Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Paproch pod przednią soczewką

Scream
05-05-2007, 14:18
Chciałem wybrać się dzisiaj na plener, wyciągam sprzęt z plecaka, zdejmuję kapsel, a tu paproch na soczewce. Niby żadna nowość, bo to się zawsze zdarza. Biorę gruchę, raz , drugi , trzeci, nic...Wziąłem bawełnianą szmatkę i delikatnie przecieram, też nic. Przyglądam się bardziej i co się okazuje ? Paproch jest pod soczewką Tokiny !

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/1787/syf1kk6.jpg)

Normalnie dałbym sobie z tym spokój, bo logiczne ,że nie żyjemy w sterylnym środowisku i zawsze coś tam się złapie, ale najgorsze jest to,że paprocha widać na zdjęciach a to już jest zdecyowanie niefajne.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/2747/syf2ph0.jpg)

Zastanawiam się teraz co zrobić. Szkło zostało kupione na początku tego roku, więc gwarancję jeszcze ma. Wysyłać do sprzedawcy ? Z tego co się orientuję to u nas chyba nie ma serwisu Tokiny...

Miał ktoś z was podobny problem ? (niekoniecznie z tokiną)

towersivy
05-05-2007, 16:01
To nie jest paproch powodowany przez szkło, masz brudny filtr przed matrycą, wyczyść matryce, polecam pałeczki do czyszczenia firmy cleanic, albo po prostu przedmuchaj może da to jakiś efekt.

Pzdr.

Bagnet007
05-05-2007, 16:20
Hmmm, nie wygląda to ciekawie. Możliwe że matryca, sprawdź to. Ale nie można wykluczyć, że to rzeczywiście wina tego paprocha. Im krótsza ogniskowa i większa przysłona tym bardziej widać takie śmieci na skrajnych soczewkach. W dodatku zaciemnienie na zdjęciu mniej więcej odpowiada lokalizacji poprocha. Ja bym się nie cackał i odkręcił przedni pierścień dociskający soczewkę :mrgreen: Jak jest gwarancja i to rzeczywiście problem z obiektywem to wymień.

Scream
05-05-2007, 23:37
To nie jest paproch powodowany przez szkło, masz brudny filtr przed matrycą, wyczyść matryce, polecam pałeczki do czyszczenia firmy cleanic, albo po prostu przedmuchaj może da to jakiś efekt.

Też się zastanawiałem, czy to nie syf na mtrycy, ale ona była czyszczona niedawno i po czyszczeniu nie było żadnego paprocha nawet na f16 i mniejszej. dopiero na f22 widać było miniaturowej wielkości plamki.

Próbowałem też ze szkłem canona 50 f1.8 i na zdjęciach z niego tej plamy nie ma...

Ja bym się nie cackał i odkręcił przedni pierścień dociskający soczewkę

Uwierz mi , że z moim zdolnościami jeszcze więcej bym zepsuł niż naprawił :D Dlatego nawet się za to nie zabieram.

Cóż, chyba pozostaje mi obiektyw wysłać do reklamacji.

Janusz Body
06-05-2007, 09:05
Też się zastanawiałem, czy to nie syf na mtrycy, ale ona była czyszczona niedawno......

Pyłków na soczewkach zwykle nie widać na zdjęciach. Zrób sobie zdjęcie sufitu z cienkim gwoździem leżącym na przedniej soczewce. Na małych przysłonach (dużych dziurach) gwoździa widać nie będzie. To raczej paproch na matrycy.

Zielony
06-05-2007, 10:30
Zrób sobie zdjęcie sufitu z cienkim gwoździem leżącym na przedniej soczewce.

Janusz :shock: ;), nie bądź prowokatorem do nowego rodzaju testów i kolejnych wątków o tym, że rysa na soczewce po gwoździu została :lol:
Co najwyżej na obiektyw trzeba założyć najpierw filtr UV, a na to najlepiej jeszcze zwykłego Kinga żeby tego lepszego UV nie porysować :lol:

Ale masz rację - widać nie będzie.

Do autora:

To raczej paproch na matrycy.

Bagnet007
06-05-2007, 10:55
Ale masz rację - widać nie będzie.

Tak by było przy standardzie lub tele. Kilkanaście mm ogniskowej wystarczy żeby ten gwóźdź zobaczyć :-)
Trochę się doedukowałem od ostatnich wątków tego typu :mrgreen:

Scream
06-05-2007, 13:10
Pyłków na soczewkach zwykle nie widać na zdjęciach. Zrób sobie zdjęcie sufitu z cienkim gwoździem leżącym na przedniej soczewce. Na małych przysłonach (dużych dziurach) gwoździa widać nie będzie. To raczej paproch na matrycy.

Jasne, robiłem już taki test, tyle ,że z kawałkiem papieru (bezpieczniejszy dla soczewki :mrgreen: ) na tamronie 75-300 i faktycznie nie było go widać. A papier miał wymiary 1cmx1cm.

Piszesz Janusz o małych przysłonach, ale ja właśnie często korzystam z f8 do f11 i nawet to zdjęcie które załączyłem do wątku też było robione na bodajże f8.

Ok, zabiorę się jeszcze raz za czyszczenie matrycy i zobaczę czy faktycznie nie widać.

Bananas
07-05-2007, 05:11
Ja tam stawiam na brudną matrycę ;-) dobra grucha i do działa.

moregun
07-05-2007, 08:56
... a sprawdzałeś z innym obiektywem?

MacGyver
07-05-2007, 09:55
... a sprawdzałeś z innym obiektywem?

T...Próbowałem też ze szkłem canona 50 f1.8 i na zdjęciach z niego tej plamy nie ma...

Niemniej wygląda rzeczywiście jak spory pyłek na matrycy.

Allensteiner
07-05-2007, 12:43
po 3 miesiącach użytkowania 300d miałem dokładnie taki sam widok jak na przykładowym zdjęciu, obiektyw (kit) był ok;
okazało się, że na matrycy leży mały, czarny kawałek plastiku - coś w rodzaju opiłku :) - w każdym razie plamka na zdjęciach wyglądała identycznie;
przedmuchanie matrycy pomogło od razu;

Scream
07-05-2007, 14:23
Zgodnie z sugestiami zabieram się jeszcze raz za czyszczenie matrycy :wink:

Niemniej jednak kontaktowałem się już z serwisem w tej sprawie i powiedzieli ,że w ramach gwarancji paprocha usuną.Także słoik niedługo pojedzie do Kraka na czyszczenie. Dla świętego spokoju :D

tpop
07-05-2007, 15:29
Niemniej jednak kontaktowałem się już z serwisem w tej sprawie i powiedzieli ,że w ramach gwarancji paprocha usuną.Pamietaj ze za darmoche to czyszcza matryce tylko przez pierwsze 6 miesiecy gwarancji. Pozniej płacisz.
Sprawdz jeszcze tylna soczewke tej tokiny.

Scream
07-05-2007, 17:42
Pamietaj ze za darmoche to czyszcza matryce tylko przez pierwsze 6 miesiecy gwarancji. Pozniej płacisz.

Z wyczyszczeniem matrycy sobie poradzę. Natomiast wysyłać będę szkło, bo ten paproch jest irytujący. Niby nic, ale przy ew. sprzedaży szkła byłby problem. Przecież nikt nie chce kupować szkła z "defektem" 8-)

werek
03-02-2008, 10:48
witam

wlasnie dzisiaj zauwazylem ze mam bialy paproch pod przednia soczewka, biorac pod uwage konstrukcje obiektywu to akurat wiem skad ten paproch sie wzial, ale nie wiem jak go z tamtad usunac. czy ktos moze wie jak to zrobic albo gdzie mozna sie udac zeby usuneli ten paproch??

bylbym wdzieczny za odpowiedz (w sumie zastanawialem sie nad zytnia bo podobno obsluguja tamrony)

pozdrawiam

amroz
03-02-2008, 11:22
ten Twój paproch nie ma szans wpłynąć na pogorszenie zdjecia. niech sobie tam lata i tyle. szkoda nerwów.

Scream
03-02-2008, 18:39
Tak jak mówi amroz. Kilka postów wcześniej też miałem ten sam problem. Paproch jak sie okazalo nie mial jednak wplywu na zdjęcia i po jakimś czasie sam gdzieś zniknal ;) moze go wyssalo spowrotem.

fret
03-02-2008, 19:03
Jedyna słuszna rada: olać. Wpływ takiego paprocha na jakość zdjęć jest zerowy.
BTW, zrób zdjęcie błękitnego nieba ze swiatłem 22, tam dopiero zobaczysz paprochy :), ale to będą te z matrycy :)

werek
03-02-2008, 21:22
raczej watpliwe, dzisiaj robilem przy f/32. i nic.

ps. body to niemowlaczek ma ledwo 5 dni

tdrul
05-07-2008, 10:53
http://wiecek.biz/paproch_na_pierwszej_soczewce.html

po tym przestaje czyścić soczewki

:wink: :wink: