PDA

Zobacz pełną wersję : Prawko jazdy - czy jesteście zdrowi?? ;)

gawryl
19-05-2007, 17:59
Witam,

Jestem wpieniony na maksa, bo zachciało mi się zrobić prawko B (wiem wiem, trochę późno, no ale), i nie mogę - tak orzekł Wszechwiedzący Lekarz Orzecznik. Pewnie chodziło o łapówkę, której ja jednak mu nie dałem. Odwołałem się więc do wyższej instacji - i zaczęły się schody :P Na każdego znajdzie się paragraf - no i po wielu badaniach (niektóre płatne z mojej kasy!) znaleźli i u mnie... no ale nie o tym chcę pisać.

Jeden z testów zdrowotnych na prawko, które każdy posiadacz/ubiegający się o prawko B musi spełniać, to test na zmysł równowagi. Nazywa się to próba Flecka i polega na utrzymaniu równowagi stojąc na jednej nodze (jak bocian) z zamkniętymi oczami przez 15 sekund. Poprosiłem kilku znajomych o wykonanie tej próby, i jakoś słabo im to wychodzi ;) Dodam, że według ustawy to niezaliczenie tej próby (lub innych związanych ze zmysłem równowagi) całkowicie wyklucza posiadanie prawka B (że o wyższych kategoriach nie wspomnę).

Mam prośbę do forumowiczów - możecie poświęcić 15 sekund swojego cennego czasu i spróbować wykonać wspomnianą próbę Flecka? wypełnijcie też ankietę, jestem ciekaw wyników ;)

DoMiNiQuE
19-05-2007, 18:06
W sumie za pierwszym razem po 10 sek zaczalem tracic rownowage, ale za dugim podejsciem moglem stac juz praktycznie ile chce. Takze brum brum :)
Pamietam, ze przed prawkiem tez mialem to badanie.

P.S.
Gawryl, nie pij tyle ;)

yaro78
19-05-2007, 18:10
Ja tam bez problemów a na dodatek po piwku :mrgreen:
A wracając do prawa jazdy to już chyba nie mają się do czego czepiać... smutne

gawryl
19-05-2007, 18:18
zapomniałem dodać, że ilość prób jest ograniczona :) jak za pierwszym razem nie wyjdzie, już są podstawy do uwalenia kandydata :evil:

Arek Piekarz
19-05-2007, 18:24
Pomyślałem sobie "Co w tym trudnego?", stanąłem na jednej nodze z zamkniętymi oczami i... prawie straciłem równowagę ;-) Wystawiłem jednak na boki obie ręce (jest to dozwolone?) i wytrzymałem z 20 sekund, bo dalej nie było sensu. Choć na razie nie robię prawka, to dowiedziałem się, że zmysł wzroku pełni dużą rolę w utrzymywaniu równowagi ;-)

gawryl
19-05-2007, 18:29
Pomyślałem sobie "Co w tym trudnego?", stanąłem na jednej nodze z zamkniętymi oczami i... prawie straciłem równowagę ;-)
radzę poćwiczyć przed wizytą u lekarza :)

Wystawiłem jednak na boki obie ręce (jest to dozwolone?)

niedozwolone jest trzymanie rąk na boki.
w sumie sporo zależy od lekarza, czasami każą ci wystawić ręce przed sieibie.

Choć na razie nie robię prawka, to dowiedziałem się, że zmysł wzroku pełni dużą rolę w utrzymywaniu równowagi ;-)
dokładnie :)

kjoanna
19-05-2007, 18:56
Nie przypominam sobie tego cwiczenia przed badaniami na kat. B ale przed kat. A mialam i przeszlam:)
(pewnie i tak za chwile zablokuja ten watek:) )

Kolaj
19-05-2007, 19:04
Nie za pierwszym razem i nie bez problemów, ale udało mi się przed chwilą. Na szczęście prawko robiłem w czasach, kiedy nikt podobnych testów nie przeprowadzał. Chociaż myślę o "A" więc, kto wie, może się przyda...

kjoanna
19-05-2007, 19:09
To ja proponuje do glownej ankiety doczepic mniejsza: "Na ktorej nodze robiliscie bociana?" ;)

Fan nr 1
19-05-2007, 19:14
,(pewnie i tak za chwile zablokuja ten watek:) )

No to może przy okazji , coby wątku nie zablokowali, zrobić battle na zdjęcie wykonane z zamkniętymi oczyma na jednej nodze :mrgreen:

snow
19-05-2007, 19:15
Udało się :)

slick
19-05-2007, 19:47
za pierwszym razem wytrzymalem 11sek (11lat za kierownicą)
czyli co? mam zwrócić prawo jazdy?;]

sniper88
19-05-2007, 20:15
ja za pierwszym razem ustalem 30s:D

Zigi
19-05-2007, 20:26
O ile w przypadku kategorii A jestem w stanie zrozumieć potrzebę to jakoś nie bardzo rozumiem związku z kategorią B. Może mnie ktoś oświecić?

marekb
19-05-2007, 20:33
bez problemu i to po 2-gim piwku, tak że zaraz wsiadam za kierownik i po nastęne dwa...:mrgreen:

LepP
19-05-2007, 20:45
20 sek z rękami przy tułowiu i po 2 piwach, mogłem dłużej ale mi się znudziło. ale ja robie 5 tys km miesięcznie :p . Jenak po następne piwo skocze na piechotę.
Kiedyś policja robiła takie testy jak podejrzewali, że ktos pił i jeszcze palcem do nosa z zamkniętymi oczami.

Ciosna
19-05-2007, 20:58
Swoją drogą nie wiedziałem nawet, że coś takiego teraz wymagają :shock: . Dawniej to się patrzyło na jakąś karteczke i czytało liczby czy aby daltonistą się nie jest, do tego cyferki na ścianie i tyle. W ogóle mam wrażenie, że kiedyś wszystko było łatwiejsze

-=Festyk=-
19-05-2007, 21:17
Za pierwszym razem ustałem 28 sekund i mi się znudziło.Chyba jestem zdrowy:P

Kolekcjoner
19-05-2007, 21:20
za pierwszym razem wytrzymalem 11sek (11lat za kierownicą)
czyli co? mam zwrócić prawo jazdy?;]

Na to wygląda :lol:. Dla mnie to abstrakcja jakaś. Ja uważam, że powoli osiągamy dno jeśli chodzi o niektóre przepisy. Powiedzmy sobie tak - jeżdzenie to żadna sztuka. Prawo jazdy jak ktoś opanuje podstawy techniki powinni dawać bez żadnych problemów. Inna kwestia to kiedy - tutaj to jakaś paranoja panuje żeby dzieciom pozwalać jeździć samochodami, druga rzecz to konsekwencje jazdy po pijanemu - i nie mówię tu o tzw. jednym piwku.

CoNic
19-05-2007, 21:43
A można przesuwać nogę na której się stoi? Najgorsze jak dla mnie pierwsze sekundy potem mogę stać do bólu.

olekbuszka
19-05-2007, 21:54
Ja również pomyślałem: co w tym trudnego...?
Najpierw próbowałem na prawej nodze z rękami na bok, zanim wyczytałem że to niedozwolone. Nie udało się... Później z rękami wzdłuż ciała i na prawej nodze... Dalej klapa, choć co ciekawe wyraźnie łatwiej było. Za to na lewej nodze bez problemu 30 sek. I to wszystko po dwóch sokach chmielowych.

P.S. Żadnych takich badań na prawko nie miałem (2001 r.).

Zielony
19-05-2007, 22:19
Ja tyż na prawko (marzec 2001) nie miałem takich badań.
Moja panna mimo sporego 'balastu' wytrzymała 19 sekund :lol:
Wstydziłbyś się gawryl :twisted: ;)

kami74
19-05-2007, 22:19
A ja sie bujałem trochę ale sie nie liczy bo mialem ręce na boki.

dj_zibi
19-05-2007, 23:01
Ja zrobiłem za 2 razem. Wydaje mi się ze miałeś wrednego lekarza. Pamiętam jak rok temu chciałem iść na prawo więc ide do lekarza. Lekarz do mnie „Pijesz? Palisz? Ćpasz?”:lol: ja nie a on i tak trzymać. Czy jestem zdrowy? Ja Tak. Sprawdził mi wzrok. Jako ze szedłem na prawko A i B to nagadał się bym na motorze uważał i wszystko gra.

Większość ludzi w moim wieku tak załatwiała sprawę.

PS. Prawko zdałem za pierwszym8-) :mrgreen: razem A i B.

Tomasz Urbanowicz
20-05-2007, 07:32
Hmm... Ja nie miałem takiego testu przy badaniach na prawko (nie dawałem łapówki :) ) - chyba dobrze, bo sprawdzając teraz, miałem trudności z utrzymaniem równowagi (za pierwszym razem) przez 15 sekund :)

Hellfire
20-05-2007, 08:05
Ja zrobiłem za 2 razem. Wydaje mi się ze miałeś wrednego lekarza. Pamiętam jak rok temu chciałem iść na prawo więc ide do lekarza. Lekarz do mnie „Pijesz? Palisz? Ćpasz?”:lol: ja nie a on i tak trzymać. Czy jestem zdrowy? Ja Tak. Sprawdził mi wzrok. Jako ze szedłem na prawko A i B to nagadał się bym na motorze uważał i wszystko gra.

Większość ludzi w moim wieku tak załatwiała sprawę.

PS. Prawko zdałem za pierwszym8-) :mrgreen: razem A i B.

Miałem dokładnie tak samo!

- masz problemy z alkoholem (miałem wtedy 16 lat :D)?
- nie
- z narkotykami?
- nie
- jesteś zdrowy?
- tak

Później dwie literki na tablicy i... 50zł się należy :)

Auto zdałem za pierwszym razem, motor za drugim. Najlepsze jest to, że zanim nie miałem prawa jazdy kategorii A to bez przerwy się gdzieś po lasach jeździło z kumplami na motorach, a od kiedy mam prawko to ani razu nie siedziałem na motorze.
Test wykonałem za pierwszym razem.

muflon
20-05-2007, 08:38
A można skakać? Bo tak mi się udało za pierwszym razem (tzw. "równowaga dynamiczna") ;-) Ale spróbuję jeszcze wieczorem, jak mi kac przejdzie :mrgreen:

Janusz Body
20-05-2007, 10:07
Muflon: Ty jako lotnik zrób sobie test lotniczy :)

- Ciemny pokój - zaciemnienie całkowite,
- na ścianie wyświetlany jest obraz z rzutnika i ten obraz sie powoli obraca, zatacza pełny obrót o 360°. Może być cokolwiek, mnie kiedyś testowali ze zdjęciem lotniczym pól uprawnych ale może być nawet zwykły kwadrat.

- delikwent stoi na równoważni 10 cm nad podłogą i na głos liczy obroty. Wolno stać jak się chce, rozkładać ręce itp...

NAJWAŻNIEJSZE: Podłogę dookoła warto wyłożyć materacami. Wszyscy spadają. Pytanie tylko po ilu obrotach.

PS. Wytłuściłem słowo zdjęcie, żeby było że jest o fotografii ;)

lukep
20-05-2007, 10:10
W!

Ja natomiast uwazam, ze zbyt duzo osob posiada prawo jazdy, patrzac co sie wyprawia na ulicach, powinno sie odebrac mysle ze okolo 50% osobom od razu je. Co do tego testu, to jest to bardzo dobry test i skuteczny. Zaburzenia rownowagi i oceny odleglosci moga wynikac np z zarazenia chorobami groznymi (kila), czy tez zlego metabolizmu organizmu i funkcjonowania mozgu. I tak zbyt wielu chorym dawane jest prawo jazdy, a juz wszyscy powyzej 70roku zycia powinni byc badani i przechodzic testy koordynacji ruchowej co rok.

Zdrowko i powodzenia

p.s. moze czas isc do lekarza?

kjoanna
20-05-2007, 10:36
PS. Wytłuściłem słowo zdjęcie, żeby było że jest o fotografii ;)

Mam wiadomosc ze sprawdzonych zrodel ze i tak watek zostanie zablokowany
wiec nie ma sensu wytluszczac;)

Bonczar
20-05-2007, 10:51
Ja o takim badaniu nie słyszałem :| prawko robiłem w tamtym roku, poszedłem do lekarza:
L: Zdrowy?
J: Tak
L: Poczekaj chwilę...

I było po badaniu:P Nawet nie mam prawka terminowego chociaż noszę okulary:P

Gawryl współczuje Ci takiego lekarza

colinSTi
20-05-2007, 10:52
A co ma rownowaga do siedzenia w samochodzie? Przeciez PJ kat B moga robic nawet niepelnosprawni... U mnie lekarz sprawdzal tylko wzrok, zadnych fizycznych cw (2005)

avic
20-05-2007, 13:11
Ja miałem pełny zestaw badań... A jako że byłem u lekarza rano, po dość... udanej imprezie miałem dość poważny problem z wykonaniem powyższego ćwiczenia.. Ale jakimś cudem zrobiłem te 15 choć nieźle się chwiałem;) Pani doktor też miała niezłą zabawę.
Badania robiłem jakieś 3 miesiące temu.. więc wygląda na to, że obecnie takie ćwiczenia to standard.
No.. i pierwsze podejście na prawko kat B mam w przyszłym tyogdniu;)

Jacek Deka
20-05-2007, 13:18
To jest podstawowe badanie neurologiczne, moim zdaniem potrzebne. Jak nie dasz rady to niestety, ale wyklucza to posiadanie prawa jazdy.

muflon
20-05-2007, 13:39
To jest podstawowe badanie neurologiczne, moim zdaniem potrzebne. Jak nie dasz rady to niestety, ale wyklucza to posiadanie prawa jazdy.
Czyli w szczególności, niepełnosprawny chodzący (na stałe) o kulach.... ? ;-)

Tomasz1972
20-05-2007, 14:06
Hydepark
Rozmowy o wszystkim i o niczym - byle by byly choc troche zwiazane z fotografia

Zamykam