Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma kalibruje AF w obiektywach

Strony : 1 [2]

MC_
16-02-2012, 12:43
Jak nie jak tak?
Do regulacji wysyłasz im puszkę + obiektyw i do tego zepsutego body psują odpowiednio obiektyw. Jak im się uda oczywiście.

MMM
16-02-2012, 13:22
Jak odniesc sie do tej informacji:
"Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi. Wszelkie fluktuacje optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus lub back focus) wynikają wyłącznie z niedoskonałości samego body. Obiektywy Sigma są fabrycznie regulowane tak, aby prawidłowo współpracować z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi producentów, do których są dedykowane, a zakres AF znajduje się w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości.

Ale po co się zastanawiać nad tym bełkotem? Spodziewałeś się że facet, który importuje i sprzedaje te obiektywy napisze na swojej stronie coś innego? np. "Część spośród sprzedawanych przez nas obiektywów to fabryczne buble ze źle działającym AF i nic się nie da z tym zrobić."?

Wszystko to są wykręty mające na celu zrzucenie odpowiedzialności na klienta, a jak któryś będzie bardzo upierdliwy to na koniec usłyszy że ma obiektyw "zgodny z normami". W praktyce bardzo często okazuje się że wiele egzemplarzy w ogóle nie da się kalibrować ponieważ wraz z odległością ostrzenia zmienia się wielkość wady. I pozostaje tylko męczyć się z bublem albo próbować komuś wcisnąć. Ciekaw jestem ile takich egzemplarzy krąży po Allegro i w ogłoszeniach "Sprzedam". Założę się że 9/10 sprzedawanych na Allegro egzemplarzy Sigmy 50/1.4 nie nadaje się do użytku ze względu na AF:D.

Po prostu nie kupuj niczego z logiem Sigma, chyba że lubisz zdać się na przypadek i metodę chybił-trafił przy podejmowaniu decyzji.

roshuu
16-02-2012, 13:53
Myslalem nad 24/1.8, bo 2 zrodla mi potwierdzaja dobra prace AF i niezla jakosc fotke jak na ta cene :) W sumie moglbym kupic C 24/1.4 ale to ogniskowa, ktora niezbyt nadaje sie do czestego uzytkowania jak np. 35mm... stad gdybania o Sigmie.
BTW. a moze znacie kogosc, kto chcialby sie pozbyc tego szkla a nie jest ono bublem z AF?

Sunders
16-02-2012, 14:09
Do regulacji wysyłasz im puszkę + obiektyw i do tego zepsutego body psują odpowiednio obiektyw. Jak im się uda oczywiście.

Czyli wg Ciebie w serwisie sigmy psują to co jeszcze nie jest zepsute i da się zepsuć, wypuszczając zepsute body z zepsutym obiektywem :shock: :lol:

MC_
16-02-2012, 14:11
Jeżeli nie dostrzegasz w tym co napisałem ironii to już nie wiem jak Ci to wyjaśnić...

Sunders
16-02-2012, 14:26
Jeżeli nie dostrzegasz w tym co napisałem ironii to już nie wiem jak Ci to wyjaśnić...

MC_ chodziło właśnie o to, że bardzo mi się ten twój ironiczny opis działalności serwisu sigmy spodobał :mrgreen:

MC_
16-02-2012, 14:29
Oj, zapatrzyłem się na padający za oknem śnieg i opacznie zrozumiałem.
Przepraszam.

Kolekcjoner
16-02-2012, 14:54
No cóż Panowie z Sigmy mają niepospolite poczucie humoru - pytanie tylko czy nie minęli się z powołaniem :roll:

gadget_zary
16-02-2012, 15:11
roshuu A nie lepiej poszukać 24 L mk I ? Z tego co widziałem to za przyzwoite pieniądze można kupić. Co do użytkowania to każdy ma swoje preferencje :)

roshuu
16-02-2012, 15:19
Wiesz, ja juz byem zdecydowany na mkII, umowilem sie na test ze znajomym i wszystko ladnie ale okazalo sie, ze za taka kase jest za szeroko i nie bede (przynajmniej narazie) wykorzystywal takiej ogniskowej na tyle czesto, aby mi sie to oplacalo... mkI - na allegro jak jest to w sezonie ma kosmiczna cene ale obecnie nie widzialem. Ostatnio dostalem sample z Sigmy i generlanie za swoja kase to robi dobre zdejecia, tylko ta loteryjnosc AF mnie przeraza...

Manekin
16-02-2012, 16:48
Jedyny obiektyw sigmy jaki mam to 50 1.4, jest to tez jedyny obiektyw, ktory kupilem w ciemno, tzn bez testowania. Cena okazyjna, skusilem sie bo mial miesiac, gwarancja itd pomyslalem bede kalibrowal w serwisie, zaskoczyl mnie .. trafia powtarzalnie w punkt z 40d i 5d mkII na 1.4, wiekszy problem z AF ma moj canon 17-40
Jestem wymagajacy co do AF :) wiec nie zawsze jest tak zle z sigma ... moj egzemplarz jest z nowszej wersji czyli korpus bardziej blyszczacy, jesli okaze sie pomocne.
z AF 5dmkII tez nie jest tak zle jak powiadaja :)

Sunders
16-02-2012, 19:52
Jedyny obiektyw sigmy jaki mam to 50 1.4/.../trafia powtarzalnie w punkt z 40d i 5d mkII na 1.4, wiekszy problem z AF ma moj canon 17-40
Jestem wymagajacy co do AF :) wiec nie zawsze jest tak zle z sigma ... moj egzemplarz jest z nowszej wersji czyli korpus bardziej blyszczacy

Manekin i to sie nazywa ewenement :idea: , na forum znajdzie sie chyba wiecej takich co wygrali w totka :mrgreen:

takisefotograf
16-02-2012, 21:53
Manekin i to sie nazywa ewenement :idea: , na forum znajdzie sie chyba wiecej takich co wygrali w totka :mrgreen:

ooo np ja :) tez wygrałem tzn. trafiłem dobrą Sigmę tyle,że 85-ke
Za to Sigme 50 wysłałem do kalibracji z 5d i jakos nie byłem do końca zadowolony...

Manekin
16-02-2012, 22:20
Za to Sigme 50 wysłałem do kalibracji z 5d i jakos nie byłem do końca zadowolony...

Dobrze wiedzieć ... w najbliższym czasie zamierzam kupić "jakąś" 85, myślałem raczej o chwalonym canonie 1,8 lub szarpnąć się na 1,2 - bardziej chwalony :) experymentalnie nawet samyang czy jak mu tam ... ale zapoznając się z http://www.canon-board.info/showthread.php?t=70688&highlight=sigma+85 może będzie właśnie TO (sigma 85 1,4) :)

Sunders
16-02-2012, 22:58

takisefotograf, piszac o wygranej w totka mialem na mysli egzemplarz sigmy 50/1,4 posiadanej przez Manekina, ktora wg jego deklaracji, trafia idealnie i powtarzalnie na f/1,4 z 40D oraz z 5DmkII. Ciekawe czy znajdzie sie na forum drugi taki superegzemplarz :? :-)

Manekin
16-02-2012, 23:28
takisefotograf, piszac o wygranej w totka mialem na mysli egzemplarz sigmy 50/1,4 posiadanej przez Manekina, ktora wg jego deklaracji, trafia idealnie i powtarzalnie na f/1,4 z 40D oraz z 5DmkII. Ciekawe czy znajdzie sie na forum drugi taki superegzemplarz :? :-)

W wyżej zamieszczonym przeze mnie linku posty #42; #43
Może jest więcej nie szukam. Może też nikt się nie chwali a tylko narzeka.

roshuu
26-02-2012, 02:20
Sigmy gubią się gdy jest włączone wspomaganie AF na lampie :)

Zartujesz, czy powaznie?

A swoja droga czy po naprawie ff/bf Sigmy nadal beda ostrzyc losowo, czy wtedy juz idalnie? Oczywscie mowimy o ostrzeniu w normalnych warunkach tj. swietle dziennym dla bezpieczenstwa :)

gadget_zary
26-02-2012, 02:30
Dalej loteria niestety..

roshuu
26-02-2012, 02:37
Zrobilem przez 2 dni testy i ff/bf u mnie nie wystepuje ale okolo 30% fotek jest poza GO. Robilem na f/2 i juz sam nie wiem - czy ja moze robie bledy i sie ruszam wypadajac z GO czy to loteryjnosc Sigmy... Ale swoja droga to fajnie rysuje i robil ladne tlo :)

gadget_zary
26-02-2012, 02:39
Ja miałem skalibrowaną 17-35 (wersja II) i było losowo na wszystkich przysłonach jakich używałem..

xsardas
26-02-2012, 12:59
Zartujesz, czy powaznie?

A swoja droga czy po naprawie ff/bf Sigmy nadal beda ostrzyc losowo, czy wtedy juz idalnie? Oczywscie mowimy o ostrzeniu w normalnych warunkach tj. swietle dziennym dla bezpieczenstwa :)

Koledze Sigma 17-35 z hsm czy jak to się nazywa u Sigmy potrafiła się zgubić na starej 5tce. Na nowej podobno już ów problem zniknął.

Idealnie sigma nigdy nie ostrzy :P Przy większych odległościach ostrość potrafi lecieć na ścianę, choć wtedy nie jest to jakoś uciążliwe.

Darx
26-02-2012, 13:23
Koledze Sigma 17-35 z hsm czy jak to się nazywa u Sigmy potrafiła się zgubić na starej 5tce. Na nowej podobno już ów problem zniknął.

Idealnie sigma nigdy nie ostrzy :P Przy większych odległościach ostrość potrafi lecieć na ścianę, choć wtedy nie jest to jakoś uciążliwe.

Ja nauczyłem się jednego. Jak kupować coś firmy Sigma, to tylko i wyłącznie stałki. Resztę naprawdę olewam, tym bardziej lampy, których sigma nie ma zamiaru wspierać po okresie ich produkcji ...

maciek12ss
21-01-2013, 11:23
Witam mam pytanie. Jutro wysyłam obiektyw Sigma 70-300 dg apo makro wraz z body 600 d do kalibracji. Z kitowym obiektywem ostrość trafia w punkt a w sigmie występuje ff . Najbardziej uciązliwy na dużych odległościach.
1. Czy ktoś wysyłał juz taki obiektyw i czy pomogła kalibracja?
2. Czy koszt wysyłki pokrywam w obie strony czy tylko w jedną ?

maciek12ss
28-01-2013, 15:10
No i po 6 dniach od wysyłki wróciła do mnie moja sigma po kalibracji :) Po zagrzaniu sprzętu w kartonie bez wypakowania w końcu zabrałem się za test. KURDE niebo a ziemia !!! :D af teraz trafia idealnie. Nie ma ani bf ani ff . Serwis spisał się na 100 % i to bardzo szybko. Ten obiektyw teraz jest zupełnie odmieniony :) Pozdrawiam ;)

krisnrj
03-01-2014, 16:30
@up
wysyłałeś z body czy bez?

Moja 30stka dwa razy była już na kalibracji i nie pomogło to nic.
co gorsza mam mikrokalibrację w w body, niestety ta po regulacji faktycznie cos tam pomaga, ale potem znów wszystko sie rozjeżdża. albo po zamianie szkła i powrocie na sigmę. ustawienia co prawda zostają ale co z tego skoro ostrzenie jest znów losowe. najgorzej że nie ma problemu ze stałą wadą ostrzenia tylko raz jest tak raz inaczej...

ktoś walczył może o wymianę ogólnie szkła, może niezgodność towaru z umową, wszak sprzedają szkła z AF który w zasadzie nie działa. jakbym wiedział że jest aż taka kaszana to bym wziął zeiss, tam przynajmniej z góry wiem że jest manual focus.

no chyba że to może problem z moim body, nie mam niestety innego jasnego szkła żeby zweryfikować a nawet jakbym miał to i tak będzie to canon...

Żwirek
14-03-2015, 11:36
Panowie spytam wprost,

Czy możliwe że serwis skalibrował mi obiektyw tylko z poziomu menu aparatu (AF/ Kalibracja w 6d) ?

5pirit
14-03-2015, 11:59
No przecież możesz sobie sam sprawdzić w menu.

Podłączasz szkło które chcesz sprawdzić, wchodzi w menu w opcje kalibracji i będziesz widział czy "wskaźnik" jest przesunięty w prawo albo lewo względem zera.

Żwirek
14-03-2015, 12:32
No przecież możesz sobie sam sprawdzić w menu.

Podłączasz szkło które chcesz sprawdzić, wchodzi w menu w opcje kalibracji i będziesz widział czy "wskaźnik" jest przesunięty w prawo albo lewo względem zera.

Wiem i dlatego pytam czy możliwe ze serwis skalibrował szkło używając tylko tej opcji ? (nie integrując w szkło/body )

bobusio
15-03-2015, 23:36
Wiem i dlatego pytam czy możliwe ze serwis skalibrował szkło używając tylko tej opcji ? (nie integrując w szkło/body )
Raczej nie, wolą pobawić się obiektywem, tym bardziej że mają do tego sprzęt.

Ogólnie sam się zastanawiam co zrobić ze swoją sigmą 17-50mm 2.8 EX HSM, trafia w 80% z bliska, powiedzmy do 60cm, powyżej np na nieskończoność trafia już może max w 5%, więc chyba sama kalibracja nic nie da i mam na myśli ogniskowa 17mm, powyżej trafia już w 95%.

Makko
27-04-2015, 13:25
Witam serdecznie, podłącze się do dyskusji. Wysłałam tydzień temu do serwisu obiektyw sigma 24-70 2,8 EX DG HSM, wstępował na ogniskowej 70mm wielki Front focus nie do skalibrowania w moim 6D, Wszystko na gwarancji wiec tylko płaciłam za wysyłkę. Sprzęt do mnie wrócił, poniekąd serwis pomógł FF występuje teraz tylko na ostrzeniu poniżej 2m przy ogniskowej 70mm i można to skalibrować w body, lecz wtedy powyżej 2m występuje BF..:( Niestety nie wiem co z tym zrobić, czy odsyłać jeszcze raz..Serwis mogę pochwalić za bardzo miły kontakt oraz wzorowe zapakowanie sprzętu.