :| prawko robiłem w tamtym roku, poszedłem do lekarza:
L: Zdrowy?
J: Tak
L: Poczekaj chwilę...
I było po badaniu:P Nawet nie mam prawka terminowego chociaż noszę okulary:P
Gawryl współczuje Ci takiego lekarza
colinSTi
20-05-2007, 10:52
A co ma rownowaga do siedzenia w samochodzie? Przeciez PJ kat B moga robic nawet niepelnosprawni... U mnie lekarz sprawdzal tylko wzrok, zadnych fizycznych cw (2005)
Ja miałem pełny zestaw badań... A jako że byłem u lekarza rano, po dość... udanej imprezie miałem dość poważny problem z wykonaniem powyższego ćwiczenia.. Ale jakimś cudem zrobiłem te 15 choć nieźle się chwiałem;) Pani doktor też miała niezłą zabawę.
Badania robiłem jakieś 3 miesiące temu.. więc wygląda na to, że obecnie takie ćwiczenia to standard.
No.. i pierwsze podejście na prawko kat B mam w przyszłym tyogdniu;)
Jacek Deka
20-05-2007, 13:18
To jest podstawowe badanie neurologiczne, moim zdaniem potrzebne. Jak nie dasz rady to niestety, ale wyklucza to posiadanie prawa jazdy.
To jest podstawowe badanie neurologiczne, moim zdaniem potrzebne. Jak nie dasz rady to niestety, ale wyklucza to posiadanie prawa jazdy.
Czyli w szczególności, niepełnosprawny chodzący (na stałe) o kulach.... ? ;-)
Tomasz1972
20-05-2007, 14:06
Hydepark
Rozmowy o wszystkim i o niczym - byle by byly choc troche zwiazane z fotografia
Zamykam