PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie początkującego na temat konwersji plików RAW.

Nasir
07-05-2007, 20:27
Zrobiłem trochę fotek w RAW. Z tego co się zorientowałem to zapis zdjęć w tym formacie pozwala na dokonanie zmian bez straty na jakości tak jak np format jpg.
No dobrze mam te pliki i mam program Capture One LE.
Dalej chciałbym przekonwertować pliki z RAW na JPG aby pokazać wam i zapytać się jakie błędy popełniłem.
Czytając przyklejony post o umieszczaniu zdjęć doczytałem się , że zalecana rozdzielczość nawet jak się zapoda linka do Imageshack to 1024x768.
A ja mam np 3880x2580. I nie mogę zmienić rozdzielczości, aby móc zapisać taki plik w żądanej rozdzielczości już jako jpg :(

A nie chcę zmieniać dopiero po skonwertowaniu do jpg bo straci się na jakości i ostrości.
A mi zależy aby pokazać wam zdjęcia zaraz po przerobieniu na jpg, bez dalszych konwersji.
Chciałbym podyskutować o ostrości moich zdjęć i o innych ich parametrach, a dodatkowe modyfikacje w pliku już po zapisaniu do jpg mogą zafałszować jego wygląd.
jak wy sobie radzicie z tym problemem. ?

Przepraszam, pewnie pytanie jest banalne, ale ja naprawdę zielony jestem.
pozdrawiam serdecznie

Janusz Body
07-05-2007, 20:36
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=298546&postcount=23

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21982

Nasir
07-05-2007, 20:48
Dziękuję Ci Janusz :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tylko wiesz. Ciekawe jest to że jak używam quick proof to zdjęcia po prze konwertowaniu tym sposobem są gorszej jakości od konwertowanych w zwykły sposób. Nie pomaga ustawienie maksymalnej jakości jpg i maksymalnej rozdzielczości. W sumie racja bo taki pliczek po quick proof ma 500 kb a nie 5,86 MB :)

Janusz Body
07-05-2007, 22:13
..... konwertowaniu tym sposobem są gorszej jakości od konwertowanych w zwykły sposób. Nie pomaga ustawienie maksymalnej jakości jpg i maksymalnej rozdzielczości. ....

To wołaj do TIFF pełnej wielkości a potem w PS zmniejszaj :) albo wołaj do jpga też pełnego i potem zmniejszaj jakims darmowym programem do zmniejszania jpegów - jest tego trochę ale nic nie polecę bo nie używam.

EDIT: np. FastStone Photo Resizer jest :)

ewg
08-05-2007, 11:06
DPP też jest... ale aż wstyd wspominać w takim towarzystwie. :oops:
(DPP: Resize albo prosto z RAW, albo, jak chciał przedmówca, z TIFF)

Adso
08-05-2007, 11:55
ewentualnie "zamontować" plugin do Photoshopa o nazwie Genuine Fractals.PrintPro v.5.0.for.Adobe.Photoshop i tam sobie poradzisz bez utraty jakości...oczywiście operacje na TIFFie a TIFFa sobie załatwisz Lightroomem albo Lightzone....albo jakoś tak...poradzisz sobie:)... a Tobie ewg niech nie będzie wstyd:))... się wpisuj:)

Nasir
09-05-2007, 21:32
DPP też jest... ale aż wstyd wspominać w takim towarzystwie. :oops:
(DPP: Resize albo prosto z RAW, albo, jak chciał przedmówca, z TIFF)

Zająłem się DPP. Fajny program,a le jedną ciekawą rzecz zauważyłem. Jak załadowałem przykładowy plik graficzny to mi się wydał podejrzanie ostry. Więc otworzyłem ten sam plik za pomocą innej przeglądarki graficznej i tam obraz okazał się mniej ostry.
Czyżby DPP na dzień dobry podostrzał zdjęcia jeszcze przed obróbką , coby użytkownik aparatu ucieszył się że ostre fotki cyka :) ?

Tomasz1972
09-05-2007, 21:36
Inne programy przeskalowując do wymiaru ekranu robią błędy . Zerknij na fotę 100% i powinno być to samo .

Nasir
09-05-2007, 21:45
Inne programy przeskalowując do wymiaru ekranu robią błędy . Zerknij na fotę 100% i powinno być to samo .

Zgadza się. Masz rację. Dziękuję.
Ech jak wiele jeszcze muszę się nauczyć....