Zobacz pełną wersję : pomiar swiatla, ostrosc, i ogolne ustawienia w aparacie canon a430
Witam wszystkich
jestem posiadaczem canona a430 i chcialbym w miare najlepiej dobrac parametry pod robione zdjecia... jaki rodzaj pomiary światla jest najlepszy?? wielosegmentowy, centralnie ważony usredniony, ("punktowy odpada fotki za jasne...") jesli ktos wie bardzo prosze o odpowiedz i ewentualne wytlumaczenie na jakiej zasadzie "to działa" i keidy powinno sie uzywac odpowiedniego rodzaju
moje 2 pytanie dotyczy łapania ostrości... mialem zawsze włączony AF lapalo mi ostrośc max w 5 polach kadru... ale nie bylem z tego zadowolony zazwyczaj łapalo tylko w 1 czy w 2ch miejscach rzadko w 3 czy 4 o 5 nie mowiac wogole... wylaczylem go i zostawilem na centralny kadr... sam nie wiem czy to dobrze bo znowu na bokach ostrośc jest zatracona... czy moze mi ktos poradzic jak to dobrze ustawic i kiedy najlepiej sie to spisuje??
Po 3cie... chodzi mi o zdjecia w ciemnych miejscach i ewentualne ustawienia... gdy ustawiam iso na 64 foty sa strasznie ciemne a gdy dojda do tego barwy wzmocnione to juz wogole... jak najleopiej ustawic aparat by robil dobrre zdjecia... czy moze zmiana pomiar swiatla tez ma jakies znaczenie wtedy??
zaznaczam ze jestem totalnym amatorem ale zalezy mi na wykonywaniu dobrych zdjec na miare tego aparatu
z góry dzieki za info pozdrawiam:)
MacGyver
07-05-2007, 13:16
Przeczytaj uważnie całą instrukcję aparatu i którąś z książek o nauce fotografowania. Propozycje masz tutaj (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7161&highlight=ksi%B1%BFka).
wszystko cudnie pieknie tylko ze moja instrukcja nie tlumaczy kiedy uzywac czego a jedynie podaje nazwy i ewentualny wybór między opcjami... dlatego tez napisalem tego posta liczac ze ktos w skrocie napisze mi co i jak robic ale dzieki za odpowiedz;)
w instrukcji jest dość jasno napisane... a każdy z trybów nie jest ściśle dopasowany do warunków, nie można określić sztywnych reguł. Dochodzi kwestia pewnej wiedzy i doświadczenia. Na pewno pomogą książki z zakresu fotografii, bez pewnych podstaw możesz mieć problem z manualnymi nastawami i pozostaje wtedy praca w pełnej automatyce.
witam wszystkich!!
mam canona a430 nie jest to jakis super kozak no ale mam jaki mam dlatego tez mam kilka pytan... chcialbym nim wykonywac w miare najlepsze zdjecia jak to mozłiwe...
jaka jest roznica miedzy pomiarem swiatła wielosegmentowym, centralnie ważonym usredinionym a punktowym?? ktory z nich jest najlepszy i czy np kazde z nim ma swoje specjalne zastosowanie przy roznego rodzaju stosowaniu aparatu??
po drugie czy zmiana kompresji z superfine na fine tzn z 3 poziomu na 2gi powoduje duża utrate jakosc I czy jest to widoczne na monitorze lub na wydruku u fotografa??
trzecie pytanie dotyczy ogolnych nastaw w pomieszczeniach kiedy nie ma swiatła dziennego... jak ustawic aparat zeby zdjecia byly jak najlepsze i zeby nie bylo duzych szumów???
aha jeszcze ejdno... czy lepiej jest miec wlączone AF czy wyłączone... gdy mialem włączone zazwyczaj łapalo mi ostrosc w 1 czy 2 punktach nie mowiac o 3,4 bo to bylo bardzo rzadko... wyłączylem to i zostawilem centralną ramke... jak jest lepiej??
z góry dziekuje wszystkim za odpowiedzi:)
ad.3
w pomieszczeniach gdzie brakuje świtała, a nie chcesz zwiększyć ISO jasne zdjęcia może ci jedynie dać:
- dopalenie zdjęcia lampą
- jasny obiektyw
innego rozwiązania nie wiedzę
Janusz Body
08-05-2007, 19:01
oooooo.... poskładali moderatorzy :) :)
Dobrze ci radzili koledzy. Książka o jakichś podstawach foto. Od siebie dodam - podaj swój wiek i lokalizację. Może w sąsiedztwie masz kogoś kto Ci pomoże. To się ustawia w panelu użytkownika...
co do pomiaru swiatla
mam wlasciwie 3 rodzaje(chociaz np w 30d jest ich 4 ale to za chwile)
wielosegmentowy(inaczej nazywany matrycowym) tz obraz dzielony jest na segemnty(ich liczba zalezy konkretnie od modelu) i w kazdym z tych segemntow nastepuje zmierzenie swiatla , nastepnie aparat pobiera informacje z wszytskich tych segemntow (kazdym segment traktowany jest tak samo ) i nastepuje ustawienie ekspozycji
pomiar centralnie wazony polega na tym ze aparat tez pobiera informacje konkretnie od kazdego segemntu ale przy ustawieniu ekspozycji kluczowa role odgrywa iloscia swiatla w centrum tz. w matrycowy wszytskie segmnety bylo sobie rowne tu jest innaczej najwazniejszy jest srodkowy ale aparat takze bierze pod uwage przy ustwieniu parametrow reszte czesci obrazka
punktowy tu jak sama nazwa mowi informacje o warunkach jest odczytywana tylko z punktu z centrum obrazka
tu pojawia sie problem bo np w 350d ten punktowy pomiar swiatla to 9% czyli do konca juz nie taki punktowy
prawdziwy punktowy to okolo 3,5%
co do zastosowania IMHO najbardziej zawodny to matrycowy i z niego nie korzystam
uzywam raczej centralnie wazonego albo punktowego
centralnie wazony uzywam w takich zwyklych sytuacjach (np reporterka)
za to punktowego np jak mam jakas osobe i silnie naswietlone tlo wtedy ustawiam tak kadr zeby aparat pobral informacje o warunkach np z twarzy osoby fotografowanej a nie kierowalem sie tlem poniewaz wtedy osoba ktora chcemy sfotografowac moze byc za ciemna
co do kompresji to wiele powiedziec nie moge ale raczej proponowal bym stosowanie najlepsze jakosci zapisu-jak nie masz duzej karty a chce zmiesic sporo zdjec moze lepiej ograniczyc ilosc pixeli a nie jakos
co do ad3 to co napisal kolega to racja, jezeli jest to pomieszczenie np pokoj czy cos zuplenie statycznego gdzie nie ma poruszajacych sie ludzi zawsze mozna rozstawic sttayw i uzyc dluzszego czasu naswietlania
poniewaz dopalnie lampa moze wprowadzic troche albo i duzo stucznosci zdjeciu a jasny obiektyw przydaje sie ale zazywczaj jest on drogi a korzystanie z pelnej dziury(maksymalnie otwartej przeslony) powoduje pojawienie sie aberacji , pogorszenie ostrosci oraz oczywisci mniejsza glebie ostrosci co moze byc niekorzystne dla efektow
af wlaczony poniewaz mozemy o wiele szybciej zareagowac
wylanczamy w specjalnych sytulacjach kiedy aparat nie jest w stanie ustawic ostrosci prawidlowo(np makro czy kiedy warunki oswetleniowe sa bardzo slabe)
reszte niech dopisza koledzy
no i o takie cos mi chodzilo dzieki:)