Witam wszystkich
jestem posiadaczem canona a430 i chcialbym w miare najlepiej dobrac parametry pod robione zdjecia... jaki rodzaj pomiary światla jest najlepszy?? wielosegmentowy, centralnie ważony usredniony, ("punktowy odpada fotki za jasne...") jesli ktos wie bardzo prosze o odpowiedz i ewentualne wytlumaczenie na jakiej zasadzie "to działa" i keidy powinno sie uzywac odpowiedniego rodzaju

moje 2 pytanie dotyczy łapania ostrości... mialem zawsze włączony AF lapalo mi ostrośc max w 5 polach kadru... ale nie bylem z tego zadowolony zazwyczaj łapalo tylko w 1 czy w 2ch miejscach rzadko w 3 czy 4 o 5 nie mowiac wogole... wylaczylem go i zostawilem na centralny kadr... sam nie wiem czy to dobrze bo znowu na bokach ostrośc jest zatracona... czy moze mi ktos poradzic jak to dobrze ustawic i kiedy najlepiej sie to spisuje??

Po 3cie... chodzi mi o zdjecia w ciemnych miejscach i ewentualne ustawienia... gdy ustawiam iso na 64 foty sa strasznie ciemne a gdy dojda do tego barwy wzmocnione to juz wogole... jak najleopiej ustawic aparat by robil dobrre zdjecia... czy moze zmiana pomiar swiatla tez ma jakies znaczenie wtedy??

zaznaczam ze jestem totalnym amatorem ale zalezy mi na wykonywaniu dobrych zdjec na miare tego aparatu

z góry dzieki za info pozdrawiam